2004    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -06    Febr -06    Mars -06   April -06    Maj -06    Juni -06   Juli -06    Aug -06    Sept -06    Okt -06    Nov -06    Dec -06


YATZY-nytt september 2006

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

 

 

Imorse när husse och jag hämtat tidningen frågade han matte om det var jag som grävt på utsidan av staketet. Jag kan bara tala om, att om jag gräver under staketet så gräver jag från insidan och ut, dumt vore det väl annars?

Jag tror inte att det är en groda som grävt. Visserligen har grodorna blivit väldigt stora numera men knappast så att det blir sådana hål. Jag har förresten aldrig sett att dom gräver. Matte har bestämt att jag är helt grodfixerad på kvällarna när det är mörkt. Jag är inte alls fixerad vad nu det betyder. Det är bara så spännande att se hur nära man kan smyga sig på dem innan de skuttar iväg. Grodor syns väldigt bra i belysningen när det är mörkt ute.

 Det luktade inte heller katt på det grävda. Troligen är det räven som ville ta sig in och smaka plommonen som ramlat ner.

Nu är jag vägd och jag hade bara gått ner ett halvt kilo sedan jag var hos veterinär sist. Då vägde jag 23 kg och det gjorde jag förra hösten på Ultuna med. Nu väger jag 22,5 och det är mycket muskler som väger säger husse. Jag hoppas att matte fortsätter med lite extra frolic, korv och köttbullar fast jag inte gått ner så mycket.

Igår var det köttbulledag igen. Det var skolavslutningen och efteråt var matte väldigt nöjd med mig. Jag var väl nöjd med henne med fast hon bara hade köpta köttbullar i fickan. Vi fick diplom igen och nu försöker jag få matte att sätta upp alla mina diplom på väggen. Matte har inte riktigt bestämt sig för om hon vill det. Däremot har matte bestämt att vi ska gå fler kurser.

Imorse hade jag ett litet springskorally inne. Det var så roligt att husse var ledig  så det blev lite för mycket glädje. Matte var inte glad när jag kom farande med en tub fotcreme i munnen.

Ute finns det som vanligt mycket att göra. Idag har matte jagat mig med kameran för att få några höstbilder. Jag har sprungit omkring, klättrat i träd och vilat på min favoritplats. Det bästa är att sitta där på bordet om husse och matte sitter på varsin sida Där har jag full koll på vad som händer på vägen och sorkåkern. Från bordet har jag sett uggla, rådjur, katter m.m.

    

Matte och jag har inte alls samma uppfattning om vilka av mina saker som får vara ute. Exempelvis så bar jag ut min julhund varje dag och matte bar in den. Till slut tog jag och grävde ner den i potatislandet. Efter några dagar upptäckte matte det. Gissa vad hon gjorde med min då lortiga julhund? Jo hon körde den i tvättmaskinen och sedan fick den hänga på tork i öronen. Tur att hon inte gör så med mig var gång jag är lortig.

En annan sak är att jag varit lite för snabb i springskorna. I själva starten alltså. Två gånger försökte jag smita genom ytterdörren för husse. Det var inte populärt precis. Lite senare samma dag när matte och jag gick in så sprang jag ut i tvättstugan och öppnade dörren alldeles själv. Det var inte heller så populärt och dörren är nu låst ordentligt.

Något som är populärt är det besök vi haft idag. Vi har haft besök av Stina, Tindra och Celine och en rådjursklöv. Den där klöven var lite konstig först men när jag spårat efter den så blev den jätterolig. Sista spåret bar jag den i munnen tillbaka till matte och Stina. Det var husse som gick spåren med mig och alla tyckte att jag var så duktig.

Husse har lagt klöven i frysen. Jag vet inte hur länge den ska ligga där i sällskap med älgarna. Men det ska visst inte dröja länge innan jag får spåra igen.

Celine är en liten söt tuffing. Hon kan boxas och dessutom kan hon springa väldigt fort.

 

Nu är det tätt emellan köttbulledagarna. Det är  bra för husse o matte tror att jag gått ner i vikt av allt springande i sommar. Matte har bestämt att jag ska vägas när vi får tid.

I torsdags var det skola och alltså köttbulledag. Då kunde husse också följa med. Den här gången handlade skolan om bland annat tappade nycklar. Det gick till så att hussar och mattar tappade sina nyckelknippor i gräset. Efter det skulle varje hund leta reda på sin husses eller mattes nycklar. Inte så svårt, våra nycklar luktar köttbullar.

Sedan tappade Kicki, min fröken en korvbit på gräset. Den skulle jag gå förbi utan att röra. När jag klarade det fick jag som belöning korvbiten. Det tycker jag var en bra övning.

Till läxa har jag leta nycklar och så ska jag lära mig någon cirkuskonst. Det ska matte lära mig har husse bestämt och hon har redan börjat. Men vad jag håller på att lära mig vill jag inte tala om. Det kan ju hända att matte plötsligt får någon annan ide'. Hon har förresten anmält mig till en viltspårskurs. Den ska jag gå när det blir vår så det dröjer ett tag.

Igår var det fredag och husse och jag gick en promenad till sjön. Det var lite halkigt på ett berg så jag trillade faktiskt i vattnet. Efter det klev jag omkring i en roddbåt och undersökte den noga. När vi kom hem var jag blöt och smutsig så jag fick inte komma in bestämde matte. Men vem vill vara inne när husse o matte dricker kaffe ute?

På eftermiddagen upptäckte matte och jag att det växer godis en bit upp i ett av våra äppelträd. Jag har plockat ner godiset nu men jag ska titta i de andra träden i helgen.

Idag har det varit skola igen. På samma plats och med samma fröken, fast det var helt andra hundar där. Idag handlade det om  inkallning, köttbullar, rast och mera inkallning o köttbullar. Till slut blev jag nästan less på köttbullar. Det finns ju annat i världen till ex. spännande dofter. Då trollade min fröken plötsligt fram en pipleksak i husses hand. Då var jag ju bara tvungen att strunta i dofterna och se vad han hade. Husse blev glad och tyckte jag var så duktig.

På slutet var det en sådan där motivationsinkallning som vi har på den vanliga skolan. Jag fick stanna med min fröken och matte sprang iväg och gömde sig. Gissa om det blev fart på mig när matte ropade? Springskorna vann över den där nosen som så gärna vill lukta kan man säga.

Det var väldigt olika storlekar på oss sju hundar idag. Två var större än mig, en ska bli större än mig och tre var mindre än mig. Man kan alltså säga att jag är en mycket lagom  stor hund.

Här pratar jag med den största hunden, en väldigt trevlig rottweiler. Eftersom han var ett år yngre än mig så var jag störst ändå på något sätt.

 

Matte har en underlig prioriteringsförmåga tycker jag. Här har vi haft en händelserik och rolig helg och så har jag inte fått skriva förrän nu.

Att det skulle bli köttbulledag snart hade jag förstått. Matte är ju som hon är så i veckan gjorde hon en utställningsring som vi tränade några varv i varje dag. Inte mig emot jag fick bra betalt.

Det visade sig på fredagen att vi skulle inte åka själva på köttbulledagen för då kom min bästa moster Berit hit. Gissa om jag blev glad? Ärligt talat hade jag börjat tröttna lite på att det bara var matte och jag hemma.

Berit hade paket med sig till både matte och mig. Mitt pep, men mattes kluckade och prasslade i stället.

På lördagen åkte vi och köpte kläder. Både matte och Berit påstod att dom inte hade några. Som tur var så var dom klädda när vi åkte i alla fall. När vi kom hem och jag sprungit så att jag kallades lortiga hunden blev det bad för mig. Eftersom jag håller huvudet utanför duschen då och då blev mattes fötter också rena.

Efter badet var det kaffe på altanen. Jag gick upp på solsängen och suckade djupt eftersom det inte fanns någon dyna där. Då gick min snälla moster in och hämtade den åt mig. Sedan sov jag i solen tills jag var torr. Efter det fick jag stå på altanbordet och matte klippte lite och kammade mig .

På eftermiddagen var det en dum groda som hoppade in i min mun så jag mådde inte så bra. Det var en massa drägel ur munnen på mig och dalt från matte.

På söndagen gick vi upp tidigt och då fick jag fiskbullar till frukost. Samtidigt så såg jag att matte packade ner älgköttbullar så det verkade bli en bra dag vad gäller maten.

På utställningen var det massor av hundar, mycket dofter och mycket vänta i bur .När matte sa åt Berit att försvinna samtidigt som hon satt på mig utställningskopplet förstod jag att det var dags att bli den lugna Yatzy utan springskor.

Berit stod och kikade på oss en bit bort och hon sa efteråt att en sådan Yatzy hade hon aldrig sett. Jag är ju en vild Welsh i vanliga fall.

Matte var nöjd med mig när vi varit färdigt hos den där som heter domare. Jag tror att domaren också tyckte att jag var fin. Själv var jag nöjd över att matte var glad och att köttbullarna var goda.

När vi kom hem fick matte och Berit pizza. Själv åt jag älgragu, jag hade inte kunnat äta det på lördagen när det smakade groda i munnen.

På måndagen åkte Berit hem och strax efter kom husse hem. han hade varit borta nästan för länge tycker jag. Men eftersom han hade mycket gott med sig hem så fick han vara borta.

De här fotona tog min moster på utställningen. Söta gosiga valpen Celine undrar om vi ska ses snart igen. Aldo pratar jag några ord med om vad säger jag inte.

 

Nu har jag varit i skolan igen och den här gången är matte mer nöjd med mig. Man kan säga att jag är mer nöjd med matte med för hon hade älgköttbullar med sig i fickan. Fast först var jag tvungen att nosa ordentligt på flickorna som går i min skola innan jag kunde börja intressera mig för vad matte ville.

Jag har kommit på ett bra sätt att inte bli okoncentrerad på. När vi ska sitta i en ring och lyssna på vår fröken så vänder jag ryggen till. Alla andra hundar sitter vid sin mattes eller husses sida och tittar in i ringen. Inte jag inte det är mycket lättare att sitta still om man vänder ryggen till. Så jag sitter på mattes vänstra fot och tittar åt mitt eget håll.

Matte har hittat på nya namn åt mig. Nu kallar hon mig springpojken och mullvaden. Ja ibland får jag heta lortiga hunden, det är när jag varit mullvad.

Idag har matte och jag gjort i ordning gästrummet. vi har bäddat och plockat in blommor. Jag vet faktiskt vem som ska komma och jag måste säga att klockan går väldigt sakta idag

Jag tycker att jag fått upp farten betydligt på springskorna numera. En dag hann jag nästan upp en koltrast. Lite fusk är det att den kan flyga annars så hade jag kommit i kappa den.

Men jag har börjat öva mig på att klättra i träd för att komma närmare fåglarna. Det går riktigt bra ibland. Buskar är sämre än träd att klättra i har jag kommit fram till Matte påstår att hundar inte ska klättra i träd men hon har inte rätt alltid precis.

   

 

Idag har vi varit på kalas. Det var ett av de där barnbarnen som fyllde år. Som vanligt var det bara tårta till människorna. Men jag fick träffa något jättegulligt. Det är en Goldenflicka som bor granne med Ville. Hon är bara sex månader och direkt jag såg henne tänkte jag att henne ska jag hälsa på. Tyvärr gick inte det för någon har satt upp kravallstaket in till henne. Ville och jag fick springa på vår sida och hon på sin. Synd, ibland tycker jag att människor bygger onödiga saker.

Tårta fick vi hundar alltså inte men häromdagen fick jag något som nog var det godaste jag ätit. Jag fick älgfile och det var himmelskt gott. Det tog väldigt lång tid innan jag var säker på att jag skulle få något. Till slut puttade jag väldigt försynt på matte ifall hon skulle ha glömt bort att jag fanns. När folk äter extra goda saker har dom en tendens till att sitta kvar vid bordet och prata onödigt länge. Det finns faktiskt hungriga hundar också att ta hänsyn till.

Jag har varit i skolan igen och man kan väl inte säga att jag skötte mig så där väldigt bra anser matte. Själv tror jag att det berodde på att det regnade så mycket att det var omöjligt att höra vad matte ville att jag skulle göra. Mot slutet rann vattnet som regnat in i mina öron ut så då hörde jag plötsligt mycket bättre. Tur det för vi fick göra så roliga saker som avslutning. Gå balansgång på en bänk, klättra på stora stenar och annat som jag är väldigt bra på.

Sedan vi flyttade hit har jag inte legat i min fåtölj. Matte har sagt flera gånger att hon tycker att det är konstigt. Innan vi flyttade låg jag jämt i den när hon satt vid datorn. Nu har hon äntligen fattat att den var felplacerad och möblerat om lite. Nu står den så bra att jag både kan ligga i den och titta ut när jag sitter upp. Att matte sedan  kom sig för att hänga upp mina rosetter ovanför min fåtölj var inte en dag för tidigt.

    

 

I lördags hade jag en riktig utedag. Jag tror att jag var ute precis hela dagen. Matte hade börjat på ett nytt projekt. Det betyder att hon gör en ny rabatt. När matte hade tagit bort allt som växte där hon ska ha sitt projekt så behövde jorden grävas om. Det gjorde husse under noggrann koll av mig. Det är konstigt det där att när husse och matte gräver så är det bara bra. När jag gräver är det inte alltid så omtyckt.

Dagen ute avslutades med ett rejält bad i stora dammen. Det har kommit massor av vatten i den nu efter allt regn. Matte bestämde att jag inte var tillräckligt ren. Så hon tog in mig direkt till duschen och sen blev det ett bad till. Det bästa med det är att springa sig torr efteråt. Det blir extra bra fart när man är blöt tycker jag.

Anledningen till badet var att det var köttbulledag igår. Eftersom utställningen var i ett ridhus så var nog badandet ganska överdrivet. I ett sådant hus blir man fort smutsig igen åtminstone om man heter Yatzy säger matte.

Det var roligt och jag fick träffa flera trevliga hundar och människor. Jag tror att matte var lite mer nöjd med hur vi sprang igår. Däremot tycker hon att det är onödigt att slänga sig på rygg framför domaren. Men matte är inte speciellt artig så hon fattar inte det där.

När vi kom hem så öppnade matte bilen och sa spring och lorta ner dig nu . Gissa om jag var snabb på att lyda?

Idag får jag också springa som jag vill utan att tänka på att hålla mig ren. Matte och jag har spelat fotboll och varit i skogen.

Oj, jag höll på att glömma bilderna på den sötaste hunden igår. Det var lilla söta Celine, Westerner Love On Time. Det var Célines matte Stina som sagt till matte att vi skulle ha köttbulledag. Ett bra beslut för jag gillar sådana dagar.

 

Matte har bestämt att jag ska  skriva lite innan det blir mer att berätta. Eller som i en del fall bekänna. Jag tror jag väntar med det där bekännandet ett tag och tar lite annat.

Husse var bortrest ett par dagar. Matte och jag lämnade honom på Arlanda och sedan fick vi hämta honom ett par dagar senare. När vi skulle hämta husse hade matte bestämt att det var lämpligt med lite annorlunda miljöträning eftersom jag aldrig gått omkring på Arlanda. Den träningen blev det inte mycket av för rörigare ställe har vi aldrig varit på. Jag fick sitta i bilen och titta på alla stressade bilister som tutade och ville fram. Matte sa efter en stund att hon tvivlade på att husse skulle hitta oss i kaoset. Som tur var fick hon syn på husse så småningom och kunde hämta honom medan jag vaktade vår p-plats.

När vi kom hem gick jag fot med husse inne. Tyckte att det var bäst att passa honom så att han inte försvann igen. Dessutom måste jag lukta igenom honom ordentligt, han luktade annorlunda efter tre dagar borta.

Matte har plötsligt bestämt  att jag ska stå på altanbordet och bli trimmad. Matte tycker att det är på tiden att hon och husse övar sig på att trimma mig. Jag tycker att om dom nu ska öva så kunde dom väl öva på någon annan och sedan trimma mig när dom kan. Vem vill vara en försökskanin, inte jag i alla fall.

Igår var det skola igen och den här gången fick husse följa med . Kanske  det var därför matte tog annat godis än köttbullar med sig. Hon tyckte nog att det var fest nog att husse var med. Nu är vi nog inne på det där med bekänna, lite i alla fall. Det är ingen stor sak bara att jag tog ett rejält frivarv under första inkallningsövningen. Man gör så att man sitter snyggt och prydligt, springer mot husse när han ropar och precis när man är framme så startar man springskorna. I det läget är ingen beredd eftersom jag skött mig så exemplariskt tills dess.

Efter frivarvet tyckte jag att det vara bäst att sköta mig. Jag kunde t.o.m. gå runt en korvpåse som Kicki ställt på gräset utan att röra den.

Annars var det en hel del nytt igår i skolan. Husse och matte tycker att jag är duktig där.

Det tycker dom inte att jag är hemma alla gånger. Igår var en pytteliten springa av ena skogsgrinden öppen när vi kom hem. Det upptäckte jag och drog en rejäl runda i skogen. Matte förde sånt oväsen när hon upptäckte att jag försvunnit så det var bäst att avbryta och vända hem. Jag fattar inte vad hon blev så orolig för. Om det är någon i den här familjen som hittar i skogen så är det  väl jag.

Idag har jag fått en liten stunds utegångsförbud kombinerad med ensamhetsträning. Vi satt ute och drack kaffe när jag skällde lite väl mycket på en hund som gick förbi. Först fick jag sitta vid husse tills jag var tyst. Men sedan råkade springskorna dra iväg och skällde gjorde dom med så matte slängde in mig. Visst var det onödigt???

Husse har satt tak i hörnen av staketet upp mot vägen. Det var visst någon som stod för mycket på två ben och hoppade där. Rätt snyggt faktiskt men något vidare regnskydd är det inte så jag tycker att han får jobba vidare på taket innan hösten.