2004>    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -06    Febr -06    Mars -06   April -06    Maj -06    Juni -06    Juli -06    Aug -06    Sept -06    Okt -06    Nov -06    Dec -06


YATZY-nytt januari 2006

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Matte tror inte att jag vet att hon har börjat packa mina saker. Men jag har sett att hon lagt en del som jag inte använder till vardags i en låda. Den står bredvid min sovfäll och mina stora kuddar.

Det konstiga är att telefonen flyttar först. Är inte det lite underligt? Varför kan inte den flytta på samma gång som oss andra. Det är klart en telefon tar ju inte så stor plats och kan åka på en gång. Allt annat måste åka i flera omgångar det har matte o husse sagt. Jag undrar vilken omgång jag och mina saker ska åka?

Jag har hittat på ett smart sätt att få extra godis eller tandborstarben. Första gången hade jag en liten sten i munnen och så tuggade jag väldigt på den. Vad har du i munnen sa matte och grävde i min mun. Matte kände runt tänderna, under tungan men hittade inget. Så fort hon tagit ut fingrarna ur min mun så tuggade jag igen. När matte sökt tre gånger  utan att hitta något sa hon vill du ha ett tandborstarben och gick mot skåpet. Då spottade jag ut stenen. Smart eller hur?

Jag har gjort så en gång till den gången med en liten röd knapp i munnen. Man får inte vara dum om man ska få något extra.

Vi var till centrum en dag på sånt som matte kallar miljöträning. Då ska man gå fint och inte stanna och hälsa på någon människa. Men vi gick in i djuraffären innan vi åkte hem. När matte lade mina tuggben på disken la jag upp framtassarna bredvid och såg väldigt snäll ut. Då blev jag bjuden på godis. I djuraffären får man hälsa på folk och det är alltid trevligt.

En kväll när det var mörkt ute såg jag något stort och hemskt på gatan. Det var så hemskt att jag inte vågade säga ett pip förrän matte också kom fram till staketet. Det var en stor häst. När matte stod bredvid mig talade jag om för hästen att det är min gata så han ska inte gå där.

Dom är lite väl stora på nära håll hästarna tycker jag. Strax efter när vi gick en promenad mötte matte och jag den söta svarta valpen. Det är betydligt bättre storlek på en sådan än en häst.

Matte var borta på något som hette barnbarnskalas i lördags. Husse och jag fick vara hemma och packa. När matte kom hem luktade hon hund. Det luktade Ville och jag som inte fått följa med och leka med honom. Jag luktade så mycket på matte att jag nästan glömde att hälsa på henne.

Vi har hittat min fotboll nu när vi packar. Det är faktiskt väldigt roligt att spela snöfotboll. Jag vinner över matte varenda gång.

 

Jag har egentligen inte tid att skriva här för matte och jag håller på att laga mat. Det är sådan där mat som tar tid och luktar himmelskt gott. Faktum är att det luktar älg i hela huset. Men tro inte att jag fått provsmaka, inte än i alla fall.

Häromdagen var matte borta nästan hela dagen. Först var hon borta länge och så kom hon hem med en massa kassar. Sedan försvann hon igen och var borta ännu längre. Då hade hon inga kassar när hon kom hem utan bara en konstig lukt i håret. Hon luktade  inte min matte så jag var tvungen att sitta nära och snusa henne i håret o ansiktet för att vara säker på att det var min matte.

Husse och jag var hemma och skruvade isär alla bokhyllor den dagen. Det behövs en hjälpsam  hund till att göra det.

Apropå husse så kan man säga att vi haft vissa kommunikationsproblem senaste tiden. Det har snöat och blåst en massa och då har jag inte hört när husse har ropat att jag ska komma in. Då blir det så att till slut kommer husse ut och bär in mig. Bara för att jag fått snö i öronen så att jag inte hörde. Jag tycker det är det pinsammaste som finns att bli buren som en valp.

Av snön blir man blöt och då behöver springskorna vädras även inne. Då ska man absolut ha något som låter i munnen också. Det är faktiskt bästa sättet att bli torr att ha ett riktigt Boom Boom rally. Matte påstår att när det är som mest Boom Boom så tror hon att hon har flera såna som jag. Det var något om att det är Welsh överallt i soffan.

 

HURRA för min kompis Archie som blir 2 år idag. Matte säger att det dröjer  nästan tre månader tills jag fyller två  år och får paket och tårta. Tre månader låter väldigt länge tycker jag. Dessutom har matte bestämt att när man är två år så är man vuxen och får inte fylla månad längre. Undrar om det är något mer man inte får när man blir stor. Kanske är det inte så dumt att det dröjer ett tag.

Matte och jag är väldigt sams just nu,hon säger att jag är snäll, klok, duktig, vacker o annat trevligt.

Idag i skogen så mötte matte och jag en schäfer. Hon är stor och lite farlig tycker jag så jag brukar låta henne bestämma om vi ska hälsa på varann eller inte. Idag bestämde hon att vi inte skulle hälsa. Så jag fick bara sitta och titta på henne medan matte o hennes matte pratade. Matte säger att det är väldigt nyttigt att kunna sitta still och ha tråkigt ibland. Tur att hon inte säger att det är nyttigt att göra det ofta.

Matte hittade mina kuddar en kväll. Så nu behöver jag inte bara ligga på mattan innanför altandörren. Matte säger att det var dumt att hon glömt bort dem och att dom ska få ligga framme precis där jag vill.

Husse o matte gör många fynd nu när dom packar. Det är bara  två veckor kvar nu så det är  många tomma skåp och packade kartonger överallt. Igår hittade vi min första kompis. Den mådde inte så bra av mina valptänder så när den tappat armarna och fått hål på några ställen lade matte undan den.

Den mådde nog inte så bra av dom tänder jag har nu heller för stoppningen ramlade ut så nu är den försvunnen igen.

Matte tog kort både när jag var en liten valp och igår kväll på mig och kompisen. Det ser nästan ut som att jag vuxit lite eller hur?

  

Jag har försökt förklara för matte att eftersom vi har så mycket att göra behöver vi inte uppdatera Yatzy-nytt precis idag. Matte har bestämt att jag måste det innan jag glömmer bort vad jag gjort.

Undrar om det är det där när jag satt i bilen och grät som hon vill att jag ska berätta? Husse var in på ett ställe och köpte flyttkartonger. När han gick iväg för att ställa bort varuvagnen grät jag högt. Matte trodde att jag blivit tokig och sa "tyst med dig du vet ju att husse kommer tillbaka. så där brukar du väl inte låta" Men det var inte efter husse jag grät, det var  efter en söt flat som gick förbi bilen. Jag känner flera flattar och jag ville ut och se om det var en av dem.

När vi ändå är inne på det här med hundar man träffar så har jag mött en del valpar senaste tiden. Ett litet kolsvart nystan som var fem månader försökte klättra upp på mitt huvud. Ett annan litet ljust troll som bara var 12 veckor skällde på mig och försökte skrämma mig.

Alltså dom är söta valparna men vad ska man ha dem till? Jag vet inte riktigt om dom går att leka med, man måste vara väldigt försiktig med småttingarna.

Nu frågar matte om jag bekänt mina synder. Högst onödigt det handlar bara om att vi inte riktigt var överens om hur snabbt man kunde gå ute idag. Det är rena blankisen överallt och matte muttrade hela tiden sånt som "sakta" och "jag vill inte slå ihjäl mig heller".

Det gick väldigt långsamt på hemvägen och när jag fick upp ett spår så hann inte matte riktigt med. Kopplet och jag råkade springa före lite. Matte vrålade stanna men det är inte så lätt när det är så halkigt så jag fortsatte mot vår uppfart. Det var väl inte så farligt?

Konstigt nog så fortsatte springskorna förbi uppfarten och till nästa där vår granne stod. Jag är ju artig så jag tyckte det var bäst att hälsa på henne. Innan matte kom fram så hade jag smitit in till grannen för att se om det fanns någon mer att hälsa på. Oturligt nog fastnade kopplet på trappan så jag hann inte så långt.

Grannen skrattade, det gjorde inte matte. Hon kom med stora kliv o arga rösten. Då gjorde jag mina ben jättekorta och försökte vara liten o charmig. Inte hjälpte det inte utan matte släpade hem mig. Hon muttrade något om att packa ner mig i en flyttkartong, att hon inte ville se mig och en del annat.

Alldeles nyss blev hon arg igen. Jag råkade tala om att det gick någon på gatan. När matte kom in för att säga GÅ NER råkade en blomkruka ramla i golvet. Då sa matte.........ja det är nog bäst att inte skriva det här. Jag tror att jag håller mig undan ett tag. Det verkar inte som om matte och jag är på samma nivå idag.

I torsdags var det en trevlig dag tycker jag. Då var vi tillsammans precis hela dagen matte, husse och jag. Vi åkte mycket bil och det tycker jag om.

Vi åkte till vårt nya hus och den här gången fick jag följa med in. Det var på tiden tycker jag för jag ska faktiskt bo där. Det fanns inga möbler men oj vad mycket det var att utforska.

Först drack vi kaffe för matte sa att hon skulle dö annars. Det säger hon minst en gång om dagen tycker jag. Jag drack vatten och så fick jag smaka på mattes smörgås.

Sedan skulle matte och husse ta mått överallt och titta i skåp o garderober. Jag hjälpte naturligtvis till. Det finns en massa fönster att titta ut igenom så matte påstår att jag gick mer på två ben än på fyra. En del fönster var det väldigt bra  att se ut igenom. Jag behövde nästan inte ställa mig på två ben.

Matte hade lite svårt att hålla reda på papper penna och tumstock samtidigt som hon pratade med husse om vad han gjorde. Så jag hjälpte henne att hålla reda på vart hon lagt sina saker. Jag undrar hur folk som inte har hund klarar sig egentligen. Vi behövs verkligen.

           

Äntligen har matte fattat att vi måste ägna oss åt min sida ett tag. Jag har ganska mycket att berätta.

 När jag är ute så tycker jag att det är väldigt roligt att jaga fåglar, särskilt skator. Matte tycker att det låter för mycket när jag gör det men jag måste faktiskt säga till skatorna så att dom hör mig. Skator och annat som flyger är så högt upp jämt. Nu har jag kommit på att om jag står på trädgårdsbordet så kommer jag närmare. Inte tillräckligt men dom kanske ser mig bättre och blir rädda.

Koltrasten den håller sig ofta på marken. Ja det finns två koltrastar  som bor i trädgården. Den ena bor under en tuja på framsidan. Det såg jag när matte plockat bort dom där fåniga tomtarna så jag kunde se ut ordentligt igen. Jag har inte riktigt bestämt mig för om den ska få bo där.

Den andra koltrasten håller till under vinranka på altanen. Precis där jag grävt ner en av mina skatter. Den har jag flyttat nu för jag vill inte att koltrasten ska äta upp den.

Nyårsafton har det varit och jag måste säga att det gamla och det nya året är väldigt bullriga. Matte o husse säger att det har aldrig varit så mycket oväsen förr. Ja det nya året håller på att bullra ff. på nätterna . Det kan vara några som inte fattat vad det är för datum tror jag.

När det var som värst på nyårsafton gick jag och lade mig bakom soffan. Jag fick inte skälla på oväsendet så då var det bäst att jag gömde mig så inte bullret hittade mig. Matte tyckte att jag var smart som gjorde så. Till slut blev det så mycket oväsen att det inte räckte att vara bakom soffan. Då gömde jag mig i min bur. Där kan ingen ta mig och ingen se mig. Väldigt bra tycker jag.

Jag har fått smaka på något nytt och gott. Nytt för mig alltså nämligen leverpastej. Himmelsk gott men som vanligt när något är gott snålt  tilltaget. Mer leverpastej, älgköttbullar o skinka till alla hundar tycker jag att det ska vara.

Matte och husse säger alltid att i det här huset är hundar aldrig i vägen. Det är tur att dom ser det så nu när vi har så mycket att göra. För jag hjälper till allt jag kan nu när vi börjat packa. Antagligen får man vara glad så länge man hittar en säng att sova i. Man vet aldrig vad dom ska packa härnäst.

 

                       Hem