2004    2005    2006    2007    2008    2010    2011    2012    2013   

Febr -09    Mars -09    April -09    Maj -09     Juni -09    Juli -09    Aug -09    Sept -09    Okt -09    Nov -09    Dec -09


YATZY-nytt Januari 2009

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Jag är kär och jag tror att det är besvarat.

Saga var borta några dagar före köttbulledagen för att bli ännu vackrare. Vi blev jätteglada över att se varandra i Strömsholm och sedan när vi kom hem har vi pussat varandra på öronen och varit gulliga mot varandra. Naturligtvis har vi busat också. Vi har fått tjälknul av matte när vi är duktiga och en dag växte det tjälknul i päronträdet. Högt upp till mig och lite lägre till Saga.

En dag när det bara var matte och jag hemma bestämde hon sig för att det var lämpligt att gå ett personspår. Vi gick ner till grinden mot skogen, matte satt på mig lina och sa sedan sök. Direkt som jag satte nosen i backen kände jag en bekant doft och började spåra. Över femtiokronorsängen, genom tallskogen och via ett dike så  hittade jag ändan på spåret. Det var husse som hade gått spåret för  flera timmar sedan och han blev jätteglad när jag kom.

Spåra är jag bra på men det är inte lämpligt alltid enligt matte och husse. Jag fick upp ett perfekt rådjursspår i skogen i tisdags. Öronen korkades igen och jag kände bara doften och hörde absolut ingenting. Matte sa senare att jag var både olydig och  olaglig.

Matte tog Saga med sig och gick hem för att öppna grinden ifall jag skulle komma på bättre tankar. Det tog lång tid innan jag gjorde det, alldeles för lång tid sa matte. När jag efter den där långa tiden gav upp rådjuret så letade jag reda på husse som var kvar i skogen. Husse blev glad över det och vi gjorde sällskap hem. Först ringde vi matte och sa att jag hade kommit till rätta.

När vi kom hem sa matte "gör aldrig om det där, nu är du på svarta listan", fast hon lät glad ändå.

I måndags fick vi besök av mina bästa moster Berit och hennes Kurt. Saga fick en rosa pipboll, matte massor av gula tulpaner och jag en  svartvit ko med pip. Morgonen efter gick alla upp fast det var egentligen mitt i natten. Efter en stund körde husse iväg med Berit och Kurt till Arlanda. Matte, Saga och jag gick och lade oss, matte sa att vi var snälla och kloka som insåg att det var natt fortfarande. Vi sov när husse kom hem och i flera timmar till.

Jag tror att Berit och Kurt kommer snart igen för dom glömde sin bil här. Därför håller jag noga koll på vägen och på gästrummet.

Annars är det mycket bus och spring nu när vi inte behöver tänka på att vara utställningsrena på ett tag.

Den här veckan handlar mycket om att bada och att trimmas.  Som vanligt blänger matte på min öron och tycker att lite till ska bort. Stora bad och kammardagen är på lördag och köttbulledagen på söndag. Jag hoppas matte tänker på att nu är vi två hundar som ska ha något och packar ner ordentligt med godis åt oss.

Saga är lite mindre än mig men hon är smart. En dag undrade hon vad jag tittade på när vi var på altanen. Själv såg hon inget särskilt. Då satte hon upp tassarna på min rygg och sedan såg hon också hackspetten.

En dag nu i veckan beundrade jag Saga enormt. Hon lyckades trots flera minusgrader bli alldeles  svart om halsen och bröstkorgen. Det klarar inte ens jag som ändå är lortiga hunden nummer ett.

När matte upptäckte hur Saga såg ut sa hon att nu är hon husses hund. Så för första gången fick jag gå in genom ytterdörren och bara Saga gå in via duschen.. Annars brukar jag vara  värst.

Vi misstänker att den tvåfärgade katten har dykt upp igen. Den försvann strax efter att Saga flyttat hit. Men så  igår när vi kom ut hittade vi kattspår innanför staketet. Så nu har vi höjt bevakningen och beredskapen för kattjakt.

När vi kommer ut mot skogen är det nästan alltid rävspår. Jag spårar och Saga hoppar rätt upp och bara tjuter av upphetsning. Nu har matte börjat visa henne spåren så att hon ska lära sig spåra.

Till min stora glädje börjar Saga nu välja större och större bollar. Vi har t.o.m. tagit en match med min fotboll, den bilden får matte ta hand om.

Här kommer  en ny  busbild. Tro nu inte bara att Saga lyckats välta mig, jag lade mig själv på rygg, tror jag.

Matte tycker att Welsh är  extra vackra i vintersolens sken. Här stod vi ovanligt nog stilla en stund.

.

Stilla kan man inte säga att vi var häromkvällen. Matte och husse satt vid varsin dator och Saga och jag lekte hela havet  stormar i precis hela huset. Till slut stormade det väl mycket så matte bestämde att vi fick hålla oss på övervåningen och satt för kravallstaket för trappan. När det stormat färdigt var alla mattor uppe på ny plats och sängarna ombäddade.

Idag har vi varit till Uppsala för att köpa en bur till Saga. Matte blev lite osäker på storleken så hon kom ut till bilen och hämtade Saga som fick gå  med in på brukshundscenter. Matte sa något om att det var bra miljöträning också. Saga  såg till  att matte köpte ben åt oss så det var bra att hon var med inne i affären..

Här hemma  är det nu kallt igen och rena hundar. Min fotboll har dött av vintern. Den kan man bara spela med när det är så frusen att luften inte pyser ut helt. Jag ska få en ny snart.

Nu har Saga börjat förstå hur man gör när man klättrar i träd. Titta så lycklig hon är över det.

Dom lortiga hundarna är här igen. Det enda som är fruset ännu är  vattnet i projektet och en liten iskaka på lilla dammen. Matte säger att det är tur att hon kan ta in oss via duschen annars skulle vi få bo ute. Jag beundrar Saga hon är mycket duktig på att lorta ner sig, fullt i klass med mig.

Det där med is i projektet är lite tragiskt för den sopborste som ligger där. Den har frusit fast  och inte ens husse får loss den. Jag försöker var dag med risk för att trilla i vattnet.

Saga har två favoritleksaker en ute och en inne. Den  som är bäst ute är ett fruset gammalt äpple som Saga använder som en boll. En dag tog hon med sig äpplet in och började  leka med det i en soffa. Då sa matte att det var äckelpäckel och slängde ut äpplet. Sagas bästa sak inne är en svart studsboll med en svans som piper. Ofta är den borta eftersom hon kastar alla sina saker rätt vilt ibland. Sist var den borta jättelänge fast matte och husse letade efter den. Ingen begrep hur den kunde försvinna så totalt.

Så en dag tröttnade matte på att böckerna längst ner i bokhyllan stod så rörigt. Så blir det när två hundar busar. Det är lika bra att skjuta in böckerna så långt det går sa matte och gjorde det. PIP sa det bakom böckerna för dit hade Saga kastat  sin svarta studsboll med pip. Gissa om hon blev lycklig när matte tog fram den. Böckerna, ja dom är nu inskjutna så långt det går.

Vi har varit mycket nära att hamna på svarta listan både Saga och jag men som tur var så var matte och husse på gott humör. För Sagas del  handlar det om glasögon. Hon hoppade så högt i skogen så att hon slog ner husses glasögon i lingonriset. Morgonen efter tog hon husses glasögon från sängbordet och bar dem en stund. Men vadå hon bar dem så försiktigt som bara en Welsh kan.

När jag höll på att hamna på svarta listan handlade om svålen från julskinkan. Den har hängt i Hasselbusken bredvid  fågelbordet precis utanför staketet. En dag kom vi från skogen alla fyra och skulle gå in genom grinden där . Då  upptäckte jag att om jag stod på två ben kunde jag slita ner skinksvålen. Matte såg naturligtvis vad jag gjorde och skulle ta den av mig. Då slängde sig Saga fram och tacklade  matte så att hon inte fick tag i varken mig eller skinksvål. Tyvärr kom husse till mattes hjälp så svålen hamnade utanför staketet och jag innanför.

Men dagen efter hade dom glömt det och jag kände att den låg under Hasselbusken innan vi skulle gå genom grinden. Snabbt som bara den slet jag tag i skinksvålen och innan ens Saga fattat det hade jag ätit upp den. Hon missar aldrig att jag har något ätbart annars.

När vi ändå är inne på avdelningen mat så växer det korv i det gamla krokiga äppelträdet nu igen. Så jag visade Saga hur man klättrar i träd. Hon behövde lite hjälp så jag plockade ner korv både åt henne och mig.

En dag när Saga och jag var på altanen upptäckte vi ett farligt svart spöke som rasslade omkring bland syrenbuskarna. Vi försökte att skrämma bort spöket men  utan att lyckas. Då gick matte ut och tog spöket i nacken och slängde in det till oss. Plötsligt var det inget  spöke längre utan en svart sopsäck som Ella åkte kana på berget med.

Matte har ju sina träningsryck och ett av de senaste är att Saga och jag ska kunna vara själva hemma. Inte för att det behövs men för att det kan vara bra att kunna. Jag kan vara själv  även om jag inte tycker att det är kul. Att vara själv med Saga är en annan sak, det är bara mysigt.

Andra saker som vi tränar är mest för Sagas skull tror jag. Matte påstår att det aldrig är fel med repetitioner så ok då. Vi tränar fot, stanna och att gå i olika miljöer. Idag fick vi gå fot i Faringe. När vi kom till bilen igen tog matte Saga och började utställningsträna  henne på parkeringen. Då sa husse och jag vi känner inte er och hoppade in i bilen.

Hemma igen lekte vi lortiga hundar innan vi gick in genom duschen. Så här fint väntar vi sedan på våra tandborstarben som vi får när husse och matte får kaffe.

Jag måste säga att det är tur att vi lät Saga flytta hem till oss.. Dels är det roligt att vara två hundar dels var hon till stor hjälp nu när det nya året startade med två omgångar övernattande gäster.

Det är mycket praktiskt att vara två som står på mattes säng och håller koll på om folket i gästrummet har vaknat.

.

Nu sista omgången gäster var det så många att Agnes sov inne i matrummet i soffan där. Saga och jag fick sova uppe hos matte och husse på natten men på morgonen fick vi väcka Agnes och vara gosedjur.

Det är mycket som händer när det är folk här och vi får smaka extra god mat Det gäller bara att inte sticka nosen för långt in i diskmaskinen. Det gjorde Saga  på nyårsaftonen. Matte  ställde in en skål som det varit sås i så Saga blev extra brun på nosen. Husse ryckte in till hjälp och duschade Saga för ingen tror att  sojasås är bra för pälsen, dessutom har Saga prickar så det räcker.

När barnbarnen är här blir det ofta korvgrillning i köket. Trångt och mysigt och enligt många  hundar som har nosen precis överallt. Där vill jag påpeka att vi stjäl inte vi visar bara att vi finns och att korv är gott.