2004    2005    2006    2007    2008    2010    2011    2012    2013   

Jan -09    Febr -09    Mars -09    April -09    Maj -09    Juni -09    Juli -09    Aug -09    Okt -09    Nov -09    Dec -09


YATZY-nytt September 2009

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Här står jag och funderar på vem som kan tänkas  spela fotboll med mig. Husse är på taket och matte är upptagen av blommorna. Då kom Saga och frågade om vi skulle ta en match.

Det blev en hård match som gick till  förlängning och vem som vann är väl fortfarande lite oklart. Se själv på  bilderna hur otroligt hårt det var.

 

Men nu är det alldeles för länge sedan Yatzy-nytt uppdaterades så idag blir det ganska mycket.

Jag börjar med det där med utsikten mot åkern som det varit dåligt med på slutet av sommaren. För mig har det gått bra för jag sitter på bordet och spanar. Saga har det värre hon sitter på gräset och ser bara havren på åkern.

Nu är havren skördad vilket gör att vi ser dryga 300 meter bortåt utan problem. Nu har vi full koll på rådjur, rävar och dumkatten.

Det var lite problem första  dagarna för Saga trodde att det var spöken på åkern, skördetröskan stod kvar och det var lite dimmigt ibland.

Apropå spöken så hade vi det på taket en dag trodde vi, men det var bara husse som fixade däruppe. Saga är i spökåldern så det är väldigt tryggt för henne att ha mig som napp. Då blir ingenting riktigt farligt.

Nu är det höst och mängder av äpplen och plommon dimper i backen. Man kan använda dem som boll och det var det matte trodde att Saga gjorde en dag. När hon  tittade efter fick hon se att Saga plockar ner äpplen och äter upp dem. Saga ställer sig på bakbenen, tar fast ett äpple med framtassarna och biter sedan loss det. Smart eller hur?

Saga har stött på sin först kvällsgroda, en sådan där som sitter på trappan när det blivit mörkt. Nu tittar hon efter  den alltid när vi går ut sista gången på kvällen. Det har varit en mycket dålig grodsässong i år, jag har knappt sett någon än mindre har jag smakat på någon.

Vi var ju på köttbulledag för drygt en vecka sedan, det har matte redan berättat om. Det gick rätt vilt till när matte skulle ta fotot på Saga, mej och rosetterna. Husse tog bort tavlan  som hänger ovanför den soffan för att det skulle bli bara vi på bilden. Saga och jag kom in och fick se en jättestor fluga högt upp på väggen så vi hoppade upp och började klättra på väggen. Flugan visade sig vara en tavelkrok.

Jag är bra på annat än flugjakt också. Matte och jag gick i skogen för att plocka ner spårsnitslar. Vi gör så att vi börjar där  klöven har legat. Sedan går vi spåret baklänges och då säger matte ibland, "men var är nästa snitsel, vilken väg gick vi?" .Spår-Yatzy  hittar alltid den rätta vägen så snitslarna kommer med hem.

Saga är på väg  att bli en riktig linslus särskilt när matte ska ta kort på blommor.

Jag blev fotad en dag när husse och jag tog en riktig match med fotbollen. Det var länge sedan vi spelade men mina takter sitter i. Vem som vann? Ja gissa en gång.

De senaste dagarna har det varit en hel del folk här hos oss. Först hämtade husse mattes mamma. Hon skulle stanna och bo i gästrummet. På kvällen kom det folk som jag aldrig träffat men det var riktigt  roligt . Det var hundfolk som tyckte att Saga och jag var roliga, vackra och annat trevligt.

Idag har min bästa moster varit här tillsammans med några andra. Men dom skulle inte stanna, bara hämta frukt. Synd tycker jag för dom vill jag ha här så ofta det bara går.

Det är alltid trevligt med besök. Dessutom händer det att vi hundar får något extra gott då också. Igår fick vi äta glass ute i den härliga solen.

Inte är det lätt att gräva ner skatter numera när Saga smyger bakom och kollar vad jag håller på med. Hon har inte fattat att skatter ska marineras i regn och jord utan gräver genast upp det jag grävt ner.

Idag är det Sagas dag, hon fyller hela 2 år och det har vi firat hela dagen.

Sina paket fick Saga vid förmiddagskaffet och jag tyckte att hon behövde hjälp så jag öppnade det ena. Tack sa Saga och samlade ihop både zebra och boll och sprang iväg glatt pipande. Det är helt otroligt vad mycket hon kan få in i sin lilla mun samtidigt.

Glass har vi fått nu ikväll. Matte gav oss varsin hel Sundborn när hon handlat av glassbilen. Saga fick spår i present och för rättvisans skull fick jag också gå ett fast nu ikväll, mina ska ligga längre än Sagas. Vi tror att Saga har en fantastisk framtid som spårhund  särskilt med tanke på  vad som hände igår. Matte och jag hade kommit hem från skogen och satt och väntade på husse och Saga. Då kommer Saga plötsligt utanför grinden glatt viftande på svansen men utan husse!!!!. Matte släppte in Saga och slängde sig sedan på telefonen och ringde husse för att tala om att Saga var hemma. Vad som hade hänt tycker jag att Saga själv  ska få berätta.

Jag måste bara berätta en rolig sak som hände i lördags på köttbulledagen. Matte kom för att ta ut mig ur buren och sätta på mig utställningskopplet. Snabbt som blixten hoppade jag upp på burtaket. Varför,jo för på buren bredvid stod ett helt paket köttbullar och jag hade hört någon säga att det var allas. Alltså var det bäst att förse sig snabbt tyckte jag.

Nu är det Sagas tur att fundera lite.

SAGAS FUNDERINGAR

Hur man kan hamna på svarta listan när man gör något så bra som det jag gjorde igår det tål verkligen att fundera på.

Husse och jag var på långpromenad och jag var aldrig mer än 20 meter från honom. Vi hade gått 4,5 km när jag plötsligt drog iväg. Husse visslade och jag sprang lydigt tillbaka. men sedan  gick det inte utan jag satte högsta fart på springskorna och nosen i backen. Full fart genom skogen upp och ner för berg och ända hem till grinden mot skogen. Den var stängd men jag hörde att matte pratade i trädgården så smart som jag är sprang jag via lagårdsvägen upp på stora vägen och ner till stora grinden. Då fick matte syn på mig, slängde ifrån sig telefonen och rusade  fram och släppte in mig. Inte såg hon ut att vara glad över att jag kommit hem  själv utan ringde husse för att tala om var jag var.

När husse kom hem senare  var inte heller han glad utan pratade om svarta listan och en massa annat som jag inte tänker berätta. När husse och matte lugnat ner sig och pratat igenom det hela så fattade dom vad som hade hänt. Husse och jag hade helt enkelt kommit ut på den väg som matte och Yatzy hade passerat innan dom gick genom skogen hem. Eftersom jag håller på att tränas till spårhund så var det väl bra att jag klarade av att följa mattes o Yatzys spår hela vägen hem, det var långt kan jag tala om. Nu är det tydligen så att man inte får spåra  hur som helst. Man ska ha spårsele och någon i andra ändan av linan som säger spår innan man får börja. Men jag tycker att jag var jätteduktig och även om ingen har sagt något till mig så tror jag att matte, husse och Yatzy var lite imponerade.

Idag har det varit en lugnare dag. Jag fyller år och dagen började med paket. Yatzy hjälpte mig att öppna jag är inte så van vid det.

Jag fick både en zebra och en boll , båda piper och det tycker jag är bra.

Matte hade lagt ett spår åt mig som present och matte och jag gick det efter  att jag lekt ordentligt med mina presenter.. Det har varit husse som gått med mig förut så idag ville jag visa matte att jag har lärt mig en del. Jag klarade vinklarna och det är tydligen svårast.

Men jag behöver mer träning bestämde matte och det är bra för spår är roligt. Vi Welshar är liksom skapta för det. tycker Yatzy och jag.

Här  är två bilder från när vi kommit hem efter spåret.

 

 

Matte säger att Saga är söt på den här bilden när hon ligger i sängen. Det är väl bara att hålla med, jag är väldigt svag för Saga. Hon är söt ,rolig, gullig och en bra kompis.

Nu är det inte alltid det ser så lugnt och stillsamt ut i sängen utan det kan se ut så här också. Vi hjälper matte att bädda .

Ju fortare det blir bäddat desto fortare får vi gå ut tycker Saga och jag. Vi vill egentligen vara ute nästan jämt. Konstigt nog finns det dom som vill gå in även om det är fint väder. Titta här vem som var i vårt kök en dag. Inte ville den flyga ut heller fast matte öppnade alla fönster. Till slut lyfte husse ut den.

Vi håller på att göra en viltspårshund av Saga nu. Sist husse skulle lägga spåret fick han sällskap av räven. När husse passerade vedförrådet prasslade det bakom det och fram kom räven.

Matte och husse funderade på om räven skulle smyga efter husse och sedan ta klöven. Men som tur var så låg den kvar när husse och Saga gick spåret.

Här sitter jag och väntar på att dom ska komma hem från skogen. Saga var så duktig att hon kunde bära klöven själv. Bilden blev suddig för matte hann inte med riktigt.

Nu har bussarna börjat åka på vår väg igen. Men jag har nästan slutat att skälla på dem, det gör jag bara någon enstaka gång. Jag blir bättre och bättre på sådant säger matte och det beror på att jag känner ett visst ansvar för att lära Saga gott uppförande. Idag fick jag faktiskt en stor guldstjärna och massor av beröm av matte. Det kom tre hästar på vägen och jag satt bara på mitt bord och tittade utan att säga ett ljud.

Vi  har haft rätt mycket jobb med det lilla pumphuset.  Det var en grej som gick sönder förra veckan så vi höll på att bli utan vatten. Husse lyfte bort taket och kollade vad som var fel . Sedan fick  han ringa efter en rörmokare. Men man kan inte fixa  fel på pumpen utan  hjälp av två hundar eller hur? Alltså  hjälpte Saga och jag till så nu fungerar det igen.