2004    2005    2006    2007    2008    2010    2011    2012    2013   

Jan -09    Febr -09    Mars -09    April -09     Juni -09    Juli -09    Aug -09    Sept -09    Okt -09    Nov -09    Dec -09


YATZY-nytt Maj 2009

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Igår hände det något mycket mystisk hos oss. Det var stora trädgårdsjobbardagen och matte jobbade så att hon blev varm och lade ifrån sig sin väst. Lite senare försvann solen och då blev det kallt. Matte och jag skulle åka och handla då så matte tog sin väst. Konstigt nog var den genomblöt i ena fickan. I fickan hade det funnits korv och frolic och en mobil. Nu fanns det bara en blöt mobil där. Mycket underligt eller hur?

Så här har jag suttit senaste dagarna.

Igår sa matte så äntligen, kom nu Yatzy så åker vi och hämtar hem Saga. Det var det bästa jag har hört på länge.

Alla blev glada Saga, jag, matte och husse.

Idag har vi varit fyra som jobbat på tomten. Saga äter maskrosor det tycker matte är bra. Däremot är det inte bra om hon äter en gul tulpan. Gult som gult tycker Saga.

Vi har varit i skogen också. Matte och jag gick åt ett eget håll för vi skulle träna lite. Strax innan alla skulle gå in lekte vi en helt ny lek. Husse och Saga försvann över vägen och upp i stora skogen där. efter en stund gick matte och jag efter och matte sa då sök Saga. Och det gjorde jag och hittade Saga och husse bakom en stor gran.

Vi har jobbat på att bli lortiga  hundar idag för matte hade sagt att idag ska det badas hundar när dom varit ute länge. Gyttja är bra för pälsen har vi hört

.

När allt vi skulle göra ute var gjort bestämde matte att nu är det bad. Och inte bara bad vi skulle packas in också. Först badade Saga och då gjorde hon som jag lärt henne, höll huvudet över mattes fötter så att dom blir badade. Efter badet packades Saga in och skickades ut till husse på altanen. Sedan var det samma procedur med mig. Efter ett tag  tog matte in oss och duschade  bort inpackningen. Nu är dom rena och dina sa matte till husse. Det visade sig senare att ingen ville ha oss , det blev t.o.m. prat om annons på blocket. Två dyngsura hundar for fram som projektiler och då blir det något som husse kallar hoven droven. Det betyder ruskigt rörigt och i det här fallet, soffkuddar på golvet, en vält stol, alla mattor i högar. Saga är specialiserad på mattor och jag på sofforna. Inte så populärt men rena är vi och torra blir vi.

Det är synd om mig , jättesynd om mig faktiskt för jag har ingen att spela fotboll eller busa med  just nu.  Oväntat började Saga löpa igen och efter ett tag så körde husse bort med henne och kom hem utan.

Det har gjort att jag fått nya  namn som  gratishunden, ylande hunden  genuint lessna hunden m.m. .I lördags var husse borta och efter fyra timmar med mig ringde matte och tyckte att husse skulle komma hem.

Det är väl inte så konstigt att när en så viktig fjärdedel av familjen försvunnit så får ingen annan göra det. Tänk om vi slarvar bort en i taget och sedan är det bara jag kvar.

Innan Saga åkte så gjorde hon något jättebra. Vi har haft problem med skator som byggt bo i syrenen och i en björk och sedan syrenen igen. Matte vill inte ha ett skatbo utanför sovrumsfönstret så husse har rivit dem. Till slut verkade det som om dom givit upp. Det konstiga var att vi såg skatorna ändå fast dom slutat bygga.

Nu hade dom inte slutat utan byggt i en av enarna istället. Men det boet  hittade Saga och nu har skatorna flyttat för gott.

Jag skulle verkligen behöva Saga nu för det har dykt upp en ny katt. Något liknade har jag aldrig sett förr, den är gulblommig och randig.

Bara för att Saga började löpa så missade hon sin skolavslutning. Men nu har jag börjat skolan så jag kan ta hem  hennes diplom. Det ska hon få när hon kommer hem, då blir Saga säkert glad.

Min nya skola är inte lätt det är nog  universitetskurs för hundar. Kursen heter rallylydnad och vi har inte bara en läxa som vanligt utan hela tre stycken. Matte tror att två fixar vi lätt men den tredje vete ....... sa matte.

När jag kom från skolan igår kallades jag gula tassen för jag hade trampat i en maskrosodling. Den tassen och de andra blev svarta idag för då grävde jag om komposten.

Efter kursen igår och flera timmars trädgårdsarbete idag har jag sovit  gott bakom en stol .Ärligt talat jag är jättetrött, husse gick upp före sex imorse och jag gjorde honom sällskap. Men när han åkte så gjorde jag matte sällskap i sängen. Jag behövde sovmorgon efter den där rallylydnaden.

Det var ytterst nära att jag hamnade på svart listan i helgen. Då var jag den genuint lessna hunden som bara längtade efter Saga. Husse hade gått ut utan mig. Matte och jag var på altanen och jag tänkte göra ett hopp ut till husse. Tyvärr upptäckte matte mig och högg mig i nackskinnet med vänster hand. Oturligt nog hade hon en vattenkanna i höger hand och den råkade tappa lite vatten över mig. Som tur var så var det ingen gödning i vattnet för då hade jag kunnat bli en stor hund. Fast när jag tänker efter så kan nog stora hundar bara kliva rakt ut från altanen.

Något annat som tål att tänka på är att matte fick en klicker igår i skolan. Eftersom vi aldrig använt  en sådan så ska matte klicka in mig till nästa vecka. Låter det inte konstigt?????

 

Nu vet jag varför det var så viktigt att vi tränade spår i fredags Det var klubbmästerskap för Welshar igår.

Hade jag vetat det hade jag nog övat lite till, fast jag gick faktiskt två spår i  fredags. När matte och jag skulle plocka in snitslarna på kvällen kom vi bakifrån dit klöven legat. Då ville jag absolut leta där så att det inte vuxit ut en ny klöv. Sedan envisades jag med att vi skulle gå spåret baklänges. Matte är snäll och tyckte att det var helt OK. på så sätt missade vi inga snitslar heller.

Åter till gårdagen. Det var en sådan där dag när matte kliver upp fruktansvärt tidigt och kör upp oss  andra. Regnet vräkte ner både när vi var ute före frukost och när vi åkte efter frukosten.

Som tur  var så slutade det innan vi kom fram till Årsta säteri. Saga var med, fast hon inte var kvalificerad att tävla.

Det var en massa rödvita vackra Welsh där, trevliga människor och gott om vilt i markerna fick vi veta före starten.

Ett av de där  vilda djuren ett rådjur hade bestämt  sig för att vara i just mitt spår. Jag började jättebra men efter ett tag blev jag  intresserad av den starka rådjursvittringen. För intresserad enligt husse. Jag skärpte till mig och följde spåret ett tag men sedan var det bara rådjur i nosen och huvudet på mig. Husse hade funderat på att bryta men jag skärpte till mig igen och fullföljde spåret till skott och skank.

Det var tur det för jag  skrapade på så sätt ihop 20 poäng och fick ett tredje pris. Eftersom jag bara fått första pris var gång tidigare tycker jag att det var kul med lite omväxling. Där är matte och husse inte riktigt överens med mig.

Ett fint diplom fick jag också. Domaren var som alla domare i skogen jättetrevlig. Så hade vi en extra  deltagare med i spåret som ville se hur det gick till. Praktiskt för då fick hon bära min sele o lina tillbaka..

En stor fördel med viltspår framför utställning är att man får vara lortig tycker jag. Det var Saga och jag och alla andra  hundar i går.

I veckan som kommer ska jag trimmas, då får man inte vara lortig.

HURRA för mig, jag har vunnit veckans tävling om lortigaste hunden. Saga försökte på alla sätt att vinna. När hon kom från skolan i onsdags så gick hon raka vägen ner i gyttjan i projektet.

Men jag vann på ett smart drag som har givit mig randig lortig svans hela veckan. Hur jag gjorde? Jo jag såg till att få rejält  med grankåda på svansen redan i måndags. Det är först idag min svans börjar se ren ut säger matte.

Idag har vi haft en toppendag. Det började som vanligt med att Saga sökte av tomten medan matte och jag gick upp till vägen och tog in tidningen. Efter frukosten skulle vi handla lite och det var när vi kom hem som det roliga började. Saga såg från bilen att en  en grå-vit-tjock-katt  tagit sig in på tomten. Det gör den knappast om för den blev ännu tjockare, särskilt svansen när två Welsh kom hem och satte fart på den. Vart den än sprang så såg den en rödvit hund. När katten sprungit ut från tomten genom att  flyga under grinden var det full fart på Saga och mig en lång stund efteråt.

Vi lugnade inte ner oss  förrän det var dags för kaffe. Efter det skulle matte, jag och min sele och spårlinan gå till skogen. Det var dags för årets första spår för mig. Det gick bra för mig alltså. När jag hittade klöven som matte gömt i ett risigt buskage så  kom inte matte ihåg att det var där hon gömt den. Spår sa matte men då satte jag mig ner och tittade omväxlande på henne och på klöven. Ja just det sa matte här är det, duktig pojke.

Vi gick hem och husse fick ta över blodflaskan och klöven för att lägga Sagas först spår. Vi väntade vid grinden tills husse kom och hämtade Saga

Sedan gick husse och Saga till skogen

När kommer dom tillbaka?

Nu kommer min husse och min Saga

Då är det bäst att jag tar hand om  klöven  igen.

Saga berättade om ett samtal mellan husse och matte som hon hörde i lördags. Husse kom in och  frågade matte "varför är han ute och springer?". Nej båda  hundarna är på altanen svarade matte men sedan tittade hon ut och fick se ett rödvitt streck borta vid lagården. Sedan sa matte och husse samtidigt "hur har han kommit ut?"

Det förstår jag att dom gärna vill veta men dom får fortsätta att gissa. Det enda dom säkert vet är att jag sett husse uppe på berget och var ute och sökte honom. Jag sprang med nosen i backen och spårade honom.

Här kommer ett par bilder på mina favoritplatser när jag är ute på altanen.

Det finns alltså ingen väg ut från altanen. Om man inte gärna vill ut alltså. Men det är inget att rekommendera för hoppar man över räcket så landar man i en massa spireabuskar och det var inte skönt. Matte har dessutom bestämt att stolarna ska var inskjutna om vi hundar är ensamma därute. Hoppas att dom glömmer det snart för jag tycker om att sitta i en stol och spana.

Saga var i skolan förra veckan. Då fick hon låna min sele. Nu finns det en fin bild på  Kickis hemsida  på selen och Saga. Bilden finns på Unghundskurs Uppsala 2009. Allra först där är Sagas sju kurskompisar och Saga. Till den här veckan har Saga inkallning i läxa. Matte säger att det behöver hon inte träna, däremot borde  Saga ge privatlektioner till  en annan rödvit här i huset. Jag fattar absolut inte vad matte menar med det. Det är bara två gånger kvar på Sagas skola sedan är det min tur att åka iväg med matte en gång i veckan.

Saga har mig som napp säger matte. Hon håller sig gärna nära mig så att jag får avgöra vad vi ska göra i olika situationer.

Just nu försöker jag lära Saga vad man behöver skälla på som passerar på vägen. Bilar med släp tolererar vi inte, inte heller traktorer och cyklister. Vanliga bilar ska vi inte bry oss om har jag bestämt efter noggranna studier.

En dag ropade Saga att hon behövde min hjälp uppe vid staketet mot vägen. Då kom de två stora svarta  hundarna och deras husse och stannade och pratade med vår husse. Saga tyckte att vi skulle vara med båda två så jag sprang snabbt till hennes sida.

En dag såg matte och husse två rådjur på åkern utan att tala om det för oss. Men vi märkte det ändå när vittringen nådde våra nosar. Tyvärr hann vi inte se dem den gången. Dagen efter klockan sju på morgonen när husse kom ut med Saga och mig såg jag dem direkt. Dom var på vägen och vi kunde följa dem hela vägen över åkern tills de försvann i skogen.

Det är mycket jobb ute i trädgården nu. Saga har tagit på sig en inspektörsroll när det gäller blommor. Vi har efter ett par av hennes inspektioner något så ovanligt som platta blåstjärnor. Det är sånt man får ta när man har hund säger matte. Även mattes blommor som står i växthuset inspekteras men dom är inte platta ännu. Det tror jag inte att matte skulle bli glad över om dom blev det.