2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011     2012    2013   


YATZY-nytt 2004

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Julen är över säger matte. Jag har lärt mig att jul betyder tre saker. Paket, köttbullar och julskinka. Det där med köttbullar o skinka var lite snålt tilltaget tycker jag. Matte påstår att man inte kan leva bara på sådant. Det tycker jag nog, det är ju bara jul ibland.

Jag fick en rolig anka i julklapp. Se bild på fotosidan .Den låter när jag klämmer på magen på den. Mjuk och skön att bära är den också. Tidigare hade jag en gris som nu blivit av med svansen och en elefant. Alla mina saker har jag i en vit trälåda. Det är bra att jag har mycket saker för nu blir vi två om dom. Idag kommer Ville hit för att bo hos oss en vecka.. Det ska bli så roligt att få ha en kompis hela tiden. Vi hälsade på hemma hos Ville i söndags och vi lekte så mycket att vi fick gå ut och busa för att inte springa omkull någon.

Det är nog bäst jag vilar lite nu innan han kommer.

Nu är det nästan jul säger matte. Idag har det varit mycket att göra. Redan efter frukost stoppade matte något som doftade ljuvligt i ugnen. När husse och jag kom hem efter en rejält halkig skogspromenad luktade det rent himmelskt. Matte sa då att det var julskinka och att vi skulle få smaka. Det var så gott så jag skulle nästan kunna byta ut en av morgondagens köttbullar mot en bit.

Sen hände något konstigt, husse tog in ett helt träd!!! Det allra konstigaste var att det tydligen vuxit uppe på vinden. Inte visste jag att det finns skog där.

Dom flyttade undan en av mattes stora krukväxter och ställde trädet där. Så sa matte att nu får det stå där tills han vant sig lite. Han det är jag det. Försökte smaka på trädet men det fick man inte.

När matte ansåg att jag vant mig hämtade vi kartonger i källaren. Vi fick lov att gå alla tre för det var flera stycken. Sen klädde husse o matte granen med saker som glittrade, spännande småtomtar , ljus o annat. Blev riktigt snyggt. Fast en tomte hade hamnat lite fel så när jag blev själv tänkte jag flytta på den. Men naturligtvis hörde matte det och kom och tog av mig den.

Stora tomtarna får stå högt i år sa matte till husse. Vi kan inte ställa dom under granen. Undra varför?? Matte har ställt stora tomtarna i fönstret. Men det hindrar inte en Welsh, se själva. GOD JUL från Yatzy

Är det någon som har lite snö över att skänka till mig? Jag tycker att det var roligare ute när det var snö. Matte säger att hon inte vet när det kommer ny snö. Hon brukar ju annars veta precis allt.

Nu t.ex. har hon bestämt att jag kommit in i slyngelåldern, vad nu det är. Husse håller med och säger att jag har korsdrag mellan öronen. Matte säger att det går över. Om hon menar korsdraget eller slyngelåldern vet jag inte.

Nu säger matte att det är lika bra att jag erkänner vad jag gjorde i torsdags. Så då gör jag väl det. Matte och jag brukar leka lite på grönområdet ovanför där vi bor på väg hem från fm-promenaden. Inte vet jag varför men plötsligt blev det en väldig fart på mina springskor. Dom sprang iväg med mig upp till skogen. Jättekul jag bara sprang o sprang. Matte sa sen till husse att hon bara såg något rödvitt streck i skogsbrynet. Plötsligt upptäckte jag att jag var själv där, oj vad  är min matte? Gissa om jag fick bråttom tillbaka. Jag hade sådan fart att jag sprang förbi matte innan jag fick stopp på springskorna.

Igår var husse och jag själva nästan hela dagen. Matte hade åkt tåg och träffat sin mamma. När vi hämtade matte vid tåget kände jag direkt att det var något som luktade väldigt gott. Hon hade fått älgköttbullar av sin mamma. Tror ni att jag fick smaka?? Nej dom ska vi ha till jul sa matte bestämt. Jag har bara en fråga när kommer den där julen????

Matte var på utställning i söndags. Den där som jag var för liten för att vara på. När hon kom hem berättade hon allt hon sett för husse och mig. Tur att hon köpt ett ben till mig som tröst för hon hade träffat flera som jag velat träffa. Min mamma Billben's After Eight var där. Archie, Geltman's Golden League som jag träffade i somras och som är lite äldre än mig var där. Det är en trevlig hund. Matte träffade också matten till en av mina bröder. Tydligen har vi en hel del gemensamt så honom skulle jag vilja träffa.

 Söta Tindra den lilla cockerflickan som brukar skriva i min gästbok var också där. När matte sa att hon klappat Tindra luktade jag en gång extra på hennes händer. Mmmm vad det luktade gott.

Idag har jag blivit jagad av matte och hennes kamera igen. Tre nya bilder blev det idag. Den första visar hur jag sover på en skrynklig matta. Det är så att när vi kommer hem från skogen måste jag alltid springa lite (mycket säger matte) med mitt pipben eller en pipboll i munnen. Att jag gör det beror på att jag är så glad över att vi haft så roligt ute. Det går inte att ställa undan springskorna direkt. På något konstigt vis blir alla mattor då lite knöliga och sneda.

I em. har matte och jag bakat.  En stund var jag själv i köket. Precis då kom matte smygande med kameran och tog två kort. Onödigt  att hon kom just då. Mer vill jag inte säga men bilderna finns på fotosidan.

Jag tänkte skulle berätta ett par saker. Det första är att jag fortfarande inte gjort något större bus sen det där med glasögonen. Tycker att jag vill ge husse o matte en chans att hämta sig.

Det andra är att jag blivit stor, 8 månader är jag nu. Hälge som bor i Luleå och är några dagar äldre än mig ville veta hur mycket jag väger. Jag väger 22 kg och är 49 cm i mankhöjd. Fast det tyckte matte var svårt att mäta. Hon påstod att jag inte var samarbetsvillig.

Matte påstår så mycket. Nu har hon bestämt att jag har ett nytt namn. Jag kallas "legitimerad strumptjuv" men det tycker jag är fel. Jag stjäl inga strumpor jag bara lånar dom. Bär på dom ett tag och hittar ett bra ställe att förvara dom på så att dom inte kommer bort.

Fast jag är stor så är jag tydligen inte tillräckligt stor för att få följa med matte imorgon. Hon ska åka till en utställning utan mig. Är inte det dumt. Tänker hon ställa ut sig själv eller????

Husse och jag får vara hemma och gå i skogen och det är inte dumt.

Undrar vem den där julen som alla pratar om är? Måste vara någon väldigt speciell för det är mycket som ska göras innan julen kommer. Det ska julbakas, julstädas, köpas julklappar och nya blommor. Baka tycker jag är trevligt men den där julstädningen kunde vi vara utan.

Jag är nämligen en sådan hund som gömmer saker. Ben och annat som jag inte behöver just nu gräver jag ner på något bra ställe. Inne eller ute spelar ingen roll, bara det är bra ställen. Jag har grävt ner ett stor ben i växthuset som jag ska ha till våren. Kan avslöja att det ligger bakom vinrankan.

Men när matte städar så där väldigt så hittar hon mina gömställen. Hela lördagen gick åt att flytta mina skatter. En del hittade jag inget nytt ställe till så dom åt jag upp.

I kväll gick diskmaskinen sönder. Undrar hur dom ska göra med disken nu? Mitt förslag är att den ställs på golvet så kan jag ta hand om den. Ärligt talat har det varit lite besvärligt att komma åt allt när dom ställt sakerna i diskmaskinen.

Det ska komma någon och laga diskmaskinen. Men det är inte julen som kommer säger matte. Hon vet ju allt tror hon.

Nidingsdåd, nissvärk, rackartyg står det i husses lexikon om Pitemålet. Det språk han pratade när han var en liten människovalp. Nissvärkare kallade husse mig efter dagens lilla olycka. För olycka var det jag kunde väl inte veta att vissa saker går sönder hur lätt som helst.

När husse läser tar han av sig glasögonen. Sen brukar han leta efter dem så när jag hittade dem på hans säng så tog jag hand om dem ett tag. Väldigt dålig hållbarhet på sådana tycker jag. En skalm ramlade av direkt på sängen så jag tog med mig dom in i vardagsrummet för att undersöka dem lite närmare......

Husse läste och matte manglade juldukar, allt var så fridfullt tills vi skulle gå ut. Då började husse leta efter glasögonen. Han hittade bara skalmen som någon hade tuggat på. Matte började också leta och hon vet ju vart saker brukar hamna så hon hittade resten, nästan. Ett glas var borta och då blev matte orolig att jag skulle ha svalt det. Men jag hade ju lagt det på henne säng bara. Så dum eller hungrig att jag äter vad som helst är jag inte.

Husse letade fram ett par gamla glasögon och vi gick ut. Då hörde jag att dom pratade om att det var ett dyrt nissvärk. Så jag ska nog ta det lite lugnt ett tag. Fast jag hörde också att matte sa att det är inte Yatzys fel. Nej hur skulle jag kunna veta att det är så dålig kvalité på glasögon att man inte kan undersöka dem.

Oj, matte påstår att jag ska skriva och berätta vad som hände nyss. Tycker inte det är så mycket att berätta men ok då.

På badkarskanten står en flaska med mattes hårinpackning som luktar jättegott. Tänkte att det kunde vara bra för pälsen så jag tog den och hoppade upp på mattes säng. Måste säga att den var svåröppnad, fick lov att använda tänderna. Då rann det bra ,rätt ut på sängöverkastet. Precis som jag skulle gnida in mig i det så kom matte. Typiskt som vanligt hade hon hört vad jag gjorde. Fattar inte hur hon alltid kan höra det, så stora öron har hon faktiskt inte.

Igår bakade matte och jag . Det hette lussekatter. Konstiga gula katter med russin i. Katter som man kan äta .Fick bara smaka pyttelite. Lite snålt för det var gott. Jag hoppas att jag får mer en annan gång.

Vilken söndag jag hade. Det är nog först idag jag hämtat mig efter den festen. Ja, vi hade födelsedagskalas här. Förut har jag varit med om sådana kalas när människor fyller år. Nu fyllde huset 35 år sa matte och det skulle firas.

Mattes mamma var här och så Ville och hela hans familj. Den består av en mamma , en pappa och tre pojkar och dom tycker jag mycket om. Att dom tycker om mig är väl självklart. Mest tycker jag nog om Ville förstås. Vi är ju nästan lika fast han är en engelsk springer spaniel och 11 månader äldre än mig.

Det började med att han gjorde som sist, mullrade o pratade en massa. Uppfostran kallas det sa matte. Tydligen vill Ville tala om att han bestämmer. Det kan han väl få, bara vi leker sen. Vi sprang ute i snön och busade. Sen in och skakade av oss snön och så ut igen. Jättekul.

Framemot kvällen blev vi lite lugnare så då började jag tugga på ett av mina ben. Då kom Ville och tog det av mig. Eftersom han tror att han bestämmer så fick han göra det. Alla tyckte synd om mig, men vadå jag har gott om ben.

Men lite senare fick Ville och jag göra gemensam sak. Någon (matte) hade lagt benet högt i en bokhylla. Men när husse och Villes matte fick se två hundar stå på två ben och stirra upp på hyllan tog dom ner det. Sen turades vi om att ha benet.

Jag grät lite när alla åkte hem. Men jag var faktiskt trött, då det blir man när man busar länge så jag somnade snart. Jag orkade inte ens äta först.

Annars har jag det som vanligt . Det här med snö är verkligen härligt. Jag måste vara ute ännu mer än tidigare för det är så roligt. Som tur är förstår matte det. På kvällarna går husse långa snöiga promenader med mig också. Visst har jag det bra.

Oj vad konstigt det såg ut när matte öppnade dörren i morse. Alldeles vitt och alldeles kallt o mjukt. Matte sa att det heter snö. Måste säga att det är det roligaste som hänt på länge.

Man kan springa så att man flyger fram och sen landar man mjukt och skönt. Man kan borra ner sig i snön så att matte tror att jag är borta. Jag vill inte vara inne på hela dagen om jag får bestämma. Det får jag inte, det är matte som bestämmer säger hon. Matte säger också att det inte är lätt att ta kort på en flygande valp.

När vi var ute på promenad var det folk ute  överallt som skottade bort snö. Undrar varför dom inte tycker om snön och vill ha den kvar? Matte försökte skotta men då busade jag så att hon bara skrattade.

Vi gick in och drack kaffe istället. Dvs. matte drack kaffe och jag stod och tittade ut. Det kommer massor av rolig snö. Så nu går jag ut igen och jagar snöflingor.

I morse hittade jag mattes klocka på sängbordet. Har hört att hon pratat om att hon borde köpa ett nytt armband till klockan. Nu fick jag för mig att om jag flätade upp armbandet så skulle det bli som nytt. Bra ide' eller hur? Nu hann jag inte färdigt innan matte hörde vad jag höll på med. Fattar inte att hon alltid hör vad jag gör. Är inte det väldigt konstigt? Naturligtvis sa  matte att den ska du inte ha och så var det roliga slut.

Fast det blev roligt sen. För efter vi hade varit ut och gått så måste matte åka och köpa ett nytt klockarmband. Naturligtvis fick jag följa med. Jag älskar att åka bil så det slutade väldigt bra även om jag inte hann fixa mattes klockarmband som jag tänkt mig.

Roligt är det också att läsa i min gästbok. Det är så trevligt att så många hittat till min sida.

Matte och jag har varit ute och lekt i trädgården med hennes gula pipboll. Den får jag bara låna ute och väldigt sällan tycker jag. Mest har hon den till att pipa med så att jag inte springer för långt från henne i skogen. Själv har jag en röd pipboll som jag får ha när jag vill.

Tror att vi gick ut för att matte ville visa mig vart husse tagit vägen. Jag stod inne och grät efter honom.

Husse var i växthuset och lekte med vatten. Men han hade stängt dörrarna så vi fick inte vara med och leka. Synd, matte och jag som hade så kul när vi städade ur växthuset tidigare i höst.

Måste berätta om att jag fick en massa beröm av matte när vi städade igår. Det var för att hon inte behövde det mobila kravallstaketet när hon torkade golv. Jag rörde ingenting även om jag var precis där matte hade fötterna hela tiden. Men min matte är väldigt tolerant kan man nog säga.

Tycker nog att vi kommer bra överens om det mesta vad det gäller städningen numera. Det ska vara det att hon tycker att hoprullade mattor ska ut och skakas medan jag tycker man kan göra det på plats. Det är bara att dra iväg med rullen så vecklar den ut sig och sen skakar man allt man kan. Visst låter det väl som ett bra sätt.

Nu har Ville varit här igen och jag är så trött idag att jag knappt orkar skriva.

Vet du att Ville hade krympt så vi är nästan lika stora nu. Han pratade en massa i början igår. Matte sa att det var på tiden att han sa ifrån och började uppfostra mig.

Vet inte om jag riktigt håller med om att det ska vara nödvändigt men jag la mig på rygg och viftade på svansen och sen lekte vi. Mycket roligare än att hålla på med uppfostran.

Bland annat lekte vi farliga hundar.Vet inte vem av oss som är farligast.

Tänkte att jag skulle prata om kravallstaket. Du vet sådana staket som dom sätter upp för att vi hundar inte ska kunna ta oss dit vi vill. Jag har länge trott att det var husses hobby men nu har jag starkt börjat misstänka att det är matte som ligger bakom. Titta bara på dom allra senaste kravallstaketen. Ett liggande över bästa grävvänliga leran i hela trädgården. Där ska matte ha en ny rabatt till våren och det vore väl bra om den var grävd. Men nej då, hon skickade ut husse att lägga kravallstaket över hela.

Så har vi det här med städning, en kul hobby som matte ägnar sig åt ibland. Dammsuga får jag var med om. Kan väl erkänna att vi har olika uppfattning ibland om vart det behövs bäst. Men det fungerar bra tycker jag. När det sen kommer till det roligaste att torka golv får    jag inte vara med. Utan då tar matte fram det hon kallar för mobilt kravallstaket (egentligen heter det kompostgaller). En mycket onödig pryl som hon har köpt. Så får jag ligga där och tycka synd om mig själv när hon har roligt. Livet är orättvist ibland.

Ska kanske i rättvisans namn att växthuset som haft kravallstaket hela sommaren har jag fått komma in i nu. Matte och jag ägnade en hel eftermiddag åt att röja ur där. Oj vad kul vi hade. Kände verkligen att vi hade ett gemensamt projekt där. Sen behövde vi duscha båda två.

Igår var det så dags för examen i valpskolan. Då fick även min husse följa med. Måste säga att jag skötte mig perfekt. När matte skulle kalla in mig kom jag som en raket. Sitta o stanna kvar, inga problem. Vill inte skryta men jag är faktiskt duktig.  Husse fick öva att gå fot med mig. Det klarade han riktigt bra. Matte var jätteglad när vi åkte hem.

Nu ska vi öva själva säger hon. Jag trodde vi skulle vara lediga till v 13 när nästa skola börjar. Men matte är mycket för det där med öva.

4 oktober.

I lördags var det bad o kloklippning o kamning o borstning så jag förstod att det var dags för utställning igen.

Söndagsmorgon åkte vi till ett ridhus i Hallstahammar. Matte o husse tycket att det var trångt där, fullt med folk och hundar. Jag tyckte att det var mysigt, man kom varann så nära. Tittade efter Tina och köttbullarna men Tina var inte där. Började förstå varför matte verkade så orolig, det var tydligen henne jag skulle ha med mig i ringen.

Träffade en verkligt söt Welshtik som hette Lillma. Hennes lillmatte Lova hade köttbullar som jag fick smaka. Lillma heter egentligen något så tjusigt som Geltmans Grand Salute, lite väl krångligt att säga tycker jag nog.

Det var en väldig massa cockerspaniel före oss i ringen så jag tog och sov en stund. På mattes stol.

När alla cocker äntligen var färdiga, ropade någon att nu börjar Welsh med Billben's Boom Boom. Det är jag det.

Stackars matte hon var väldigt darrig så jag gjorde mitt bästa. för att lugna henne. Tog och gav domaren som hette Helene en rejäl puss. Då sa hon att jag var en riktig spaniel. Det vet jag väl.

Sen ledde jag matte lite runt i ringen och visade upp mina bästa sidor. När domare Helene sa att jag fick HP blev matte så lycklig. Vadå jag har ju två HP tidigare.!! Trodde matte att jag var fulare när hon visade mig?? Vi fick rosetter, paket och ett sånt där papper där det står hur snygg jag är. Sen måste matte sitta en lång stund så hon fick låna sin stol.

Långt senare var det BIS-final men då var jag less på det hela. Matte var snäll och bråkade inte med mig. Vi var glada ändå utan placering. Nu är vi lediga från utställningar tills nästa år. Det har matte bestämt.

I går fick jag åka med matte till Tina igen. Det börjar dra ihop sig till utställning igen och då vill Tina klippa mig så är riktigt snygg. Det var inte kul att stå där på ett bord med fyra hundar springande runt. En av dom var den där lilla halvmorbrorn. Matte påstod att han vuxit, vart då frågar jag han är ju pytteliten.

Senare när jag var trimmad fick jag leka med de andra hundarna. Då morrade den där lille åt mig. Han blev nog väldigt besviken över att jag inte blev ett dugg imponerad.

Den söta flat-tjejen som är jämngammal med mig pussade mig, mysigt. Hade jag fått bestämma hade vi stannat mycket längre. Men som vanligt är det ju matte som bestämmer.

När vi kom hem gjorde jag en smart sak. Matte har en sån där visselpipa som bara hundar hör. Den låg på hallbyrån alldeles för sig själv. Tog den och gömde den i en soffa nere i gillestugan

Oj vad matte letade nästa dag. Till slut var jag tvungen att sätta mig i soffan så att hon fattade att det var där hon skulle söka. Då blev hon så glad över att jag hittat den åt henne.

Nu ska jag hjälp matte och öppna ett stort paket som vi varit och hämtat. Allt i det är till mig säger matte. Hon är snäll min matte.

Här händer det nya saker på kvällarna! Matte var borta TVÅ kvällar i rad. Det har aldrig hänt förr och jag hoppas att det inte blir någon vana

Ena kvällen var hon barnvakt åt pojkarna och Ville. Utan mig!!!! Andra kvällen var det valpteori, utan mig!!

Eftersom hon inte var hemma på kvällarna så ändrade jag mitt schema vad gäller springskorna. Var snäll och fridfull på kvällarna och körde två pass med springskorna på fm.

Ja, jag ska väl erkänna att andra kvällen hon var borta så var jag in i sovrummet för att kolla så hon inte kommit hem i smyg. Det hade hon inte, men när jag letade hoppade en hög kruka fylld med en liten blomma och en massa lecakulor ner på golvet. Så när matte äntligen kom var det lecakulor över hela golvet. Vad hon sa tänker jag inte berätta.

Ska kanske tillägga att jag inte var helt själv på kvällarna. Husse var hemma med mig.

Idag har jag hunnit med väldigt mycket. När matte gjorde frukost bar jag in lera som jag lade på mattan i vardagsrummet. Blev riktigt snyggt när man gått på det en stund. Men när matte sa att vi måste städa bort det så hjälpte jag självklart till med det.

Det har varit ovanligt många skor som stått på fel ställen idag. Har fått lov flytta om dem hela dagen.

Vilade mig lite genom att läsa TV-tidningen som låg i soffan. Dom sidor som det inte stod något bra på rev jag ur så vi kunde kasta dem.

Äntligen har jag kommit på hur det ska bli lättare för matte att komma åt dom stora krukor hon har innanför lilla kravallstaketet vid altanen. Om man tar bort pinnarna och bär in dom så är det enkelt att trycka ner staketet sen. Har ägnat en bra stund åt det idag. Tänkte gräva lite också men då sa matte att det räckte för idag.

Ikväll var springskorna extra snabba. Jag riktigt flög fram och plötslig så stod jag mitt på soffbordet. Matte sa med den mest bestämda röst jag hört GÅ NER!!!!!!. Det var visst något om den fina vasen som stod under min mage.

Efter det tyckte jag att det var bäst att ta det lugnt till i morgon......i alla fall.

Nu har jag kommit över ett mail som matte skrivit igen. Naturligtvis handlar det om mig. Så här skriver hon den här gången.

Ikväll var bus-Yatzy (Miltons matte har hittat på det namnet på mig) i fin form. Han var överallt. Sprang så det dånade både ute och inne.. Promenaden gick bitvis på tvären.

Som final på det hela lånade han en penna som låg på hallbyrån. Dessutom lånade han en tub nagelkräm från soffbordet.

Sist men inte minst så plockade han astrar som stod i en vas på hallbyrån. Jag plockade tillbaka dom och gick därifrån. Duns o brak o plask, den här gången tog han duk, vas och blommor. Vi hjälptes åt att torka golvet.

Men sen tyckte han tydligen att han jobbat färdigt för kvällen, ställde undan springskorna och blev en något lugnare valp. Yatzys kvällspass med springskorna på tar ca två timmar var kväll. Sen sover han gott hela natten.

Helt plötsligt har matte börjat kalla mig för R-valpen. Fattar inte riktigt varför men matte påstår att R står för rymmare. Vad nu det är.

Det började i söndags när vi var hos Ville.  Vi hundar fick vara ute med våra hussar medan dom andra fixade fika för det var födelsedagskalas. Plötsligt kom en brun cocker som heter Buster och hälsade på. Kul ända tills Busters husse kom och hämtade hem honom. Buster är gammal, tre år. Ville är bara ett år.

När alla var ute och Ville och jag lekt klart måste jag utforska tomtgränsen. Plötsligt ramlade jag genom ett hål i staketet och hamnade på granntomten. Blev alldeles för snabbt hämtad och matte sa att jag fick villkorligt. Det fattade jag inte vad det var först, men sen......

Jag var bara tvungen att gå genom häcken för att kolla vart Buster tagit vägen. Då var jag plötsligt inte villkorligt frigiven utan fick gå i fängelse dvs. sitta fast i en lång lina. Matte sa att jag var en rymmarvalp och att då går det så.

Det var inte så farligt, vilade mig bara tills Ville och jag skulle ta sista springrundan.

Morgonen därpå gick inte dörren riktigt i lås när husse skulle hämta tidningarna. Eftersom dom sagt att jag är en R-valp så tyckte jag att jag borde leva upp till det. Snabbt som bara den puttade jag upp dörren och sprang och kollade grannens kaniner......

Sen tog jag det lugnt till valpskolan. Där sa matte att jag var till salu, billig m.m. Vadå???? Jag kunde både läxorna och dom nya övningarna. Det var tydligen det där med att vara still och lyssna på fröken som matte inte var nöjd med. Men det räcker väl om hon lyssnar..?

Nu har vi varit på utställning igen. Vi hade sovmorgon den här gången eftersom vi bara skulle till Ultuna i Uppsala. Men det packades, matsäck o min ryggsäck. Försökte kolla att allt var med men då hängdes den upp HÖGT!!!

Så kom vi då fram. Måste säga att det var många hundar den här gången. Över 600  sa matte som alltid vet allt (tror hon). Fast den här gången såg dom inte ut som mig allihop. Utan det var en massa olika sorter. Alla var någon sorts spaniel eller retriever. En del pyttesmå och en del jättestora. Olika färger fanns det med.

Vi hittade ett mysigt ställe att sitta på där dom som såg ut som jag höll till. Men oj vilken tid det tog att döma dom som hette labrador, curly o tollare innan det blev min tur.

Som tur är kom Tina, min uppfödare och vi hade lite mys innan det var dags för nr 518, dvs. mig.

Den här gången var det en tant som hette domare. Tydligen kan vem som helst heta så. Hon tyckte att jag var så snygg så jag fick en lila HP-rosett och matte fick glädjetårar i ögonen.

Snart var det dags att avgöra vem som var vackraste valpen av min sort. Tina, husse o matte jublade när domaren sa att det var jag. Fick en ny rosett, tjejfärgad i rosa o gul och presentkort hos Folksam.

Sen var det mat, vila, hälsa på många fyr o tvåbenta. Sov en stund innan vi flyttade oss till finalringen. Där skulle vackraste valp av 10-talet raser avgöras. Matte påstod att det från början fanns massor av valpar min ålder. Tur att inte alla gick till final  då hade vi inte varit klara än.

Var med om en läskig sak strax före finalen. Plötslig skrek någon att barn m hund skulle börja. Den där någon var precis bakom mig fast jag såg ingen. Matte sa att det var en högtalare. Konstigt namn på en osynlig.

Det var en ny domare i finalen. Han tyckte att jag var BIS-valp 4. Men då var jag så trött att jag struntade i vad han tyckte. Fick en stor grönvit rosett och ett fint koppel. Jag sov hela vägen hem och några springskor behövde jag inte den kvällen.

Nu ska vi ta det lugnt tills nästa utställning som blir årets sista. Det har matte bestämt.

Fast valpskola går jag på varje vecka, men det är en annan historia.

I kväll eller om det var e. m. var matte och jag till Tina där jag bodde som bebis. Hon ställde mig på ett bord och klippte o fixade för att jag skulle bli ännu vackrare. Det var lite svårt att stå still först. Verkade vara en massa spännande typer i hundgården. Rätt som jag stod där kom den där halvmorbrorn. Halv o halv han är ju bara en tredjedel av mig, sex kilo väger han. Nu var han rätt stöddig när jag stod på ett bord högt upp.

Efter friseringen fick jag leka med min syster Mette Marit och en svart Flat som inte fanns där när jag bodde där. Jättekul.

Matte trodde att jag skulle sova när vi kom hem. Jag säger bara HA!!!! Det gjorde jag i bilen. När vi kom hem åt jag sen drog jag på mig springskorna. Tog den där roliga Ramlösa flaskan och BOOM BOOM!!!!!!! Ut och sen in igen. Så ut så det dånade o sen in BOOMBOOM!! Man ska göra rätt för sitt namn tycker jag.

Mot slutet började jag gräva mig under kravallstaketet in till mattes krukor vid altanen. Kan jag hjälpa att krukorna välter då???? Men då bestämde hon att showen var slut och tog in mig o stängde dörren.  Då gick jag ut i köket och tvättade tassarna i vattenskålen. Man vill väl inte lägga sig lortig heller. Medan matte torkade golvet somnade jag.

Matte tycker att jag är så snygg att hon anmält mig till en utställning till. I Hallstahammar var nu det ligger.

Ibland tjuvläser jag vad matte skriver i mail till folk. Det handlar ju om mig så det har jag rätt att göra tycker jag. Här följer ett urklipp ur ett sådant mail skrivet av min matte.

Nog för att Birk blev vild när han var nybadad, men han höll sig i alla fall på golvet. Den här  valpen vi har nu han flyger längs väggarna. Badade honom ikväll för han ska till Tina och klippas i morgon.

Efter det försvann valpen in på sin fäll för en extra torkning. Sen ut så det dånade... för att gräva!!!!

Efter en stund kom dånet in BOOM BOOM. Hörde bara Hasses röst men där ska du väl inte vara , AKTA LAMPORNA!!!!!

Lilla valpen sprang på ryggstödet till den hörnsoffan!!!! Hur han kom dit? Ja antagligen flög han. Och det är samma valp som absolut inte kan hoppa upp i min säng. Hur gärna han än vill ligga där o gosa.

Hasse sa precis nu att när en spaniel vill flyga så sätter dom bara på sig vingarna..... Dvs. fäller ut öronen och lyfter. Då hade Yatzy tagit ett varv i soffan igen. Oj men söt är han och väldig gosig när han är still.

Tänkte att jag skulle berätta lite om min första dag i valpskolan.

Matte och jag gav oss i väg tidigt till Uppsala. Bäst att vara ute i god tid så här års kan det vara bönder på vägen sa matte, som vet allt.

På vägen till skolan svängde vi förbi Ville. Dumt nog hade vi inte tid att hälsa på honom fast han var ensam hemma. Vi hinner bara lägga ett paket i brevlådan sa matte. Men varför åkte vi då inte ännu tidigare??. Tänk så glad Ville skulle ha blivit.

Där vi ställde ifrån oss bilen fanns det fler bilar än jag någonsin sett. Miljontals!!!!! Sen promenerade vi genom spännande dofter o massor av ljud till vår skola. Där satt redan Moltas 14 veckor gammal, Curly coated retriever o väntade med sin husse. Vi hann leka en stund innan allvaret började. Min fröken heter Lena och matte säger att hon är bra. Ville har gått i hennes skola.

Mina klasskamrater är i lite olika storlekar. En är pytteliten, nästan som en halvmorbror. Matte sa att den var en söt pudel. Alla är runt 3-4 månader utom en som är 8 månader. Jag undrar om hon går om när hon är så gammal.

Först fick dom där små, Mazarin o Bailey springa lösa. Sen vi som var större. Det är faktiskt lite konstigt. För två är mindre än mig, resten är större än mig men matte och jag tycker att jag passar bäst ihop med dom stora.

Efter det var det mycket prat o mycket godis. Vi fick prova en hel del som vi sen fick i hemläxa.

Sune, en Golden var helt klart roligaste typen av alla. Vi var på samma nivå sa våra mattar, vad nu det betyder.

Nästa vecka är det teori men då får vi hundar ledigt. Det ska handla om hundens språk o inlärningspsykologi. Sånt behöver mattar o hussar lära sig. Vi hundar kan det redan.

Jag träffade två morbröder på Gålö när vi var på utställning. Jo, jag vet vad en morbror är. Den ena hette Laban och var helbror (konstigt uttryck) till min Mamma och alltså större än mig.

Men o nu kommer vi till det mest konstiga, jag träffade en morbror till som var halvbror (ännu konstigare) till min Mamma och han var då ynkligt liten. Han heter Bobbo tror jag och var 9 veckor, jag är 18 veckor.

Undrar om han kallas han halvbror för att han är så liten???

I förtroende kan jag berätta att jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera honom. Var rädd att han skulle gå sönder. Matte blev alldeles joltig när hon såg honom. Ja Husse var inte bättre han.

Min syster Mette-Marit var också där. Synd att inte domaren såg hur söt hon är så vi fick mötas i BIS-valpfinalen.

Nu har jag varit på utställning och jag måste säga att är det alltid så trevligt vill jag göra det ofta. Kanske inte varje dag för man blir rätt trött. Fast det kan jag tala om att Matte o Husse antagligen blev ännu tröttare. Hmmmm, nu muttrar Matte något om att vissa sov i bilen. Kan väl inte jag hjälpa att dom inte har vett att göra det.

Tina, min gamla matte ville visa upp mig. Det var bra för hon hade fullt med köttbullar i fickorna. Mycket bättre än vanligt godis. Inte för att det är fel på det matte har men köttbullar är ju ändå köttbullar...

Det var en farbror där som hette domare, konstigt namn. Han kände på mig, tittade på både dom gamla o dom nya tänderna. Så fick Tina och jag springa en massa och sånt är ju kul. Efter det så fick jag en röd rosett o en massa annat. Matte var alldeles tårögd av glädje. Både hon o husse var så stolta över mig.

Men inte var det slut med det. Efter en sovstund var det dags för Tina, mig o köttbullarna igen. Nu var det andra hundar än förra gången med i ringen. Samma visa, springa o få köttbullar. Kul! Sen bytte vi ring för då var det final. Dags för springa o mera köttbullar. Men då började Tina se trött ut så jag satt mig ibland.

Sen fick jag ännu mera priser o en ännu större rosett, grön den här gången.

Sen var det fritt fram att göra vad jag ville. När Husse o matte plockade fram vår lunch passade jag på att ta en lite promenad på egen tass. Men matte hittade mig snabbt. Synd det fanns så mycket att se o så många att hälsa på. Både två o fyrbenta.

Det var en väldigt rolig dag tyckte jag. Matte o Husse har hållit på idag och kallt mig på HP-valpen och berättat för varann o mig hur stolta dom är över att jag skötte mig så bra.

Men för att jag skötte mig så perfekt igår ska dom inte tro att jag lagt springskorna på hyllan....

Äntligen har jag fått bort matte från datorn så att jag kan berätta vad jag haft för mig senaste tiden.

Förra veckan, var vi till den där hantverksbyn norr om Uppsala igen. Matte skulle hämta en väska o husse o jag o matsäck följde med. Det var några konstiga typer där nere vid vattnet. Dom var rädda för mig, jag som är så snäll. Matte sa att det är för att jag är en fågelhund som dom var rädda. Det var det dummaste, fågelhund!!!! Jag är en hund, ingen fågel.

I lördags var vi ner till centrum. Vi var in i en mysig affär som heter Arken och jag får gå in i den. Vi köpte en säck mat till mig. Så köpte matte något som heter utställningskoppel. Hon säger att snart ska jag på utställning och då duger inte mitt vanliga koppel. Har ingen aning om vad utställning är. Men vi ska åka bil dit så då är det roligt.

Idag fick jag ett paket från Häromi. Där fanns en godispåse som bonus men den var matte snål med. Husse hade beställt en vattenskål som man inte kan spilla ur åt mig. Jag fick prova den på altanen. Det var väl ingen konst att spilla ur den. Bara sätta i tassen och vispa runt så skvätte det åt alla håll.

Annars mår jag bra. Det har ramlat bort en massa tänder men det kommer nya säger matte. Hon vet visst allt hon. Men inte att jag kunde hoppa upp i hennes säng, som jag gjorde ikväll när jag hade mitt kvällsbus. Fast det visste jag inte själv heller, jag bara flög dit av farten.

Precis när jag tycker att dom börjat ta det lugnare med miljöträning (är jag fulltränad där?) så hittar matte på något nytt. Hon är ju väldigt påhittig. Det nya är trappträning!!!!! Bara ordet är ju urdumt för jag kan minsann gå i trappor.

Trappträning går till så att hon öppnar ytterdörren utan att jag har halsband o koppel. Men jag får bara titta på när hon går nerför alla trapporna. Sen ska jag sitta eller ligga där medan hon ägnar sig åt sina blommor. Väldigt onödigt tycker jag. Hörde att hon sa till husse att jag måste lära mig att ytterdörren kan vara öppen utan att jag får gå nerför trappan. Vad ska då dörren vara öppen för??? JÄTTEDUMT!!!

Altandörren är öppen nästan jämnt och där får jag gå som jag vill. Beror antagligen på att på den sidan finns kravallstaket, husse stora hobby är såna.

En annan träning som dom är mycket förtjusta i är ensamhetsträning. Tjuter lite ibland för att dom ska tycka synd om mig. Men sen sover jag och tycker det är skönt att vara av med dom. För att dom inte ska vara säkra på mig så tjuter jag ibland som en mistlur bara någon hämtar morgontidningen. Andra gånger när båda går ut säger jag ingenting. Smart eller hur?

Nu har jag bott här i mitt nya hem i två veckor säger matte. Mycket nytt är det att undersöka, särskilt ute. Nu har det hänt något som var väldigt läskigt.

Större delen av trädgården är inhägnad med vad matte kallar Gunnebostängsel, (en hund Milton som jag beundrar kallar det kravallstaket). Det finns häck mot gatan utanför staketet. Har funderat på vad som finns på andra sidan häcken. Igår upptäckte jag att om jag la mig platt så kom jag under staketet.

Men sen då, hur skulle jag komma tillbaka? Det gick inte så bra, hittade inte hålet. Gatan utanför häcken såg läskig ut så jag letade reda på trappan och ytterdörren. Men en liten valp kan ju inte öppna dörrar så där satt jag.

Efter en stund hörde jag att matte ropade på mig. Då pep jag det högsta jag kunde. Det tog väldigt lång tid för henne att fatta var jag var. Hon letade i trädgården och sa till husse att leta inne. Matte trodde att jag satt fast någonstans. Dumt, jag satt ju på trappan!

Nu har husse grävt igen hålet och så har dom kollat så att det inte finns fler. Helt onödigt för det var så läskigt att vara på fel sida så det gör jag inte om. Tror jag...