2004    2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013

Febr -08    Mars -08    April -08    Maj -08    Juni -08    Juli -08    Aug -08    Sept -08    Okt -08    Nov -08    Dec -08    


YATZY-nytt Januari 2008

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Det finns något som är värre än lortiga hunden har matte upptäckt idag och det är  svarta hunden. Då menar hon inte hundar som är svarta jämt utan mig när jag varit inne i  Uppsala och gått.

När vi kom hem var jag så svart att det blev dusch med  schampo och matte sa att hon var tacksam för att jag inte  är svart utan bara lortig till vardags.

I söndags var det köttbulledag. Matte skryter säkert med hur duktig jag var så jag nöjer mig med att berätta  vad jag fick som belöning. Matte gav mig en rolig boll som låter fast man inte biter i den. Det räcker att jag dribblar med den. När man skött sig en hel dag är det skönt att leka lite och då är det helt rätt med en ny boll.

 

Imorgon är det årets första köttbulledag och förberedelserna är många.

 

Verkar det inte som en muta att jag får semla till förmiddagskaffet precis idag? Samtidigt muttrade matte något att det finns fler för dom som sköter sig.

Före kaffet och till och med före skogen var det dags för en sista finputsning av några strån som inte skulle vara kvar.

Efter kaffe och semla var vi inne en stund. Men så sa matte att det är så fint väder att vi tar och går ut igen. Bada honom gör vi ikväll. Honom det är jag det.

Matte hade rätt det var härligt ute, jag fick faktiskt vårkänslor och springskorna vädrades ordentligt. Till slut när jag sprungit länge hamnade jag på kanten av projektet. Matte som stod på berget ovanför sa gör det inte du ska bada ikväll.

Men det såg ju så oemotståndligt ut så nu är jag utställningsbadad. Bara kamningen kvar. Bra eller hur matte?

Det här är  en av mina bästa utsiktsplatser, den andra är mattes säng. Matte tolererar att det blir ganska blött ibland på insidan av fönstren när jag behöver se på något extra ordentligt.

Faktum är att just nu är matte enormt nöjd med mig. Fast hon undrar lite om jag har något större bus på gång och det kan hon få göra tycker jag. Det är bara bra att hon inte blir för säker på mig.

Det enda vi diskuterat på allvar senaste veckan är att jag pratade med de två jättestora vargarna som går förbi här ibland. Dessutom var det samma dag en cyklist på vägen som jag hade lite synpunkter på. Då sa matte att om jag inte skärpte mig så skulle hon ställa en stor krukväxt precis  där jag tittar ut. Det var inget hot utan ett löfte sa matte.

Några som är rejält på svarta listan är sorkarna. Dom hade grävt upp en jättehög med lera och jord under bron ut till femtiokronorsängen. Det var helt stopp under bron så husse fick jobba i flera timmar med att få ordning så att vattnet kan rinna undan. Jag  funderar på om det är  sorkarna som sett till att det är så mycket vatten i projektet att det nu går att simma där. Enligt matte beror det på  allt regn som hällt ner senaste dygnet men det kan man inte vara säker på tycker jag. Sorkarna är både duktiga och arbetsamma.

Matte har hittat på en ny lek som är ganska dum så jag borde nog sätta henne på svarta listan en liten stund. Det är ju så att mina springskor vid några få tillfällen haft väl bråttom ut genom lilla grinden mot gästparkeringen och skogen. Därför har matte bestämt att hon öppnar grinden och går iväg utan mig. Jag förväntas sitta där  bredvid husse och så ska jag be honom om lov att gå iväg genom att titta på honom. Hur lätt är det att titta på husse när matte går iväg? Ganska dumt, tänk om matte försvinner.

En annan lek som är bättre är när husse säger att matte är borta och att jag ska söka efter henne. Det betyder att matte gått ut i skogen och  slarvat bort sig själv. Då gäller det att fort som bara den be om lov att få gå ut genom grinden och iväg och söka matte. Sådana gånger känner jag ingen rådjursdoft utan bara mattedoft. Det är viktigare att hitta en bortslarvad matte än rådjur om man måste välja.

Igår och idag har det varit stor trimning av mig. Det är bra att husse och matte delar upp det, för även om jag står framför ett fönster så blir det långtråkigt. Nu är jag klar, fast känner jag matte rätt så kommer det att ryckas en del i mina öron de närmaste dagarna.

 Så här glad var jag när jag drog på mig springskorna efter  trimningen. Matte hade svårt att hinna med att ta någon bild.

Nu är jag inte bara solskenspojke utan solskenspojken med guldstjärna. Matte och husse blev så glada över hur duktig jag var en kväll att matte  bestämde att nu fick jag guldstjärna. Det är annat än att vara på svarta listan det.

Anledningen till guldstjärnan var att en kväll när husse och matte såg på skidskytte ville jag gå ut. Jag gick ut i hallen men kom snabbt in till  vardagsrummet igen, tittade på matte och sprang ut i hallen igen. Tillbaka till matte som  tyckte att jag såg konstig ut, närmast som ett frågetecken sa hon sedan till husse. Matte reste sig och gick med mig ut i hallen. Där fick hon se att ytterdörren var öppen ca 2 dm och fast den var öppen hade jag inte gått ut. Då fick jag massor av beröm och guldstjärna. Jag får nämligen inte gå ut via ytterdörren utan att husse eller matte säger varsågod. Nu har dom fått se att det är något som jag verkligen  vet att jag inte får.

Springskorna dom kommer aldrig att få någon guldstjärna.  Häromdagen drog dom iväg på  en stor runda  i skogen. Jag lyckades med stor möda få dem att förstå att vi måste hålla koll på husse så att vi inte slarvade bort honom. Till slut när  husses mobil ringde fick jag springskorna att fatta att nu är nog matte på gång så det var bäst att dämpa farten och gå tillbaka. Matte säger att om hon visste någon som ville köpa springskor skulle hon ge bort dem gratis.

Någon snö har vi inte så det är badbart lite överallt just nu. Igår när matte och jag var i skogen hittade jag ett trevligt dike att bada i. Men när vi varit hemma en stund blev jag badsugen och badade i projektets lerfärgade vatten. Precis då kom postbilen och sedan var det ju baddags igen tyckte jag. Då försökte jag bada i lilla dammen men där verkar isen ha lagt sig för gott. Sedan fick jag gå in via tvättstuga och duschen.

Idag grävde jag efter sork vid torpet som ligger långt bort i skogen. Matte har bestämt att gräver jag efter sork så hjälper det inte att jag badar i skogens diken efteråt. Det blev duschen idag med.

Jag har två fotbollar, en jättegammal och trasig, och en ganska ny. Faktum är att jag i första hand spelar med den gamla. Den är mest inspelad så den går snabbast tycker jag.

Minst en rejäl  match om dagen ska det vara om  man ska hålla sig i form som fotbollskung.

Jag kan väl erkänna att man blir ganska trött av alla helger. Då är det skönt att bara vara soffhund ett tag och hämta nya krafter.

Matte säger att nu är det slut på övernattande gäster ett tag nu. Dessutom påstår hon att det är dags att ta ett tag med min uppfostran igen. Hon får sådana ryck med jämna mellanrum, två böcker ligger på hennes sängbord. Den ena är den där om inkallning och den  andra är  aktivitetsboken som jag gav matte i julklapp. Gissa vilken jag tycker att hon ska läsa?

Den senaste gästen som bott här är min bästa Berit. Vi hämtade henne vid en buss i lördags och så släppte vi av henne vid en annan buss igår så att hon kunde åka hem till snön.

Jag skrämde Berit en dag. Det var bara en pytteliten springa öppen av badrumsdörren så hon trodde inte att någon var där. Men när Berit tände lampan satt jag där i mörkret. Jag var törstig och väntade på att någon skulle komma och ge mig kallt, nytt vatten.

Mitt blink halsband försvann en kväll när matte och jag följde Berit ut till gästrummet. Jag spårade efter vilt i mörkret och man kan väl säga att det gick vilt till där ett tag. Dagen efter hittade husse mitt blinkhalsband bakom en av regnvattentunnorna.

Snön har försvunnit och det enda som återstår är isiga fläckar, en del grå ,en del vita. Alla mycket hala men det hindrar inte att man kan spela isfotboll tycker jag. Igår spelade Berit och jag en mycket jämn match. Den var så jämn att den gick till förlängning och där vann Berit säger matte. Hmm jag tror att jag får lägga mig i träning för det brukar vara jag som vinner.

Här är två bilder från den mycket jämna matchen.

 

Matte har bestämt att man ska säga god fortsättning på det nya året, så då gör jag väl det, god  fortsättning alltså.

Man kan inte säga annat än att det gamla året slutade perfekt. Jag menar löjrom och lite bubbel är väl alltid rätt. Lite ost och frukt därtill så kan man även säga att det nya året började bra.

Den som bodde i gästrummet över nyår var mattes mamma som kallas Nonnon. Hon är så mysig att ha här. Jag tillbringade en del stunder i hennes knä. Husse hämtade Nonnon på nyårsafton och igår körde han iväg med henne och kom hem utan så det besöket är nog över för den här gången. Jag fattar inte varför alla måste åka hem när vi har det så trevligt.

Idag har snön kommit på besök. Det vräker faktiskt ner. Husse har letat efter snöspaden men om han väntar lite kan han nog ta snöslungan i stället. Jag hoppas att snön stannar länge.

På lördag får vi besök igen och matte har talat om vem som kommer. Jag är jätteglad och sitter redan nu och bevakar gästrummet. Man vet ju aldrig tänk om vårt besök kommer tidigare. Det som är bra är att matte har ställt en ljusstake i  ett fönster på gästrummet. Då ser jag när folk är vakna och kan hoppas på att dom kommer in.