2004    2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -08    Febr -08    Mars -08    April -08    Maj -08    Juni -08    Juli -08    Aug -08    Sept -08    Nov -08    Dec -08


YATZY-nytt Oktober 2008

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Kom igen nu matte, det är dags att uppdatera.......

Inte nog med att det är länge sedan jag fick skriva utan när matte skulle ordna bilder ville inte datorn som hon. Vad matte sa då skriver jag inte.

 Här kommer två bilder som matte har tagit på lortiga hunden. Själv skulle jag vilja kalla mig  för den arbetande hunden.

Alla behöver vi jobba när man har stor tomt som vi. Ett av mina favoritjobb är att gräva om komposten. Det gör man lämpligen nerifrån där det redan blivit fin jord.

Ett av husses favoritjobb är att hugga ner träd och göra ved av dem.  Jag var lite orolig att han skulle ta ner alla träd men  husse säger att det finns hundratals träd kvar. Ved är bra att ha för matte och jag älskar att sitta framför brasan, särskilt på morgonen när vi varit ute och hämtat tidningarna.

Rävens  jobb är att ta sig över staketet  och nu har matte upptäckt hur han gör. Han klättar med lortiga tassar över en av grindarna mot skogen. Den grind som har en skylt där det står hur snabb jag är och en bild på mig. Kan inte räven läsa?

Små skogsmöss jobbar inte utan dom stjäl. Matte hade äpplen i en kartong på altanen och en plastback över kartongen. Idag upptäckte hon att någon, dvs. mössen tagit sig in i kartongen och smakat på flera äpplen. Nu finns äpplena på ett garanterat  hemligt musfritt ställe.

Jag har fått jobb som telefonsvarare kan man nästan säga. För om matte inte hör telefonen så springer jag och hämtar henne. Då stirrar jag på henne med min "kom nu då min". Sedan springer jag ut i hallen till telefonen  och så tillbaka till matte.

Det har varit väldigt dimmigt på åkern ett par dagar nu. Då kan man inte se om det är någon där men jag är säker på att det finns spöken i dimman. Särskilt på kvällarna när det är mörkt. Då är det spöken både på åkern och i skogen. Matte och husse skrattar åt mig och säger att jag är mörkrädd och lite spökig. Men jag tycker att det är bäst att vara på sin vakt i mörkret.

 En dag gav matte mig ett chips istället för ett tandborstarben. Jag tog emot det och sedan  satt jag mig och stirrade på matte tills jag fick tandborstarbenet. Chipset luktade tandborstarben för matte hade haft dem i samma ficka. Är man utrustad med ett bra luktsinne blir man inte lurad.

 

 

Igår höll matte på med sin trädgårdsida. Hon gick ut på altanen för att ta ett foto att ha på startsidan. Det gick inte riktigt som hon tänkt sig för vem dök upp om inte linslusen Yatzy.

Något som inte gick riktigt som jag tänkt mig hände  en dag nyligen. Jag höll på att flytta mitt märgben och bestämde mig för att gräva ner det i soffan i matrummet.

Vad jag inte visste var att matte lagt sin mobiltelefon i den soffan. När jag grävde så råkade mobilen trilla ner bakom och under själva bäddsoffan. När matte började leta efter den försökte hon ringa till den men det gick inte för den var så väl gömd. Hade inte matte sett mig i soffan och kommit på att det var där hon hade mobilen sist hade hon inte hittat den ännu.

En dag när vi var ute bröt det ut en tjusig konsert på himlen ovanför vår skog. Matte rusade in efter kameran för att ta foto på alla drygt 50 tranor som flög  och sjöng där uppe vid solen.

Äntligen får jag berätta lite om  hur jag har det. Matte och husse håller på att stänga trädgården inför vintern så vi är ute mycket. Det där med att stänga trädgården innebär att ställa undan en massa saker. Hur vi ska kunna stänga den för rävar och katter återstår att  fundera ut.

Den tvåfärgade katten fick i alla fall leka  ekorrn satt i granen häromdagen. Är  man så otroligt korkad så man sitter innanför staketet när jag kommer ut får man skylla sig själv. Katter verkar inte vara speciellt intelligenta eller läraktiga. Det blev ett av mina fruktansvärda  hemska Yatzy-vrål och sedan hängde eländet över en gren högt upp i en stor gran som en annan ekorre.

Matte och jag var på skolavslutning i torsdags. Vi fick gå personspår och eftersom jag är en utmärkt spårhund så var det inga problem för mig. Titta på den här bilden som min fröken har tagit på matte och mig. Ja matte syns knappt men det är trots allt jag som är viktigast när man spårar.

Det enda som inte gick som planerat var att någon annan hund hade tagit det matte lagt som spårslut. Men matte och Kicki öste beröm och korv över mig så jag blev väl kompenserad.

Vi fick diplom och när vi kom hem så tyckte matte att jag skulle sitta fint och titta på alla diplom vi har. Bilderna blev inte riktigt som hon planerade dem. Men vadå det är jag och diplomen på bilderna och det var väl det som var huvudsaken.

Titta vad matte och jag springer fint i takt. Jag har verkligen fått pli på henne numera. Kolla min tunga också det är den som styr ekipaget. Det gäller s.a.s. att hålla tungan rätt i munnen  i ringen. Bilden har Stina tagit.

Vi har alltså klarat av ännu en utställning och jag kallas numera reservhunden. Jag undrar jag vad min bästa moster säger om det. Sist jag blev reservhund protesterade hon mot det namnet. Mer om  köttbulledagen har matte skrivit  på utställningsidan.

Nu ska jag ägna mig åt mera naturaktiviteter. Idag har jag grävt om en kompost igen, spelat fotboll med matte, badat i lilla dammen ett par gånger.  Kombinationen blöta tassar och halkig lera höll på att få mig att hamna i  mattes skottkärra. Jag kom i full fart och när jag försökte få stopp på springskorna for jag omkull. Men jag är tålig så det var bara att resa sig igen. Jag har alltså tillbringat större delen av dagen ute vilket alltid är trevligt.

Vad som däremot inte är trevligt är att den tvåfärgade katten blir allt fräckare. Igår fick jag syn på den genom  fönstret när jag satt på mattes säng. Den fräcka katten var på tomten, visserligen utanför staketet men ändå på min tomt, på mitt berg.

Matte såg en som är ännu fräckare en kväll genom samma fönster. Det var räven och han var innanför staketet!!!!! Matte säger att antingen klättrar han bra eller så kan han öppna grindarna.

Utanför  köksfönstret  en morgon hade vi två rådjur, en mamma och  hennes " valp" . Dom var på andra sidan staketet men jag anser att åkern är min så jag sa ett och annat. Jag ville gå ut men det fick jag inte för vi har precis kommit in sa matte.

Imorgon ska vi ta det lugnt säger matte och ladda inför skolavslutningen på torsdag.

Min matte tycker att jag har vackert  huvud och det är bara att säga tack och hålla med. Men när min matte tror att jag är lättlurad då håller jag inte med. Man kan inte lura en Welsh.

Min matte smugglade ut min spårsele och lina till bilen igår. Hon tyckte att det var onödigt att jag såg den och jagade upp mig. Jag jagar inte upp mig men jag blir vansinnigt glad när jag ser spårselen.

Matte trodde att vi behövde den i skolan igår det var därför hon smugglade ut den i bilen. Nu visade det sig att det är nästa gång vi ska ha spårsele så matte får smuggla nästa vecka igen.

Igår var vi i skogen och hade skola. Det finns en jättestor spännande hage där som är till för hundar. Det är berg, träd, buskar och överallt doftar det av sådant som måste undersökas.

Så det där att spåra matte gick inte så bra varken för mig eller de andra hundarna. Men vem vill leta efter en försvunnen matte när det finns så mycket annat som lockar.

Matte sa efteråt att hon sett något rödvitt som for förbi i hög fart så vi var nog nära varandra i alla fall. Då frågade min fröken om jag hade nosen i backen. Nej sa matte, det var springskorna och nos i luften som bestämde farten.

Efter att vi hade letat mattar var det dags för kaffe. Matte tyckte nog att jag hade skött mig hyfsat trots allt för vi satt nära och jag fick smaka på hennes bulle.

Vi gjorde en del annat med som t.ex. att leta rätt på en kotte som vår matte hade haft i fickan. Där var jag klockren berättade matte för husse när vi kom hem.

Den där uppgrävningen av tallen som jag började med i onsdags får vänta ett tag. Matte säger att nu  ska vi inte ha lortiga hunden på ett par dagar. Eftersom jag är nytrimmad så låter det som om det är köttbulledag snart. Imorgon ska jag bada  och sedan förväntas jag  bara gå där det är rent.

Jag får väl ägna mig åt inomhusaktiviteter som att flytta mitt märgben. Häromdagen hade jag flyttat det till mattes säng . Matte lade ner det på  golvet så nu har jag grävt ner det i en soffa. Men jag säger inte vilken. Det där benet har jag flyttat runt i en månad, det tar mycket längre tid för dem att bli  ätklara om man har dem inne. Jag tror att jag ska ta och flytta ut det. Potatislandet är nygrävt så där blir det bra.

Inne leker jag gärna med gåsankan. Om jag någon gång skäller inne säger matte alltid, hämta gåsankan. Tydligen är det bättre att den låter än att jag gör det.

Matte säger att nu är det höst  på riktigt oavsett hur varmt och soligt det är vissa dagar. Höstgrävning är populärt har jag hört och jag håller med. Titta noga på min mun på den här bilden.

Det vita som  syns där är ett chips som jag ska gräva ner, frågan är bara var. Ibland måste jag provgräva och det hade matte glädje av igår. Hon skulle gräva ner tulpanlökar och hittade ett perfekt hål bredvid en av rosorna. Tack Yatzy sa matte var finns det fler lämpliga hål?

Apropå gräva så har jag idag börjat ett nytt projekt. Det heter gräva upp en tall och jag har valt vår  största tall till det. Husse var upp och klättrade i den i måndags och sa efteråt att alla grenar han ville ta bort inte gick att nå. Vad är då bättre än att gräva upp tallen tänkte jag. En uppgrävd tall kan man lägga ner och ta bort alla grenar som inte mår bra. Sedan reser man upp tallen igen eller.....? Projektet fortsätter ännu så länge har jag bara fått  omkull en rönn som växte nära tallen.

Nu säger matte att jag ska berätta hur jag såg ut efter att jag grävt runt hela tallen. Men det är inte säkert att lorten kom från det utan det kan lika gärna ha blivit när matte och jag var i skogen. Dessutom var det bara bra att jag behövde duschas för jag ska trimmas idag. Tassarna tog vi före skogen, resten ska vi ta när jag torkat.

När det ska bli kalla nätter så täcker matte alla sina fuchsior och pelargoner med fiberduk. En kväll när vi var ute sista svängen så lekte jag  spöke med dem. Det kom en doft som om någon hade varit under dem och det ville jag kolla. Dessutom så om räven kommer på kvällsbesök så blir han säkert skrämd för gott om han ser ett vitt spöke i mörkret. Katterna blir säkert också skrämda av spöken. Utom den ofärgade för den ser ut som ett spöke själv. Efter spökleken fick matte rätta till fiberdukarna igen men hon är tolerant så det gjorde inget.

Jag har fått ett nytt jobb som vedchef. Eller fått, det är snarare så att jag erbjudit mig att hålla ordning och då blir jag ju chef.

Det är mycket att hålla ordning på där.Man måste sortera om alla vedträn och dessutom behöver skogsmössen hållas efter. Dom bor underst  i vedförrådet. Det kommer säkert att ta tid innan jag fått ordning på alla vedträn. Men är man bara energisk och arbetsam så fixar det sig nog innan vintern.