2004    2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -08    Febr -08    Mars -08    April -08    Maj -08    Juni -08    Juli -08    Aug -08    Sept -08    Okt -08    Dec -08


YATZY-nytt November 2008

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Förra torsdagen åkte matte till Uppsala. Hon glömde både mig, Saga och husse hemma. Matte var borta hela dagen och när vi hämtade henne vid bussen på kvällen hade hon med sig en jättebra present hem. Min bästa moster var nämligen med på bussen.

Först var jag faktiskt lite fundersam på om Saga skulle få dela min bästa moster med mig. Jag upptäckte rätt snart att hon faktiskt räcker till för två hundar.

En annan som kom på besök någon dag senare var räven. Då hade det kommit en massa snö så han var lätt att upptäcka när han var ute på åkern. Saga förstod inte vad vi tittade på allihop så husse lyfte upp henne. Först var räven på åkern och fångade sork. Sedan var han vid fågelbordet utanför matrumsfönstret. Men då sa jag till att nu är du på min tomt så räven försvann snabbt.

En kväll när min bästa moster var här talade jag om för henne att jag var  sugen på Frolic. Jag satte mig vid min matskål och när hon frågade om jag var hungrig slickade jag mig om munnen och visade henne var  det finns Frolic. Saga vet också vilken låda det är, för säger matte att hon är duktig så går hon dit och sätter sig.

Det har kommit över en halvmeter snö. Husse har kört upp fina gångar åt Saga och mig med hjälp av snöslungan. I skogen är det svårt att ta sig fram just nu. I måndags fick vi  promenera på vägen. Då gick det varken buss eller bil där. Bara två hundar med sällskap.

Saga är verkligen en stor tillgång här hemma. Inte bara  för det att vi får mer godis eftersom matte tränar henne. Utan Saga är både bollintresserad och grävintresserad. Dessutom är hon busig och har snabba springskor.

Saga hjälper mig att gräva i snön

Saga och jag busar i sol och snö

Saga och jag sover gott när vi kommit in

Matte och husse säger att jag är jättesnäll mot Saga. Igår till exempel när vi var ute efter frukosten så fick vi  varsitt chips. Efter en stund gav jag Saga mitt. Visst är jag en riktig gentleman? Hon sprang omkring på berget och lekte med det för ännu så länge gräver hon inte ner någonting.

Någonting som Saga tyckte var konstigt igår var isen på lilla dammen. Hon är precis som jag förtjust i att dricka där men nu gick det inte. Till slut lyckade Saga krafsa hål på ett ställe där isen var tunn. Tack sa jag då, för man blir törstig av att busa.

Jag har upptäckt att det är inte bara mer sällskap och bus man får med en hund till. Utdelningen av godis och  ben har ökat eftersom matte och husse tränar Saga i  hur vi gör här hemma i olika situationer. Hon är jätteduktig så tilldelningen riskerar att minska snart.

Nu till avdelningen sånt som matte tycker är gulligt. När Saga och jag byter ben med varandra är gulligt. Likaså när Saga kommer fram och viskar något i mitt öra, det gör hon ofta. I söndags ställde matte ner ett uppläggningsfat som det varit älg på. Saga och jag slickade gemensamt rent det innan det skulle in i diskmaskinen.

Nu idag när vi kom hem från Uppsala och hoppade ur bilen  sprang jag fram till Saga och kramade henne. Matte som såg det tyckte att det var så gulligt.

Igår var det riktigt busväder ute i hundmening alltså. Sol och fruset så det var skönt att springa omkring för oss hundar. Matte sprang omkring med kameran och husse tömde vattentunnorna.

Roligt var det på kvällen med när det blivit mörkt fast det inte var meningen att vi skulle vara ute just då. Hur det gick till att två  glada rödvita sprang omkring i mörkret är det ingen som vet. Öppnade någon av dem dörren eller gick den upp själv?

Då var det inte tal om att ta kort utan  det handlade bara om att ta in dom rödvita yrvädren.

Bilderna här tog matte tidigt på fm. Det är Saga som hoppar högt på en av dem.

 

Idag är det fyra år sedan matte och husse lade ut min hemsida på Internet. Matte sa när vi kom från skogen att den gången var det sol 13 november. Nu är det regnigt, blött, lerigt och solen har vi inte sett sedan i söndags. Jag kan väl tillägga att det är härligt badvatten överallt både hemma och i skogen.

Nu har räven gått för långt enligt matte. Han eller hon, räven alltså har grävt en jättegrop utanför vår altan. Den som berättade det för matte var naturligtvis viltspårhunden Yatzy.  Där finns det sorkgångar i anslutning till rör och räven hade verkligen lyckats rasera många hem för sorkarna.

Jag erkänner att det har väl jag också gjort men det är en helt  annan sak. Det här är min tomt och jag klättrar inte in på andras tomter för att jaga sork.

 I söndags tog matte bilder ute i solen och titta noga på den här.

Jag har skaffat förstärkning i jakten på den tvåfärgade. Det är jag som står på berget och förstärkningen tittar på projektet. Hon heter Saga och hon är en busig, matfrisk, rätt rolig tjej.

Det verkar som om hon kommit för att stanna vilket innebär att jag får tänka om lite i en del saker. Om jag inte äter upp min mat så riskerar jag att Saga gör det. Matte säger att hon är en sådan hund som äter upp direkt men det har jag aldrig varit. Ja utom när det  gäller något extra som älg, pannkaka eller korv.

Häromkvällen gick jag omkring med en  skatt i munnen som jag inte ville ha just då. När jag gömt den så gick Saga raka vägen dit och hämtade den och åt upp den utan lagring. Till saken hör att matte hade erbjudit henne en sådan skatt tidigare men då ville hon inte ha den. Saga lade sin skatt på en matta i köket och den åt jag upp.

Nästa gång får jag gömma skatter lite  bättre. Jag har ett ben som jag burit runt i två månader. Det har flyttats lite då och då. Där det ligger nu har inte Saga varit, men jag kollar då och då att det ligger kvar.

Igår köpte matte ben åt oss. Vi fick varsitt och sedan har vi tuggat, bytt och tuggat på det som legat närmast.

 Ute är det  fart på Saga, hon har väldigt  snabba springskor. Badar gör hon gärna, i dammen, projektet eller i skogen.

Idag såg jag att det ser lovande ut att lära henne att spela fotboll. Saga var intresserad publik när jag och matte spelade.

Här kommer två bilder som matte tog när det var sol. En busbild och en på söta glada Saga

 

Matte säger att det nog finns en hel del hare i rasen Welsh. Då menar hon snabbheten och förmågan att springa utan nästan någon tass i marken

Jag inte bara springer fort utan jag reagerar otroligt snabbt också. Häromdagen  satt jag innanför ytterdörren och väntade på att få gå ut. Husse öppnade dörren samtidigt som han sa varsågod. UTANFÖR TRAPPAN SATT DEN TVÅFÄRGADE KATTEN!

Men inte länge till, för med ett vrål störtade jag ut och katten hamnade på något sätt ute på åkern på andra sidan staketet. Nog har den blivit otroligt fräck numera den där tvåfärgade. Jag funderar  starkt på att kalla in någon form av förstärkning.

Räven var i vardagsrummet i tisdagskväll. Jo det är sant jag såg den själv. Den hade krupit in i vår TV. Mycket intressant, det fanns hundar där med.

Vem som är under altanen sedan natten till igår vet jag inte. Jag har utforskat  hela altanen ett flertal gånger och igår gjorde jag  ett par försök att krypa under den. Till mattes glädje misslyckades jag med det. Hon säger att en hund under altanen vill hon absolut inte ha.

Jag trodde att min bästa moster kommit hit.  Hennes röst var i hallen men jag såg henne inte. Då rusade jag uppför trappan så att jag kunde se om hon var ute men hon fanns ingenstans. Matte säger att det var telefonsvararen jag hörde. Synd för jag blev så otroligt glad.

Helt har jag inte givit upp hoppet om att hon kommer. På min utsiktsplats i vardagsrummet har jag utsikt åt två håll. Husse  skrattade åt mig för att jag ser så uppsträckt ut. Men jag tycker att det är bra att hålla koll utåt så att jag inte missar något.

Kärt barn har många namn, det har jag hört massor av gånger. Här är några exempel på helgens olika namn på mig.

Lortiga dyngsura hunden var jag i fredags. Igår var jag lilla hunden, skogshunden och Bambi på hal is bland annat.

Vi börjar med fredagen, då det var ett sådant där busväder som får matte att prata om att det vore smartare att ha vandrande pinnar än hund. Jag vet inte vad det är för konstiga pinnar hon menar men tydligen behöver dom inte gå ut.

I fredags efter frukost bestämde matte att jag fick gå ut och bli riktigt lortig och blöt så att jag fått ordentligt med motion och frisk luft. Hela dagsransonen på en gång tror jag att hon menade. Jag är ju inte nödbedd så jag gick ut själv i väntan på att matte skulle komma. Matte hade en del att göra ute  men när det var klart gick vi till skogen. Gissa om vi såg ut som dränkta katter när vi kom hem? Enligt matte var det gränsfall om jag gick att ta in men eftersom hon var lika blöt men mindre lerig så gick vi in tillsammans och drack kaffe med husse.

Sedan var det husses tur att bli blöt för han bytte däck på bilen. Matte bestämde då att jag inte behövde mer frisk luft utan att det var bättre att hon och jag städade. Jag höll inte med men det är matte som bestämmer.

Igår när vi vaknade var det ett helt annat väder, sol och kallt. Eftersom det inte kom några tidningar  i brevlådan uppe vid vägen så gick matte och jag en bit i  skogen före frukost.

Efter det var det dags att åka iväg och det var till min veterinär vi skulle. När vi satt i väntrummet tillsammans med andra människor och några djur som var i lådor kom veterinären och sa " Vi tar och börjar med lilla hunden".

Det var länge sedan någon kallade mig lilla hunden men det lät  trevligt så jag följde med in. Därinne pratade matte med honom och sedan fick jag flera sprutor och godis. Den här gången blev jag extra mycket vaccinerad för att jag ska kunna åka till fler ställen än Sverige och Norge. Efter en massa klappande och mera godis sa veterinären att nu får du gå ut och leka. Men istället fick jag åka bil hem och vara inne medan husse och matte fick kaffe.

Efter kaffet och dubbla tandborstarben för att jag varit duktig så var det dags för skogen. Matte sa när vi gick där att hon ångrade att vi glömt kameran och det var verkligen synd. Det var så vackert i skogen och överallt fanns det massor av nya sjöar och diken som blivit älvar. Gott och badbart vatten var det, på ett ställe gick det nästan att simma. Matte sa att  jag var en riktig skogshund, ett perfekt  sällskap att gå långt i skogen med.

När vi kom hem blev jag kallad Bambi på hal is. Det var när jag satt högsta fart på på altanen. Trägolvet hade frusit till skridskobana och min tassar for åt fyra olika håll innan jag fick stopp på dom.

Idag har det varit fotbollsväder. Husse och jag tog en rejäl match på förmiddagen med matte som publik och domare. Vem som vann är väl ganska självklart jag är oslagbar när jag är i toppform som nu.