2004    2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -08    Febr -08    April -08    Maj -08    Juni -08    Juli -08    Aug -08    Sept -08    Okt -08    Nov -08    Dec -08


YATZY-nytt Mars 2008

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Imorse var det tur att husse var hemma för min boll hade hamnat långt ut på isen. Ingen kan gå på isen så det krävdes en smart husse med smarta redskap för att rädda bollen. Själva bollen är inte smart för när husse räddat den så rullade den iväg  ut på isen igen. Men husse fixade det och sedan tog jag hand om bollen och bar den till ett bättre ställe.

Jag har en hörna upp mot vägen där jag lägger sånt som kan vara bra att ha. Mina bollar, grenar som husse sågat ner från fruktträden och en hel del annat. Det är skatter som är för stora att gräva ner som jag förvarar i hörnan .

Det finns en annan som gräver här och det är räven. Idag hittade vi ett nytt ställe där han försökt gräva sig in under staketet. Dessutom har han grävt ordentligt i skogsbacken på vår tomt. Husse trodde att han grävt efter sork eller skogsmusen men då har räven grävt på fel ställe. Där finns det varken sork eller skogsmus utan han skulle ha gått ner till vedförrådet och komposten där är det gott om både sork och möss.

Idag när vi var i  skogen fick vi vända för att inte störa rådjuren som var vid torpet i skogen. Dom stod i trädgården där och matte sa att dom äter säkert tulpaner. Matte och husse stod och tittade på dem och sedan sa dom nu vänder vi innan han får korn på dem. Han det är jag det och jag tycker att det var dumt att vända för jag hann inte se rådjuren.

Jag undrar om våren är på väg för idag dök lortiga hunden upp efter ett par timmar ute. Tills  slut var jag så lortig att matte bestämde att nu räcker det och så fick jag gå in via duschen.

Husse fick var kvar ute han och jag fick nöja mig med att hålla koll på honom genom  fönstren.

 

Matte trodde inte att jag visste att vi skulle få besök på påskaftonen. Jag var upptagen med att hjälpa husse att beskära fruktträd när hon gjorde i ordning gästrummet men jag såg vad hon höll på med. Dessutom hade vi köpt misstänkt mycket mat. Så på påskaftonen satte jag mig utanför gästrummet och funderade på vem som skulle komma.

När matte och jag började göra i ordning maten åkte husse iväg. Precis när maten var klar kom han hem och då hade han mattes mamma som kallas Nonnon med sig. Jag blev så lycklig så jag höll på att slå knut på mig själv sa matte. Jag tycker om Nonnon  vi har mycket gemensamt som exempelvis att uppskatta en riktigt god ost.

Helgen har varit väldigt trevlig och det har kommit massor av snö. Jag hade gärna varit ute ännu mer men det var något om att det blåste kallt så att man inte kunde vara ute hela tiden. Jag kunde ju inte låta matte husse och Nonnon vara ensamma inne för mycket för tänk om dom ätit upp all god mat medan jag var ute i snön.

 Däremot tyckte dom tydligen att jag kunde vara ensam  i söndags för då glömde dom mig hemma ett tag. Det var inte så många timmar och jag ägnade mig åt att bädda om mattes säng ifall hon skulle vara trött när hon kom hem. Det är inte kul att vara själv men enligt matte så är det bra att kunna vara det och det kan jag.

Något annat som jag kan numera är att titta på när husse handlar av glassbilen utan att säga ett pip. Jag står bara och tittar ut och viftar på svansen. Glass är ju gott  så det är bäst att sköta sig. Glassbilen har pizza också och det är himmelskt gott.

Det är  spårsnö så att även matte och husse ser vad det är för djur som gått i skogen och på tomten utanför staketet. Vi har sett spår av rådjur, räv, hare, älg och skogsmus, dom har små fötter dom.

Dom här  bilderna tog matte igår i rådjurslandet. Visst är det vackert där?

Mim matte säger att det  är onödigt att bada ute redan i mars. Dessutom säger min matte att jag i så fall borde gräva före badet. Inte efter som jag själv anser är det bästa.

Min matte trodde att jag skulle ramla ner i vattnet när jag grävde på kanten av berget. Men inte jag inte, det är ingen risk. Nu har jag snart grävt bort all jord som ska bort mot berget. Visst är jag flitig och duktig?

Min matte funderar på om ingen kan uppfinna en  högtryckstvätt för lortiga hundar.

Min matte ansåg inte att sotaren som var här idag behövde hjälp av mig. Där tror jag att matte hade fel, han såg så vänligt på mig.

Min matte sa idag att en vacker dag ska hon ta kaffe med sig och sitta länge i rådjurslandet med mig. Det är där i skogen det finns massor av rådjur. Matte sa att om jag får sitta där länge kanske jag kan lära mig att varva ner trots dofter och spår. Det tror min matte alltså, jag tvivlar men jag sitter gärna och fikar med henne där i vackra rådjurslandet. Har vi tur får vi sällskap av rådjuren.

Min matte säger att inne är jag helt perfekt. Ute skulle jag vara det om jag inte skällde på bilar som far förbi på vägen. Igår när vi hade kaffepaus ute var jag perfekt i en halvtimme ( ca 10 bilar).

Min matte sa något om inkallning på tomten också. Men vad hörde inte jag.

Min matte och husse tycker att jag kan så många ord. Min matte testade ordförrådet genom att säga "gå och hämta gåsankan" .Gissa om hon såg snopen ut när jag sprang iväg och hämtade den.

Min matte säger att hon tror att jag tror att sofforna här i huset är mina. Det har min matte alldeles rätt i. Både soffan i vardagsrummet och den i matrummet är mina det är jag helt säker på.

Husse säger att den undre bilden ser ut som något matte skapat i datorn men den är alldeles på riktigt.

Det var kaffedags efter skogspromenaden och matte sa sitt innan hon gick och ställde en kartong  i snön. Det hade varit massor av tandborstarben i kartongen nu var det bara ett. När matte sa varsågod gick jag fram och böjde mig över kartongen. Då plötsligt gick den till attack och flög upp framför nosen på mig. Jag blev verkligen snopen och husse och matte skrattade åt min roliga uppsyn.

Matte har nästan alltid en kamera med sig. Tyvärr har hon inte lyckats få räven eller något rådjur på bild ännu. Jag tycker att nu när det är så fin spårsnö så borde hon kunna hitta dem. Antagligen är djuren snabbare än matte så det är därför hon inte tagit kort på dem.

Idag när vi var i skogen var det räven jag spårade ända från grinden och långt in i skogen. Andra dagar är det rådjur och till dem har jag hittat på en mycket vacker sång. Den sjunger man bäst stående på bakbenen. Nu funderar jag på att hitta på en sång till räven med.

Vi är ute mycket nu i den fina snön och den varma solen. Igår när vi hade kaffepaus på altanen hittade jag en ny  utsiktsplats. Bänken som matte brukar ha kryddodlingar på var perfekt att stå på och spana ut över omgivningarna.

Något som jag är väldigt bra på är att gå fot med skottkärror. På vintern används skottkärra mest till att köra in ved och jag följer alltid med och  går  fot bredvid.  Nu när husse håller på att ta bort grenar på fruktträden blir det extra många turer med skottkärran.

Något annat som jag är bra på är att sitta på altanen med matte och sola. Vi sitter bredvid varandra på varsin stol. Matte blundar när vi solar men det gör inte jag. Någon måste hålla koll på fåglarna och annat som kan hända tycker jag.

Som spårhund är jag otroligt bra  särskilt när det gäller rådjur. Husse och matte säger att det finns en lag på att från 1 mars får man inte gå lös i skogen om man jagar rådjur.  Hur vet rådjuren viket datum det är? Jag har inte sett några almanackor i skogen. Matte säger att det vore betydligt enklare om jag var rådjursren i  istället för rådjursgalen. Det där rådjursren funderar jag mycket över hur det ser ut. Är det en korsning mellan rådjur och ren? Jag har sett renar i Norge och dom ser inte alls ut som rådjur tycker jag.

Bra på att spåra människor är jag också. En dag när vi gick på en väg  frågade matte "var har du husse då"? Först då upptäckte jag att det bara var matte och jag som gick på vägen. Då sa matte spår, så jag körde nosen i backen och fick snabbt upp ett hussespår. Full fart i oländig terräng över stock och sten. Djupt inne i skogen satt husse bakom en gran. En sak är då säker, att han hade nog aldrig hittat ut ur skogen om inte jag letat rätt på honom.

Klättra är jag också bra på och då inte bara i träd. Matte hade råkat lägga i från sig några Frolic överst på husses stege. Det var inget problem för mig. Jag klättrade upp, tog  Frolic och hoppade ner. Det gick så fort att matte knappt hann med. Två bilder och sedan var det slut på Frolic.

 Visst är jag otroligt bra på mycket?