2004    2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -08    Febr -08    Mars -08    April -08    Maj -08    Juli -08    Aug -08    Sept -08    Okt -08    Nov -08    Dec -08


YATZY-nytt Juni 2008

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Gissa vad jag tittar på?  Jag kan tala om på en gång att det är den tvåfärgade katten som haft fräckheten att ta sig in på min tomt. Innanför staketet och stängda grindar!

Jag hittade den borta vid projektet och sa några väl valda ord. Den tvåfärgade hamnade då på något sätt högt där uppe i en av granarna. Mycket kan jag men tyvärr inte klätta i träd så jag sträckte mig så långt jag kunde men det var många meter kvar upp till katten.

En annan tvåfärgad sak än katten är numera ett sängöverkast. Min matte har bestämt att på övervåningen går man inte upp med uteskor. Det blir mer lättstädat då tycker hon och husse håller med.

Nu var det så att en dag letade jag efter matte när jag hållit på att jobba i projektet med husse.  Under själva letandet tog jag vägen genom lilla dammen  så jag var nog närmast lortiga hunden när jag hittade matte på övervåningen. Jag blev så lycklig av att äntligen hitta henne att jag var tvungen att rulla runt på sängen. Så numera är överkastet tvåfärgat, förut var det bara grönt.

Det har varit midsommar och vi har haft besök som bott i gästrummet. Då hör det till att jag får följa med ut när folk går och lägger sig. På midsommaraftonskväll var det nästan lite mörkt och blött ute och då såg jag den plötsligt. Årets första groda!!!!! Det blev en del oväsen och sedan drog matte in min sena gästrumspromenad för resten av helgen.

Oväsen på matte blev det på söndagsmorgonen. Vi åt frukost i matrummet när matte plötsligt ropade "rävungarna är på berget". De små rävungarna som växer så det knakar hade tagit en långpromenad och var på berget precis utanför staketet. Kameran var tyvärr inte med på frukosten så någon bild blev det inte.

Fotograferad blev istället den fågelunge som jag spårade upp på midsommardagen. Matte gick hem  med mig och tog med kameran i stället till fågeln.

Men alla sa att jag var så duktig för utan mig hade ingen sett fågelungen. Lika söt som rävungarna är den ju inte med sina tofsar vid öronen och jättelika klor.

Det har varit köttbulledag och för första gången har jag haft både två som visat mig och två domare. Tina visade mig först och matte säger om bilden överst att det är typiskt Yatzy. Med det menar hon att jag försöker hälsa på domaren när Tina och jag skött oss färdigt. Den andra bilden visar mattes roliga min när hon fattar vad den vita rosetten som jag fick betyder. Jag har fått mitt första CACIB och matte tappade både hakan och andan av glädje. Läge att be om en grillad oxfilé i midsommar för mig kanske?

Min egen fanclub Berit och Kurt hade även i år åkt ända från Grönklitt för att vara med om utställningen i Avesta. Det är alltid lika roligt att träffa dem. Berit och  Kurt hade kaffe med sig och matte ,husse och dom använder mitt burtak som kaffebord. Längre fram på dagen dukade visst matte upp mat på taket med men då sov jag.

Jag fick något väldigt gott när matte och jag skulle vara i gruppfinal. Torkad blodpudding som en annan Welshägare givit matte  Tack vare det har jag äntligen fått smaka blodpudding och vi ska köpa mer i morgon har matte lovat. Just nu kan jag få nästan vad jag vill tror jag.

Någon CK rosett fick jag däremot inte. Matte glömde att man kan köpa rosetter. Jag har  sådan förut så det gör inget. Dessutom räckte det att ha två runt halsen när det vara dags för rosettfoto igår.

När vi kom hem i lördagskväll hade den tvåfärgade lilla katten passat på att närma sig mitt revir. Det första jag såg när bilen stannade var att den låg utanför staketet. Jag hoppade ur bilen och talade om att att här bor det en BIR-hund med CACIB så stick till skogs. Det gjorde den men kom tillbaka igår. Då talade jag om samma sak igen och sedan har jag inte sett den.

Som alla vet  har jag en medfödd begåvning att bli lortiga hunden. Igår kallades jag svarta tassen. Det låter väl fint, som ett indiannamn nästan. Matte sa att det var en prestation att bli så lortig i den här torkan och det tolkar jag som beröm.

Vad jag gjort? Jo svalkat mig i lilla dammen innan jag inspekterade projektet. Tar man sedan en patrullrunda med springskorna under granarna mår  tassarna bra och livet är perfekt.

En annan som har snabba  springskor är den söta ungräven som jagar sork på åkern på kvällarna. Vi tittar på henne och hon kommer allt närmare och tittar på oss. Det är matte som säger att det är en hon, ingen av oss vet.

När räven jagat färdigt drar hon på sig springskorna och springer upp i skogen.

Vi flaggar alltid den 6 juni  för att det var det datumet som jag blev husses och mattes solskenspojke. Nu säger matte att det finns fler anledningar till att alla flaggar men huvudsaken är nog för att fira att jag hämtades hem för exakt fyra år sedan.

Just nu är det för varmt att jobba med projektet.  Den här bilden visar att vi gjort en del sedan husse köpte cementrören innan det blev för varmt. Jag är projektinspektör.

Jag är projektchef också och följer gärna med och hämtar  grus med skottkärran. Det ska ligga grus under rören så att det blir jämnt underlag.

En annan dag var jag ogräschef när husse och matte rensade ogräs i våra långa rabatter från stora grinden ner till huset. Dom tog varsin rabatt och jag kollade att dom inte missade något ogräs. Det blev många  trevliga turer till komposten med skottkärrorna.  Att gå fot med en skottkärra är jättekul.

Matte råkade gräva upp ett väl marinerat märgben som hon gav mig. Då rullade jag mig över det för att riktigt känna hur härligt det blivit. Sedan åt jag upp benet.

Ibland satt jag väldigt nära ogräs och blommorna. Husse ropade på matte för att fråga  vad en vit blomma hette. Då svarade matte, det är en anemon, det där en daggkåpa och det där är en Welsh springer Spaniel.

Nu har matte och jag också fått se rävungarna i skogen. Naturligtvis var det världens bäste rävspårare som hittade dem. Jag kom på ett mycket tydligt rävspår och nosade  mig noga framåt. Plötsligt såg jag en rävunge som stod blickstilla framför oss. Från sidan om den kom två  ungar till springande. Jag gick upp på bakbenen för att se bättre och då fattade matte att det var något spännande framför oss. När matte såg vad det var stod hon alldeles still och viskade, så  ljuvligt sött. Sedan bestämde matte att vi skulle vända. Det tyckte inte jag men det är matte som bestämmer vilket sådana gånger är synd.

Igår var det skola och varmare har det aldrig varit i hagen tror jag. Matte tyckte att jag var stökig i början och sa att hon skulle sälja mig till husse. Det visar väl att det var hon som var snurrig av solen.

När det var paus för att dricka hällde matte vatten över min nacke och rygg. Det var skönt och sedan även matte druckit så slutade hon att tycka att jag var lite vild.

Det var tur att vi skärpte till oss för utan att vi såg det smög husse sig in i hagen och stod och tittade på oss. Han sa sedan att han tyckte att vi var jätteduktiga.

På vägen hem berättade matte vad jag gjort med korvbiten på det blå  locket. Vi börjar alltid skolan med att vår fröken går runt med ett blått lock som hon lägger framför oss. Matte ska då lägga godis på locket och jag ska titta på henne för att be om lov. Igår när matte sade varsågod reste jag mig och gick förbi locket. Jag hade känt en mer spännande doft än korven.

Det var skönt att komma hem och äta och ligga på altanen efter den varma skolan. När  matte fått kaffe så badade hon mig för det är dags att börja hyfsa till mig inför nästa köttbulledag.

Bada är skönt och dricka är nödvändigt nu när det är så varmt. Det är tur att jag har en så stor vattenskål  ute.

 

Oj nu är det  så mycket jag har att berätta att jag inte vet riktigt i vilken ordning jag ska ska ta det. Först så var vi ju på köttbulledag i söndags men den har matte redan berättat om så det är inte mycket jag har att tillägga. Mer än att matte skötte sig och att Stina och husse var maskotar utanför ringen.

Dagen efter som var måndag försvann husse med bilen och släpet. Här kommer ett par bilder på när jag kollar vad han köpt.

Det är 11 cementrör som alla är drygt en meter långa. Vi ska lägga dom i projektet så att lervatten från åkern rinner ut under lagårdsvägen istället för i projektet. För när projektet blir en damm ska vi ha rent vatten och växter där. Ja jag ska simma där också förstås för husse och jag har kommit fram till att det blir ganska djupt.

Under gräsmattan mellan åkern och projektet  ligger det 40 meter rör och det är dom vi ska skarva på.

Det har varit skola i veckan  som gått också. Alla är så imponerade över att Pettson och jag kan sköta oss perfekt i skolan. Det är väl inte så konstigt, vi vet skillnaden på bus och allvar. Nu sist så fick vi stå bredvid varandra. Det klarade vi perfekt, sämre gick det för våra mattar. Men dom ska få en chans till.

Det som var lite svårt på kursen var när vi skulle gå fot. Jag som är en viltspårshund tycker att det är trist att gå fot bredvid matte när det doftar så mycket intressant i gräset.

På vägen från hagen gladde jag därför matte genom att gå fot hela vägen till parkeringen utan att hon bett mig. Det tar nästan 10 minuter och det bästa av allt var att husse kom för att hämta oss och när han såg oss blev han djupt imponerad över hur duktig jag var,.

Matte har lovat att jag ska få berätta om alla rävar som vi har här. Men då måste jag först erkänna en sak som höll på att placera mig på svarta listan. Jag hade lite bråttom ut genom grinden en eftermiddag och springskorna drog iväg genom granplanteringen. Absolut förbjudet nu när det är djurens barnkammare i skogen. Husse efter mig och matte letade också.

Dom varken såg eller hörde någon hund och ringde varann för att kolla om någon sett något. Bäst som husse gick där och visslade dök det upp något pipande med en väldig fart. Nej det var inte jag utan tre stycken små rävungar. Tänk min husse kan vissla så att han lockar fram rävens ungar visst är han duktig???

Vart jag tagit vägen? Ja man får inte springa lös i skogen så här års så  när jag kom ihåg det sprang jag hem och lade mig framför trappan. Först kom husse och sedan matte och dom blev så glada. Tack vare att jag sprang hem själv slapp jag hamna på svarta listan.

Vi har sett  både pappa räv och mamma räv här utanför oss. . En kväll var mamma räv på åkern samtidigt som den ofärgade katten. Vi var på altanen och när räven smög runt katten sa matte att hon nog inte ville se det. Men vi var kvar alla tre. Räven smög närmare och närmare katten och matte höll andan. Men när mamma räv kom riktigt nära så fick hon smäll av katten så att hon for i väg. Räven tumlade runt och fick börja om smygandet på katten. Då kom det folk och en hund på vägen och mamma räv bestämde sig för att dra till skogs.

En annan kväll hade vi besök av en ungräv. Hon eller han var precis utanför staketet och den var inte rädd fast matte gick ända fram till staketet med kameran. Den räven var jättebra på att gräva och fånga sork. Söt var den sa matte fast jag tror inte att hon menade att den var söt precis när den bar iväg en sork i munnen.