2004    2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -08    Febr -08    Mars -08    April -08    Maj -08    Juni -08    Juli -08    Aug -08    Okt -08    Nov -08    Dec -08


YATZY-nytt September 2008

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Visst ser jag trött ut?  Det är inte så konstigt för det har varit ett par händelserika dagar. Dessutom har en av mina sovplatser försvunnit. Matte tröttnade på den stora palmen i vardagsrummet och förpassade den till komposten. Där försvann en av mina stora krukor som jag sover bakom. Matte tänkte inte ens ställa dit någon annan växt men blev nedröstad av husse  och mig. Den nya krukan är lite för liten i min smak, matte har lovat att plantera cissusen i en större kruka snart.

Någon bor under altanen och frågan är om det inte är någon som bor under  trappan vid ytterdörren också. Jag har ständig bevakning och koll av altanen och normalt är det inga problem för ut dit får jag gå  som jag vill. Utom nu när det börjar bli kallt för då stänger dom dörren.

En kväll när matte bara skulle hämta en blomma där så sa hon stanna fast det hörde inte jag. Ut på altanen kom jag  däremot inte för matte visade sig ha några  gamla målvaktsmeriter som hon plockade fram. Hennes vänsterknä åkte snabbt ut så att jag flög in i dörrposten och och så sa hon STANNA SA JAG! Det hörde jag och tyckte att det var klokast att backa. Matte säger att hon aldrig varit målvakt utan bara har snabba reflexer. Synd tycker jag för jag vill kolla altanen regelbundet.

Vi har sett älgspår allt närmare nu och faktum är  att någon av dem varit inne på tomten fast utanför staketet. När jag märkte det blev jag helgalen enligt matte. Inte alls, jag ville bara tala om att den här älgen missar jag inte.

Inte heller missade jag att skogsmusen bor i vedförrådet. Jag stuvade om rätt rejält där en dag.

Det fräckaste  bland  djuren är i alla fall katten. Den där tvåfärgade som vi inte sett sedan den lekte  ekorrn satt i granen i somras. När vi kom hem från skolan i torsdags var den på tomten, innanför staketet. Ska man inte få lugn och ro när man varit i skolan utan direkt börja spåra katt.

Skolan var rolig men jag blev trött och hungrig trots att matte hade korv i fickan. Det är något som heter aktivitetskurs som matte och jag går på. Den här gången var vi i hagen men sedan ska vi vara i skogen  två gånger. Vi fick bland annat pröva på rallylydnad och det tyckte både matte och jag var kul. Matte har redan bestämt att vi ska gå kurs i det till våren. Som vanligt har vi läxa men jag tror att det är läxfritt på lördagar för vi har inte tränat idag.

Förresten är det inte bara katten som är i trädgården utan även en räv. Den kommer när det är mörkt och blev igår avslöjad av matte som såg att lampor som tänds när någon passerar lyste. Husse sa att nu går vi ut och sätter fart på den. Jag visste inte först vem vi skulle sätta fart på men så fort ytterdörren öppnades så visste jag. Med ett Yatzyvrål slängde jag mig ut. Räven hittade vi  tyvärr inte. Min nos har nu hittat både var den tagit sig in och var den grävt sig ut så det har vi täppt till.

Undra på att man behöver vila ibland när man har så mycket att göra som jag.

När min  bästa moster kom hit fick matte en blomma av henne. Den ville matte ta kort på och eftersom jag tycker att färgen klär mig så hoppade jag upp på en stol bredvid. Det var inte så matte hade tänkt sig bilden men det är så här det blev.

Innan jag fortsätter med  fler bilder så måste jag erkänna att jag gjort bort mig ganska rejält. Matte hade lagt en älg på köksbänken för att den skulle tina. Inte förrän matte började göra i ordning den märkte jag att vi hade älg i köket. Det är så att både min nos och jag skäms, jag är ändå viltspårshund. Hur kunde jag missa det?

Jag tycker att det är för mycket gräva upp potatis och gräva ner lökar ute just nu.  Är det ingen som vill spela fotboll med mig?

Man kan även leka gömma Yatzy och fotbollen. Här är det ingen som ser oss. Jag kan avslöja att bollen är gömd bakom vattenkannan. Titta noga så syns den lite.

Idag skulle husse åka till bilbesiktningen och jag fick inte följa med. Det hjälpte inte att jag ställde mig först bredvid husse och sedan ställde mig bakom bilen. Ingen fattade att jag  borde få åka med. Matte ville ha sällskap i skogen  sa hon. Det visade sig att det faktiskt fanns fördelar med det.

När matte och jag kom hem ville hon ha  11-kaffe, klockan var 9.47 men vad gör det. Det innebar att jag fick tandborstarben när matte fick kaffe. Husse kom hem klockan 12 då  blev det kaffe igen, med tandborstarben. Efter det tycker jag att vi kan dricka 11-kaffe minst två gånger om dagen. Det verkar inte spela någon roll vad klockan är utan kaffe betyder tandborstarben.

Något annat som är gott är korv. En dag växte det korv i vårt  krokiga träd. Matte och jag ska börja skolan den här veckan. Då får jag förhoppningsvis mera korv.

Vårt  krokiga träd är användbart till mycket. Man kan klättra i det, hoppa över  stammen och plocka korv och äpplen i det.

 

Titta ett spöke med självlysande ögon! Visst ser jag farlig ut?

Det är min bästa moster som tagit kortet. Det vita är fiberduk som matte bäddar om blommorna med ute när det är kallt på nätterna. Inne kan man bädda åt sig själv eller leka spöke med fiberduken.

I torsdags kom min bästa moster och mattes bästa kompis Berit hit. Matte säger att jag aldrig blir så glad som när just hon bor här hos oss.

Alltså borde jag vara lessnare än någon gång annars nu när hon åkt hem. Den här gången blev jag  ganska snart glad igen för husse som varit borta länge har kommit hem.

Ett exempel på hur mycket jag tycker om min bästa moster är det jag gjorde i  fredags. På eftermiddagen när jag badat satt vi ute på altanen för att jag skulle soltorka. Efter en stund kom jag på att det vore mysigare att dela stol med min bästa moster istället för att sitta på stolen bredvid.

Då lade jag tassen lite på hennes arm så att hon tittade på mig. När hon såg på mig kom det en tass till på hennes arm. Sedan kom hela jag över till hennes stol. Först satt jag mellan ryggen på stolen och ryggen på min bästa moster. Till slut lyckades jag komma runt hennes rygg och sitta tätt intill henne.

Matte som satt på andra sidan bordet tyckte att det såg gulligt ut. Det var praktiskt också för jag blev torr av att sitta nära.

Dagen efter var det köttbulledag och vi gick upp så tidigt att det var mörkt ute. Det var tur att matte packat bilen dagen före annars hade vi nog glömt något kvar på gården. Nu säger matte att det var ljust när vi åkte, ok då men det var kolsvart när hon och jag hämtade morgontidningarna.

Matte får berätta om vad domaren tyckte om mig. Jag nöjer mig med att säga att både matte och jag skötte oss, det har min bästa moster sagt. Jag fick en groda som belöning och matte fick mera kaffe.

Domaren tittar alltid på tänderna och här visar jag grodan vilka fina tänder jag har.

 

Något väldigt läskigt hände igår kväll. Det är mörkt ute när jag går ut sista gången  Jag är alltid lite spökig som matte kallar det på  hösten. Det är mest dofter ute och inte mycket man ser så det är bäst att vara på sin vakt. Igår kväll kom det ett  farligt runt blåvitt sken alldeles tyst på vägen. Matte sa att det var en cykel men sådana ser jag dagligen och dom har inget sådant sken bara för sig själv uppe i luften.

Något är på gång här hemma. Matte har sagt att vi ska bädda i gästrummet, det tycker jag låter lovande. Antagligen betyder det att vi ska handla extra mycket, extra god mat också.

Något roligt hände igår mitt på dagen. Stina och Pettson kom på besök och matte försökte dölja att någon skulle komma. Hon trodde att jag sov och inte märkte att hon höll på med kaffe. Där hade hon fel för jag satt redan på min utkikspost mot gästparkeringen.

Matte och Stina hade räknat med att Pettson och jag skulle busa så dom kunde få sitta för sig själva och prata. Vi var ovanligt lugna igår så vi gjorde dom sällskap till kaffet. Då fick både Pettson och jag glass.

Inne fick inga  hundar vara så när någon människa ville gå in eller ut gällde det att smita genom världens minsta springa i dörren. Man hör så dåligt när det är flera hundar. Stanna ute hörs inte alls då.. Problemet var bara att vi aldrig lyckades smita in samtidigt.

Vi eller mest jag då  blev ganska lortiga. Jag satt mig i det geggiga projektet ett tag. Stina sa att det var säkert bra för pälsen..

Pettson har blivit stor och duktig. Igår hjälpte han mig när det kom en  som åkte rullskidor på vägen. Därför har jag bestämt mig för att ge Pettson jobbet som vice bevakningschef i Rickeberg.

Innan dom åkte hem klippte matte av astrar till Stina. Då lekte Pettson och jag en bra lek som heter "vandra  bland astrar". Blommorna är många och höga så det var säkert vackert med två hundar i rabatten. Matte var tyvärr upptagen så det blev ingen bild på det.

Här är några av dagens bilder på Pettson och mig. Den sista bilden visar hur trött jag var i går kväll. Innan vi fick besök hade jag varit ute och lekt lortiga hunden i  flera timmar.Jag var nyduschad när dom kom. När dom åkte var jag lortiga huden igen Fast inte riktigt lika lortig som efter skogen på fm.

 

Eftersom det regnat 164 m.m. i augusti  ( matte har mätt)  har husse och jag fått avbryta projektet för i år. Trots att vi pumpat ur vatten så är det alldeles för blött för att jobba där. Vi fortsätter nästa sommar, vi är inte sysslolösa för det.

En bra sak är att nu är det helt perfekt gyttja i projektet sådan där som är så bra för tassarna och pälsen .Det är dags för köttbulledag snart. Jag undrar om man kan få korv i stället ?

Jag har blivit korvgalen senaste tiden säger matte. Det beror på att matte tyckte att jag var lite urspårad ett tag.  Då  började hon  med något som kallas "repetition av baskunskaper för en Welsh.".  Belöning vid bra uppförande är korv.

Idag gjorde matte ett test av mitt samvete fast det var tydligen oavsiktligt. Vi skulle åka och handla och matte sa man kan inte köpa mat med korv i fickan. Alltså lade hon korvbiten i det lilla fönster som sitter högt i hallen.

När vi om hem luktade det korv i hela huset. Försiktigt smög jag mig fram och gick upp på två ben. Då nådde min nos precis korvbiten. Någon som tror att jag tog den? Den tror i så fall fel och då tyckte matte att det var dags för en guldstjärna och beröm. Men ingen korv just då

Vi har haft miljöträning både i stan och att gå snyggt på vägen. Eftersom vi  oftast går i skogen är det lätt att glömma hur man går  bland bilar, traktorer och cyklister.

En dag när vi väntade på husse utanför en affär i Uppsala fick jag hälsa på en tjej som älskade Welsh. Matte gjorde ett trevligt  undantag från det där att bara sitta och ha tråkigt.

Det är inte bara korv som min nos känner av. Sorken är väldigt ihärdig just nu och jag hjälper den gärna. Vilket leder till en del diskussioner med husse och matte som inte alls tycker att det är trevligt med stora gropar i gräsmattan.

Husse lägger sten i groparna och fyller på med jord. Matte ställer stolar och skottkärror över en del hål.

Men en dag fick jag massor av beröm för just min skickliga nos. Strax bortom vårt hus har rävar och rådjur ett övergångställe. En kväll när det nästan var mörkt hände något där borta. Det var en bil  som stod still med blinkande lampor. Folk gick på vägen och husse sa något om jobb för Yatzy.

Dagen efter gick matte och jag längst vägen då jag kände något som luktade på vägen. Jag tvärvände,  nosade tillbaka ett par meter. Så .ner i diket, upp i skogen med nosen i backen och uppför en bergknalle. Där på andra sidan bland en massa ris låg ett konstigt rådjur.

Faktum att jag blev lite försiktig först, det brukar var en klöv när man går spår här var det fyra  klövar och  nästan hela djuret. Någon hade tagit ur  magen på det.

Sakta smög jag fram sista metern , det var jättespännande. Matte var så stolt över mig, det var första gången jag spårat ett riktigt äkta blodspår sa matte.

Dagen efter var rådjuret borta, matte sa att markägaren hämtat det. Men jag vet att skogen är full av rådjur och spårar värre än någonsin enligt matte.

Är det här verkligen mina gosedjur???? Det är fel lukt på dem och gåsankan är kritvit inte gråsvart.

Min matte som anser att vissa av mina saker mår bäst inomhus fick ett fullkomligt vansinnesryck en dag. Gåsankan och en del mindre gosedjur fick först åka i tvättmaskinen och sedan i torktumlaren. Efter det såg dom väldigt underliga ut och luktade inte alls som vanligt. Matte säger att det är för att dom är rena.

Under sommaren har katterna helt försvunnit härifrån. Jag har inte sett någon sedan en av dem satt högt upp i en av våra stora granar. Tydligen har alla katter fattat nu  att det här är mitt revir.

Däremot såg jag en hare på  femtiokronorsängen igår. Matte och husse måste  snarast söka  hjälp hos optikern för ingen av dem förstod vad jag såg genom fönstret. Till slut såg dom också haren och då sa matte att det är ju inget tvivel vem som har bäst syn i familjen.

Det var ju någon som ställde till det så att jag hamnade på svarta listan ordentligt här tidigare. Faktum är att jag åkte dit ett par gånger. Det fick matte att sätta mig på en repetitionskurs av sånt som trillat bort ur mitt huvud.

Så nu är det guldstjärnor i stället för svarta listan. Både guldstjärnor här hemma, och i skogen. En gång var det en extrastor för matte blev så glad att jag åter kom ihåg hur man uppför sig.

Så var vi i skogen förra veckan tillsamman med en massa andra hundar och folk. Det var  viltspår och då fick alla fem  hundarna som gick spår guldstjärnor för att dom var så duktiga. Det var Pettson och jag och tre Cockertjejer som gick spår.

Det är inte bara själva spåret utan alla hundar och människor man  träffar som är trevligt med att gå viltspår.

Man kan säga att det är fest i  skogen  när man är så många. Domaren är jättetrevlig och både han och alla andra klappar mig och det tycker jag om.

Under  bilderna står det något som ni inte behöver läsa. Det är matte som envisas med att jag ska skriva det

Sorkarna har börjat gräva sig upp underifrån på gräsmattan. Jag hjälper dem uppifrån vilket resulterat i vissa hot om indragna guldstjärnor och annat mindre trevligt.