2004    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -05    Febr -05    Mars -05    April -05    Maj -05    Juni -05   Juli -05   Aug -05   Sept -05  Okt -05   Nov -05   Dec -05


YATZY-nytt januari 2005

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Igår var det en sådan där köttbulledag igen. Det är trevligt tycker jag. Det började med att vi åkte iväg redan innan det var ljust ute. Jag kan tala om att det inte hör till vanligheten att min matte ens är vaken så tidigt. Fast hon kallar mig för sin lilla väckarklocka ibland. Jag brukar väcka henne 07.00.

När vi kom fram kände jag genast igen mig. Måste säga att dom var mer än lovligt söliga med att ta ut mig ut bilen. Så gick vi in i ridhuset dit kom det hela tiden fler o fler hundar. Det dumma är att matte o husse bestämt att man inte behöver hälsa på alla. Högst ohyfsat tycker jag.

Jag var tydligen lite stökig i början för det var tal om att sälja mig och köpa förstärkt bur och andra saker. Matte sa då att han lugnar ner sig . Vet inte om hon menade husse eller mig.

Sen kom Archie och honom känner jag. Fast så mycket leka blev det inte just då tyvärr.

Plötsligt var det dags att gå in i ringen med det där svarta finkopplet på sig. Matte hade köttbullar i alla fickor. Det var Archie o jag och en till hund som var inne samtidigt. Först hälsade domare Bertil på oss och sen var det springa o köttbullar som gällde. Efter det skulle Bertil titta på mina tänder, känna på mina muskler och det fick han så gärna. För det fick vi ett rött band och det gjorde matte lycklig.

Sen fick vi vänta medan Bertil tittade på dom andra två. Under tiden fick jag köttbullar och matte talade om att hon tycker att jag är duktig.

Snart var det slut på vänta och äta köttbullar. Vi skulle springa alla tre nu. Efter det talade Bertil om att jag blev tvåa och gav matte ett blått band.

Två nya rosetter har jag fått med. Jag undrar vad matte tänkte på när hon tog en så liten vägg att sätta min rosettsamling på. Nio stycken har jag nu.

Men sen kom det bästa matte har gjort på länge. Hon bjöd hem Archie och hans familj till oss. Vilken bra ide' va???? Vi hade jätte kul. Sprang både ute och inne, drack vatten ur samma skål och hade så roligt. Archie kunde också leka farliga hundleken, den som är så kul. Men oj vad jag grät när han åkte hem.

Hörde senare att matte pratade i telefon med Tina min uppfödare om fler utställningar. Härligt det betyder mer köttbullar.

Min matte går nästan ingenstans utan mig eller kameran. Det där med att ständigt bli fotograferad kan var lite jobbigt. Igår var vi i trädgården och jag hoppade upp och tog tag i remmen till kameran. Gissa om jag sprang, det var så kul med kameran hängande och slängande under hakan.

Till slut när jag visat vad jag kunde så lade jag försiktigt ned den i snö. Matte, vad gjorde hon undrar säkert någon.? Ja, hon skrattade åt mig. Sedan torkade hon av kameran.

Det börjar alltmer lukta utställning. Idag kom det där smala svarta halsbandet fram och vi övade att stå fint. Gick riktigt bra om jag får säga det själv. Gå i koppel inne däremot det kan matte öva själv när det inte är på riktigt tycker jag.

Nu ska jag hjälpa matte att baka. Det är jag bra på. Förstår egentligen inte hur hon klarade sig utan mig.

Vilken dag, ja det började egentligen redan igår .Efter kvällspromenaden var det baddags. Inte bara lite så där duscha av onödig smuts utan på riktigt med sånt som luktar gott. Tog onödigt lång tid så jag försökte rymma. Men matte fångade snabbt in mig. Det var inte så allvarligt menat med rymningen, ville bara kolla hur snabb hon var.

Idag efter frukost promenad o annat nödvändigt så åkte vi till Tina där jag bodde som liten valp. Förresten kan ingen tala om för matte att jag är stor? Hon kallar mig ff. för lilla valpen.

Hos Tina fick jag stå på det där bordet och klippas o trimmas o ryckas... Det tog en evig tid. Bara för att visa att jag har en egen vilja så gjorde jag en del försök att hoppa ner. När jag äntligen var klar så skulle jag fotograferas.

Sen äntligen blev det kul, riktigt ordentligt roligt. Då kom min syster Mette och Blossa o Bobo ut och lekte med mig. Bobo det är den där lilla halvmorbron, han som var så pytteliten i somras. Nu hade han faktiskt vuxit till sig. Matte säger att Blossa är en halvmoster till mig. Konstigt det där med olika namn på släktingar. Vi hade väldigt trevligt och jag kan tala om att det var inte lätt att fånga in mig när vi skulle åka hem.

Nu är jag vacker säger matte. Det brukar hon säga ofta så inte vet jag om det blev någon skillnad . Fast det är klart matte brukar ju veta allt så kanske är jag ännu vackrare.

Idag har snön kommit tillbaka och jag vill vara ute hela tiden. Fast som vanligt är det matte som bestämmer så ibland måste jag vara inne säger hon.

Jag har fått post idag. Ja det stod mattes namn på kuvertet men det var till mig.  Mitt startnummer till utställningen i Hallstahammar. Nummer 491, det är jag det. Den här gången blir det inte Billben's Boom Boom som ska in först av alla Welshar. Matte har räknat ut att det är sju stycken före mig. Hon säger att det beror på att dom små valparna får starta först och jag är ju stor nu. När jag var liten fick jag alltid starta först.

Min matte har varit allt annat än min senaste dagarna. Det har verkat som om hon är datorns matte. Hon har gjort en hemsida åt sig själv och den ska inte jag få skriva på säger hon. Ja då får jag väl skriva om trädgård här på min sida då. Har redan hört matte fundera på hur det ska bli till våren. Jag är nämligen en sådan hund som gräver ner saker. Både inne och ute. Nu tror matte att jag kommer att gräva ner saker där hon gräver ner frön och det är väl möjligt. Men det finns gott om ställen ute så hon kan väl gräva någon annanstans.

Åter till att matte bott vid datorn. Igår kväll fick jag nog och började på allvar visa att jag finns. Strumptricket är alltid bra för att sätta fart på matte. Antingen tar man strumpor som någon lagt ifrån sig på fel ställe. Eller så kan man bita lite i strumpor som det finns en fot i. Då får man garanterat uppmärksamhet.

Idag har vi köpt en ny säck mat åt mig. Matte säger att nästa gång är det nog dags för vuxenfoder. Undrar hur det smakar. Om det är samma mat som Ville åt (jag med) när han var här vill jag ha vuxenfoder nu.

Jag har fått en award från Charlie som bor i Göteborg

Tänkte att jag med skulle få hurra för min kompis Archie på 1-årsdagen. HURRA HURRA HURRA HURRA!!!! Så där nu är det ordentligt gjort.

 Matte säger att när vi träffas nästa gång ska Archie och jag in i ringen  samtidigt. Hon funderar mycket på om jag kan gå snyggt då. Klart att jag kan, om jag vill alltså. Det kan ju vara som nu ikväll när jag hade helt andra planer på vart vi skulle gå än husse o matte. En stund alltså sen gick jag som folk som matte säger. Konstigt uttryck när man är hund.

Uppfostran skulle den här veckan handla om, det har matte bestämt. Hon verkar tro att all uppfostran försvunnit  bara så där för att det är nytt år. Eller om det var för att sådant glömdes bort när jag hade Ville här. Kan också vara så att hon glömt vad hon lärt mig. Den förklaringen gillar jag bäst.

Hur har det då gått? Ja jag kan väl säga så mycket som att vi inte riktigt har samma uppfattning om allting. I tisdags var jag nere vid sjön med matte, husse o bästa springskorna. Matte o husse går ju inte så fort så springskorna och jag tog egna vägar. Det gick bra bara jag visade mig ibland och kom när dom ropade.

Så plötsligt såg jag en människa och precis då ropade husse på mig. Men nu är det ju så att alla älskar mig och då hade det varit oartigt att inte springa fram och hälsa på den människan tycker jag. Precis när jag hälsat klart hörde jag att husse började ta fram arga rösten så då sprang jag snabbt tillbaka och slängde mig på rygg framför husses fötter. Ville visa att jag är en snäll o lydig hund. Men det blev koppel direkt så han fattade nog inte det.

Ibland fattar inte hussar o mattar har jag märkt. Igår var det bara matte och jag som var ute på fm. Det blåste något alldeles hemskt. Senare sa matte till husse att jag varit totaldöv när vi var ute. Men det var jag inte alls. Jag såg att matte ropade något men orden blåste bort. Då är det inte lätt att veta att det är hit och sånt hon ropar.

Idag har jag skött mig. Det har varit en bra dag nästan. Skogen och bilåkningen var bra. Kamning går an, mindre bra var väl det där onödiga klippa tassar o klor. Men då sa matte att jag skulle vara glad att jag inte är en cockerspaniel för dom måste trimmas mycket mer än mig. Nu är det ju det att jag känner flera cocker o Milton är min idol så jag är nog lite cocker inombords....... Åtminstone har jag lärt mig en hel del nyttigt av dem.

  1. 10januari

I går blev jag nio månader så nu är jag stor. Undrar om matte fattar det och kan sluta att kalla mig lilla valpen. Det är sant, så fort hon ser mig säger hon "hej lilla valpen"  eller "mattes lilla valp" och ser så glad ut. Frågan är vad hon kommer att kalla mig. R-valp går inte för dels har jag inte rymt på flera dagar dels är jag en junior nu.

Husse vägde mig igår och jag är 23 kg tung. Alltså lite tyngre än dom 5 kg jag vägde när jag flyttade hit.

Det är vardag igen säger matte. Vardag innebär tydligen att en massa saker som man vant sig vid försvinner. Först åkte Ville hem, sen Berit  och imorse försvann husse till jobbet. Granen har också försvunnit och tomtarna som stod i fönstret. Dessutom innebär tydligen vardag att matte ska ta itu med min uppfostran igen. Undrar vad vi ska göra då.? Hon är ju rätt påhittig så man vet inte riktigt vad som ska hända. Lovar att berätta vad uppfostran går ut på. Husse sa något igår om att jag drar i kopplet så idag har jag gått väldigt snällt med matte.

  1. 7januari

Ville har åkt hem! Min bästa buskompis, jag blev jättelessen och grät ordentligt högt så att alla skulle höra att det var synd om mig.

Först blev jag så glad när Villes familj kom, ju fler vi är desto bättre. Men när jag förstod att dom tänkte ta Ville med sig hem tyckte jag inte alls att det var roligt. Husse gick ut med mig sen Ville åkt för att ge mig något annat att tänka på.

Nu har vi fortfarande Berit kvar och jag vaktar henne noga så att inte någon ska ta henne med. När hon har morgonrock håller jag i skärpet så att hon inte ska försvinna. Annars kan jag alltid hålla i tröjärmen eller något.

Idag har vi alla åkt bil ner till sjön. Men det var så konstigt där, inte alls som vanligt. Vattnet gick inte att bada i för det var hårt, o halkigt. Matte som vet allt sa att det var is. Längre ut var det vanligt vatten men dit kom jag inte.

Som vanligt fick jag duscha när jag varit vid sjön. Jag blir extra smutsig där verkar det som. Till alla badkrukor kan jag säga att det är så skönt att duscha. Efter det kan man ta på springskorna och verkligen ta fart genom hela huset. Då säger matte att nu är det boomboom.......

Nu kallar matte mig för R-valp igen, (se september-04). Anledningen ja det är att jag rymde igår. Två gånger före 11-kaffet, sa matte. Precis som det gjorde det hela värre.

Husse gick ut med Ville innan han skulle åka till jobbet. När dom kom hem blev jag så glad så jag smet ut genom dörren och sprang några varv framför huset.

Konstigt nog hände samma sak lite senare. Matte gick först ut med mig. Sedan skulle jag vara hemma när hon gick med Ville.  Jag gjorde ett försök att få följa med. Smet snabbt ut genom dörren med bästa springskorna på. Det tog lite tid för matte att fånga mig. Jag hann ett par varv in till grannen med, det finns inga kravallstaket på framsidan. Ville drog snällt nog åt ett annat håll. Men matte är snabb, hon satt fast Villes koppel i kroken på gräsmattan och nästa gång jag kom farande så tog hon fast mig.

Snabbt slängdes jag in, dörren smällde igen och så gick matte o Ville. Kan väl erkänna att dom hörde ända ut vad jag tyckte om det. När matte kom hem så kallade hon mig R-valp.

Men det är nog sista gången hon kan kalla mig valp. På söndag blir jag 9 månader och då är jag ingen valp utan en junior. Det vet jag för matte har anmält mig till en utställning och då ska jag vara i juniorklassen. Så nu funderar jag på att låta bli att rymma, före söndagen alltså.

Sen beror det ju på vad springskorna vill, ibland bestämmer dom själva och jag måste bara följa med.

Nu har det blivit nytt år. Jag tycker att det var väldigt bullrigt när det gamla gick. Eller om det var det nya som smällde så att jag inte vågade gå ut. Inne gick det bra men ut, nej dit fick Ville gå själv. Till slut var jag så kissnödig så det blev en sjö i hallen.

Då sa min matte att vad bra då har han kissat i alla fall. Tolerant eller hur?

Vi har haft besök av mattes mamma, hon som gör så goda köttbullar. Hon kallas Nonnon av alla och tycker om yoghurt. Det gör jag med så när Nonnon glömde en bägare på bänken i köket  så tog jag hand om den. Jag hann inte äta så mycket för som vanligt hörde matte att jag gjorde något.

Nonnon sa att hon bara ställt ifrån sig yoghurten för att hämta en sak. Hon hade inte ens smakat på den. Kunde väl inte jag veta heller. Matte sa att man kan inte lämna saker på bänken för han har så rymligt samvete. Undra vem hon menade då, samvete vad är det? Kan matte ha menat Ville? Väldigt gott var det i alla fall kan jag tala om.

Ville är kvar ett par dagar till och det är bra. Vi bjuder varann på mat, byter ben o leksaker med varann. Sover tillsammans i soffan. Väcker husse o matte när vi tycker att dom sovit färdigt. Två hundar märks när dom hoppar upp på sovande folk kan jag tala om.

På tisdag får vi ännu mer besök. Då kommer Berit som jag inte har träffat sedan jag var väldigt liten. Matte säger att Berit är hennes bästis men jag tror att hon kommer för att träffa mig så jag säger VÄLKOMMEN !