2004    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -05    Febr -05    Mars -05    April -05    Maj -05    Juni -05   Juli -05   Aug -05   Sept -05   Okt -05   Nov -05   Dec -05


YATZY-nytt mars 2005

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Oj, nu har jag så mycket att berätta att jag knappt vet vart jag ska börja.

I söndags körde husse och jag matte till tåget väldigt tidigt. Jag förstod inte varför hon skulle iväg så tidigt, ja egentligen begrep jag alls inte varför hon skulle åka iväg utan mig. Jag hoppas att det inte ska bli någon ny vana.

När matte kom hem fick jag höra att hon varit på hundutställning. Utan mig och utan köttbullar. Dessutom hade hon träffat min syster Mette och min kompis Archie. Lite svårsmält tycker jag nog. Men när matte sa att den vackraste Welshen var den som mötte henne vid tåget så förlät jag henne för att hon åkte utan mig .

 Lite senare hände sånt där som matte inte blir så glad över. Inte husse heller för den delen När ytterdörren öppnades så förvandlades jag till en flygande Welsh igen. Jag flög inte så långt den här gången , bara tvärs över vägen till grannens trappa. Men det var tydligen också för långt för husse bar hem mig och slängde in mig i hallen där arga matte stod.

Arga matte sa en massa som jag inte vill upprepa. Så bestämde hon att två gånger var två gånger för mycket. Har man en hund som både har springskor och vingar får man sätta grind vid ytterdörren. Vi har bara haft kravallstaket där ibland men nu duger inte det längre. Igår köpte matte en grind som ska hindra fortsatta rymningar säger hon. Nyss höll hon på och tittade på den men sen bestämde hon att det är husses jobb att sätta fast den.

Apropå husse så är han på jobbet idag. När han tar jobbväskan och går säger jag naturligtvis ingenting. Men en dag nu i påsk så tog husse sina kängor som han har när vi går i skogen. Sen åkte han bort utan mig. Hur dum får en husse vara? Jag förde ett förskräckligt oväsen enligt matte .Men det var ju bara för att jag trodde att husse hade glömt mig.

Igår började dagen med att det plötsligt var någon i källaren. En svartklädd farbror som kommit in någon annan väg än ytterdörren. Matte sa att det var sotaren och att jag inte behövde hjälpa honom  med det han skulle göra. Naturligtvis hade någon satt ett kravallstaket vid trappan så jag inte kunde gå ner. Men jag lyckades få hälsa på honom precis när han skulle gå. Något annat hade varit oartigt tycker jag.

Efter sotarbesöket var det dags att börja skolan igen. Både husse o matte följde med. Vi kom lite tidigt så jag klättrade upp i ett av hundklätterträden i Vasaparken och tittade på klassen som var före min klass.

I min klass var vi åtta hundar och det var ingen som jag kände förut. Men det var samma fröken som sist .Vi fick träna på att gå fot och att sitta fint vid sidan. Så var det som vanligt en massa sitta och lyssna på fröken. Den delen är nog mest till för mattar o hussar tror jag.

Som godis har matte infört köttbullar  och det är väldigt bra tycker jag. Dessutom tog Lena , vår fröken fram mig och visade sittövningen och då fick jag korv av henne.

Jag var både mätt och trött efter skolan och sov gott på eftermiddagen när vi kom hem . Jag tror att matte o husse var trötta med. Det hade säkert varit bättre om vi åkt direkt hem istället för att köpa grind.

Husse tycker att jag skriver så mycket så nu har han lagt upp Yatzy-nytt månadsvis. Tur att det var han  som gjorde det för matte hade nog blivit vansinnig om hon försökt.

Matte säger att bilder, design och text då är datorn hennes vän. När det blir för komplicerat rent tekniskt då skriker hon på husse och säger att datorn inte vill som hon vill. En litet förslag,  hon kan väl anmäla sin dator till en kurs i vardagslydnad som hon gjort med mig.

Jag har alldeles glömt att tala om att nu äter jag adultmat. Det betyder antagligen att jag är vuxen nu för på de andra påsarna stod det junior. Den nya maten är väldigt god, faktiskt äter jag fortare upp maten nu när jag blivit vuxen.

Våren är här säger matte och det verkar betyda mycket uteliv även för matte o husse. Snön försvinner fort och jag hittar en massa nya lämpliga gömställen i trädgården för mina skatter. I växthuset har jag inte varit på hela vintern och där är det perfekt att gräva.

Man blir fort smutsig av våren men jag gillar att duscha. Matte säger att det är verkligt bra för alla hundar tycker inte om att bli blöta. Jag ställer mig vid badkaret och tittar på matte och vill duscha även när det inte behövs. Bara för att det är så skönt.

Igår på fm. promenaden lekte jag med en schäfer som är nyinflyttad. Då blev tom svansen alldeles smutsig. För att inte tala om resten av mig. Matte sa att jag såg ut som ett grustag. Jag vet inte vad det är men det är säkert något som behöver duschas ordentligt.

Så kan jag tala om att matte tycker att jag är så duktig för att jag förstår så många ord. Höger o vänster när vi är ute och går t.ex. Jag förstår faktiskt mycket, när jag vill men så är jag  också en stor hund nu.

 

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om vad som hänt senaste dagarna. Enligt matte händer det mycket just nu med mig. Vet inte riktigt om hon tycker att det är bra eller dåligt. Här kommer lite av det som hänt i veckan.

Jag höll nästan på att bli utan sista promenaden en kväll. Husse hittade inte sina skor. Någon hade grävt över dem, men som tur var hittade han dem .

I tisdags när matte och jag var ute på fm. hade snön börjat smälta. Fram kom en massa härliga dofter så det blev mycket nosa överallt. När vi kom hem gick vi som vanligt ut i trädgården och då blev det fart på springskorna. Man kan ju inte springa när det är så mycket dofter så det var en massa spring kvar.

Det var bara det att när vi kom in så fanns det ännu mer spring kvar och en massa hopp och flygande Welsh. Till slut tyckte visst matte att det blev för mycket så hon försökte lugna ner mig. Men då blev det verkligen flygande Welsh. Matte blev sur på mig och gick därifrån. Då tog jag mitt pipben och spelade vackert för att hon skulle bli glad igen.

Det hjälpte inte riktigt så när matte tog fram dammsugaren bestämde jag mig för att hjälpa henne att bära slangen. Jag är inte säker på att det uppskattades.

Efter dammsugningen drack matte kaffe och sa att jag var världens  gulligaste hund. Där ser man vad lite kaffe kan göra för att pigga upp matte.

Mattes blommor brer ut sig mer och mer i huset. Nu har hon en massa blommor under en stor lampa där min fåtölj brukar stå. Den som jag sover i när matte sitter vid dator ,när jag inte sover på hennes fötter. Husse har ställt in fåtöljen i vardagsrummet och det är ju bra. Alltid är det någon som vill sitta där. Själv föredrar jag soffan där det är mera plats.

Det finns mer att berätta men nu har jag inte tid längre. GLAD PÅSK alla hundar och människor.

 

 

Nu har jag fått nya namn igen. Det senaste är kuddhunden och ibland grävhunden.

Kuddhund kan ju stämma för jag har alltid gillat kuddar. Man kan bära omkring på dem, gräva och gömma skatter bland dem. Så kan man sova bland en massa kuddar och det gjorde jag häromdagen.

Matte har ont i ett knä och för att vila det hade hon lagt extra många kuddar i soffan. Fast innan hon lade sig där skulle hon hämta kaffe och en bok så jag hann före. Det var jätteskönt att sova där efter att ha varit i skogen.

Gräva är jag bra på. Jag gömmer mina skatter genom att gräva ner dem. Det går bra lite vart som helst. Men igår hittade jag ett verkligt bra ställe. Matte hade en hink bredvid sina blommor i gillestugan, med blad och en liten jordskvätt. Bladen hade hon tagit bort från fuchsiorna. Så får inte jag göra, jag får inte ens ta bort märkpinnarna. Tyvärr så hörde matte att jag grävde ner ett ben i hinken  så hon kom ju rusande. Så var det gömstället borta. Fattar inte att hon måste höra så bra.

Idag har min skolfröken Lena ringt till matte. Det är dags att börja i skolan igen för mig. Jag ska visst få ha påsklov först. När matte talade om för husse att kursen handla om inkallning, gå fot och annat i den stilen sa husse att det är precis vad jag behöver. Sitt o stanna och stanna kvar skulle man visst också öva på. Men det har matte tränat så mycket så det kan jag . När jag hör att hon säger det alltså och det gör jag inte alltid.

Den där buren har vi tydligen tränat färdigt med för matte bestämde att den kunde ställas undan häromdagen. Det är skönt att något är färdigtränat.

Nu ska jag gå ut i trädgården med matte och träna henne på att kasta bollar. Det behöver hon öva på.

MATTE HAR KOMMIT HEM!!!!!! Min matte har varit bortrest, jag vet inte om jag tycker att det är sånt man ska tillåta. Husse har varit hemma med mig och han är snäll men jag har saknat min matte. Ja jag har t.o.m. saknat all träning hon håller på med.

När matte kom hem igår blev jag så glad, jag trodde ju nästan att hon försvunnit för alltid. Jag var tvungen att nosa på henne gång på gång för att känna att hon verkligen kommit. Husse bar in all packning matte hade i bilen. Väldigt bra tycker jag så att hon inte fick för sig att försvinna igen. Själv skyndade jag mig att börja packa upp åt henne.

Medan matte varit hos Berit och åkt skidor har jag motionerat på hemmaplan. Husse och jag har gått långa promenader. Dessutom har jag ju haft lite att göra inne. En del saker tycker jag nog att det var onödigt att matte fick reda på. Exempelvis det här med husses kudde  tycker jag nog att vi kunde ha haft oss två emellan.

Det är så att jag brukar bädda om i sängarna ibland. Det är ju bra ställen att gräva ner saker på. Nu upptäckte jag att om man drog ner sängöverkastet en bit och sen stoppade in nosen i det där som heter örngott så kunde man ta bort en bit av husses kudde. Tyvärr märkte husse vad jag gjorde  så jag hann inte färdigt. Första gången alltså, jag har lyckats komma åt kudden fler gånger så husse har mycket bättre storlek på sin kudde nu. Tycker jag.

Idag har matte och jag varit ute och gått, tränat inkallning och en massa annat så nu är allt som det ska igen. Matte säger att skidor åker hon bara en gång om året så jag hoppas hon håller sig hemma nu.

HURRA för mig som är 11 månader idag. Hurra också för att jag inte har några synder att bekänna.

Matte och jag har haft några riktigt lugna dagar. Ja så där riktigt lugnt är det ju aldrig med mig, springskorna måste ju vädras regelbundet. Men vi har haft det så mysigt som vi oftast har. Jag tror nästan att matte glömt det som hände i söndags.

På dagarna sover jag gärna innanför altandörren. Ända sedan jag var liten har jag gillat kuddar. Matte fattade det snabbt och gav mig egna som jag får bära omkring på. I min sovhörna i sovrummet har matte lagt fyra vilket är lite onödigt många på ett ställe. Så nu har jag burit in en och lagt den på mattan vid altandörren. Snäll som min matte är får jag ha den där. Se själva vad skönt jag har det.

Så är det då dags för vad matte kallar bekänna sina synder. Konstigt nog är det bara jag som ha synder att bekänna. Jag har aldrig läst på mattes hemsida att hon har några.

Solen sken och när husse öppnade ytterdörren fullastad med saker så flög mina springskor ut. Jag vet att man inte får gå ut genom den dörren utan lov men springskorna hade glömt det.

Inte stannade dom när vi kom ner på gatan heller utan jag flög iväg ner på nästa gata. Det gick så fort att jag nästan missade att jag mötte folk. Som tur var upptäckte jag det, tvärvände och sprang efter dom. Det var ju inte på väg hem men man vill ju vara artig.

En av människorna klappade mig och det var hur trevligt som helst tills husse kom. Med stora steg klev han fram och lyfte upp mig och oj vad han lät arg. Han släppte inte ner mig utan bar hem mig och slängde in mig i hallen. Där stod en till som var arg, matte.

Inte visste jag att matte kunde bli så arg på mig. Tydligen blev hon så rädd att hon blev arg när jag flög iväg. Lite konstigt, hon borde ju i så fall ha blivit glad när jag kom tillbaka.

Nu är vi vänner igen men jag kan tala om att det har tränats extra på att inte gå ut genom ytterdörren i eftermiddag. Jag har varit jätteduktig för springskorna har ställts undan för idag.

Igår kväll när husse kommit hem skulle vi åka till en som heter veterinär. Matte hade beställt tid för mina ögon såg inte så bra ut.

Vi kom in i ett rum där det redan fanns en hund och hundens husse. Men jag fick inte hälsa för hunden skulle sova. Sen kom det mer folk och en hund till som jag inte heller fick hälsa på. Det hade varit mycket trevligare om jag fått göra det. Lättare för husse med så hade han sluppit hålla i mig.

Efter en stund ropade en flicka på mattes namn. Då var det min tur att gå in. Lite konstigt att ropa på matte när det var mig veterinären skulle titta på. Jag fick sitta på ett högt bord så det var bra att jag övat så mycket på att vara på bord.

Veterinären gjorde nästan som en domare tittade på mina tänder. Men oj vad långt ner i halsen hon tittade. Kanske ville hon se vad jag fått för mat. Ögonen och öronen kollades också. Öronen var fina och det vet jag väl. Men ögonen behöver salva så den ska vi åka till apoteket och hämta nu.

Apoteket var stängt igår kväll sa matte. Att vi åker nu betyder att matte går in på apoteket och husse och jag har miljöträning i centrum. Hoppas jag för där är det mycket folk.

Matte har tagit en ny bild på mig på altanbordet. Verkar som om hon tycker jag är rolig när jag står där. Samtidigt muttrar hon något om att i sommar ska det vara mat på bordet. Men det är långt till sommaren, tills dess har jag säkert hitta på något nytt att göra.

Bilden finns under Foto 2005

Det är tur att man kan skriva själv för matte ägnar mycket tid åt det där som ska bli blommor i sommar. Ja inte så att hon glömmer mig eller så. Idag har vi tränat både inkallning och sök

Vi hade en sådan där visselpipa som bara hundar hör och som gör att man springer direkt till matte. Först grävde jag ner den i en soffa i höstas och det tog ett tag innan matte begrep var den fanns. Senare försvann den spårlöst och har inte kommit fram igen. Det finns vissa som tror att jag har grävt ner den någonstans.

Förra veckan kom matte hem och hade köpt en ny. Nu tycker hon att det är kul att blåsa i den  för att kolla om det låter. Det hörs inget men  mina tassar skuttar direkt iväg till matte. Ljudet försvinner inte ens när det blåser. Mycket konstigt.

Varje dag när vi varit ute långt måste jag fortsätta att springa lite hemma . Mycket säger matte och kallar det för boom boom. Först springer jag ute,  sen inne. Jag vill gärna ha något i munnen en boll eller mitt röda pipben. Full fart och så piper jag så det låter väldigt fint.