2004    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -05    Febr -05    Mars -05    April -05    Maj -05    Juni -05    Juli -05    Aug -05    Sept -05   Okt -05   Nov -05   Dec -05


YATZY-nytt april 2005

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Oj vad man blir trött av trädgårdsarbete. Igår em. tog jag ledigt en stund när husse åkte bort. Jag sov så hårt att jag varken hörde bilen eller att husse öppnade dörren. Lite pinsamt tycker jag nog. Att jag missar när någon kommer är väldigt ovanligt.

Det är mycket att göra ute nu. Jag har fått ha hönan ute.  Springskor och höna är en rolig kombination. Det går på något sätt bättre att springa snabbt om man har något i munnen. Helst något som låter.

Jag brukar springa det som husse kallar hörnrally. Då springer jag längs staketet och tvärs över tomten och kollar att alla hörn finns kvar. I varje hörn stannar jag och ställer mig på två ben en stund innan jag rusar vidare.

Det är så mysigt med våren för vi är ute nästan hela tiden. Husse håller på att gräva på flera ställen. Igår skulle han gräva bort en buske som matte tyckte skulle tas bort. Det var bara det att precis där hade jag grävt ner flera av mina skatter.

Men det löste sig på ett bra sätt. Husse hade gjort så det var jättefint i en pallkrage där matte ska ha sallad. Dit flyttade jag mina skatter.

När jag grävt ner mina skatter hjälpte jag husse att gräva upp busken. Det var verkligen besvärligt så jag tror att han behövde den hjälpen.

 

 

Igår var det köttbulledag eller om man ska kalla det levergodisdag. Trevligt var det i alla fall och jag såg massor av hundar som man som vanligt inte fick hälsa på. Vi hade min bur med också. Där kunde jag sitta och se alla  som gick förbi. Ganska lugnt o mysigt faktiskt.

Jag fick komma ut ur buren lagom för att hinna hälsa ordentligt på min kompis Archie. Men leka fick vi förstås inte. Om man fick det på köttbulledagar då vore livet perfekt.

Det var husse och jag som fick vara inne hos domaren  den här gången. Jag tog hand om husse och visade honom hur man ska göra. Tycker att han skötte sig riktigt bra. Undrar om han försett sig av mitt levergodis som han hade i fickan.

Vet inte om han bjöd domaren på godis men hon klappade om mig väldigt. Så sa hon något om att jag behöver växa till mig och att jag kan bli väldigt fin. Så det ska jag ägna mig åt nu.

Matte, husse och jag tycker alla tre att det är väldigt trevligt med köttbulledagar.

Jag undrar hur vi skulle klara oss utan husse som fixar datorn när den inte fungerar. Matte hon blir bara vansinnig. Ja om jag ska vara rättvis så kan hon en del hon med, när datorn inte är död. Krånglar den blir hon bara galen.

I tisdags var det skoldag med levergodis i husses fickor. Jag var nog lite stökig i början. Det där med att sitta och lyssna när det är fullt av andra hundar runt om är inte lätt. Men när vi skulle öva fot och sitt då var jag duktig. Matte filmade en stund så att husse kunde se sen hur duktiga han och jag är.

Efter en stund var det dags för nyheter. Nu skulle vi öva ligg . Först gick det inte så bra men sen hörde jag att matte sa till fröken att jag inte kunde ligg.  Då tog jag och visade upp att det kan jag visst, om jag vill. Sen var det dags för ligg, sitt,ligg och med levergodis så går allt.

På hemvägen åkte vi till Tina. Det tycker jag är roligt bortsett från att man ibland måste stå på det där trimbordet. Hur kul är det när det finns en massa hundar att leka med?

Efter fruktansvärt lång tid var jag så fin så jag fick släppas ner bland de andra. Det var min syster Mette, halvmorbrorn, min mormor och en massa andra kul typer.

Medan jag lekte med dem stod husse o matte och beundrade några pyttesmå typer. Det var fyra halvsyskon till mig. Bara åtta veckor  gamla och inget att bry sig om tycker jag. Matte o husse var väldigt förtjusta i småkrypen.

Idag har matte och jag gjort levergodis. Det är köttbulledag på lördag och jag ska ha både köttbullar och lever med mig om jag får bestämma.

Matte har lagt in en ny länk. Den är till Alice som är en Welsh. Det var när matte läste på hennes sida som hon kom på att jag skulle få min höna. Väldigt bra för hönan är rolig.

Nu är det på tiden att jag får skriva lite. Det har varken funnits tid eller möjlighet på flera dagar.

Mattes hårddisk har kraschat och då försvann adressboken med adresser till mina syskon och mina hundkompisar. Nu hoppas jag att alla hör av sig så vi får tillbaka adresserna.

Jag behöver väl knappast tala om vilket hemskt humör matte blev på när datorn plötsligt var död. Det är tur att husse är så duktig så att han kunde ordna det ganska snabbt.

I torsdags var vi till min veterinär . Det var dags att vaccinera mig sa matte. Vilken besvikelse att väntrummet var helt tomt. Inne i rummet där jag fick en spruta var det bara en katt som skulle sova och den fick jag naturligtvis inte hälsa på .

Den där sprutan märkte jag inget av och vi var snabbt ute vid bilen igen. Matte o husse var glada över att det gått så snabbt. Jag tycker att vi kunde stannat längre och sett om det kom några som man fick hälsa på.

På vägen hem fick jag vänta i bilen. Husse hämtade ett paket till sig. Matte köpte ett paket till mig. Jag har fått en sådan där ful men rolig höna som flera andra hundar har. Se bild längre ner. Det dumma är att matte har bestämt att jag bara får ha den ibland och då ska hon vara med och leka. Det är min höna och jag borde få ha den när jag vill.

Ikväll överraskade jag husse med att plötsligt börja gå fot när vi nästan var hemma. Han blev jättesnopen för han hade inte sagt något. Men den biten har matte tjatat om fot nu hela vintern så jag tyckte det var dags för att visa upp det för husse.

Den här veckan ska vi få lära oss något nytt på min skola hörde jag min fröken säga sist. Det tycker jag låter spännande.

Det där med att fylla år fortsatte efter helgen. Brevbäraren hade slarvat så jag fick inte paket från min moster förrän på måndagen. Jag hade mycket jobb med att öppna paketet och det blev ganska skräpigt. Matte hade precis dammsugit när posten kom. Men hon sa inget om att jag skräpade ner. Bild längre ner på vad som var i paketet.

I tisdags var vi till min skola. Matte och jag har tränat ofta  bl.a. på att gå fot. Jag skötte mig mycket bra fast det var husse som gick med mig. Matte tittade på och hon sa att vi var jätteduktiga. Men har man tränat och sen får gå med husse som har köttbullar då kan det inte annat än gå bra.

I går gjorde matte levergodis åt mig. Det skulle torkas i ugnen. Matte gick därifrån men jag vaktade det hela tiden. Matte säger att levergodis är som köttbullar, bara för speciella tillfällen. Lite synd, det kunde väl vara speciella tillfällen alla dagar.

I födelsedagspresent igår fick jag en spårsele och en hel dag som var fylld av roligheter. Idag är jag jättetrött men visar hela tiden husse o matte hur bra jag tycker gårdagen var. Jag är en kelig hund som alltid vill vara nära. Men idag är jag ännu mer kelig bara för att visa dom hur bra jag tycker att gårdagen var. Så är jag alltid när vi gjort något extra roligt.

Det finns något inom WSSK som heter kontaktgruppen  i Stockholm. Precis på min födelsedag hade dom ordnat en aktivitetsdag, kan det vara bättre? 

Tidigt på morgonen packade matte ryggsäcken med min nya spårsele, köttbullar och annat nödvändigt. Jag var med så att hon inte glömde något.

Vi åkte bil till något som hette Lövsta och dit kom flera andra sådana som jag med sina mattar o hussar. Matte säger alltid att det är så vackert att se många Welsh samtidigt.

En av de andra var en halvbror till mig. Vi har samma pappa. Han var lite yngre än mig och väldigt trevlig. Jag förstår inte riktigt det där med släktingar. Det verkar finnas gott om sådana som är halva och det är lite konstigt för dom ser hela ut.

Det blev ett par verkligt trevliga timmar där på fältet och i skogen. Det var förstås en hel del sånt där som sitta still när husse o matte ska lyssna på vad någon lär ut. Men det var också köttbullar, hälsa på hundar o folk och så fick jag prova på en del nytt.

Husse satt på mig spårselen och en lång lina. Sen tog matte över och sa åt mig att sitta. När jag satt kröp hon omkring och grävde i gräset och pekade. Det verkade som om hon gjort något fynd. Sen fick jag lukta på hennes fingrar och gå fram o nosa i gräset. Kunde inte se något men det luktade spännande så jag satt nosen i backen och började gå. Matte följde efter i andra ändan av linan. Till slut gjorde jag ett verkligt fynd. Det låg något som heter rådjursskank i gräset och matte blev överlycklig att jag hittade den. Hon tog upp den och berömde mig väldigt.

Men sen la hon ner fyndet och försökte ge mig en köttbulle och sa nu går vi till husse. För första gången i mitt liv ville jag inte ha köttbullen. Jag var mer intresserad av fyndet.

Vi var upp i skogen också och letade saker som  hundens husse eller matte tappat bort. Min husse hade tappat en papprulle med lite torkad grisnos i. En annan hunds matte bjöd mig på lever och gav matte receptet.

Sen när jag började bli trött så sa vi hej då till alla och åkte hem till mattes mamma. Hon kallas Nonnon och bjöd oss på middag. Nonnon är jättesnäll för hon gav mig samma mat som husse o matte fick.

Det var verkligen en trevlig födelsedag jag fick igår. Jag skulle nog kunna fylla år ofta. Fast matte säger att det är bara en gång om året. Man kan undra vem som bestämt det?

Det blir nog fler roliga dagar även om det dröjer till nästa födelsedag. Jag lyssnade på när matte pratade med min uppfödare Tina i telefonen idag. Då lät det som det kan bli en hel del köttbulledagar framöver.

Ikväll har vi varit till djuraffären. Vi har köpt födelsedagspresent till mig. Jag fyller inte förrän på lördag men eftersom jag behövde prova så var vi och köpte den idag. Vad vi köpte? Men det talar jag inte om förrän jag fått den på riktigt. Vet inte riktigt själv vad det/den ska vara till men matte säger att jag behöver den på min födelsedag.

I djuraffären finns en våg för oss djur. Den får man stå på själv och det gjorde jag. Vågen visade att jag väger 22,2 kg.

Jag kallas ibland för grävarhunden. Det beror på att jag gärna gräver över mina skatter. Igår grävde jag upp ett ben som legat nergrävt hela vintern. Det var väldigt fint så jag grävde ner det bland mattes snödroppar igen så att ingen skulle komma på tanken att kasta det. Det är ju inte alltid matte förstår att ju längre något legat nergrävt desto värdefullare är det.

 

Som alla säkert vet så är vi Welshar väldigt artiga av oss. Nyss när matte och jag var ute så märktes det ännu en gång att min matte och jag inte har riktigt samma uppfattning om vad som är vett o etikett.

Precis när vi kommit ut som kom det två människor en bit bort. Vips så glömde jag det där med att gå fot och kom bara ihåg att man ska vara artig. Det tyckte inte matte att vi skulle vara så vi gick åt ett annat håll. Lite konstigt för tidigare idag fick jag hälsa på flera hundar o deras människor. Det var förstås sådana som vi känner. Men man ska hälsa på alla tycker jag.

Strax därpå kom det ett par till på vägen och matte var lika ohyfsad som tidigare. Vi skulle inte hälsa. Trodde matte alltså, det visade sig att det var ett par hundvänner så dom kom raka vägen fram till mig. Oj vad vi hälsade, grundligt och länge. Sådana människor tycker jag om, artiga och trevliga.

Min matte tycker att våra golv ser ut som en lerig grusväg. Men det säger hon att hon förstår med tanke på hur det ser ut ute. Nästan all snö har försvunnit så det är mest lera, grus och en väldigt blöt gräsmatta . Matte säger att har man hund så får man dammsuga lite extra så här års och att det är det värt.

Vad matte inte riktigt förstår är att våra fönster ser så konstigt kladdiga ut på insidan alltså. Så var det inte när det bodde andra hundar här. Hmmm, troligen har någon varit i fönstret. Någon med ögon i nosen. Matte påstår sig ha bildbevis på vem det är och kräver att jag visar bilderna här.