2004    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -05    Febr -05    Mars -05    April -05    Maj -05    Juni -05   Juli -05   Aug -05   Sept -05  Okt -05   Nov -05   Dec -05


YATZY-nytt december 2005

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Nu är julen över säger matte. Men julskinka har vi kvar och tur är väl det för jag tror att det är det godaste jag ätit. Undrar varför man inte alltid kan ha det hemma?

Till jul kom det fram både det ena och det andra. En del saker hamnade fel tycker jag. Varför ska det stå tomtar precis där jag tittar ut ?Nu har jag inte kunnat sätta tassarna på fönsterbrädan sedan före jul.

På julaftonen förstod jag tidigt att några skulle komma. Jag räknade ut att det vara sådana där barn som kallas barnbarn och deras föräldrar samt deras hund Ville. Hur jag kom på det tänker jag inte tala om.

Innan dom kom så fick jag öppna ett paket. Det var en väldigt rolig piphund.

Sen kom Ville och de andra i hans familj. Är det konstigt att man blir så glad att man sjunger när man ser dem? Matte påstår att det inte var sång utan ett hemskt oljud.

Ville och jag hade det roligt hela julaftonen. Vi var ute både själva och med folk. Inne var vi lite överallt så jag blev ganska trött. Dessutom måste jag ju  mysa med barnbarnen, hjälpa dem med lego osv.

Ville hade sin bur med sig. Det var bra, dels gick jag in i den när jag blev trött, sen hade han ett ben i buren som jag "fick".

Dagen efter julaftonen var jag mycket trött. Men jag gick ut och hämtade Villes ben som han glömt och sedan grävde jag ner det på hemligt ställe inne. Igår när jag var piggare grävde jag upp benet och åt upp det. Ville bryr sig inte så mycket om ben så han tycker nog inte att det gör något.

Det hände en otrevlig sak i jul också. Jag var ensam i köket och plötsligt flög ett fat med bl. a köttbullar ner från arbetsbänken och landade på mig .

Det blev ett väldigt brak och husse kom ut i köket. Men tro inte att någon tyckte synd om mig för att köttbullarna anföll mig, matte sa att det var lärorikt. Vad då är det lärorikt att köttbullar plötsligt anfaller en oskyldig hund?
Jag tror jag håller mig till julskinkan, den är snäll.

Jag har inga synder att bekänna, tror jag. Möjligen det där med mattes timer då förstås. Vi har bakat mycket senaste dagarna. Matte ställer en timer för att komma ihåg att ta ur saker ur ugnen. En gång ställde hon den  på golvet.  Då råkade jag gräva ner timern i bland några kläder. Men det är väl ingen synd, det var säkert skönare att ligga där än på golvet.

Om min matte sover när husse går upp så brukar jag väcka henne. Det gör jag genom att ta sats  och springa fram och puffa på sängkanten. Mycket effektivt. Matte påstår att jag puffar så hårt att hon blir sjösjuk.

När matte är vaken brukar jag somna om för jag är väldigt morgontrött.

Matte blev förresten väldigt snopen en dag. Jag är ju inte precis världsmästare på att vara ensam hemma. Men så när matte skulle åka och handla så bestämde jag mig för att jag inte ville följa med. Jag gick in i vardagsrummet och rullade ihop mig på en matta och sov. Matte såg mycket förvånad ut. Undrar om hon tyckte det vara tråkigt att åka själv?

Husse har varit bortrest ett tag  igen. Då passade matte på att lära mig en del nya saker som vi kunde visa upp när han kom hem. Han tycker att jag är så duktig, ja matte tycker också det.

Tänkte berätta hur matte gör mitt levergodis. En bit lever körs först i mikron i ca 8 minuter. Sen ska den torkas i ugnen 30-40 minuter. Det är väldigt lång tid. När den är klar så skär matte den i små ,för små bitar. Jag brukar få smaka innan hon fryser in det mesta.

Jag tror att jag ska bjuda Ville på levergodis på julaftonen. Idag har matte köpt julklappar till oss. men jag får inte hjälpa henne att slå in dem. Borde jag inte få hjälpa till med Villes åtminstone?

GOD JUL alla människor och hundar

Nu har vi varit på utställning igen. Massor av hundar och folk. Jag tror aldrig att jag sett så mycket hundar av olika modeller förr. Husse och jag fick stå i en lång kö innan vi kom in. Det var bra tycker jag för det fanns både mycket att titta på och att lukta på.

Matte hon bara försvann när vi parkerat bilen. Vet inte hur hon bar sig åt för när vi kom in var både matte och min bur på plats. Antagligen var det ingen veterinär som ville hälsa på matte så hon gick bara rakt in.

Jag tycker om att vara bland mycket folk och hundar. Det händer alltid en massa spännande på utställningar. Igår t.ex. hittade jag en påse med levergodis bakom buren. Matte hade plockat fram allt som behövdes tills vi skulle in. Godispåsen hade hon ställt bakom buren för att veta vart hon hade den.

Sen tog husse ut mig i buren och han visste  inte att påsen stod där. Jag kände på långt håll att här luktar det levergodis och då var det bara att leta rätt på det. Tyvärr hörde matte vad jag höll på med så jag hann bara äta upp hälften.

Igår sprang matte riktigt bra. Vi var väldigt överens om hur vi skulle göra i ringen och husse var så nöjd med oss efteråt. Domaren var en trevlig typ tycker jag.  Han sa något om att jag ska växa till mig. Undrar om det betyder att jag får mer levergodis , korv pannkaka och annat som jag inte får så ofta.

Det är alltid trevligt att göra nya bekantskaper .Igår var det många som hälsade på mig och klappade om mig.

Bredvid oss fanns det en hund och hans matte. Dom var väldigt trevliga för jag fick ett stort grisöra av dem. När vi kommit hem åt jag upp halva, resten har jag grävt ner inne. Var talar jag inte om.

 

Jag har hört att det finns familjer där hunden inte får sova i soffan. Stackars dom hundarna, soffan är skön att ligga i tycker jag. Särskilt om man lyckas få ihop kuddarna i en hög så det blir riktigt mysigt. Om matte tar kuddarna så lägger jag mig på hennes mage. Kudde som kudde man ska ha det skönt om man är en Welsh.

Matte har mycket att göra inför julen och jag hjälper gärna till. En kväll höll hon på att slå in julklappar till de där barnen som kallas barnbarn. Ett paket låg på en stol bakom mattes rygg så jag passade på att undersöka det. Jag vet inte riktigt vad som hände men snöret blev utdraget och så försvann texten på etiketten. Matte fick skriva en ny etikett och sedan ringde hon det barnbarnet och berättade vad jag gjort. Ella sa då att jag inte fick ta hennes paket.

Igår var sopbilen här. Jag stod vid altandörren och tittade på den. Det var synd att jag inte var ute för sopgubben har Frolic med som han bjuder hundar på.

Matte och jag gjorde levergodis igår. Provsmakningen är alltid lite snålt tilltagen tycker jag. Särskilt med tanke på att det är jag som ser efter  om  det är klart. Matte stoppar bara in det i ugnen och går därifrån. Någon måste ju vakta tycker jag.

 

Vilken tur att matte passade på att fotografera mig så mycket medan det fanns snö kvar. Matte ska ha korten till att göra julkort men till slut blev det så många att nu kan hon inte välja.

 Matte säger att det mest liknar en skridskobana ute. Jag måste väl erkänna att inte ens jag tycker att det är skönt just nu. Det är kallt, halt, regnigt och mörkt nästan jämt.  Jag har faktiskt gått in frivilligt flera gånger och det har aldrig förr hänt påstår matte. Och hon vet ju allt, tror hon.

Jag är ganska trött idag, det var en ansträngande dag igår. Stora trimningsdagen kallade matte det fast jag tycker att hon har hållit på med min päls flera dagar. Igår var vi till Tina för att jag skulle bli riktigt snygg inför utställningen nästa helg.

Jag har hört att matte ska trimmas hon också innan dess. Konstigt att hon inte passade på när vi var hos Tina. Jag har aldrig fått vara med när matte trimmas och det är orättvist eftersom hon alltid är med mig.

Matte luktar alltid annorlunda när hon varit på trimning. Så då brukar jag rufsa runt i hennes hår så att hon ska lukta som vanligt igen. Matte ska lukta min matte tycker jag och inte en massa annat.