2004    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -05    Febr -05    Mars -05    April -05    Maj -05    Juni -05   Juli -05   Aug -05   Sept -05  Okt -05   Nov -05   Dec -05


YATZY-nytt juni 2005

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Det är verkligen på tiden att jag får skriva lite. Det tyckte jag redan igår men då höll matte bara på med sin egen sida. En sida om blommor, precis som om det är viktigare än Yatzy-nytt.

På midsommaraftons morgon var jag med om något mindre trevligt. Husse och jag gick till växthuset för att öppna dörrarna då jag kände en ny lukt. En konstig lukt som vi inte haft i trädgården förr. Jag rusade iväg  mot kravallstaketet för att kolla.

Plötsligt kom lukten rusande från en annan tomt. Det var en stor hund som nog väger 4 gånger mer än mig (det sa husse). Lukten slängde sig mot kravallstaketet fast jag skällde på honom. Själv backade jag neröver gräsmattan. Husse sa att jag blev rädd, inte jag inte. Det var för att kunna se lukten ordentligt. Det kunde jag inte göra på så nära håll tycker jag. Men jag kan väl erkänna att för en gångs skull så tyckte jag att det är bra med ett ordentligt kravallstaket.

Igår regnade det så vi drack kaffe i växthuset. Dvs. matte och husse drack kaffe och jag åt smultron. Jag har upptäckt att det är jättegott. Dessutom grävde jag fram en sån där nedgrävd skatt som matte kallar äckelpäckel. Ett verkligt fynd som jag nu grävt ner på hemlig plats.

Igår var det stora städvansinnet här. Matte städade och för en gångs skull så lät jag bli att hjälpa henne. Jag brydde mig inte förrän vi städade gästrummet. Då förstod jag att det ska komma någon hit och bo här. Det tycker jag om och jag undrar vem det är. Matte säger att det får jag veta i morgon.

Jag tror inte att det är samma någon som var här igår. Då var det någon här som tuggade sönder skaftet på min borste. Dessutom sprang någon på det blöta golvet i vardagsrummet och satt sina blöta tassar på  det nytvättade fönstret.

Idag har husse varit på framsidan där vi inte har kravallstaket och målat. Då fick inte jag vara med. Hur dum kan en husse bli? Vi har ju målat det andra tillsammans då ska vi väl fortsätta ihop också.

Jag lät matte förstå hur gräsligt lessen jag var. Tassade om kring i hela huset, klättrade i fönstren för att se var husse var. Jag visade att jag var upprörd helt enkelt. Matte fattar inte varför jag för sådant liv för att husse  bara gått ut. När han jobbar eller är bortrest så gör jag inte så. Hon fattar inte att det är en stor skillnad för då kan jag inte vara med. Efter ett tag sa Matte att jag var hemsk, en terrorist och så det vanliga till salu. Men vadå, jag var ju bara lessen. Gissa hur det gick?

Ingen orkar lyssna på en lessen terrorist så jag fick vara med och måla. Husse tog en lång lina och satt fast mig i. Det kunde han väl ha tänkt på från början. Husse hade en hink med vatten som jag doppade nosen i hela tiden. Det var väldigt bubbligt att göra det. Målarhinken får man inte bubbla i av någon konstig anledning. Tror att det är något som matte hittat på.

Matte kom ut med sin kamera för att ta kort på bubblet men allt hon fick med var min blöta nos.

       

Det här var nog den bästa utställningen jag varit med om. Det roligaste var att vi bodde i en stuga och Agnes bodde där med oss. Det hände väldigt mycket under helgen och matte har bestämt att jag ska börja med att bekänna mina synder. Hon är ju väldigt noga med att jag gör det. Egentligen skulle jag kunna strunta i det för allt gick så snabbt att matte inte ens hann tänka på  sin kamera.

Vi hade varit på en långpromenad till Vättern där jag badade och klättrade på stenar. Man blir smutsig av ett sånt äventyr så matte duschade mig när vi kom hem. Nu är det så att jag blir väldigt pigg när jag är blöt så jag gick omkring och nosade lite i stugan. När jag nosade på ytterdörren så gick den plötsligt upp lite grann. Naturligtvis hörde matte det. Men i samma ögonblick som hon sa, Yatzy har öppnat dörren så sprang mina springskor iväg.

Vilken fart det blev på alla. Husse ut i bara strumporna, matte hade ingenting alls på fötterna. Dom sprang efter mig och matte skrek med arga rösten. Efter några varv tyckte jag att det vara säkrast att komma tillbaka. Men då sprang jag till Agnes som i det läget verkade minst ilsken. Gissa vad hon gjorde?  Jo, Agnes slängde sig på mig och höll fast mig. Det tyckte husse och matte vara jättebra. Sen bar husse mig hem till stugan igen. Det är så  pinsamt att bli buren som en valp tycker jag. Dessutom kan väl inte jag hjälpa att dörren gick upp av sig själv och att springskorna flög iväg med mig.

Lite senare upptäckte husse att jag blivit grön i pälsen när jag var på rymmen, så det blev dusch igen men det är bara skönt.

När vi skulle sova på kvällen så stängde matte o husse dörren till Agnes. Fattar inte varför vi skulle vara tre i ett rum och hon ensam. Så jag sov med nosen mot dörrspringan hela natten. När jag vaknade  då och då så sjöng jag lite för att se om dörren gick upp. Men den var visst väldigt ordentligt stängd.

På morgonen efter frukost höll matte på att packa ner våra saker som var i kylskåpet. Då ramlade det ner världens största köttbulle på golvet. Lämpligt på en köttbulledag tycker jag. Ja, det ramlade faktiskt ner två jätteköttbullar men jag hann bara ta en. Den var lite konstig för någon hade rullat hela köttbullen i pärlsocker. Jag gick omkring med den en stund innan jag bestämde mig för att äta upp den. Himmelskt gott. Fast matte som alltid vet allt påstår att en sådan får jag inte mer. Dom är bara för människor. Dumt tycker jag.

Utställningen var som vanligt. Massor av hundar som man inte får hälsa på. Domaren får man hälsa på och det är ju trevligt. Annars var det springa, få levergodis, stå still och ligga i buren. Samt få höra att jag är duktig och vacker. Matte har skrivit mer om utställningen.

Efter utställningen fick jag bada i Vättern igen innan vi åkte hem. Det var väldigt mycket att packa upp hemma och jag försökte hjälpa till. Som tur var så upptäckte jag då att någon hade hällt ut levergodis i ryggsäcken. Tänk om det blivit liggande där. Jag städade ur ryggsäcken väldigt noga. Ett trevligt o gott slut på en rolig helg tycker jag.

Nu tycker matte att jag är ännu finare för jag är nytrimmad. Vi har varit till Tina och jag har stått på det där bordet igen.

Jag försökte protestera en del i början för jag vill inte att dom ska tro att jag tycker att det är roligt att bli av med pälsen. När Tina använde den där apparaten som låter så sjöng jag ikapp med den. Försökte att få matte att tycka synd om mig men hon skrattade åt mig. Då gav jag upp och fann mig i behandlingen. Det är trevligt att träffa Tina och ingår det där bordet, saxar och  det där som låter så kan jag stå ut med det.

 Som vanligt är det mycket att gräva, både ute och inne för mig. Husse o matte är så imponerade av att jag kommer ihåg vart jag grävt ner saker. Men det är väl självklart att man gör. Dum är jag inte, matte säger att jag är riktigt intelligent.

Det är en stor skillnad mellan matte och mig när det gäller grävandet. Hon gräver bara ner saker, frön, blommor och annat oätligt. Själv gräver jag först ner  och sen upp. En del saker har legat länge, väldigt länge i jorden. Då kallar matte dom för äckelpäckel när jag kommer med dem. Jag kallade det för  marinerade delikatessfynd.

Vi var på födelsedagskalas i onsdags. Det var hemma hos Ville fast det var inte han som fyllde år. Ville och jag lekte farliga hundar ute. Ibland rusade vi in för att se om det hände något spännande där. Sen full fart på springskorna och ut igen. Granne med Ville bor Buster. Försökte hitta ett hål i staketet eller häcken för att hälsa på honom men jag lyckades inte. Det var nära en gång men då fick husse tag i mig. Synd, men jag hade så roligt med Ville så jag glömde snart bort att jag skulle rymma.

Ville är två år och ibland försöker han uppfostra mig. Men det tar jag inte så hårt, han är väldigt snäll.

 

 

Kan någon förklara hur det kommer sig att matte alltid hör vad jag gör? Råkade för första gången på månader få upp framtassarna på arbetsbänken och genast hördes matte röst "gå ner". Likadant om tassarna och nosen skulle komma väldigt nära ett fönster. Då hör hon vad jag gör fast hon inte är där. Är inte det konstigt?

En annan sak som matte och jag diskuterar är det här med fåglar. Matte säger att jag inte har en chans att komma ikapp dem för dom flyger högt upp i luften. Hon kan väl inte vara säker på att jag inte kan flyga. Får jag bara upp farten lite till på springskorna så kommer det att gå . Jag övar flera gånger om dagen och så säger jag åt fåglarna att vi kan väl mötas på halva vägen. Men inte är dom särskilt samarbetsvilliga inte. En gång försökte jag klättra upp i buskarna vid altanen men då flög den fågeln iväg.

Fåglarna har en liten damm. Igår hade matte precis bytt vatten där när jag behövde tvätta tassarna. Det var väl bra, tassarna blev väldigt rena efteråt. Fast det är klart matte fick ju byta vatten igen.

Anledningen till att jag tvättade tassarna var att husse behövt hjälp att gräva i växthuset. Där skulle grävas om ordentligt innan matte ska plantera. Husse såg trött ut så jag hjälpte honom. Det gjorde jag så bra att till slut fick jag gräva själv. matte o husse satt på varsin stol och tittade på. Kan tala om att det var varmt, +30 grader sa husse.

    

 

Idag är jag 14 månader och har bara en månad kvar att vara junior säger matte. Så det blir min sista utställning i juniorklass i Gränna. Jag har hört matte prata om trimning både med husse och Tina. Bada måste jag också göra för jag har fått mer målarfärg i öronen.

Jag har haft mycket att göra både igår och idag. Igår hjälpte jag matte att plantera om och bära krukor. Hon tyckte att jag var väldigt snäll och hjälpsam, det hörde jag att hon sa till husse.

På kvällen behövde husse hjälp med att stryka något som luktade starkt i en blomlåda. Tjära hette det och sånt vill jag inte ha i öronen.

Idag har husse och jag grävt och målat. Matte har burit plantor och grävt ner  dom på framsidan. Jag fick inte vara med för där har vi inget kravallstaket. Synd för matte har en kartong med gödning som luktar så gott. Jag skulle gärna smaka på den men då sa matte att jag blir en jättehund om jag äter sådant och att det inte är gott. Hur hon nu kan veta det.

Jag har grävt en hel del på egen tass också. Igår grävde jag ner hönan så att ingen skulle ta den. Den är ju så värdefull.

 

Idag är jag billig säger matte. Fast samtidigt så går hon och pratar om hur lycklig hon är för att jag bott hos henne och husse precis ett år.

Det där med att jag är billig ja nästan gratis kan ha att göra med mina springskor. Dom är otroligt springiga idag och då måste jag skälla på dem så att dom lugnar ner sig. Lugn o ro gillar matte men inte skäll. Hur hon nu har tänkt att jag ska få springskorna att inte hitta på hyss om jag inte säger åt dem.

Jag har haft ett väldigt stort behov av hörnrally idag för det har jag inte hunnit med på flera dagar. Utöver att springa så har jag hjälpt husse att måla Det var inte heller så populärt. Husse sa att jag var mellan penseln o väggen. Det konstiga är att jag fick inte vara i målarburken heller så vart skulle jag ta vägen? Jo, springa mellan hörnen i trädgården naturligtvis.

Det kom färg i mitt huvud men den är brun så det gör inget tycker jag. Men visst är det konstigt att hjälpsamhet inte alltid uppskattas?

Senaste dagarna har jag varit väldigt upptagen. Istället för att bara ha två människor att vakta har jag haft sju stycken att hålla reda på. Vi har haft tre barn och två stora människor i huset och det är väldigt roligt. Matte säger flickorna var barnbarn, det låter konstigt tycker jag. Man säger ju inte valpvalp om små hundar. Det mest konstiga var att den största av dom som var här, han var barn till matte o husse.

I alla fall så har jag haft fullt upp så jag har knappt hunnit sova. Det har legat spännande saker åtkomliga på ett mycket bättre sätt än vanligt tycker jag. Men en grön penna som jag hittade tog Agnes av mig. Det var synd för jag hade bara börjat smaka på den.

Det har ju varit väldigt regnigt o blött . När jag kommit in har både Agnes o Lisa torkat mig om tassarna o magen. Samtidigt, så jag blev fort torr och kunde leka igen.

Den minsta av barnen har kallt mig sin jättebebis. Ella har verkligen pysslat om mig. Hämta kuddar åt mig när jag behövt vila. Hon har lagt filtar över mig så att jag inte ska frysa. Dessutom läste hon saga för mig och sen sov jag väldigt gott.

Nu har alla åkt hem och det blev väldigt tomt här. Det säger matte med  men hon säger att jag snart får träffa dem igen. Och har matte sagt det så blir det så.

Matte tog en bild på mig när jag sov gott efter Ellas saga.