2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07     Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07 


YATZY-nytt januari 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Ser jag trött ut på den här bilden? I så fall är det mattes fel, hon och jag gick upp kvart över fem igår. Eftersom vi skulle åka halv sju så hade det enligt mig räckt om vi gått upp fem i halv sju. Nu är den här bilden tagen på kvällen och jag har just kommit hem och fått en ny hund som belöning för att jag skötte mig så bra på köttbulledagen.

Det var alltså köttbulledag i går i Strömsholm. Väldigt trevlig dag tycker jag, mycket köttbullar och så fick jag träffa Tina. Det var hon som sprang med mig inne i ringen hos den som heter domare. Vi fick springa många gånger och när vi slutligen var klara, var matte  alldeles tårögd av glädje. Det var hon för att domaren bestämt att jag var bäst av alla trettio Welsh som var där. Visste  inte matte att jag var bäst förut?

Jag fick sova i buren sedan och det behövdes. När jag vilat gick husse och jag ut och gick. Väldigt trevligt med många spännande dofter. Sedan sov jag tills det vara dags för BIS-finalen. Vi var tio hundar i finalen och ingen såg ut som mig. Matte stod och fick tårar i ögonen igen. Tydligen tyckte hon att jag var väldigt duktig. Fem hundar blev oplacerade däribland jag.

Då var det dags att åka hem och äta upp de köttbullar som var kvar. Dom räckte inte till matte o husse, så dom fick äta pizza, men då hade jag redan somnat.

Idag tog matte ut mig och Cert o BIR rosetterna för att ta kort. Som tur var hade hon letat fram fler köttbullar för att muta mig. Det behövdes, för jag hade egentligen annat för mig än att sitta still. Kolla min tunga, den säger mera köttbullar annars hoppar jag ner.

Nu är jag färdigtrimmad, matte sa förstås nyss att vi har glömt klorna. Jag hoppas att hon glömmer det igen. Kloklippning är väl det enda jag inte är så förtjust i. Bada, trimmas, klippas, kammas, det är bara mysigt tycker jag. Men att klippa klor är totalt onödigt.

Idag fick jag duscha fast jag inte var lortig. Det var för att det var så mycket snö och is i pälsen att matte bestämde att en ljummen dusch var bästa sättet att bli av med klumparna.

Igår åkte husse och handlade alldeles själv. Matte följde inte med för att hon är förkyld men jag då? Jag mår bara bra och hade gärna följt med. Kan inte matte vara ensam hemma? I så fall tycker jag att hon ska ta och träna på det.

När husse åkt så gick matte i alla fall ut med mig. Vi kunde konstatera att det var två rävar som gått längs staketet. Vi hittade också harspår och massor av rådjursspår.

Matte håller förresten på att göda mig. Igår fick jag både pannkaka och vispgrädde utöver min vanliga mat. Det är för att dom där som heter domare brukar tycka att jag är lite för smal.

Jag får inga semlor, där går gränsen har matte bestämt. Dumt för det verkar så gott. Alla som får smaka mattes semlor säger att dom är himmelsk goda. Jag funderar på om inte mina tassar och min nos ska göra ett semmelbus vid lämpligt tillfälle så att jag får smaka.

Idag har husse och jag varit ute och jobbat med kullblåsta träd. Husse gör ved av de grova granstammarna. Mitt jobb är att forsla undan grenar o grantoppar, Vi är väl inte riktigt eniga på vart grenarna ska läggas. Men jag tycker att det måste jag få bestämma eftersom det är mitt jobb att ta undan dem.

Om det är någon som undrar hur jag tillbringar mina dagar nu när snön kommit så finns det en bild på det här. Visst är det synd om mig?

Nu är det ju så om jag ska vara riktigt ärlig att det bara är korta stunder jag behöver sitta på trimbordet. Matte har bestämt att vi ska ta lite i taget. Sist sa hon att nu var det bara finputsningen kvar mot slutet av veckan. Det är inte matte utan husse som klipper. Lika bra det för en gång klippte matte en pudel som ingen ville gå ut med innan det var mörkt. Husse har i alla fall övat sig att klippa på kor när han växte upp.

För att återgå till det där om ärlighet så  ska jag erkänna att jag snodde en talgboll från husse idag. Han skulle hänga upp nya till fåglarna och jag har länge undrat om det verkligen var något att äta. När husse blev upprörd över stölden började jag springa jättefort. När matte kom ut sa husse "ta det han har i munnen" eftersom jag sprang till matte. Då hade jag redan tröttnat på talgsmaken och gav matte bollen. Jag fattar inte att fåglarna tycker att det är så gott.

Igår hade det kommit så mycket snö att husse tog ut snömonstret som sprutar bort snön från gångarna. Matte har sagt att han ska få ta ut snömonstret imorgon och göra en träningsplan åt henne och mig. Vi ska träna vanlig träning och utställning om matte slutat nysa och hosta.

Idag räckte det att husse skottade snö med spaden. Jag försökte att få honom att skotta bort snön från mitt och sorkarnas projekt. Men jag tror inte att husse hörde det. Han kanske kan ta snömonstret och hjälpa mig imorgon.

      

Jag är på svarta listan igen. Matte sa att jag dessutom borde byta namn till svarta tassen. Vi var ute en stund nu ikväll. När matte skulle stänga och låsa snickarboden passade jag på att kolla min utgrävning, den som jag har tillsammans med sorkarna. Matte upptäckte mig när jag krupit under plåten som husse lagt över utgrävningen. Vad hon sa ska jag inte upprepa, men glad var hon inte.

Matte har lagt ner en massa tid på sin egen trädgårdsida senaste dagarna. Den fyller två år idag. Om den fyller år, borde inte den ha bjudit på tårta då?

Jag tror att om matte struntat i det där med trädgårdsbilder och lagt den tiden på mig hade jag grävt mindre. Åtminstone kan jag skylla på det. Dessutom är det inte bara jag som gräver där. Sorkarna jobbar väldigt bra underifrån.

Jag har varit ute mycket och bland annat hjälp husse att göra ved av det som stormen välte ner. Här kommer några nytagna bilder på mig. Den första är vedhuggaren Yatzy. Sedan kommer lortiga Yatzy och trädklättaren Yatzy .Nedanför är det ännu en bild på lortiga hunden. Där letar jag efter husse som gått upp på taket.

.   

 

Jag har hittat en ny bra plats att sitta på när jag ser på TV. Armstödet på soffan är väldigt bra. Samtidigt som jag ser på TV kan jag hålla koll på vad som händer ute. Främst behöver jag hålla koll på alla fåglar. Vilka TV program jag ser på? Ja nyheter är alltid intressant tycker jag. Dessutom ser jag gärna skidskytte och naturprogram. Olika hundskolar är också intressanta, så länge inte matte får onödiga tips där.

I går kväll hade vi ingen TV. Precis samtidigt som vattenkokaren var klar gick strömmen. Vi hade det så mysigt husse, matte och jag. Först tände matte  massor av ljus överallt och husse gjorde en brasa. Sedan satt vi i vardagsrummet och drack te.

Efter en stund flyttade vi till soffan i matrummet framför brasan. Den soffan är liten och precis lagom till oss tre om vi sitter nära. Väldigt nära varandra alltså. Jag var tvungen att få de frolic matte hade i fickan för dom fick inte plats i soffan.

När jag skulle gå ut sista gången hade husse lampa i pannan för att vi skulle se någonting ute. Då snöade det för fullt och stormade så det dånade.

Imorse hade strömmen kommit tillbaka. Matte och jag gick ut först för att hämta tidningen. Vägen var skridskobana sedan plogbilen varit där och matte tyckte inte att vi skulle gå mer än nödvändigt på den.

Det är en väldig fart på mina springskor nu när vi fått mer snö. Först inspekterade vi stormskadorna sedan sprang jag, nästan flög fram. Jag har jagat småfåglar också idag. Nu har vi dem inte bara ute. Matte har fått en som sitter i en kruka och när jorden blir torr blir det ett väldigt oväsen på den fågeln.

Den här gången har stormen slängt in grantoppar på tomten som husse och jag ska ta hand om någon dag när det är skönare väder ute. Det vi gjorde idag var att husse tog fram monstret som slungar i väg snön bort från gångarna. Dessutom tog husse och jag upp den grantopp som ramlat ner i stora dammen.

Titta vilket fint besök jag hade igår! Två tjejer att leka med det är väl inte illa ?

Dagen började med att matte och jag gick ut och kollade vad stormen ställt till med. Taket på vårt lilla pumphus hade bitvis blåst av. Värre var att en av de stora granarna mot vägen hade brutits sönder av de hårda vindarna och hamnat på vägen. Några som passerat på natten hade tagit bort den från själva körbanan. Nu fick husse börja avverka granen. Jag hjälpte till så länge jag hade tid alltså. Jag fick naturligtvis inte vara på vägen men hjälpte till gjorde jag och talade om när det kom bilar.

Rätt som det var så kom min spår-Stinas vita bil med Celine och Tindra. Ja, Stina var ju med, henne hälsade jag på först.

Vi sprang och lekte jätte länge. Våra mattar hade svårt att hänga med och ta bilder på oss. Lilla Celine flyger och far som en studsboll. Man tror att hon är vid sidan av mig då är hon plötsligt i luften någonstans och landar under mig.

Matte och Stina tog massor av bilder. Det finns ett fint reportage om oss på Celine o Tindras sida

Lilla dammen badade vi i alla tre. Fast jag tror att Tindra badade längst.

Sedan ville mattarna ha kaffe så alla gick in. När kaffet skulle serveras tyckte matte att jag skulle vara artig och bjuda på tandborstarben. Bjuda betyder att först ska Tindra få och sedan Celine innan jag får ta själv.

Celine sprang omkring och gömde sitt. Fast vart upptäckte jag snart och då halkade det tandborstarbenet in in min mun. Celine själv hade hittat ett av mina stora vita tuggben. Tindra gömde också sitt tandborstarben upptäckte jag i går kväll. Det är nog ingen hållbarhet på sådana så jag åt upp det.

Efter kaffet gick alla ut igen. Då blev det mera lek, fotografering och så höll mattarna på med korta pass av träning. Tindra kan mycket, hon kan gå fot snyggt utan koppel. Imponerande sa husse o matte. Husse påstår att jag inte kan gå fot alls, matte vet att jag kan det. Fast bara med koppel. Där har jag en känsla av att matte nu kommer att börja träna fot utan koppel.

Tindra och Celine upptäckte nu stora dammen. Jag passade Celine så att hon inte trillade i. Hon var väldigt nyfiken men lite rädd att trilla i. Tindra är stor så henne behövde man inte passa.

Celine kommer nog att bli en bra trädgårdsmästare. Hon har verkligen talang för att gräva den hunden. Vi höll på med rabatterna på framsidan igår. Gissa vad våra mattar tyckte om det?

Det var tur att dom kom igår och inte idag för nu har vi fått snö. Det går varken att gräva eller bada. Men det är klart vi kan ju alltid springa och leka i snön. Det har jag gjort idag innan matte och jag gick i skogen och spårade räv och rådjur.

 

Om jag var lortig tidigare så är jag det ännu mer nu. Det är så blött ute att det sprutar lervälling om tassarna när jag har springskorally.

Matte säger att jag har en renlig och en smutsig hobby när jag är ute. Jag tror att den rena är när jag jagar fåglar. Sorkjakt är aldrig en  renlig sysselsättning.

Jag får gräva utanför staketet efter sork men inte på insidan för där är det trädgård påstår matte och husse. Nu är det så att sorken börjat gräva på ett ställe i trädgården och då tycker jag att det är min skyldighet att tala om för dem att det är förbjudet. Alltså måste jag gräva vilket inte är populärt. Husse har försökt täcka över min utgrävning men utan större framgång.

Igår fick jag smaka något konstigt som jag var tveksam till. Det låg några fyrkantiga pastakuddar i min skål. Jag tittade tveksamt på matte som sa , " ät, det är kött i dem". Det hade matte alldeles rätt i och gott var det.

Matte har bestämt att det är dags att få mer hull på mig. Det bestämmer hon när köttbulledagar närmar sig så det måste vara en sådan snart. Dessutom sa matte i morse att det var dags för mer noggrann pälsvård. Det brukar betyda att jag badas ordentligt före. Så för att det skulle finnas något att bada bort så grävde jag efter sork på väg till skogen. När vi kom hem badade jag i dammen och sedan åkte jag på öronen o leran och rullade runt. Det fanns en hel del för matte att bada bort .

Matte har äntligen godkänt en av bilderna på Ville och mig från i julas. Jag är snäll och ska inte alls äta upp Ville även om man kan tro det när man ser min blick och min tunga.

 

Idag har jag varit lortiga hunden hela dagen. Isen har gått upp på stora dammen så nu är det badbart överallt.

På förmiddagen gick vi en långpromenad i skogen alla tre. Det är skönt i skogen men när vi kom ut på en smal väg var det skridskobana sa matte. Det var då mina tassar flög åt fyra olika håll.

Mitt på dagen var det dags för mattes träning av mig. Idag var det inkallning och att leta efter gömd matte vi tränade. Jag var duktig det sa matte till husse.

När vi var färdiga kom det två stora hundar och deras matte ur skogen. Då lade matte in en extralektion, nämligen att sitta när två hundar går längs min väg. Dessutom skulle jag vara tyst. Det gick inte så bra så vi får nog öva mer på det.

Två gånger har jag varit så mycket lortiga hunden att jag behövt duscha idag. Efter duschen torkar jag mig i sofforna.  Sedan sover jag gott.

         

 

 

Nu är det nytt år och det kom ganska stillsamt. Det var faktiskt så tyst och lugnt att jag bestämde mig för att gå ut och leta efter det.

Matte upptäckte plötsligt på nyårsafton att det drog kallt och att hon inte sett mig på länge. När hon tittade efter såg hon att ytterdörren var öppen och jag borta. Dvs. matte ropade till husse att jag var borta vilket jag naturligtvis inte var. Jag var ute i trädgården på egen tass. När matte ropade kom jag direkt, det var ganska ensamt där ute i mörkret när alla andra var inne. Strax efter att jag gått in kom det nya året. Det small lite en stund och sedan var det lugnt igen.

Matte har bestämt att det är dags att ta tag i min uppfostran  igen. Hon säger att jag endera kommit in i en ny slyngelålder eller glömt bort en del av det jag har lärt mig. Så nu är det småträning lite då och då och storträning en stund mitt på dagen.

 Matte påstår att jag har en medfödd begåvning för att bli lortig. Hon sa idag till husse att hon inte fattar hur någon kan bli så smutsig när det är fruset ute. Jag kan avslöja att det är ingen konst alls. Man badar där det är öppet vatten. Sedan tar man springskorally längs staketet mot vägen. Där hinner det aldrig frysa eftersom det är min fartsträcka.

Igår förmiddag när matte och jag var i skogen plockade matte kantareller. Själv nosade jag efter rådjur eller något annat mer spännande.

Det hände något underligt igår tycker matte. Hon började sticka på nyårsdagen och det har hon inte gjort på 100 år enligt henne själv. Korgen med stickningen står i vardagsrummet. Igår hade ett garnnystan gått iväg och lagt sig under bordet i matrummet. Väldigt konstigt eller hur?

Matte undrar hur hon ska få hull på mig eftersom jag springer så mycket när jag är ute. Det hänger talgbollar i syrenbuskarna och det är massor av fåglar där som jag måste hålla ordning på. Det är på framsidan av huset. Sedan måste jag hålla ordning på fåglarna vid fågelbordet och det är på baksidan. Dessutom har jag vägen och en del annat att hålla reda på. Under dagens fotbollsmatch råkade min fotboll hamna mitt på stora dammens is. Då skällde jag så husse var snäll och räddade den med hjälp av en lina. Tur, för man kan inte gå på isen just nu.