2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07    Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07


YATZY-nytt december 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Det blir en del sena kvällar när det är jul har jag märkt. Inte gör det mig något, jag sover i någon soffhörna innan jag går upp och sover i mattes säng. Eftersom det är sena kvällar  vaknar folk sent också.

En morgon tyckte jag att det var lite väl sent så jag smög fram till mattes huvud. Först nosade jag lite försiktigt innan jag lade en tass väldigt lätt på mattes kind. Det hjälpte matte vaknade och sa "hej solskenspojken tycker du att vi ska gå upp". Nu var det inte så bråttom med att gå upp utan vi kunde gosa lite en stund. Då brer jag ut mig så mycket jag kan på rygg och så får matte klappa mig och tala om hur fin jag är.

På kvällarna sover jag inte bara i soffhörnor utan det händer att jag sover på golvet vid vår TV. Då kallas jag för "kanalväljaren", för jag ligger precis framför digitalboxen. Det betyder att matte och husse inte kan byta kanal utan att fråga om jag vill vara snäll och flytta på mig. Då brukar jag göra det, för snäll är jag.

Idag tog matte ut en del blommor och ställde på altanräcket. Hon skulle göra nyårskort med en blomma som heter orkidé. Jag ville också vara med, så jag hoppade upp i en stol och satt mig framför blommorna. Då tyckte matte att det var en bra ide' att jag också var med på nyårskortet.

Nu har vi haft det väldigt lugnt ett par dagar men något är på gång. Matte var ute i gästrummet och ordande idag. Själv var jag ute och lekte lortiga hunden innan det blev för kallt för det. Matte säger att nu är det så kallt så att det inte går att bli lortig så det var tur att jag passade på tidigare.

När vi kom in har jag suttit en del och tittat mot vägen, men ännu har ingen bil kommit till oss så det blir nog inte förrän i morgon. Jag tror inte att det blir lika många som till jul för mattes inköpslista var inte en mil lång, utan ganska normal, bara lite festligare mat än normalt. Jag hoppas att det är festmat som jag tycker om.

Imorgon efter frukost och skogen ska jag sätta mig vid fönstret så att jag kan få se vem som kommer hit för att fira in det nya året.

GOTT NYTT ÅR ska jag skriva också, det har matte bestämt.

 

Titta viken stor fin påse med hundgodis som jag fick av Ella i julklapp. Visst är hon snäll som köper en så fin sak till mig? Dessutom tyder det på att jag är en osedvanligt snäll hund som får något så fint.

Nu blandar matte  sig i mitt skrivande och tycker att jag  ska berätta lite i rätt ordning. Med det tror jag att hon menar saker som hände före jul och som hon borde ha glömt men inte min matte inte.

Det var så att husse och jag skulle gå en kort sväng i skogen bakom vårt hus och sedan skulle vi åka iväg alla tre. Men husse och jag hann bara komma till början av julgranstigen  när rådjursdoften blev så  stark att mina springskor satte  upp högsta fart, den där farten som husse aldrig kan komma i närheten av. När det går så där fort och samtidigt luktar rådjur hör jag sämre så inte hörde jag att husse ropade stanna heller.

Efter en utflykt på några kilometer, enligt husse, så ansåg jag att det var dags att börja leta reda på honom. Jag hittade honom vid kanten av en åker. Husse påstod att han hört mig hela tiden så hans hörsel är det tydligen inte samma fel på som min.

När jag sprang fram till husse så haltade jag så att han skulle tycka synd om mig och det gjorde han. Matte och husse har funderat på om jag sträckt mig eller om rådjuret sparkat till mig. Jag tänker inte tala om vad som hänt och innan vi kom hem var jag bra igen. På julgranstigen mötte vi matte för naturligtvis hade husse ringt hem och talat om att springskorna dragit iväg. Men ingen var arg så springer man  tillräckligt fort och långt så är dom bara glada när jag kommer tillbaka. Det kan vara bra att veta. Matte säger att åt det hållet finns det ju inga vägar att oroa sig för och det är ju också en bra sak att veta.

Så blev det då dagen före julaftonen och lagom till middagen kom  de tre barnbarn som är flickor och deras  föräldrar för att stanna hela julen.  Jag blev överlyckig och visste inte vem jag skulle hälsa på först.

Efter maten skulle barnen och jag lägga paket under granen. Då råkade jag börja öppna ett paket som var till mig men blev upptäckt och matte kom in och talade allvar med mig.

Sedan fick vi vänta till det var morgon på julaftonen, då fick jag och barnen varsitt paket. Före kaffet på julaftonen skulle vi gå ut och gå i skogen allihop. Då lekte min matte flygande matte en helt ny lek. På något vis var det mitt fel att matte flög över ett dike och landade på näsan och magen, ja på hela matte faktiskt. Varför jag fick skulden när vi var så många fattar jag inte.

Senare på julaftonen kom Ville och hela hans familj och då var vi plötsligt rätt många. Sex barn, sex vuxna och två hundar. Efter maten så fick alla paket. Själv hade jag köpt presenter till alla sex barnen. Till husse hade jag köpt en  burk hjortronsylt och till matte en bok som heter  "Aktivitetsboken". Det är ju på ett sätt även till mig och kan vara bra att ha om matte får slut på idéer.

Juldagen var ganska lugn men sedan på annandagen började det hända saker. Det var några som skulle åka iväg hem till Ville och hans familj men inte  alla. Jag tyckte att det lät lite oroväckande och det hade jag rätt i. Det visade sig att matte skulle vara hemma och vila för hon  har ont i magen efter den där leken flygande matte på julaftonen. För att matte skulle slippa vara ensam bestämde någon att jag skulle vara hemma med henne.

Senare på kvällen  hände det något ännu värre för det var bara husse som kom tillbaka. Han hade slarvat bort barnbarnen och deras föräldrar. Hur kan man bara tappa bort en hel familj?

Fast egentligen var  jag rätt trött så jag tog och vilade mig lite extra.

Idag har vi varit i skogen och hittat en köttbullsten. Först kröp jag in långt under den för att se om någon bodde där men det var tomt. Då sa matte kryp in igen och jag är ju lydig så det gjorde jag. Vilket tur för då växte det en köttbulle under stenen.

Nu har det varit köttbulledag igen fast mera på hemmaplan så att säga. Matte är bra på att laga mat men hon säger alltid att köttbullar inte är hennes starka sida. Nu bestämde hon i alla fall att hon inte tänkte ha köpta köttbullar till jul när  hon har stora frysen full med älg. Med min hjälp fixade matte till jättegoda köttbullar tycker både husse och jag för vi fick smaka. Visserligen bara pyttelite men himmelsk gott var det.

Jag är en kändis verkar det som. När vi var på  stora köttbulledagen i lördags hörde matte plötsligt någon som sa titta där är Yatzy och pekade på mig. Matte har ingen aning vem det var. Synd att inte jag hörde det och fick en chans att vara lite normalt social och hälsa.

Annars handlar det mesta om julen här hemma. Först var det allt bakande, julstädande och så köttbullarna förstås. Nu har matte skrivit en sådan där lång lista på mat som ska handlas hem. På den milslånga listan fick tydligen inte skinkan plats för den har vi köpt idag. Då fick jag följa med fast inte in  i affären vilket var synd jag tror att det fanns mycket gott där inne.

Mitt i allt  planerande för mat, julklappar och folk som ska komma hit fick matte ett vansinnesryck igår. Vi har alltså julstädat och det var snyggt och fint överallt. Kallt ute så det var ingen risk för att lortiga hunden skulle stöka till det. Vad gör matte då?

Jo, hon säger att men nu när han är så fin o nytrimmad är det bäst att fixa fotot till rasboken. Han som är fin och nytrimmad det är alltså jag det.

 Matte flyttade om möbler och hängde upp ett skynke för nu skulle jag verkligen vara fotomodell. Mycket väsen för ingenting tycker jag. Ställ dig där och höj huvudet sa matte och så klick var det klart. Med en av bilderna passar jag på att önska alla en riktigt god jul. Hoppas att alla får lagom med köttbullar, skinka och paket.

Igår var det köttbulledag. Vilket betyder att vi gick upp alldeles för tidigt. Köttbullarna hade matte blandat upp med bitar av tjälknul. Fast så mycket av varken köttbullar eller tjälknul blev det inte förrän vi kommit hem. Jag behöver inget att äta i ringen, det har jag vuxit ifrån för länge sedan.

Matte får berätta mer om allt som hände igår. Hon påstår ju att hon har massor att göra så här en vecka före jul så lite till spelar väl ingen roll. Jag ska bara berätta vad jag fick när vi kommit hem. Jo, en hel låda full med påsar med tandborstarben samt två påsar som matte fick på köpet när hon betalade för paketet.

Här kommer en liten kurs i hur man öppnar  en låda tandborstarben. Slutet får ni räkna ut själva, det kan ju vara fler än matte som behöver ha något att göra så här före jul.

I onsdags hade jag besök av  mina tre roliga Cockervänner. Passande nog fanns det så mycket vatten i projektet så att jag kunde bjuda på ett bad något som vi alla fyra hundar uppskattade mycket. Vad våra mattar tyckte vet jag inte, både sockerdockan och jag var nybadade och nytrimmade inför stora  Stockholm.

Sedan gick vi in för att mattarna skulle få det där obligatoriska kaffet. Idag hade jag en  överraskning. Jag bjöd nämligen mina vänner på tjälknul. Matte tog förstås hand om  påsen och skulle försöka få oss att sitta snygg och vänta på vår tur. Inte helt lätt, matte  slängde kameran till Stina så det är hon som tagit bilderna.

Som syns på bilderna är tjälknul himmelskt gott och och jag kan avslöja att jag ska ha lite med mig imorgon.

Det är alltså Stina som tagit bilderna här nedan fast min virriga matte har skrivit sitt namn på dem.

 

Det har sina fördelar med en osedvanligt regning höst tycker jag. Nu är hela projektet vattenfyllt och klart badbart. Att det enligt husse inte är klart spelar mindre roll huvudsaken är att man kan bada ute igen.

Nu var matte inte riktigt nöjd med resultatet av mitt bad i projektet. Det var något om att saxar inte mår bra av gyttja, konstigt det trodde jag att allt gör. Så igår kväll blev det storbad med  schampo och skrubbande av varenda millimeter av mig. Anledningen till det heter Stora Stockholm och äger rum nästa helg.

Eftersom det pågår något som kallas julstädning så var det ont om mattor att torka sig på  efter badandet. Jag tog sofforna och mattes säng lite diskret så att ingen skulle märka det.

 Imorse fick jag bara gå ut och hämta tidningarna innan vi ätit frukost. Efter frukost var det dags för stora trimningen. Så nu är jag jätte snygg om du frågar mig. Matte har hittat ett par tofsar här och där som ska justeras men det kommer hon att hålla på med de närmaste dagarna. Det där tofsplockande är mest lite nervlugnade för matte tror jag. Huvudsaken är att jag nu får  springa som jag vill ute igen. Till på fredagkväll alltså för då blir det väl  extra skurning av lortiga hunden .

Matte har stoppat en älg i ugnen idag som jag måste vakta. Så  egentligen tror jag inte att jag har tid att gå ut.

Fast man måste bevaka vad som händer ute med. Häromdagen hade det slagit ut en köttbulle i ett äppelträd. Tänk om någon annan än jag hittat den först.

En sekunden kallas jag lortiga hunden och nästa ser jag ut som på bilderna. Blöt, ren och lycklig. Ja, jag var förstås lycklig även när jag var lortig men den här gången var det så  mycket att matte sa att hon är tolerant som överhuvudtaget låter mig komma in. Vem skulle  sova på mattes fötter om hon lämnar lortiga hunden ute?

Idag har jag  duschat två gånger. Första gången var efter förmiddagens långpromenad och den andra var efter lite utesysslor mitt på dagen. Jag har grävt om komposten , det är verkligen lättgrävt där nu när det är så blött. Matte blev mycket imponerad över hur bra jord jag fick fram.

Lika imponerad var hon inte när jag försökte gräva upp en Klematis. Då var hon varken imponerad eller tolerant utan tyckte att det var dags att sluta gräva och gå in.

Efter duschen så torkar jag mig gärna på mattorna och i sofforna. Det bästa är sängarna men matte brukar sätta upp ett kravallstaket för att hindra mig att gå upp dit.

Min matte har mycket stor simultankapacitet det säger alla. Det innebär att hon gör flera saker samtidigt. Dessutom har hon stora öron som gör att hon vet vad som händer i andra ändan av huset hur lätt som helst.

I lördags bakade matte samtidigt som hon tvättade, i olika delar av huset alltså. En gång blev jag  ensam i köket när matte tittade till tvätten. Ja riktigt ensam var jag inte för husse var där och höll på med alla lampor som skulle sättas upp ute. Men husse har inte så stora öron som matte så det är totalt riskfritt att jobba lite på egen tass även om han är i närheten.

Jag bestämde mig för att kolla vad matte smort i den form som  rulltårtssmeten skulle ner i. Gissa vad som hände? Jo jag hann sätta upp tassarna på bänken, nosa och precis börja smaka då hör jag matte OCH VAD GÖR DU GÅ NER!!!!

Men hur gick det till? Matte var ju ute i tvättstugan: Dessutom ville jag bara hjälpa till men det godtogs inte utan jag hamnade på svarta listan. Matte var alldeles chockad och sa till husse " så brukar han inte göra".

Men om jag inte brukar göra så  då kan det ses som en engångsgrej tycker jag. För vem vill vara på svarta listan när julen närmar sig?

      

Min matte säger ofta att inkallning inte är min starka sida när jag är på tomten. Hur förklarar hon då de här bilderna ?Matte har själv tagit dem i  onsdags när vi var ute och tränade inkallning på tomten. Kan man komma snabbare än jag gör där?

Nu var det där  i onsdags och fredagen var en helt annan dag och en helt annan hund. Man måste ju leva upp till Welshens rykte som oförutsägbar. Fredagens hund hade snabbaste springskorna och största hörselskydden. Eller om det nu var så att allt smältvatten stänkte ända in i öronen och effektivt stängde ute alla ljud. Fredagshunden blev snabbt blöt, lortig, och hamnade på svarta listan. Jag kan väl säga så mycket att det inte var lorten som var orsaken till  svartlistningen.

Matte håller på med en del julplanering och så bakar hon  bland annat lussekatter. Du tycker inte om lussekatter sa hon och gav mig en bit. Vilken bit av katten det var vet jag inte men det var himmelskt gott. Gissa vem som sitter och tittar med stora ögon på matte när hon dricker kaffe? Matte säger att det var ett stort misstag att låta mig smaka på en lussekatt. Det tycker inte jag  det var ett gott misstag som gärna får upprepas.

Matte bestämde att vi kunde tjuvstarta lite med trimningen igår för hon ville ta julkort på mig. Stora trimningsdagen är annars nästa helg en vecka före stora Stockholm. Igår kväll fick jag vara fotomodell, det är roligt och lönen betalas ut i köttbullar.

Matte var borta hela torsdagen för att trimma sig. Hon åkte när det var mörkt och kom inte hem förrän det var mörkt igen. Jag vet inte var hon var hela dagen. Inte hade hon handlat mycket heller när hon kom, ingenting till mig i alla fall.

Matte säger att hon har bett dom där barnen som kallas barnbarn om önskelistor och när hon får dem ska hon julhandla. Det är ingen som tänkt på att fråga mig vad jag vill ha i julklapp så det tänker jag tala om här.

YATZYS ÖNSKELISTA

En ny julhund likadan som den jag grävt ner och inte hittar igen. Den är lila och rosa och kan låta. Jag tror att räven har stulit den.

1000  tandborstarben eller ännu fler det går alltid åt.

En  riktig hund till i huset. Det vore bra för det blir alltid 2-1 när vi ska rösta om något. Det betyder att jag alltid förlorar eftersom matte och husse är eniga.

1000 köttbullar eller så många som får plats i ett stort paket.

Mer behöver jag inte ha i julklapp tycker jag, det är större chans att få det men önskar om inte önskelistan är för lång.

Imorse fick jag ett annat  namn, istället för  väckarklockan kallade matte mig för ångvält och bulldozer. Men jag var tvungen att ta i för hon sov så hårt att hon missat att husse och jag tyckte att det var  dags för frukost.

Tänk om matte missat frukosten och myset framför brasan, då hade hon inte varit klar för skogspromenaden heller. Den blev lite konstigt i dag för matte skulle fixa ett par saker i gästrummet och komma efter. Men hon hann aldrig i kapp oss så när husse och jag kom hem var matte försvunnen. Husse öppnade lilla grinden mot skogen och sa sök matte. Full fart och bakom en gran hittade jag henne. Sedan gick vi hem och drack kaffe fast idag var det inga lussekatter till, synd tycker jag.