2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07    Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07


YATZY-nytt sept 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Kalla mig gärna modiga hunden för det var en läskig brygga vi var på i måndags. Bryggan lät hela tiden och så gungade det riktigt ordentligt. I vattnet utanför fanns det stora vita svanar.

Fast bryggan var jätteläskig så gick jag längst ut på den om än med något lägre ben än vanligt. Husse säger att man är modig när man gör sånt som  man tycker är lite farligt.

På måndagskvällen fick jag göra något som inte är läskigt men jag tycker inte om det. Matte och husse åkte på fest och jag fick vara hemma. Man kan inte ens säga att dom glömde mig för matte sa tidigt att ikväll får du stanna hemma.

Jag är bra på att vara ensam även om jag  tycker att det är onödigt. Det enda jag gjorde var att bädda om mattes säng. Jag tyckte att när jag för en gångs skull fick ha hela sängen själv så borde jag få bestämma över bäddningen med.

När vi ska gå ut sista svängen på kvällarna sitter storgrodan  nedanför trappan och väntar. Matte och husse tycker att  storgrodan är dum som sitter där och blir utskälld var kväll. Där vill jag påpeka att jag inte skäller utan bara pratar högt. Eftersom storgrodan inte har några öron måste jag ta i lite.

Vem som sitter under altanen har jag inte kommit på trots noggrann forskning. Det kan vara så att igelkotten kommit tillbaka. Funderar på om jag ska bjuda hem Figge igen han är bra på att leta igelkottar.

Jag har några nya utgrävningar på gång, det är inte så populärt hos matte och husse. Men det är ett samarbete mellan mig och våra sorkar. Dom gräver underifrån och så lyssnar jag efter dem. När jag hör var dom är gräver jag uppifrån.

Om ingen ser mig går det ganska snabbt att utvidga en utgrävning. Jag tror att nästa gång badankan Pettson kommer på besök ska jag locka honom med annat än bad. Vi kan ha en lektion i grävning, han är faktiskt väldigt läraktig har jag märkt.

Celine kan ju redan gräva så hon vill nog också vara med. Tindra brukar inte gräva men om hon ändrar sig så får hon gärna vara med. Tänk vad fyra hundar skulle kunna åstadkomma om vi får gräva ostört.

Först vill jag säga att bilden på startsidan hoppas jag att matte tar bort snabbt. Det är inte så bra om husse ser var jag grävde när han var borta. Det är på ett ställe med grävförbud. Men husse är väldigt tolerant så han kanske inte säger så mycket. Annars får jag skylla på sork, dom gräver också där fast det är förbjudet.

Min matte är väl närmast besatt av olika typer av träning. Eftersom vi bor på lugna landet så tycker hon att det är väldigt viktigt att jag även får gå i stan ibland. Den här veckan när vi var till Uppsala fick jag gå på två ställen. Ett av dem var i centrala staden där jag såg tåg, folk och bilar. I parken där vi gick på vägen tillbaka var det så mycket dofter att jag inte brydde mig om en annan  hund som gick där.

Idag har jag fått promenera i Östhammar, där var det inte mycket folk. Men på affären där matte köpte kaffebröd hade dom en sådan dörrklocka som vi hade innan vi flyttade. Jag blev alldeles vansinnig (husses ord, inte mina) för jag trodde att det kom någon. Men den enda som kom ut genom dörren var matte och hur spännande är det?

Vi köpte mat åt mig på Granngården. Matte hade även en  kasse med sig ut som jag skulle få när vi kom hem. Den försökte jag dra ner och öppna direkt när vi kommit hem men det fick jag inte. Först när matte och husse skulle dricka kaffe fick jag ett paket att öppna. I det var det ett pipande flygande tefat. Jättekul sak, nu har jag gömt det för husse verkade väldigt  nyfiken. Min husse är flygintresserad så man vet inte, han kanske vill ha mitt flygande tefat med.

I onsdags hade vi besök av Celine, lilla krypet Pettson och deras matte Stina. Tindra löpte så hon fick vara på sin husses jobb. Det är inte lämpligt att hon och jag träffas när hon löper det har våra mattar bestämt. Jag har bestämt att nästa gång ska hon med, för jag saknade henne.

Celine var ovanligt stillsam, så det blev mest lilla krypet och jag som busade. Jag måste förresten hitta på ett nytt namn på lilla krypet Pettson, för han har blivit stor. Medan jag funderar på det visar jag några  av alla bilder som matte tog.

Plaskpettson o jag pratar.

Stinas knä är för litet för oss

Snabba Pettson o jag jagar skugghundarna

Var är lilla krypet????

Pettson bara försvinner ibland.

Äntligen, Celine är också med på bild.

 

Idag har vi haft besök av lilla krypet Pettson som blivit riktigt stor. Han hade med sig Celine och Stina. Matte har bestämt att vi ska berätta om det senare när vi hunnit titta på bilderna. I stället får jag berätta lite annat.

Vi kan börja med fredagen. Matte och jag gick en lång skogspromenad efter frukost. När vi kom hem var det kaffedags bestämde matte och sedan skulle hon läsa ut en bok. Plötsligt fick hon ett sms. och då gick hon ut och bäddade i gästrummet. Eftersom jag visste vem som skulle komma satt jag mig vid fönstret och väntade. Det fick jag göra i nästan två timmar så jag hann se en del annat under tiden.

Så kom hon då min moster, mattes och min bästa kompis Berit. Jag blev vild av lycka lindrigt sagt. Eftersom jag visste att hon skulle komma hade jag skickat ett mail till henne och talat om att vi haft svårt att få tag i tandborstarben. Mina var slut och jag frågade om hon kunde köpa, matte betalar skrev jag. Berit hade köpt nio påsar i Falun så nu känner jag mig rik.

På kvällen när vi skulle följa Berit till gästrummet satt det en stor groda ute på trappan. Då blev jag det där som matte kallar onödigt grodfixerad igen.

På lördagen efter frukost gick vi en ordentlig skogspromenad. Efter den var det  dags för ett ordentligt bad och utegångsförbud. När jag har utegångsförbud får jag inte gå ut själv och bli lortiga hunden. Efter att jag blivit torr vad det dags för kamning och lite klippning av onödig päls  som matte sa.

Det hände en olycka på eftermiddagen då en groda hoppade in i min mun. Så jag mådde inte så bra ett tag men hann hämta mig så att jag fick både älg och glass till middag.

Tidigt nästa morgon packade vi in oss i Berits bil och åkte på köttbulledag. När vi kom fram blev jag som vanligt instoppad i buren så att  Berit och matte kunde få dricka kaffe. Efter det tog matte mig och gick en ordentlig promenad. Precis framför oss skuttade en ekorre över vägen. Sådana gånger är det synd att man är kopplad, jag hade gärna följt efter den. Jag blev så till mig att Berit sa att jag såg ut som jag hade vispgrädde i huvudet när vi kom tillbaka till henne.

Jag var lite busig en stund i ringen men både domare och ringsekreterare tyckte att jag var rolig så det gjorde nog inget.  Det är väl bra att man är glad tycker jag och även matte kunde inte låta bli att skratta åt mig.

När vi kom hem  blev det pizza, brasa och myskväll. Bra för vi var lite trötta alla tre och ute vräkte regnet ner.

På måndagen var det som vanligt skogen efter frukost och sedan kaffe på altanen. Ett par timmar senare började matte göra mer kaffe men jag brydde mig inte. Så  plötsligt när jag höll på att gosa med Berit öppnades ytterdörren och in kom husse. Gissa om jag blev både glad och överraskad. Husse har varit borta jättelänge, nästan två veckor.

Husse hade med sig en massa älgkött som jag inte fick hjälpa till med att ta hand om. Jag försökte på alla sätt men både husse och matte ansåg att dom klarade det själva. Senare när jag hjälpte till att packa ur bilen hittade jag något spännande. Det var älgklövar som jag ska få gå spår efter i höst.

Jag har fått ett nytt diplom, ja det står både mattes och mina namn på det men det är mest mitt  tror jag. Nu gäller det bara att få matte att inse att alla diplom ska upp på väggen. Än så länge är det bara alla mina rosetter som sitter där. Diplomen för att jag är en dubbelsvamp sitter också på väggen så då ska skoldiplomen också upp, det har jag bestämt.

Skolan började bra i går redan på vägen upp till hagen faktiskt. Matte och jag hade gott om tid och gick där och nosade, dvs. jag nosade och matte strosade. Då kom det två stycken och gick emot oss. Den ena sa oj vilken fin hund och den  andra ja han är väldigt vacker. Dom tyckte att jag var så vacker att dom stannade och bara tittade.

Så till själva skolavslutningen. Vi hade som vanligt väldigt trevligt och vår fröken Kicki tycker att vi utvecklats allihop. Då tror jag att hon inte bara  menar oss hundar. Om jag får säga det själv så var jag otroligt duktig igår. Matte var så lycklig att hon yrade något om guldstjärna och att jag  är det bästa som finns, duktigast i världen m.m.

När skolan var slut fick vi  våra diplom. På baksidan av dem står det vad vi gjort på kursen för att matte inte ska glömma vad hon lärt sig.

Idag är vi riktigt lediga har matte bestämt. Ja nästan då hon duschade av mig efter skogspromenaden för hon ville se hur jag såg ut sa hon. När jag var torr fick jag stå på altanbordet och bli kammad och så fixade matte till mina öron med. Vi har även haft lite utställningsträning på 50-kronorsängen. Det närmar sig en köttbulledag tror jag.

På skogspromenaden hittade jag en lite skogsmus. men den var död så den var inte mycket att leka med.

Rådjuren har fått mat av matte och mig för vi körde ut en skottkärra med äpplen i skogen. Men vi såg inga rådjur idag, jag kände bara doften av dem.

 Matte och jag ska gå ut och plocka blommor och bädda gästrummet. Den här gången har jag fått veta vem som kommer och jag ska sätta mig i fönstret och vänta  direkt efter frukost imorgon.

Vi har spelat fotboll idag , matte har lite svårt att sköta både boll och kamera så jag vann. Fast det har kommit protester mot att jag har bollen i munnen så helt klart är det nog inte vem som är bäst.

 

Titta noga på den här bilden. Visst ser jag snäll lugn och oskyldig ut? Ändå anser matte att jag måste berätta vad som hände innan bilden togs i fredagskväll. Bekänn dina synder säger hon så kan vi glömma dem sedan. Men om jag gör det så finns det ju nedskrivet hur ska man då kunna glömma?

Jag tar skolan först innan jag bekänner några synder. Det var lite  komplicerat på skolan förra veckan. Det var jättesvårt att koncentrera sig på vad matte ville att jag skulle göra. Antingen beror det på att vi kom så sent att jag inte hann nosa av mig innan skolan började eller så hade jag en dålig dag. Det får man väl ha även när man är hund?

Så tar vi fredagen då mina springskor hade en verkligt dålig dag. Det gick inte att sluta springa och så var det något fel på öronen  för jag hörde absolut inte  att matte ville att jag skulle komma in. Matte var väldigt trött på mig ett tag där och undrade om jag inte borde gå i slyngelskola varje dag. Dessutom sa hon något om att jag uppförde mig som en unghund utan vett. Matte sa en massa annat också men det är inte lämpligt att skriva här.

När jag sedan  plötsligt fattade att jag skulle komma in var jag lortiga hunden. Matte  fick grovskura mig sa hon. Efter det sov jag i soffan hela kvällen. Även om jag var oskyldig till att springskorna dragit iväg så kändes det som att det var läge att vara extra snäll. Som exempel kan jag nämna att jag la mig på mattes axel när det var sovdags. Bara så att hon skulle känna vilken snäll ,mjuk och go hund hon har.

I söndags spårade jag upp ett par rådjur. Först höll jag på att tappa bort dem eftersom matte ville att vi skulle gå på stigen. Hon kände ju inte doften av rådjuren. Lite senare gick vi rakt på dem.  Matte sa att jag lät som en mistlur när jag inte fick springa efter dem.  När vi kom hem fick vi veta att jag hade hörts ända hem.

Lite senare på söndagen var det dags för spår igen. Då ett spår som matte hade lagt. Det var roligt för det var ett tag sedan jag fick gå ett spår. Duktig var jag naturligtvis.

Vi har haft en del folk här sedan i lördags. Matte säger att jag efter  springskornas urladdning i fredags (skulle vi inte glömma det) har varit väldigt snäll och skötsam.

Lite lortiga hunden har jag förstås varit eftersom det regnat så mycket att det nu är vatten i husses o mitt projekt. Lervälling säger matte som faktiskt är väldigt tolerant när det gäller lortiga hunden.

I söndags regnade det bara lite så då kunde vi sitta och fika på altanen. Här sitter jag och mattes mamma och väntar på att få börja.

Nu har det varit köttbulledag igen. Matte är väldigt nöjd med att jag ställer upp mig så fint när vi är i ringen. Lite mindre nöjd är hon med hur jag hälsade på domaren. Men det var när vi var klara och jag tycker att det varit oartigt att gå därifrån utan att hälsa ordentligt. Domaren sa att jag var rolig men jag tror inte att husse och matte höll med.

Något annat som matte och husse inte är  nöjda med är min förvandling till grodfixerad galning när vi går ut sista gången på kvällen. Dom anser att då ska man bara kissa snabbt och sedan gå in. Jag anser att det är då man har störst chans att få se en groda. Diskussionen om vad som är viktigast fortsätter ikväll misstänker jag.

Matte har talat om en hemlighet för mig. Vi ska städa gästrummet inte bara en utan två gånger. Först kommer det folk nu till helgen och sedan kommer det någon annan nästa helg. Den där någon annan vet jag vem det är.

Jag har också en alldeles egen hemlighet. På förmiddagen idag fick jag ett stort fint ben. Efter lite funderade bestämde jag mig för att spara det ett tag. Medan matte och husse drack kaffe i vardagsrummet gick jag upp på övervåningen och grävde ner benet. Var det är min alldeles egna hemlighet.

Tänkte att jag skulle fråga en sak. Vad är finast jag eller mattes alla fuchsior?

Jag tror att jag vet vad matte skulle välja om hon måste. Fast just nu är hon väldigt daltig med  fuchsior och  en del annat. Det har varit frost fyra nätter och då går matte ut och täcker alla blommor som hon ska spara till nästa år.

Daltig med mig var matte i söndagskväll. När vi var ute sista svängen råkade jag ta mig en groda. Ja jag vet att det är dumt men jag hann inte tänka innan det var in i min mun och vände. Man mår inte bra av grodor och fast matte sa att jag var dum så tyckte hon väldigt synd om mig. Matte torkade mig om munnen flera gånger och sedan fick jag glass, det är bra när man ätit grodor säger matte.

Glass, ja där hände det något konstig en dag. Vi satt ute och åt glass allihop, min bägare stod på marken. Så kom det en timmerbil och  skramlade på vägen. Jag kunde inte låta bli att springa iväg och säga ett och annat till den. När jag kom tillbaka var min glass borta. Någon hade flyttat på den och jag fick leta länge innan jag hittade den. Eftersom matte sa att jag borde tänka mig för innan jag rusar iväg så tror jag att någon var matte.

I måndags tog matte och husse en paus när dom trimmade mig. Vi gick ut under pausen  och då kollade jag gyttjan i projektet. På grund av det fick vi vänta till dagen därpå med att fortsätta trimningen för jag behövde bada igen.

I onsdags var matte och jag i skolan igen. Husse var med till Uppsala för han skulle handla en del. Precis när skolan var nästan slut kom han in i hagen. Det var bra för då fick han höra av min fröken att jag är väldigt duktig.

Idag har vi varit ute och jobbat alla tre. Husse håller på att köra in ved och ibland hjälper jag honom genom att gå bredvid skottkärran. Jag  håller också reda på sorken som bor under vedtraven.

En del lek med boll har det också blivit idag. Det här kallar matte dykning efter liten boll.