2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07    Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07


YATZY-nytt oktober 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Det finns en ras som ser ut som en mindre Welsh, den heter Kooikerhondje. Av den rasen finns det en trevlig tik som kallas för Studza. Hon bor bland en massa Welsh så jag antar att hon tror att hon är en sådan. Matte är väldigt förtjust i henne. Nu har Studza utmanat mig på att jag ska skriva ner sex udda konstiga saker om mig själv.

Matte och jag har haft en lång diskussion om vem av oss som ska välja ut och skriva ner sex saker. Jag vann för matte ville ha en mycket längre lista. Dessutom så hotade jag med att om hon skrev udda konstiga saker om mig skulle jag skriva ett och annat om henne.

 1 APPORTERING:

Jag är ingen apporterade hund bortsett från att apportera folk. Det gör jag ofta och gärna.

2 MULTISOCIAL:

Älskar allt och alla inklusive veterinärer ,domare och ringsekreterare. Tror att alla älskar mig i vart fall borde dom göra det. (kanske inte så udda för en Welsh men enligt matte så slår jag alla rekord i  att vara översocial)

3 VATTEN:

Inne dricker jag bara rinnande eller nyss upphällt vatten. Ute kan jag dricka i viken dypöl som helst.

 4 JAKT

Katter tillhör enligt mig gruppen jaktbart vilt. Tillåtet att jaga hela året.

 5 DUSCH o BAD

Älskar att duscha men huvudet ska vara utanför och droppa på mattes fötter. Älskar även trimning bortsett från den högst onödiga kloklippningen

6 YTTERDÖRREN

Sitter snyggt innanför öppen ytterdörr och väntar på lov att gå ut. Men det är  totalt omöjligt att bara gå för när jag  får lov så flyger jag ut och landar på andra sidan tomten. Mattan på trappan  flyger in i väggen med en smäll när jag rivstartar.

Det var sex saker om mig. Personligen tycker jag att inget av det är särskilt konstigt eller udda. Det är väl bara så som en normal hund är. Nu utmanar jag Tant Tosca( som bor med Studza) Hälge, Tindra, Celine och badankan Pettson.

Jag undrar jag om jag inte ska ta och gräva ner mattes  båda kameror ute. Igår använde hon den i bevissyfte som hon uttryckte det. Som tur är så har vi enats om att det finns viktigare foton att visa idag. Man kan alltså hoppas att hon glömmer dom hon tog igår.

Men innan bilderna vill jag passa på att hurra för min söta flickvän Tindra. Dom blå Cockrarna är ju roliga men Tindra är sötast och så går vi ju i samma färger. HURRA HURRA HURRA HURRA för Tindra 4 år.

Vi har alltså haft besök av söta Tindra, sockerdockan Celine och badankan Pettson och deras matte, min bästa spår-Stina. Det var som alltid väldigt roligt att ha dem här. Frågan är om inte varje familj borde ha minst fyra hundar. Jag tror att jag  ska ta upp den frågan med matte och husse någon dag när jag varit extra lugn och snäll. Nu hostade matte och undrade vilka dagar det är? Sällsynt onödig fråga tycker jag.

Vi var tvungna att vara inne medan Stina matte, och husse drack kaffe. Men när det såg ut att bli långvarigt sa vi till alla fyra att vi  ville ut. Att vi senare var inne när det var matdags gjorde  inget för då var vi så trötta. Tindra kunde inte vila förrän hon hade hjälpt matte att laga mat. Jag säger bara det att den som inte smakat Tindras älgfärssås med pasta den har gått miste om något. Den hunden kan verkligen laga mat.

Pettson är helt galen i vår lilla damm. Han har aldrig varit här länge innan det dryper vatten om honom. Det ska bli roligt när husse och jag får projektet stora dammen klart. Då kommer Pettson kunna simma ordentligt. Jag visade de andra hundarna projektet men nu är det mest gyttja där och det är inte dumt det heller tycker jag.

Matte säger att Pettson borde  alla få se på riktigt när han badar. Plaskar och stänker gör han ordentligt kan jag tala om.

Får jag sitta hos dig frågade jag söta Tindra.

Vi vill inte vara inne längre

Celine  viskar en hemlis till mig

Vi har så kul på berget

Visning av husses och mitt projekt stora dammen

 

Med den händelserika dagen jag hade igår tycker jag att det är för mycket begärt att jag ska rosettfotogaferas. Jag är faktiskt ganska trött.

Efter frukosten igår skulle husse och jag gå i skogen. Han får inte smutsa ner sig sa matte när vi gick. Tror att hon menade mig när hon sa han.

En bit in i skogen fick jag en spännande doft i näsan och börjad spåra. Klokt nog lät husse mig dra iväg så långt linan räckte. Till slut gick jag på två ben uppför ett berg med nosen i vädret och husse släpandes bakefter. När vi kom upp där fick jag se något jag aldrig sett förr. Det stod två älgar femtio meter bort. Då stannade husse och  strax efteråt sprang älgarna, som tydligen blev rädda, iväg. Om det var mig eller husse dom blev rädda för vet jag inte.

Jag gick fram och luktade noga där älgarna, en ko och en årskalv  hade stått. Sedan ville jag att vi skulle följa efter dem men det ville inte husse. Det hjälpte inte att jag stod på  bakbenen och sjöng "jag är en viltspårschampion, jag vill spåra, jag kan spåra".

Vi gick  hem och berättade för matte att jag letat rätt på två älgar. Matte tyckte att jag var jätteduktig och husse berättade för alla människor att jag är en älghund.

Vi träffade många  människor igår för det var köttbulledag. Det var alltså massor av hundar där också. Bland annat tre små valpar som såg ut som jag. Dom var söta men små.

Matte fick gå in i ringen med en av dem. Tur att valpen inte åt upp alla köttbullar och skinkan som matte hade i fickorna. Valpar springer inte, dom går i ringen det såg jag för jag höll noga reda på vad matte gjorde utan mig i en ring. Det har jag aldrig sett förr. Min matte brukar inte gå in i ringen utan mig, så det kändes lite konstigt.

Så var det min tur när matte lämnade tillbaka valpen och tog in mig i ringen. Igår gjorde jag allt rätt. Matte är jättestolt över mig, hon sa att jag skött mig  helt perfekt både i och utanför ringen.

Jag fick två rosetter och ett pris för var dessutom. Det blev en påse grisöron till mig och en skjorta till husse. Dessutom fick jag en stor påse mat som jag inte öppnat än.

Nu vill jag fortsätta att sova. Man blir trött av älgjakt och utställning på samma dag.

Är det någon som kan gissa vad jag håller på med på bilden här ovan? Fundera en stund medan du läser om lite annat.

Matte och jag har hittat var den där tjocka asfaltsfärgade katten tagit sig in. När vi såg det ropade vi på husse som hämtade skottkärran och ett par stora stenar. Jag följde med husse och skottkärran och såg till att det blev en effektiv kattspärr.

Igår fick vi se att någon försökt gräva sig in under staketet vid plommonträdet. Troligen är det  rävarna, dom var där förra hösten med. Fast då fanns det plommon, det gör det inte i år så vad dom sökte efter nu vet jag inte. Tänk om rävarna tänker gräva sig in och gräva upp mina skatter!!!!! Jag tror faktiskt att jag grävt upp allt och tagit in det så jag tror inte att dom hittar några fynd.

Nu på hösten har det börjat växa frolic i äppelträden igen. Det tycker jag är bra. Det bästa frolicträdet har en krokig stam som man kan hoppa över  När jag gör det får jag extra frolic.

Extra frolic fick jag också när matte och jag höll husse sällskap när han skulle hugga ved. Det var så att när bonden plöjde åkern var han tvungen att såga bort några grenar av en björk för att komma fram. Björkgrenarna skulle husse hugga till ved. Han hade någon sorts ställning där som matte tyckte att jag kunde hoppa över. Det är klart att jag hoppade och så fick jag  frolic av matte.

Vi har väldigt mycket att göra nu med att plocka bort vissna växter och annat. Det blir en hel del turer med skottkärran till komposten. Den grävde jag förresten om lite när vi höll husse sällskap under vedhuggningen.

Idag har husse och jag klippt gräset för sista gången i år. Sedan ställde vi undan gräsklipparen. Den får bo ihop med snöslungan så dom har sällskap av varandra.

En morgon vaknade vi alla tre av att en varg ylade. Det får matte berätta om tror jag, det var ju hon som  påstod att det var en varg.

Så var det den där bilden högst upp och vad jag gör där. Jo  idag fick jag äntligen gå ut på sorkjakt på den nyplöjda åkern. Det var mycket lyckat, härligt lerigt och fullt med sorkdoft.

Om du vill ha något mer att fundera på kan du ju fundera på om jag fick gå in via duschen eller inte efter sorkjakten.

I slutet av sommaren sa min husse att om det blev en varm höst så skulle vi hinna jobba mycket med projektet stora dammen. Nu blev det en kall höst så vi har inte gjort så mycket. Men jag tycker att det är kul att kolla lite särskilt när det har regnat så mycket som det gjorde igår. Visst är det härligt med riktigt gyttja? Jag tror personligen att det är väldigt bra för pälsen med gyttjebad.

Så här på hösten börjar det bli dags att ta in mycket av det som varit ute under sommaren. Mattes krukor, trädgårdsmöbler och mina skatter t.ex. Det är nu de skatter jag grävt ner är som finast. Alltså har jag börjat gräva upp dem och ta in dem. Numera förvarar jag dem i sofforna och som i ett fall i mattes säng. Matte kallar mina inburna vällagrade skatter för äckelpäckel.

Stora åkern bredvid oss är alldeles nyplöjd nu. Jag har inte haft en chans att gå på den än men jag tror att det är jättehärligt. Frågan är bara vad som hände med alla sorkar och deras hus när den stora traktorn plöjde upp allting?

Apropå sorkarna så har husse tagit hand om mitt och sorkarnas gemensamma projekt. Husse har fyllt igen alla hål med jord och stampat till ordentligt. Det kallar jag för kvalificerat sabotage. Nu måste sorkarna och jag börja om med ett nytt projekt. Det kan jag avslöja att vi har gjort men på en helt annan del av tomten. Matte råkade se det men jag tror inte att hon skvallrar. Dessutom är det på ett ställe där ingen behöver gå så det är ingen risk att någon trillar ner i hålen.

Det skulle vara den där  asfaltsfärgade tjocka katten som jag hittade på min tomt idag. Faktum var att den var ända vid altanen när husse och jag kom ut för att vi skulle hämta pizza. Det ska inte vara katter på min tomt i synnerhet inte innanför staketet. Gissa om jag hade ett och annat att säga till den katten. Tråkigt nog höll husse i mig när jag ville jaga den. Fast katten förstod visst vad jag sa för den fick väldigt bråttom. Katter kan inte öppna grindar så den hade vissa problem med att komma iväg. Till slut klättrade den på staketet och hoppade ner på andra sidan.

När husse och jag kom in med pizzan fick han klara sig själv för jag ville genast ut på altanen och kolla så att det inte fanns fler katter där. Det gjorde det inte.

Lilla dammen har det varit is på i flera dagar nu så det går inte att bada där. Man kan faktiskt inte ens skölja tassarna efter att ha jobbat i projektet. Så matte måste duscha mig innan jag får vara inne. Igår skurade matte hela mig noga för nu ska jag trimmas tills nästa köttbulledag.

Idag blev det i alla fall lite öppet vatten i kanten på lilla dammen så pass att jag kunde dricka där. Man blir törstig av att ha så mycket att göra som jag har när jag är ute.

Nu ska jag avslöja en sak som jag har hört. Det var så att jag låg och sov när husse och matte pratade om mig. Dvs. det såg ut som att jag sov med slutna ögon men öronen var fortfarande helt öppna.

Matte och husse sa att jag är så väldigt trevlig och lätthanterlig. Lugn och fin inomhus bortsett från vissa korta glädjeutbrott. Lätt att ha med sig överallt är jag också. Dessutom var det något om att jag är så söt men då somnade jag på riktigt för det lät lite fjantigt. Snygg är jag gärna men söt det är sånt som valpar och småbarn är.

Jag har kommit på att det är väldigt länge sedan jag gjorde något rejält bus. Faktum är att jag inte varit på svarta listan sedan den 6 september då när husse åkt bort och matte tänkte sätta in en annons på blocket.se om mig. Jag hade stoppat grytlock i öronen så jag fattade inte vad matte ville den eftermiddagen. Men nu är den glömd och förlåten.

Frågan nu är om jag inte skulle ta och fundera ut ett bus. Inte så stort att jag hamnar på svarta listan utan ett mera lagom bus. Jag ska tänka ut något.

Sådant som inte räknas som bus är det här med hur mattorna ska ligga inne. Där handlar det mer om att matte och jag har olika inställning. Min smak ligger åt det fritt arrangerade hållet. Matte tycker att dom ska ligga rakt och framför allt stilla.

Bus är nog inte heller grävprojektet som jag har tillsamman med sorkarna. Där handlar det mer om hårt arbete tycker jag. Först måste jag se till att ingen, dvs. husse, ser mig. Sedan ska jag lyssna med öronen mot marken för att höra var sorkarna är. När jag lokaliserat dem gäller det att gräva snabbt och effektivt. Idag sa husse att "något gott har det nog med sig, han skrämmer säkert bort sorken". Hurra snart får jag säkert gräva som jag vill var jag vill.

En av mina  lyktstolpar tänds bara när man går förbi den. Häromkvällen lyste den innan vi varit ut sista svängen. Husse och jag gick ut för att kolla och är man spårhund så är man. Husse märkte inget konstigt men jag fick upp ett rejält spår och satt högsta fart.  Dessutom tog jag till värsta basrösten och skällde så att dom stora svarta hundarna en bit bort också började skälla. Vem det var som tänt lampan talar jag inte om men den vågar sig nog inte till min lyktstolpe i första taget. Utan den får hålla sig runt huset och under altanen i fortsättningen.

Husse satt inte staket runt hela vår tomt, han tyckte att det räckte med 2500 kvm inhägnade åt mig. Det gör att jag aldrig kan gräva om komposten eller undersöka jordkällaren om ingen lovat att jag får gå utanför staketet. Häromdagen var vi i alla fall utanför jordkällaren alla tre och jag hittade perfekta grävförhållanden. Det var en blandning av ris och grenar och lite avklippta fuchsior och annat skräp. Faktum är att jag grävde ner mig så grundligt att matte sa att det var synd att hon inte hade en kamera med sig för då hade det blivit en rolig bild.  Jag ställer gärna  upp och gräver om komposten en annan dag så kan hon ta den där bilden.

Mitt fästinghalsband är nog nedgrävt där nu för det är borta. Något som inte var så trevligt var att  för att komma ner djupt så var jag tvungen att bita av en del grenar. En liten bit fastnade upp i min mun och det gjorde jätteont. Jag blödde faktiskt ur munnen. Tur att matte och husse såg att något var fel och snabbt kunde ta bort pinnen. Efter det bestämde matte att det var synd om mig så hon hämtade glass, åt oss alla tre.

En dag när jag var inne och satt i fönstret fick jag syn på att det stod ett spöke bortom gästparkeringen. Bredvid vägen mot skogen, ett stort farligt spöke. Matte sa vad skäller du på och så kom hon fram till fönstret. Oj då sa min snälla matte det är bäst att du får gå och hälsa på det där.

Jag rusade ut och husse som trodde att jag kom ut till honom såg så snopen ut när jag bara sprang förbi honom. Matte kom efter och öppnande grinden men då sänkte jag farten betydligt. På modiga om än låga ben smög jag mig fram till spöket. Det gjorde inget alls trots att jag gick runt det. Nu har jag faktiskt lyft på benet mot spöket ett par gånger, för att visa att det är jag som bestämmer.

Jag tror att spöket fattat det, för idag klättrade jag på spöket och det gjorde inget då heller.

 

Nu är det höst på riktigt säger matte. Hur hon nu kan veta det för igår var det sommar. När matte och jag kom från skogen fick vi kaffe ute( inte jag inte förstås) av husse. Lite senare tyckte matte att det var dags för glass, det får vi alla tre.

Igår var vi ute väldigt mycket. Jag har i samarbete med sorken påbörjat en ny utgrävning igen.  Matte säger att husse och hon blir vansinniga om jag gräver där. Men vadå sorken säger dom inget till och det är den som började. Jag hjälper bara till.

Husse har också en ny utgrävning på gång. Dumt nog ligger den utanför staketet så jag kan inte hjälpa till. Husse ska gräva ner lökar i slänten mot åkern. Det är två fulla hinkar med lökar som han och jag grävde upp när vi fixade mattes nya hallonland.

Apropå djur så har jag kommit på en sak i min forskning om grodor. Man hittar dem lättast när det är regnigt väder. Som i lördags kväll när jag hittade storgrodan när husse och jag var ut sista svängen. Jag bestämde mig för att hålla munnen stängd så att den inte skulle hoppa in i min mun igen. Istället puttade jag lite på  storgrodan som då slängde sig runt på rygg. Alltså gav den upp något annat kan det väl inte betyda eller? I det läget kom husse till grodans räddning och jag fick lov att gå in.

Nu när det regnar var o varannan dag är  det mycket lortiga hunden här. Igår var jag så lortig av skogen och alla blöta utgrävningar att det behövdes schampo för att få mig i hyfsat skick som matte uttryckte det. "Det är tur att det finns en dörr  direkt in till duschen och att du gillar att duscha" sa matte också till mig medan lortvattnet rann.

Matte har suttit och tittat på bilder på mig när jag var en liten liten valp. Det här är en serie som matte tog när den lilla, lilla valpen hamnat under en jättehög trappa. Den trappan var så hög att tills jag vuxit till mig hade jag en ramp att gå på. Hur den lilla, lilla valpen hamnade under trappan vet ingen. Men det var svårt att komma fram.

Har jag verkligen varit så här liten?