2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07


YATZY-nytt maj 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Jag har lov säger matte. Det betyder att vi ska ta det lugnt ett tag, ingen skola, inga viltspårprov, inga utställningar på de närmaste veckorna. Jag hoppas att vi i alla fall ska gå spår här hemma och matte säger att det tror hon. Dessutom undrar jag om lov betyder att jag inte behöver uppfostras men på det svarade matte  bara hmmm.

Matte lärde sig en sak i  lördags. Det var att nybadad hund och gammal målarfärg inte är någon bra kombination. Husse och jag håller på att skrapa räcket på altanen för det behöver ny färg. Då ramlar det ner gammal färg på golvet. Strax innan vi skulle äta middag kom matte på att det var lika bra att bada mig. Sedan släppte matte ut en blöt Yatzy på altanen där husse och matte skulle sitta och äta. Jag säger inte mer än att efter maten blev det bad igen.

Vi var på köttbulledag, dvs. utställning igår. Massor av hundar, men ingen som jag, skulle in i ringen. Det var några andra Welsh där men dom skulle inte ställas ut. Vi fick vänta länge så vi hann med ett par skogspromenader och matte och jag gick och provade lite på några  skojiga saker som man använder när man tränar agility.

Matte har ju tränat på att visa mig i veckan. Vi har övat på så konstiga ställen som kyrkbacken och utanför en stor färgaffär i Uppsala. Nu tyckte jag att hon skulle få belöning för tränandet så jag skötte mig perfekt.

Oj vad beröm jag fick av både husse och matte. Dessutom tre rosetter och en massa olika sorters mat, en vatten skål som går att fälla ihop och ha i fickan. Kan man ha vatten i en annan ficka då?

Det enda konstiga är att nu kallar dom mig reservhunden. Något som min bästa moster protesterat livligt mot. Man jag bryr mig inte för matte kallar mig ju mest solskenpojken. Tänk vilken tur hon har som har mig när regnet öser ner som idag.

     

 

Tänk så fort saker och ting kan ändra sig. Imorse var jag lortiga hunden. Husse var borta ett tag och när han kom hem frågade matte om han kände den blöta lortiga hunden som var i trädgården. När jag sedan såg vilka byxor husse satte på sig och att matte ställde ut ryggsäcken fick jag glädjefnatt. Enligt matte for jag som en skållad råtta ut och in. När jag kom in sa husse och matte helt eniga GÅ UT!!!!

Några timmar senare var jag om möjligt ännu lortigare och blötare och då bytte jag namn. Nu kallas jag svampen, av vissa kallas jag badsvampen. Svamp blev jag för att jag  fick ett nytt första pris på viltspår.

Matte har varit en aning snurrig sedan dess så så många bilder blev det inte. Men så här såg det ut när domaren, husse och jag kom ut ur skogen när vi spårat klart. Sedan vilade jag mig i bilen. När det var fikadags efter att alla andra hundar gått sina spår fick jag en hel bulle. Det har jag aldrig fått förr. Det var alltså inte en köttbulle utan en stor riktig bulle. Köttbullar har jag fått massor idag.

     

 

Är det någon om kan gissa vad Figge och jag tittar på ? Inte är det domaren i all fall kan jag tala om. Mer säger jag inte.

Jag hade alltså sådan tur att jag fick träffa Figge även på köttbulledagen. Det var lite svårt att inse att vi inte fick busa eller leta igelkottar men jag var glad att han var där.

Glad blev jag också över att få träffa vår granne som  vi hade innan vi flyttade. Henne och hennes dotter har jag inte sett på evigheter. Men dom smakade likadant som förr.

 Idag är jag ledig efter en härlig helg, det har matte bestämt. Men sedan tänker hon visst ta tag i det där som kallas lydnad. Figge imponerade stort på min husse och matte. Inte för att jag är särskilt olydig säger matte men det kan bli bättre . Så jag har nog en del träning framför mig om jag känner matte rätt. Bäst  att passa på att njuta av att bra drälla omkring och göra det jag vill idag.

Så fort jag stack ut nosen på altanen i morse visste jag att kotten var tillbaka. Efter det tyckte matte att jag skulle vara inne och vänta på förstärkning i  jakten på igelkotten.

Jag satt alltså inne efter en skogspromenad med husse och grubblade på vad förstärkning  är för något. Det visade sig att förstärkningen kom ända från Grums och heter Figge och hans matte Maria. Jag har aldrig träffat Figge tidigare utan bara hälsat på hans matte på köttbulledagar.

När man får så roligt besök så glömmer man lätt igelkotten för ett tag. Vi var ute och till att börja med så ägnade vi oss mest åt att vattna alla buskar och träd. Vi kollade in varann lite och sedan  drog vi faktiskt på oss springskorna och smet ut genom en grind. Jag kan väl säga så här att det var inte jag som smet först men jag var den som smet längst. Jag hann faktiskt med ett par rejäla svängar i skogen på båda sidor av vägen. Det som fick mig på fall var att en bil stannade på vägen och den som satt i den öppnade dörren. Då ville jag hälsa och blev raskt infångad. Maria och matte slängde mig över staketet och matte sa några väl valda ord.

Vad hon sa lyssnade jag inte på för Figge var på insidan av staketet  och det var viktigare än att lyssna på matte. Figge är väldigt lydig och matte tycker att jag borde lära mig en del av honom.

Så var det dags för kaffe på altanen och då visade det sig att även Figge är en perfekt spårhund. Han fattade blixtsnabbt att del låg en igelkotte under trappan. Vi samarbetade jättebra för att få den att komma fram. Även om vi inte lyckades så fick vi den att flytta på sig när vi var inne en stund. Jag tror att den blev bra snopen när vi kom ut på altanen och genast satt igång att söka reda på den.

Ännu snopnare blev den när vi var ute igen. Figge och jag sprang omkring fick upp ett spår, tittade på varann och sa nu tar vi den. Vi hittade kotten under ett par buskar. Tyvärr var vi lite högljudda och det kom tre människor med två koppel och tog oss därifrån. Det var något om att kottar har rätt att få vara ifred.

Sedan var det slut på det roliga för idag för Figge och Maria åkte igen. Men vi träffar dem imorgon fast då får vi inte busa har matte bestämt.

Naturligtvis blev vi fotograferade i flera timmar idag. Här är några av bilderna.

I måndags var det skolavslutning för matte och mig. Det var alltså köttbulledag för tredje gången på fyra dagar. Vilken tur att jag gillar köttbullar. Den här gången var skolan i skogen och det var så trevligt. Dessutom var jag duktig det sa matte till husse när vi kom hem.

När vi var färdiga  i skogen fick vi diplom. Matte säger att vi måste nog gå i skolan mera till hösten. Jag undrar om det är för att matte behöver lära sig mer eller bara för att vi tycker att det är så trevligt.

Idag har vi haft besök här. Det  var som vanligt trevligt jag gillar när det kommer folk. Matte säger att jag är översocial men det är väl beröm eller hur?

Idag var det fyra stycken som kom och två av dem hade inte varit här så jag visade dem runt både inne och ute. Trevliga typer var det för vi spelade fotboll också. Tyvärr var det inte sådana gäster som bor kvar. Men jag hoppas att dom kommer tillbaka snart. Jag var nyss ut och kollade om bilen kommit tillbaka men det hade den inte.

När det ska komma folk händer det att matte städar.  Så igår höll hon på med det och husse var upptagen med något annat. Jag var ute och roade mig själv med lite av varje. Bland annat rensade husse och jag i stora dammen.

Plötsligt när jag gick förbi  altanen så luktade det något nytt och intressant. Jag bestämde mig rask för att titta vad som fanns under altanen för det var därifrån lukten kom. Jag växlade mellan att skälla på den som var där och att försöka gräva mig in under altanen. Det är väldigt trångt där så resultatet blev bara att jag kallades lortiga hunden. Men en riktig viltspårhund ger inte upp så lätt. Jag sprang och badade en stund innan jag tog tag i grävandet igen. Gräva är jag bra på men det tog tid. Husse och matte kikade under altanen men kunde inte se något.

Till slut när jag var dubbellortiga hunden blev jag erbjuden att åka bil med husse och hämta ett paket. När vi kom hem fick jag gå in via duschen och sedan hade jag utegångsförbud. Matte bestämde att lortiga hunden och ett nystädat hus inte var en bra kombination.

Men på altanen fick jag vara så jag började nosa mig fram för att hitta lukten. Jag kröp under möbler och tillslut under trappan. Där under golvet som är under trappan satt lukten, en igelkott.

Den satt kvar hela kvällen och jag var ute och pratade med den flera gånger. Matte och husse sa att om igelkotten har något vett så flyttar den i natt. Tyvärr hade den det för nu är den borta. Synd men jag tänker hålla koll på om den kommer tillbaka.

    

 

Nu är det tätt med köttbulledagar och inte mig emot. Det började i fredags eftermiddag med viltspårsprov. Här en bild på min husse, domaren och jag när vi gått spåret. Och en på bara mig kolla vilken lång tunga jag har.

Vi hade gått ett väldigt intressant spår. Mot slutet fick jag upp lukt från vildsvin och helst hade jag velat följa det spåret. Men går man spår så går man och då måste man följa blodspåret. Troligen blir det inga köttbullar om man inte gör det.

Efter mig gick  Celine och Spår-Stina ett annat spår. Celine var jätteduktig för hon fick både första pris och HP. Jag  fick första pris och köttbullar.

Det som är extra roligt med viltspår är att både matte och husse vill gå med mig. Nu i vår har matte tränat mig och husse har gått när det är prov.

När vi kom hem i fredags kväll var det bad och det  ordentligt. Både matte och jag och en stor del av golvet var blöta när vi var klara.

Sedan hade jag utegångsförbud.  Ja jag får gå ut och kissa men någon måste följa med och kolla så det inte blir ett dopp i dammen eller någon grävning.

Apropå grävning så har vi två stora grävskopar här precis utanför staketet. Nu i helgen är dom som kör dem lediga så då passar jag dem.

Igår var det ff. utegångsförbud och efter frukost och kamning så åkte vi till Österbybruk. Det var massor av hundar och folk där. Sådan gånger är det  skönt att ha en bur att sova i en stund då och då. Tror jag, man kan ju missa någon trevlig typ som man vill hälsa på. Fast jag får aldrig hälsa på någon förrän jag varit inne i ringen hos domaren.

Igår var det Tina som skulle springa i ringen med mig. Matte säger att han som heter domare har jag träffat en gång tidigare när jag var junior. Men det kommer inte jag ihåg.

Nu är det så här att jag är lite dagen efter så matte får  berätta mer om hur det  gick i ringen. Det gör hon på sidan om utställningar. Det enda jag kan säga är att alla är väldigt nöjda med mig. Jag kallas nu certhunden och jag fick massor av köttbullar. Men ännu har jag inte sett till oxfilén som matte lovade mig om jag tog mitt andra cert.

Trädgårdens vackraste blomma det måste väl vara jag det? Idag fick matte ett ryck och sa att det var  dags för nya foton. Eftersom vi var ute så blev det foton på  både mig och blommor. Jag är väldigt duktig på att vara fotomodell tycker jag. Borde man inte få en köttbulle för varje bild?

Vi är ute nästan hela dagarna nu. Matte och husse har mycket att göra i trädgården så här års. Det har jag med, det händer spännande saker ofta. En dag låg det en koltrast på gräsmattan. Jag försökte prata med den och jag viftade på svansen men den vill inte ens röra sig. så kom husse och sa att fågeln var död. Det var därför den inte ville leka med mig.

En som inte var död var den där långa ormen som fick matte att höja  rösten så att det hördes minst till Uppsala. Det var jag som visade matte ormen, som när matte kom satt sig mot en granstam utanför staketet. Matte tog ett stadigt tag i mitt halsband och så ropade hon på husse att komma. Ropade förresten, hon skrek som en mistlur.

Det var en huggorm och dom är inte snälla. Husse tog ner ormen i en hink med lock och sedan gick han iväg långt. Själv fick jag gå in för matte skulle hålla koll på mig. Hon ville vara säker på att ormen inte huggit mig så att jag behövde medicin. Det behövdes inte. Istället blev det middag på altanen. lite senare. Jag tror att det var godare än medicin för det var himmelskt gott allt jag fick.

Idag var det ett annat djur, en hare som satt fart på mig. Haren kom och gick på vägen men när jag pratade med den fick den väldigt bråttom. Det är  faktiskt farligt att rusa iväg så där på vägen. Harar verkar inte vara så sällskapliga och ofta har dom bråttom.

I lördags var det en sådan där dag när matte och husse verkade rätt glömska. Vi åkte och handlade och så var det kaffe när vi kom hem. Så långt var allt bra men sedan slog glömskan till. Bilen packades full med sådant som skulle till återvinningscentralen. När matte och husse åkte så glömde dom mig hemma. Det var antagligen matte som bestämt det för hon får sådan där idéer om ensamhetsträning ibland. Det är totalt onödigt för jag kan vara själv och då behöver man inte träna.

En stund efter det att matte och husse kommit hem kom jag på att dom  nog glömt att gå i skogen med mig den dagen. Så när lilla grinden var öppen två centimeter passade jag på att smita ut. Jag tog springskorna och drog en rejäl runda i granplanteringen där matte säger att man inte kan gå. Men jag var inte borta så länge för är det någon som är dålig på att vara ensam så är det matte. Åtminstone när hon tror att jag är borta.

Husse har satt potatis och jag har satt chips. Han grävde ner potatisarna väldigt öppet tycker jag . Mina chips har jag satt på ett par bra ställen där ingen annan än jag vet om det.. Undra vilket det kommer att bli bäst skörd av, potatisen eller mina chips.

Igår kan man säga att jag var husses hund halva dagen och mattes andra halvan, ganska rättvist eller hur?

Husse och jag gick en långpromenad efter frukost ända bort till sjön. Nere vid sjön låg en båt som var nytjärad sa husse och han sa också att jag inte skulle gå nära. Husse var så noga att han bar mig ner till vattnet när jag ville bada och dricka. Det hjälpte inte för tjäran hoppade på mig så nu är jag också nytjärad. Jag har förstått på husse och matte att det inte är så bra att vara nytjärad. Särskilt inte nu när det närmar sig pälsvård inför en köttbulledag. Men det är ju inte mitt problem. Jag står ju bara där medan husse o matte vårdar min päls.

Andra halvan av dagen var jag mattes för då åkte vi till skolan. Det är ju också köttbulledag fast man behöver ingen pälsvård före. Igår trodde jag faktiskt att matte  kört fel för vi stannade på en jättestor parkeringsplats. Det såg absolut inte ut som där vi brukar ha skola.

Men så dök de  andra  hundarna upp med sina mattar o hussar och vår fröken. Vi skulle träna oss på att sköta oss fast det var bilar och folk runt om oss. Matte har kört ganska mycket träning med mig på sådana ställen ända sedan jag var valp. Men det var betydligt svårare när det var andra hundar med. Fast efter en stund gick det jättebra. Svårast för mig är det där med att passera folk utan att få hälsa. Jag tycker ff. att det är hemskt ohyfsat.

Det fanns några konstiga statyer som föreställde kor på en gräsmatta. Dom fick vi hälsa på men det var ohövliga typer för dom hälsade inte tillbaka.

Matte var i alla fall väldigt nöjd med mig när skolan var slut. Till husse sa hon att jag varit rena drömhunden bitvis.

Jag har överhuvudtaget varit väldigt populär sedan viltspåret i lördags. Undrar om det beror på att husse o matte blivit tolerantare eller om jag skött mig bättre.

Idag har jag fått en hel glasstrut  alldeles själv. Matte och jag var ensamma hemma så jag  fick nog husses. Jag satt i husses stol på altanen och åt glassen med. Bortskämd, inte jag inte men man kan väl säga att jag har det bra.

 Gissa vad jag gör på de här bilderna???

Jag torkar mig efter ett välbehövligt bad i stora dammen. Matte husse och jag hade varit på en lång skogspromenad med inslag av rådjur. Det betyder att matte och husse såg tre rådjur och jag kände doften av minst tre gånger så många. Plus en del andra dofter ex. vis hare, räv och älg. Efter en sådan promenad är det bra att bada och dricka i stora dammen. När jag sedan torkar mig kan det väl hända att jag ramlar på mattes nysatta forsythiabuske men det tycker jag är sånt man får ta.

I princip så har matte och husse varit väldigt toleranta efter viltspårsprovet i lördags.

Jag har inte varit på svarta listan en enda gång. Ändå så grävde jag upp min stora utgrävning som matte fyllt igen. Matte skrattade bara åt mitt jordiga huvud och sa att nästa gång skulle hon fylla igen med cement istället för jord.

Matte har fått för sig att vi ska ha passivitetsträning lite då och då, senast idag hade vi två pass med sånt onödigt på förmiddagen. Först var det i skogen som vi skulle sitta still och inte göra något. Sedan när vi kom hem skulle vi sitta och titta på när husse körde in alla jordsäckar som vi drog hem på släpet igår. Jag som älskar att gå bredvid skottkärran fick sitta och titta på tills husse kört in alla säckar genom grinden. Matte ansåg att det var nyttigare med passivitetsträning just då.

Så fort matte sa  att jag fick gå så sprang jag bredvid skottkärran en stund innan jag bestämde mig för att bada. Jag har nämligen hört att det är dags att ta itu med mina tassar och då är det bra om man är nybadad.  Samtidigt som jag badade  passade jag på att jobba lite med mina planer på att göra dammen större. Det är lite stenigt där så det fodrar en del grävning för att bli bra.