2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07    Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07


YATZY-nytt november 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

På bilden står jag och övervakar husse när han är ute och fyller på fågelmaten. Det är ett bra hus vi bor i för det finns fönster på alla fyra sidorna så jag kan alltid ha full koll på allt. Nästan, för vägen ser jag inte helt om jag inte är ute.

 I lördags var jag som tur var ute när dom två stora vargarna som bor i närheten kom på vägen. Vargar förresten, dom ser ut som vargar men är stora som hästar. Eftersom dom skällde först sist vi möttes i skogen bestämde jag mig för att det var min tur att prata först. Vargarna blev så imponerade att dom vände och gick åt andra hålet. Eller om det kanske var deras matte som bestämde det.

När vi var och handlade mat sist så köpte matte märgben till mig. Sådana kan man inte äta direkt dom blir bara bättre av att lagras. Så jag grävde ner det i husses säng men när han gick och lade sig flyttade jag på det. Jag vill ju inte riskera att husse äter upp ett ben som inte är färdiglagrat.

I helgen har matte och husse börjat ta bort onödig päls på mig. Husse tog tassarna och matte öronen. Tydligen ska jag trimmas ordentligt om två veckor, det har matte bestämt.

Idag verkade det vara en helt vanlig dag. En kort promenad före frukost för att hämta morgontidningarna. Efter frukost var det dags för bus och spring och en längre promenad. När vi kom hem var det kaffedags för annars dör matte säger hon alltid.

Så mitt på dagen började jag bli lite misstänksam. När skulle hon komma frågade husse matte. Hon komma ,vem då ska komma? Bäst att sätta sig och bevaka vägen och nerfarten till gästparkeringen. Hon som skulle komma visade sig vara min bästa spår-Stina och inte bara hon utan Tindra, Celine och Pettson.

 Oj vad glad  jag blev och oj vad bråttom jag fick ut. Vi var bara ute en kort stund innan matte tyckte att det var dags för kaffe. Men inne visade Pettson vilken smart kille han är. När vi tyckte att det var dags att gå ut så gick han ut i hallen och lånade en av mattes nya handskar. Den tog hans matte. Efter en stund försökte smarta Pettson ta den andra handsken med och då sa matte det är bäst att vi släpper ut dem. Så Pettson och jag gick ut men tjejerna var kvar inne en stund till.

Ute höll vi på med en massa skutt  hopp och bus. Vi vädrade springskorna ordentligt och så lekte jag den roliga leken hoppa över en Cocker.

När Stina och  hundarna skulle åka hem gjorde Celine precis som förra gången. Hon sprang in en bit i skogen . Där satt hon på ett berg, jättesöt och såg ut som jag hör inte matte och jag ska inte åka hem

Matte tyckte inte att det var så bra fotoväder . Det blev ganska mörkt och började snöa. Men några bilder blev det inne och några ute.

 

I höstas gick matte och jag slyngelkurs och det var kul. En av sakerna som man fokuserade på där var att öka kontakten mellan hund o ägare. Det tolkade jag på mitt eget sätt så att jag numera sover i mattes säng större  delen av nätterna. Matte säger att det inte gör något för sängen är stor och jag tar inte så mycket plats. Utom ibland, sa hon sedan, men vad hon menade med det vet jag inte.

Jag har fått en nytt namn igen. Nu kallas jag väckarklockan. Det är så att jag är en hund som gärna sover länge, så länge som ingen annan vaknar alltså. Men om husse vaknar  först då brukar jag väcka matte och tala om att  det är morgon. Det vore synd om hon bara sover utan att veta att husse gått upp. Lite urskillningsförmåga har jag i alla fall för i måndags gick husse upp halv sex och då lät jag matte sova vidare. När husse sedan åkte iväg då lade jag mig hos matte och sov jag med tills det blev mer lagom tid att gå upp.

Köttbullar är en väldigt användbar sak tycker jag. Lagom stora att ha i fickan som belöning. Tyvärr är det inte alltid det finns i mattes fickor, men häromdagen gjorde det det som tur var. Vi skulle åka iväg och plötsligt var matte borta. Husse öppnade lilla grinden mot skogen och sa sök. Nosen i backen och full fart framåt. Det visade sig att det handlade om att söka matte för matte hade frivilligt gömt sig i skogen. När jag hittade henne fick jag beröm och köttbullar. Om det var doften av matte eller köttbulle  jag spårade efter tänker jag inte tala om.

Vi trodde att vattenfall var klara här men det var fel.  Igår när vi var och postade brev så var dom hos en granne. Vi stannade naturligtvis och pratade med henne och när jag hälsat klart upptäckte jag att dörrarna var öppna till en vattensfallsbil. Precis när jag nästan smugit mig in i den blev jag upptäckt av husse. Synd för det såg så spännande ut där inne.

När vi kommit hem kom vattenfall efter med grävskopa och bilar och började gräva och jobba utanför vår tomt. Så hela eftermiddagen fick jag sitta i fönstret och hålla kolla på dem. Jag tycker att någon måste ta ansvar för bevakningen när det grävs här utanför oss.

Apropå nya namn så kallade matte mig haren idag. Det var när hon hittade den här bilden på mig. Kärt barn har många namn och det gäller även hundar.

Titta vad lilla krypet, badankan Pettson har blivit stor. Nu hinner han nästan ifatt mig, han har snabba springskor.

Vi har alltså haft besök av söta Tindra, sockerdockan Celine och badankan Pettson igen. Vi skulle ha uppdaterat för länge sedan om jag fått bestämma. Men så blev matte sjuk och sa att vi orkar inte med det där just nu. Vaddå vi orkar inte? Jag orkar så nu är det jag som bestämmer över min egen hemsida och det är väl inte mer än rätt om du frågar mig.

Jag hade som vanligt förstått att vi skulle få besök så när jag såg att Stina svängde ner bilen så störtdök jag nerför trapporna. Jag tror att matte eller husse var i vägen men  sånt kan man faktiskt inte ta hänsyn till. Nu gällde det att komma ut fort som bara den  och artigt hälsa välkommen.

När vi varit ute en stund var det dags för det obligatoriska fikandet. Idag vid en brasa som husse gjort. Det var bra för det fastnar mycket snö i Cockeröron. Särskilt om man doppar dem i vatten.

Tindra är nog  vackrast av mina Cockervänner. Matte säger att hon har dom  vackraste ögon med enorma ögonfransar som matte någonsin sett på en hund. Jag tror att Tindra mer och mer insett hur enormt snäll jag är. Inne följer Tindra matte som en skugga och hjälper gärna till i köket.

Celine är söt, gullig och ibland busig. Hon är jättebra på att gräva ute och det är en egenskap jag sätter stort värde på. Inne är Celine en riktig soffhund, hon ligger helst i soffan  och håller koll på oss andra

Pettson ja han är bara Pettson och han blir roligare  och busigare ju äldre han blir. Smart är han också för han klättrade upp på bänken i hallen för att försöka sno köttbullar i mattes  ficka. Tyvärr satt hans matte stopp för det, men ett väldigt bra initiativ var det av Pettson.

Här kommer några bilder från  besöket i onsdags.

Vad snopna dom blev att det var is på lilla dammen.

Jag visade att man kan panga is med tassarna

Pettson får gärna låna alla mina skatter

Pettson torkar framför brasan

Sedan gick vi ut och jag talade om att man kan bada i projektet

Alla mina tre Cockervänner, kom snart tillbaka.

Jag längtar efter er.

Gissa vilka som hamnade på svarta listan i fredags? Nej inte jag utan sorkarna som ställt till det ordentligt, riktigt rejält ordentligt. Bra jobbat kan man tycka men det tyckte inte husse och gubbarna från vattenfall.

Tidigt, vi hade precis börjat äta frukost körde vattenfall ner både grävskopa och bilar på lagårdsvägen. Det var ett elskåp som skulle flyttas och så skulle dom lägga ner de sista av nya  elledningen. Ett enkelt jobb så där sista dagen före helgen trodde dom. Men sorkarna hade grävt och fyllt igen avloppsröret så att där elledningen skulle ligga var det bara vatten. En av gubbarna erbjöd mig att bada i det vattenfyllda hålet som grävskopan grävt upp. Men det fick jag inte för matte. Istället fick jag följa med matte och köpa kläder, hur kul är det? Husse fick vara hemma och hjälpa till med grävandet han.

När matte och jag kom hem så fick jag för en gång skull stå med tassarna på altanräcket och titta. Matte förstod säkert att det var viktigt för mig att övervaka grävandet.

Anledningen till att jag inte fick hjälpa till var säkert att jag var både badad och kammad inför helgen. Annars vet ju alla att jag är fantastiskt bra på att gräva.

 Helgen ja, den har varit trevlig, rolig och god och gått alltför fort. Redan i torsdags förstod jag att något var på gång.  Matte handlade mat efter en sådan där lista som är en mil lång. När vi kommit hem och plockat undan all mat städade matte gästrummet och bäddade sängarna där.

Under tiden hon höll på med det var jag ute och jobbade på mitt sätt. Vad matte sa när hon tog in mig vill jag inte upprepa, det får hon säga själv men det var något om färgerna i rasbeskrivningen som inte längre stämde.

På lördagen så drack vi inte kaffe när vi kom hem från skogen. Vi dricker när dom kommer sa husse och det räckte för att jag skulle gå upp och sätta mig på mattes säng. Därifrån ser man vägen och nerfarten till gästparkeringen.

Bilen som kom kände jag inte igen men dom som kom ut ur bilen känner jag desto bättre. Svansen höll på att viftas loss så  glad blev jag när jag såg min bästa Berit och hennes Kurt.

Direkt dom kom in fick jag paket. Matte fick blommor och sedan under själva festen fick matte och husse paket. Jag tog hand om pappret då, det är jag bra på.

Vi har fått  jättegod mat hela helgen även om det var sådan där middag då man tror att folket aldrig ska gå från bordet så att jag också kan få mat.

Bästa presenten det var min gåsanka. Matte sa först anka om den men sedan sa hon jag undrar om det inte är en gås. Vad det än är så är det min bästa present på mycket länge. Naturligtvis har Berit köpt en gåsanka som kan pipa.

Är det någon som vet vad som  händer när den första snön smälter? Jo då kommer lortiga hunden och han ser ut så här.

Matte tog flera bilder på lortiga hunden igår men jag valde den här.

Igår när vi hade varit i skogen blev det i vanlig ordning kaffe. Sedan gick vi ut alla tre. Matte tog undan de sista krukorna och husse och jag bytte däck på en av bilarna. Då är det väl inte så konstigt att man blir lite lortig eller hur?

Jag passade på att kolla det halvfärdiga projektet också. Där är det nu ganska mycket vatten ,härligt att springa i tycker jag.

Idag har vi varit på utflykt till  Bålsta där vi bodde förut. Jag fick gå lite i en av de gamla skogarna, det hade kommit många nya dofter där så det var nosen i backen hela tiden.

När vi kom hem åt vi och sedan gick vi ut och fyllde på fåglarnas mat. Nu var det någon troligen räven igen som hittat ett nytt ställe att försöka gräva sig in under staketet. Matte och jag hittade  gropen och husse fick lägga dit en sten. Jag undrar varför räven så gärna vill vara hos oss?

Kanske vet räven vad matte och jag hållit på med i helgen. Vi har lagat massor av mat, av älgfärs och en stor bit älgkött. Det var jättegott och räven ville nog smaka om han kände doften.

Ja så har vi ju det här med bevisbilderna som matte tjatar om. För husfridens skull har jag gått med på att lägga en här. Men jag vill bestämt påpeka att bara för att jag ligger på sängen är det inget som  bevisar att just jag bäddat om den.

Titta vad som hade hänt medan vi sov. Det har snöat och är massor av härlig snö ute att busa i. När matte och jag var ute före frukost gick vi in av ett enda skäl. Matte påstod att hon skulle  svälta ihjäl om hon inte fick frukost innan vi var ute mer.

Som tur är så fanns det inga morgontidningar idag så frukosten var snabbt avklarad. Så fort matte reste sig började jag leka följa matte. Jag  följde henne med stora  bedjande ögon och djupa suckar. När matte äntligen öppnade ytterdörren flög jag ut tre gånger så snabbt som vanlig. Jag hade tagit mina bästa snöspringskor för man vet aldrig hur länge den här snön varar.

Husse började göra en snögubbe åt mig men  blev något missförstånd. Jag trodde att den var till för att lyfta på benet  på. När jag gjort det två gånger tröttnade husse och tog skottkärran för att hämta ved i stället

Matte och jag gick i  skogen och där var det  snö och millioner spår och dofter. När vi kom hem var  jag så blöt att jag gick in frivilligt. Husse sa att det var tveksamt om man kunde ta in en så blöt hund. Jag fick komma in för även om jag var blöt så var jag ju ren och det är ganska ovanligt.

 Vad man däremot inte får göra är att jaga småfåglar och klättra på staketet. Men av någon anledning har matte och husse bestämt att fåglarna får sin mat på andra sidan staketet i skydd av en hasselbuske. Det var visst något om matro för fåglarna. Förra året fick dom ett tag talgbollar i syrenen. Det var kul då kunde jag komma dem riktigt nära.

För att kommunicera med fåglarna nu så måste jag faktiskt klättra på staketet. Vi har både småfåglar och stora som koltrast och nötskrika. Jag anser att eftersom dom är på min tomt så får jag prata med dem. Det anser inte matte.

Den här bilden tog matte på mig i går morse.  Det var en konstig prydnad som hon ställt på trappräcket. Enligt matte kan man äta pumpor men jag tror jag avstår.

Apropå bilder så sa matte  nyss att vi spar bevisbilderna ett tag till. Det tycker jag låter bra jag hoppas att hon glömmer bort dem helt. Det är bara det att nu har matte köpt en extern blixt till stora kameran för att kunna ta bättre inomhuskort. Risken är att det blir fler beviskort antar jag. Men enligt min uppfattning så betyder det faktum att jag och saker som någon ställt till med är på samma bild inte att jag är skyldig.

Nu när det är november är årets grodsäsong helt över. Jag får  nöja mig med att jaga sork, katter, rådjur, älg och fåglar. Så sysslolös är jag inte.

Den här veckan har matte och husse glömt mig hemma varsin gång. Jag har inte behövt vara ensam utan först försvann matte tidigt en dag och var borta till sent på kvällen. När hon kom hem luktade hon barnbarn, bio, hamburgare och Ville. Om jag fått bestämma hade Ville och jag fått följa med och äta  hamburgare.

Någon dag senare gick husse upp när det fortfarande var svart ute. När han åkte gick jag upp och puttade på matte för att berätta det. Matte öppnade ett halv öga och sa SOV!

Det var bara att rulla ihop sig bredvid henne och sova tills hon vaknade. Då var det ljust och  frostkallt ute. Matte och jag gjorde en värmande brasa när vi kom in för att äta frukost. Husse var inte borta så länge han kom faktiskt hem när vi skulle dricka förmiddagskaffe efter skogspromenaden.

Det blev så varmt igår att matte bestämde att det var dags för  årets sista glass ute. Jag fick en som heter Sundborn  som husse köpt av glassbilen. Det är min favoritglass.

Idag var det ingen som glömde mig när det var dags att åka och handla mat. Ja vi var på några andra ställen med. Matte köpt ett stort paket tandborstarben åt mig. När vi kom hem sken solen så matte tyckte att vi kunde sitta ute och dricka kaffe. Det tycker jag är väldigt trevligt för då får jag vara ute när jag suttit i bilen och vänta medan matte handlar.

Så här såg det ut när jag åt årets sista uteglass.