2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -07    Mars -07    April -07    Maj -07    Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07


YATZY-nytt februari 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Titta vilken lugn och fridfull hund jag är. Man skulle inte kunna tro att någon kan bli arg på en så gullig och stillsam hund eller hur? Ändå har jag varit på svarta listan TVÅ gånger idag.

Matte skulle gå ut och hämta posten. Stanna där sa hon stängde ytterdörren och gick ut. Gissa om hon blev snopen när hon kom tillbaka ner mot grinden och såg något röd-vitt flyga förbi i snön. När hon hämtat sig sa hon vad gör du  ute? Men det var väl ganska tydligt vad jag gjorde. Jag vädrade springskorna i all snö.

Tyvärr förstod inte matte det  roliga i det, utan jag åkte in omgående och så skvallrade hon för husse. Matte sa att nu får du honom, nu är han på svarta listan, nu ska dörren vara låst och annat som hon säger när hon är arg. Det där går rätt snabbt över.

Lite senare gick husse ut för att fixa stora grinden som frusit fast. Han låste dörren men när han var klar släppte matte ut mig. Efter en stund ville husse gå in men det ville inte jag. Det var snö i mina öron så jag hörde inte att han sa det. Då gick husse in och sa till matte att jag var på svarta listan igen. Varpå matte kom ut och pratade allvar med mig så jag tyckte det var bäst att gå in.

Nu har jag en känsla av att det är bäst att jag tar det lugnt resten av dagen. Matte har nämligen hotat med att jag inte ska få semla när Celine o Tindra kommer. Utan att dom ska få dela på min. Jag undrar om dom kan öppna ytterdörrar, eller om jag ska ta och lära dom det?

I dag är det den dagen då alla får semlor, det har matte bestämt. Jag undrar om det är hon som bestämt att all den här fina nysnön skulle komma också. Det lät inte så när hon hade vissa problem att få in bilen genom grindarna när vi kom hem. Det var något om  förb.......... snöh.....e och en del annat som jag inte får skriva här.

Fast annars verkar matte gilla snön och solen. Hon tyckte att det vara rena drömvädret för att fotografera.

 Enda problemet var att motivet dvs. jag inte var still en sekund. Det är ljuvligt att forsa fram i full fart i nysnön.

Åter till semlan, ja jag fick bara en. En liten nackdel med att äta semla är att när matte såg bilderna såg hon även något annat. Mina tassar är i stort behov att tas om hand har matte bestämt. Det tror jag inte, att dom ser lite rufsiga ut beror på att dom var blöta.

Här kommer några bilder på hur man äter semla. Nu får jag ingen mer förrän mina tjejer Celine o Tindra kommer hit nästa gång. Även det har matte bestämt.

  

  

Just som jag tänker skriva att matte är smart så ropar hon att jag inte ska glömma att jag varit på svarta listan igen. Anledningen är att jag ramlat ut genom ytterdörren flera gånger utan lov. Men med fullt av folk här att hålla reda på borde dörren varit öppen hela tiden. Jag kan ju öppna den men det är inte  heller populärt.

Vi har alltså haft besök av barnbarn, flickorna den här gången. Dom hade sin pappa med sig men mamman hade dom glömt hemma. Väldigt slarvigt tycker jag som nu fått höra att nästa gång följer hon med. Jag blev jättelycklig när dom kom och dessutom luktade dom Ville. På vägen hem till oss hade dom stannat i Uppsala och ätit middag hemma hos Ville. Hade jag vetat det hade jag sagt att dom skulle tagit Ville med sig. Tre flickor kräver nästan två hundar för det blir väldigt mycket kela, kamma och borsta.

Jag fick presenter när dom kom. En jättegod krokodil som verkar räcka länge och en ny vattenskål.

Matte har också fått presenter en dag. Husse och våra gäster och jag väckte henne genom att sjunga och hurra för henne. Matte fick många paket så det var tur att hon hade tre barn och mig som kunde hjälp till att öppna paketen.

Vi har varit ute väldigt mycket den här veckan. Barnen hade skidor  och pulka med sig. Husse och matte hade tagit fram en kälke och en spark som vi hade på vinden. Matte tog också fram sina skidor och åkte med barnen. Berget mot skogen var tydligen en perfekt pulkabacke för barnen.

Stora dammen sopades och så tog barnens pappa hål i isen så att det kunde vattna snön. Då blev det bra snö att göra snöhundar av så nu finns det två hundar till här.

Det har varit mycket mat och gott kaffebröd den här veckan. Vid frukostarna har jag fått smaka både leverpastej, skinka och prickig korv. Nu kommer jag till det där med att matte är smart igen. Matte hade nämligen bestämt att vi skulle grilla korv i köket till lunch en dag. Jag tycker att det ska vi göra fler gånger. Det var trångt, mysigt och gott, mycket gott.

Barnen kunde klättra väldigt högt i våra träd. Jag ville gärna vara med dem men får nog öva klättring lite mer. Igår åkte barnen hem och jag fick många kramar innan dom åkte. Det är sorgligt att folk ska behöva åka härifrån tycker jag.

                

 

    

Vilken tur att matte och husse har mig för vem skulle annars tala om när det händer något ovanligt för dem. En morgon när vi varit ut och hämtat tidningen, kissat och spårat räv före frukosten hörde jag något konstigt. Jag rusade upp och tittade ut. En stor bil backade ner mot vår gästparkering. Så stora bilar brukar inte våra gäster ha så jag skällde lite för säkerhets skull.

Då kom matte och tittade ut och sedan sa hon till husse att nu är slambilen här. Husse satt på sig en jacka och gick ut men inte fick jag följa med inte. Det var första gången slambilen kom sedan vi flyttade hit så husse tyckte väl att han borde gå ut. Själv fick jag nöja mig med att titta ut genom fönstret. Matte var i alla fall snäll och tog bort blommorna i vardagsrumsfönstret så att dom inte var i vägen för mig.

Matte bestämmer det mesta verkar det som. Nu har hon bestämt att min fotboll inte överlever vintern utomhus. Hon har tagit in den så att den ska tina och så får jag ta ut den när det blir varmare.

Det är något spännande på gång här hemma. Igår bar husse in två sängar till i gästrummet. Matte har skrivit en inköpslista som var en mil lång och tog jättelång tid att handla efter. Hela kylskåpet är proppfullt nu. Jag har räknat ut att det ska komma några, ganska många tror jag som ska sova över hos oss. Vilka vet jag inte och dom kommer inte idag för vi ska städa imorgon har matte bestämt. Gäster brukar komma efter att inköp och städning är klart så mycket vet jag.

Nog är jag väl lycklig som har två så vansinnigt söta flickvänner som Tindra o Celine. Idag har vi lekt både ute och inne. Helst ville vi vara ute hela tiden men våra mattar ville dricka kaffe inne. Men jag hörde att dom pratade om att snart kan man sitta ute och dricka kaffe.

Jag är ganska trött nu så jag nöjer mig med att visa några av alla bilder som matte tog på oss. Har börjat fundera på om inte matte kommer att slita ut kameran snart.

Här kommer bilderna och sedan ska jag sova och drömma om Tindra o Celine                                  

              

   

 

Nu har vi hittat vart älgarna går också. Husse och jag hittade en massa spår på andra sidan vägen i går. Enligt husse var det både små och stora älgar som varit där.

Idag hittade matte och jag älgspår på åkern en bit utanför staketet. Det var naturligtvis jag som hittade spåret och sedan visade det för matte.

Det är halt här sån där is som matte kallar skridskobana. Det blev lite tokigt bara för den där skridskobanan. Jag upptäckte att matte var vid stora grinden och satt full fart så att hon inte skulle glömma mig. När jag skulle stanna gick det inte utan jag halkade och for som en projektil rätt in i grinden. Tur att matte inte hunnit öppna den, vem vet hur långt jag flugit annars.

Husse var inte hemma utan matte berättade att jag varit en sån där projektil när han kom hem. Det luktade konstigt om husse, ungefär som viltspår. Fast han hade tydligen bara varit hos tandläkaren. Tur det, för ingen får gå spår utan mig.

Mattes  förkylning har nu äntligen blivit så bra att hon börjar bli normal igen. Dvs. hon har bestämt att det är dags för träningspass mitt på dagen. Men riktigt som vanligt är inte matte för hon brukar inte tappa köttbullar hur som helst. Det gjorde hon idag och den rullade ut på stora dammen. Tro inte att jag fick någon hjälp med att hämta den. Matte tog fram kameran och själv fick jag jobba länge för att få tag i köttbullen. Titta bara här på sex bilder som matte tog på jakten på köttbullen.

Jag fick faktiskt ett par extra sedan för att matte tyckte att jag varit så duktig.

    

    

    

      

Min matte och husse har bestämt att det ska var tyst och lugnt på nätterna. Häromnatten vaknade jag av en uggla som  hoade högt och ljudligt. Då gick jag upp och sa till ugglan på skarpen att den skulle vara tyst. Varpå matte vaknade och sa till mig att vara tyst. Jag var faktiskt helt oskyldig.

Det finns ju många djur här. Rådjuren har börjat sova precis utanför staketet på baksidan. Det är sant, matte och jag hittade deras sängar en dag. Rävarna dom är överallt utanför staketet. Jag undrar om dom liksom jag funderar på hur man öppnar grindarna. Både rådjur och rävar är vakna på nätterna. Nu har jag sagt till matte att jag vill gå ut och prata med dem en natt. Det får jag inte för det ska vara lugnt och tyst, och alla ska sova säger matte.

Det har daltats en del med mig sedan köttbulledagen. Jag hoppas att det fortsätter länge för jag har t.o.m fått en hel semla och det var inte dumt alls. Idag har matte och jag tagit hand om en älg som hade ben kvar. Matte lade köttet i marinad tills i morgon. Benet kokade hon i en kastrull och ikväll när vi kom hem från ett kalas så fick jag det. Oj vad gott, hoppas att vi har mer älg som har benen kvar.

Vi har alltså varit på kalas idag. Ett tag funderade jag på om jag skulle ha mina nya rosetter på mig men jag kom fram till att det verkade skrytigt. Det räcker så bra med att matte o husse skryter över mig. Kalaset var hos barnen som kallas barnbarn. Två av dem fyllde år så vi hade många paket med oss. Hos barnbarnen bor också Ville och han försöker fortfarande uppfostra mig lite. Men jag tror att han anser att jag är ganska väluppfostrad nu. Det är bara om husse eller matte säger till mig som Ville kommer och hjälper dem genom att säga VOV VOV.

Det var en massa andra barn på kalaset och det var väldigt roligt att vara med dem. Jag tycker gott att matte och husse kunde ha glömt kvar mig när vi skulle åka hem. Det är nämligen så att dom har glömt mig en hel del annars i veckan.

Först åkte matte till Uppsala en dag för att köpa presenter. Då glömde matte mig hemma. Dagen efter åkte husse till bilbesiktningen och glömde mig hemma. Igår gick husse ut och högg ved och glömde mig inne.

Visst börjar dom väl bli en aning glömska både husse o matte?

På bilderna ser ni hur husse glömt mig och sedan hur gott ben jag fick ikväll.