2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07    Juni -07    Juli -07    Aug -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07


YATZY-nytt april 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

I  onsdags var matte och jag i skolan igen. Vi var i skogen den här gången med och eftersom skogen är det bästa jag vet så tycker jag att det var trevligt. Men man blir trött av skogsskola så mot slutet lade jag mig bredvid matte med ryggen mot resten av skolan, det är lättare att koppla av om man gör så.

Min matte var sällsynt inkonsekvent en dag. Särskilt eftersom hon påstår att inkallning inte är min starka sida. Matte var inne i köket och jag var ute. När matte ropade på mig rusade jag in direkt och väntade att jag skulle få se en glad matte. Istället vrålade matte GÅ UT!!!!!!!

Anledningen kan ha varit att jag både badat och grävt. Det fanns nästan inget vitt på mig. Enligt matte såg jag ut som en gråhund.

Igår övade jag viltspår på egen tass. Vi var i skogen alla tre när jag fick upp ett spår och drog snabbt som bara den. Egentligen var jag inte lös för just nu får man inte vara lös i skogen om man inte går fot. Skogen är djurens barnkammare så här års. Man kan säga att jag råkade  dra  mig lös och precis då fick jag upp ett bra spår. Husse och matte gissar på räv eller hare och det kan dom fortsätta med för jag tänker inte säga vad det var. Till slut tyckte jag att det var bäst att lyssna på ropen om YATZY HIT och ställde mig i ett dike och svalkade mig. Då var jag plötsligt på svarta listan enades matte och husse om.

Där är jag inte idag. Utan nu är jag mattes o husses solskenspojke. Det beror på att jag varit jätteduktig på ett viltspårsprov. Stina och Celine var också på provet och Celine var också duktig.

Vi var hos den domare där jag gick anlagsprov i höstas. Den här gången fick husse och jag starta först. Det var en trevlig spårskog men en ovanlig sak hände när vi var nästan färdiga. Då sa husse sitt och så gick domaren framför oss istället för att gå bakom oss. När han gått en bit så stannade han och så small det. Väldigt spännande och jag blev så nyfiken på vad han gjorde.

Men då sa husse spår igen och jag fortsatte att spåra och gick rakt på klöven. Husse sa att jag var duktig men någon köttbulle fick jag inte då för dom låg kvar hos matte. En matte som stod  beredd med kamera, vatten och köttbullar när vi kom tillbaka.

Matte hon får ju plötsligt för sig saker ibland. I söndags när vi var i skogen hittade hon några stenar som hon bestämde att vi skulle sitta och vila på. Husse höll med om att det var skönt att sitta i  skogen och bara lyssna på fågelsången. Ganska onödigt tycker jag, man kan höra fåglarna även om man går. Törstig var jag också så jag ville hem och dricka.

När vi kom hem visade det sig att det inte var så lätt att få vatten. Dammen hade nämligen frusit till is. Som tur var så kom jag på att om jag gick till det ställe där vattnet kommer in så borde det gå att dricka. Man blir väldigt törstig av att dra runt i skogen med matte och husse. Ännu törstigare av att sitta på en sten och höra på fågelsången. Här är några bilder på hur törstig jag var. Efter det ska jag berätta om söndagens utgrävning.

 

Söndagens utgrävning var inte populär  och det husse sa till mig vill jag inte upprepa. Till matte sa  husse att jag var i onåd och på svarta listan. Vad jag  hade gjort??? Ja inte var det så farligt jag hade bara gjort en liten utgrävning. Den råkade bli så pass stor att den gick ända ner till något som heter dränering. Matte hällde dit fyra hinkar jord för att fylla igen hålet.

Dagen efter var det glömt och när matte kom hem hade hon köpt en ny boll åt mig. Det fanns fotbollar och teknikbollar sa matte. Eftersom jag har en fotboll så köpte hon en teknikboll åt mig. Jag blev så glad att jag lekte inne med den innan vi gick ut. Min bollteknik är proffsig redan innan jag fick teknikbollen  så nu kommer den att bli världsbäst.

Igår gick matte i skogen och lade spår igen. För att hon inte skulle känna sig ensam stod jag vid lilla grinden och sjöng tills hon kom hem. I morse gick vi det spåret och efter att jag nosat lite efter levande rådjur så hittade jag rätt igen. Skanken hittade jag naturligtvis och när vi kom hem gjorde jag ett smart drag. Husse höll i snöret och jag i klöven. Då ryckte jag till och plötsligt stod husse där med bara ett snöre i handen. Själv var jag långt därifrån med en klöv i munnen.

Husse och jag har varit ute hela dagen idag. Matte var borta ganska länge och kom hem och luktade valp. Imorgon ska hon ägna hela dagen åt mig har hon lovat. Då ska matte och jag till skolan.

Åter till det där som jag är världsbäst på nämligen fotboll.  Här är en bild på en frispark  Är det någon som tror att husse hade en chans att ta den bollen?

Eftersom jag är världsbäst i fotboll tycker jag att det är dags att bli det även i någon annan sport. Just nu tränar jag frisbee för fullt.  Jag är så snabb att när matte tar kort blir bakgrunden oskarp. Men huvudsaken är att jag syns tycker jag.

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om vad som hänt i veckan. Då kan jag börja med att både  matte och husse är otroligt glömska ibland. I måndags t.ex. så åkte matte bort och glömde mig hemma. Hon var borta väldigt länge och när hon kom hem så luktade hon Celine, Tindra och något annat som tydligen var valpdoft.

Igår kväll glömde husse mig när han gick och lade sig. Vi har kravallstaket högst upp i trappan på nätterna. Det är för att jag ska stanna där uppe och sova som matte och husse. Det har hänt att jag lekt elefantleken på nätterna och det är inte populärt. Men igår kväll så stängde husse kravallstaketet utan att kolla om jag var uppe. Efter en stund lekte jag elefantleken i trappan och då kom matte och släppte in mig så att jag med fick sova.

Det har varit skola också den här veckan. Först trodde jag att matte körde fel men vi skulle vara i en skog den här gången. Skogen heter Lunsen och där var det väldigt trevligt. Matte var nöjd med mig när vi kom hem det hörde jag att hon sa till husse. Jag var nöjd med matte med för hon hade köttbullar med sig. Förra gången försökte hon med korv men det tycker jag är fel.

På kvällen samma dag som det varit skola gick jag spår med matte. Det började med att jag fick sitta i skogen och vänta för att matte skulle gå hem efter sina handskar som hon glömt. Visst är dom lite väl glömska ibland?

Matte hade lagt ett rätt krångligt spår, men jag var perfekt sa matte efteråt.   Både matte och husse som var snitselpojke var väldigt imponerade över mig. Så stolt över berömmet bar jag klöven hem.

Man kan imponera med mer än att vara duktig i skolan och på viltspår. Jag var  ganska busig när vi kom in efter förmiddagspromenaden idag. Då sa matte att jag skulle hämta julhunden. Så jag gick till min fulla leksakslåda och rotade runt tills jag hittade just julhunden. Då blev husse imponerad.

Det här med min nya sport frisbee är precis  som med fotboll en rätt svettig sak. Då är det skönt att svalka sig i dammen.

Idag har det varit en väldigt händelserik dag. Jag vet faktiskt inte vad jag ska börja med. Men vi kan ju ta  historien om paddan. Husse och jag såg den ungefär samtidigt, en stor tjock padda på gräsmattan. Av någon anledning tycker matte o husse att vi inte ska ha paddor där så husse lyfte ut den utanför staketet. Jag bevakade noga vad som skulle hända och tur var det för snart var den innanför staketet igen. Den här gången var det matte som tog hand om den och förpassade den en bit ut på åkern. Matte sa förresten att om paddor har hörsel så är den där nog döv nu. Med det menar hon att jag pratade lite onödigt högt med  paddan.

Efter en något längre stund var paddan tillbaka på vår gräsmatta. Då fick husse nog, tog paddan och bar ut den genom lilla grinden och lade den i diket där. Det verkar som att särskilt matte är rädd för att jag ska äta upp paddor. Man är väl inte dum heller. Jag försökte bara prata med den och sätta lite fart på den.

Precis innan paddan kom hade vi druckit kaffe. Det gör vi alltid efter dagens första skogpromenad. Idag  blev det lite komplicerat med skogen. Matte och jag var på väg när jag såg husse och drabbades av akut husselängtan. Alltså ville jag gå tillbaka hem till honom. Så matte gick ganska snart hem med mig och sedan gick hon till skogen själv. Det var ju inte riktigt det jag tänkt mig. Matte skulle dessutom inte lägga spår utan fotografera en blomma som vi såg igår. Gissa om jag satt innanför lilla grinden och grät efter matte. Att det var husse jag längtat efter hade jag glömt.

När husse och matte drack kaffe hände det något underligt. Dom satt där och pratade och så fick jag syn på att matte hade ett tandborstarben i  fickan. Eftersom hon pratade  med husse så trodde jag att hon glömt bort att ge mig det så jag råkade förse mig själv. Direkt ur fickan, det får man tydligen inte göra för matte sa några väl valda ord som jag inte vill upprepa här.

En del av det som hänt idag fick jag inte se. Husse kom och talade om för matte att en stor fågel låg på altanen. Den hade flugit mot dörren och dött. Matte fick se den innan husse tog hand om den men inte jag . Visst är livet orättvist ibland? Jag är ju en fågelhund. Fågeln var större än en blåmes och hette Järpe, konstigt namn.

En lite blåmes satt sig 15 cm framför min nos idag. Vi stirrade på varann men när jag rörde mig lite så flög den.

Jag är  bevakningschef och idag har jag haft mycket att göra. Det kommer inga bussar på helgerna men mycket annat, Bilar, cyklar, motorcyklar, folk som går och folk som åker skidor med hjul. Det är mycket att hålla reda på. Vissa sitter jag bara och tittar på medan vissa andra behöver man springa lite för. Efter varje springskorunda tar jag mig ett dopp i stora dammen.

Middagen äter vi på altanen nu när det är varmt. Idag skulle husse och jag grilla oxfilé. Husse gick in efter något och jag skulle bara kolla lite närmare på köttet. Men gissa om matte var snabb? Hon säger att det kallas simultankapacitet att både hålla reda på mig och ta kort för kameran hängde olämpligt nog om mattes hals. Om matte låtit bli att ingripa när jag lagar mat så skulle bilden inte ha blivit så suddig.

     

 

Jag är ju en riktig fotbollsspelare jag, och spelar varje dag. Ella och jag  spelade ofta när hon var här i påsk. På bilden ovan hjälps vi åt att rädda bollen som badar. Det var tur att det inte var Ella som sparkade dit den för ofta flög hennes sko iväg med fotbollen. Blöta skor är ju inte så bra.

På den andra bilden gör jag en av mina fenomenala nertagningar av bollen. Den bilden tog matte idag. Husse och jag spelade och plötsligt flög bollen över staketet och landade på fel sida. När husse räddat den och gjorde inkast så tog jag snabbt hand om bollen.

Dagen idag började väldigt bra, det gjorde den inte igår. Då gick matte till skogen och glömde mig hemma.  Hon var borta en evighet tycker jag. Först var jag med husse i den skogen som ligger på andra sidan vägen. När vi kom hem stod jag vid lilla grinden mot vår skog och väntade. Jag sjöng också, matte kom hem för jag längtar efter dig. Kan väl tala om att varken matte eller husse gillar den sången.

Imorse fick jag glädje av att matte glömde mig igår.  Efter frukosten släppte matte ut mig, men jag väntade utanför trappan eftersom jag gissat vad vi skulle göra. När matte kom ut var husse med och dom hämtade min sele med lina . Viltspårsdags, hurra sa jag och skuttade till lilla grinden.

 Idag var det matte som gick med mig och husse var snitselpojke. Början gick bra men sedan var det lite krångligt att hitta  spåret på ett par ställen.  Den hårda vinden blåste liksom iväg spårdoften. Men jag visste ju vad jag letade efter så jag sökte runt lite tills jag hittade spåret och så var vi igång igen. Sista biten var snår och ris och uppför och då var jag tvärsäker och satt upp farten.  Bakom mig  flämtade matte  BRA, duktig pojke. Så hittade jag skanken och fick korv. Vad är det för nyhet, man ska få köttbullar.

 En nyhet till blev det och det var när vi kom hem. Spår-Stina har sagt till matte att dom kan låta mig få skanken och gräva ner den någon gång eftersom jag inte ska träna apportering. Så matte bestämde att jag skulle få den idag. Inte grävde jag ner den inte. Jag sprang omkring med min skank och slängde den i luften och på marken. När den låg på marken gned jag in hela mig så nu kan ingen säga att jag luktar hund. Jag har grävt ner något annat idag, men jag säger inte vad och inte vart.

Även om inte gårdagen började bra så blev det en riktigt bra dag sedan.  Rätt som det var kom matte och sa vill du åka bil, vi ska gå i skolan. Åka bil  vill jag jämt så det vara inget att fundera på. Utan jag fick väldigt bråttom ut. Faktum är att jag hade så bråttom att jag glömde att säga hej till husse.

Det var min vanliga fröken Kicki och den vanliga hagen. Några av hundarna kände jag också sedan tidigare. Men det var tre stycken nya. Som vanligt var det skojigt i skolan. Fast man blev väldigt trött av att hålla reda på vad matte ville att jag skulle göra och av att hålla koll på de andra hundarna.

Det bästa med skolan var  att jag fick träffa Diva. Hon är en jättesöt  Flatcoated  Retriever som jag varit hemligt förälskad i sedan förra våren. Nu skrattar matte och säger hemligt o hemligt, vad hon nu menar med det.

Men visst är hon söt min Diva?

Det var ju tur att vi handlade så mycket mat för vi har haft massor av folk här. Både sådana som bott här hela helgen och sådan som bara kom över dagen. Det är de där barnen som kallas barnbarn och deras föräldrar som har varit här. Ville var naturligtvis  med. Det finns en bild på när han och jag spelar fotboll på fotosidan.

Det har varit massor av fotbollsmatcher med olika lag och det är så roligt att alltid ha någon att spela med. Dessutom finns det alltid någon som snabbt hämtar bollen om den får för sig att bada.

Annars handlar påsken mycket om att leta tycker jag. En morgon fick barnen och jag gå ut i trädgården och leta påskägg. Barnen fick stora påskägg med godis. Jag fick både godis och en rolig leksak som piper.

 Nästa gång vi skulle leta gick barnen och deras pappa till skogen. Husse, matte barnens mamma och jag var hemma och väntade. Till slut öppnade husse grinden och sa sök barnen. Det behövde han inte säga två gånger. Jag satt iväg i full fart. Först hittade jag barnens pappa och senare Ella och  Lisa. Agnes hade gömt sig väldigt ordentligt men jag hittade henne till slut.

Här är en bild på när jag hittar Lisa. Det där var på lördagen. Om söndagen och idag ska jag berätta under bilden.

Söndagen var köttbulledag och får jag säga det själv måste jag ha varit utställningens mest badade hund. Jag badade tre gånger i stora dammen innan matte badade mig i duschen. Renare kan en Yatzy inte bli sa matte när hon var klar.

Agnes, husse, matte och jag åkte till Älvsjö och där var det massor av hundar. Det var som vanligt mycket vänta och sova i buren. Faktum var att jag behövde sova ordentligt efter all fotboll och allt letande efter gömda påskägg och gömda barn.

Till slut var det dags för husse och Agnes att kamma mig innan matte tog över. Det var bara jag och en hund till som skulle in samtidigt. Så kom hon som heter domare och det var en osedvanligt trevlig domare. Efter att ha sprungit två varv med matte koncentrerade jag mig helt på att charma domaren. Hon tyckte att jag var jättegullig och precis som en Welsh ska vara det hörde jag att hon sa till matte. Konstigt nog tyckte matte att jag var allt annat än gullig just då.

Sedan var jag tvungen att springa lite med matte igen. Innan vi fick stå framför det där bordet där domaren bestämmer vad hon tycker om mig. Efter det fick vi gå åt sidan ett tag  och då tänkte matte få ner mig på jorden igen sa hon. Som tur var kom det flera som ville hälsa på mig så matte fick tänka om.

Sedan fick vi gå in i ringen till den trevliga domaren ett tag igen  och efter det var vi färdiga för den här gången. Matte påstår att hon ska träna bort lite av det översociala hos mig till nästa köttbulledag.

Idag fyller jag tre år. Barnen sjöng och hurrade för mig och så har jag fått en present. Den köpte matte och Agnes på utställningen igår. En väldigt  bra present var det för det fanns skinka  i gropar under locken. Det gällde bara att räkna ut hur man petar undan dem. Det var både enkelt,  roligt och gott.

Idag har vi handlat och inte lite heller. Både kyl och frys är så fulla att om man öppnar dörren så ramlar säkert något ut. Matte var borta så länge när hon köpte maten att jag trodde att hon åkt på  semester. Hur hon nu skulle kunna göra det utan mig. Förresten så fick hon ett sådant där ryck att jag skulle vara ensam hemma en dag nu i veckan. När matte kom hem sov jag i vardagsrummet. Det visar väl att jag kan vara själv hemma och inte behöver träna mer.

Husse har köpt en ny grill som jag hjälpt honom att montera ihop. Visserligen sa han att det inte behövdes hjälp men jag tyckte att det vara bäst att övervaka det hela. Jag hoppas  att det stod något gott som vi ska grilla på den där milslånga inköpslistan som matte skrivit.

Vad hon inte köpt är födelsedagspresent till mig. Men jag hörde att hon sa till husse att det ska hon köpa på söndag. Då är det köttbulledag och det brukar finnas mycket roligt att köpa. Funderar på om jag kan få välja något?

Jag är färdigtrimmad nu bortsett från öronen. Det verkar som att hur mycket matte än tar bort av mina öron så tycker hon att det finns mer att ta.

Idag efter att vi handlat så var det dags för spår. Husse hade lagt ett ganska långt och bitvis krångligt spår. Eller om det var blåsten som lurade mig lite ibland. Hur som helst så klarade jag av det och kom fram till skanken och fick beröm och köttbullar.

Min bästa spår-Stina säger att man får gå lite krokigt ibland bara man hittar rätt själv. Jag tycker mycket om det här med viltspår. Så här glad är jag när  gått ett spår.

Titta vilken stil jag har som målvakt. Utan att skryta så kan jag säga att det är inte många som gör mål på mig. Egentligen  trivs jag bäst som anfallsspelare men man får vara beredd på att rycka in där det bäst behövs när man spelar fotboll.

Jag har som vanligt mycket att göra. Häromdagen bytte husse och jag däck på en av bilarna. Det skulle vara sommarskor på den nu hade husse bestämt. Morgonen därpå när matte och jag skulle hämta tidningen stod bilen utanför grinden upp mot vägen. Yrvaken som jag var så kände jag bara en främmande doft och lyfte benet för att markera att det här är mitt område. Matte sa nej inte får du kissa på bilens  hjul heller. Så jag sparade dropparna till vi kom upp på vägen.

Apropå vägen så har jag gjort enorma framsteg i den där kursen inte skälla på bilar som matte startat. Nu är det bara bilar med skramliga släpvagnar eller sådana som kör fort jag säger  något till. Jag kan vara tyst när det kommer en motorcykel med.  Däremot cyklister ska vi nog inte prata om tycker jag. Nu är det väldigt lite trafik på vår väg, så långa stunder är det lugnt.

Matte har gjort en sådan  där fyrkant som hon envisas med att kalla för ring på gräsmattan igen. Vi tränar inte bara inför köttbulledagen utan lite annat med. Det är faktiskt riktigt trevligt. I skogen idag tränade vi inkallning och stanna. Men det borde någon ha lärt tranorna på åkern som vi såg när vi kom från skogen. Matte slängde in mig på tomten tog kameran och gick mot de där långbenta. Strax innan hon hade fotoläge kom det en bil och skrämde dem. Jag tror inte att det hade hjälpt om matte sagt stanna åt dem.

För att trösta matte så sa jag stanna till räven som var på vår åker på eftermiddagen. Jag satt på altanen och och ropade åt den att vänta så att matte skulle kunna hämta kameran. Men räven hade tydligen bråttom och försvann upp i skogen. Det hjälpte inte att jag satt och grät efter den. Jag ville att den skulle vara kvar, det är roligt att se rävar.

Det handlar mycket om bad o trimning nu. Vi börjar väl bli klara säger matte. Ikväll har jag badat och imorgon ska finputsningen bli av  direkt  efter frukost. Dvs. innan jag går ut och badar i dammen, rullar mig på gräset eller gräver efter något. Lortiga hunden betyder döden för en sax säger husse.

Åter till fotbollen, idag har jag gjort en fenomenal räddning. Matte och jag spelade en match när bollen rullade ner i  stora dammen. Som vanligt kom den inte upp när jag sa till den och den här gången bestämde jag mig för att hämta den. Gissa om matte tyckte att jag var duktig när jag lyckades? Jag är helt  enkelt bäst när det gäller fotboll.