2004    2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07    Juni -07    Juli -07    Sept -07    Okt -07    Nov -07    Dec -07


YATZY-nytt augusti 2007

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Utan spaning ingen aning säger min husse. Den här bilden har min matte tagit på mig när jag kvällsspanar på ett flygplan. Det är mycket att hålla reda på när jag har min kvällsbevakning. Jag får lyssna noga så jag vet om jag ska titta på himlen eller vägen. Dessutom har jag åkern, skogen och trädgården att hålla reda på.

Apropå min husse så har han och jag tagit tag  i projekt stora dammen igen. Nu har vi kommit så långt att husse börjat ta bort den gamla dammduken. När han gör det behöver man kolla om det är torrt under och det är mitt jobb. Torrt är det inte kan jag tala om. Mina tassar får en skön lerinpackning när jag sköter det jobbet.

Matte och jag började skolan igår. Det var i hagen med min vanliga fröken och bara två hundar till. En svartvit som är yngre än mig och en röd-vit som är äldre och mindre än mig. Den svartvita är ungefär lika stor som mig. Båda de andra är pojkar.

Det heter slyngelkurs men jag  tror  att det är bara för att det inte kan heta matte eller hussekurs. Alla vet ju att det egentligen är mattar o hussar som behöver gå på kurs. Matte var riktigt duktig igår och hon var jättenöjd med mig.

När vi kom hem berättade matte för husse att jag varit så duktig. Dessutom fick jag glass för det var jag värd bestämde matte.

Det är mycket nu säger matte och jag håller med. Bland annat har jag haft en massa grävjobb.

Matte fick för sig att hon ville ha nya hallonplantor. Där dom skulle  planteras fanns sommarblommor som blommat ut, tre hinkar med lökar. samt en hel del av något som kallas kvickrot. Det var bara för husse och mig att börja gräva. Personligen tycker jag att det var jättekul. Nu är det ett fint ogräsfritt hallonland där.

 Matte är väldigt nöjd och fundera på vart lökarna ska planteras. Det får jag inte hjälpa till med tror jag. Annars är jag bra på att gräva ner också. Julhunden har jag smugglat ut och grävt ner. Matte funderar på var den är men det tänker jag inte tala om. Jag ska gräva upp julhunden och ta in den innan snön kommer har jag tänkt.

När det var klart med hallonen var det dags för husse och mig att gräva upp all potatis. Väldigt trevligt det med och husse var så glad för att jag hjälpte honom.

Idag har matte  fotograferat trädgården. Hon hade visst inte alls tänkt att jag skulle vara med på bilderna. Därför blev hon ganska snopen när hon såg en hund istället för en damm och gladiolus. Se bild på fotosidan, jag tycker att det blev snyggare så med blommorna i bakgrunden.

Imorgon är det skolstart för matte och mig.  Jag undrar vem av oss som behöver det bäst?

Två dansande hundar på ett berg, eller kramas vi ?

Igår märkte jag att något särskilt skulle hända. Jag förstod också att någon eller några skulle komma hit. Så jag satt mig på bästa platsen en sådan gång , mattes säng och bevakade vägen, ena nerfarten och gästparkeringen.

Efter en lång stund hörde jag en bil som  körde ner men den stannade så  att jag inte kunde se den. Plötsligt dök Figge upp vid grinden och strax efter kom Maria och Per. Då var det dags för mig att rusa ner för trappan och se till att någon öppnade ytterdörren.

Jag gillar verkligen besök och tänk att det kommer folk ända från Värmland och hälsar på mig, oss. Jag som inte ens varit i Värmland höll jag på att säga. Men matte säger att jag har det när vi åkte till och från  Norge.

Först var vi ute när Figge kommit. Sedan efter en stund ville ju matte att vi skulle sitta på altanen och dricka kaffe. Figge och jag fick vara med så klart men kaffe dricker vi inte.  Inte fick vi något annat heller,jag glömde faktiskt bort att bjuda på tandborstarben. Det ska jag göra nästa gång.

Sedan var det dags att vara ute igen. Vi,  dvs. Figge och jag var mycket i lilla dammen. Så det var rätt blöta  hundar som lite senare spelade fotboll. Maria och Per var bra på fotboll men dom är ju inte lika snabba som Figge och mig.

Jag visade Figge husses och mitt projekt med stora dammen. Det är en del kvar att göra där men någon gång  ska det säkert bli badbart. Figge tyckte också att det var kul att springa rätt uppför berget från projektet.

Figge hittade en groda som han smakade på. Han tycker inte heller att dom är goda.  Faktum är att dom smakar jätteäckligt ändå är det svårt att låta bli dem. Det är så spännande att dom hoppar iväg. När jag ville titta närmare på Figges groda tog husse den och lade den i  kaprifolsnåret på berget. Väldigt dumt vi hade inte en chans att hitta den där.

 Jag kan tala om att Figge och jag var så blöta att vi fick gå in och torka till en stund innan dom skulle  åka hem. Jag torkade av mig på mattes vita matta nedanför sängen. Figge är inte lika hemtam så han självtorkade.

Här några bilder, från projektet och lilla dammen. Matte har lagt fler bilder på fotosidan.

Det är fortfarande sommarlov även om matte verkar glömma det ibland.Nästa onsdag börjar vi skolan igen.

Idag har vi varit på flera ställen som jag aldrig varit på förr. Vi har varit vid havet och jag har gått på en brygga. Badat har jag också gjort och det var jätteskönt när  man åkt bil ett bra tag. Jag fattar bara inte varför matte och husse inte badade dom också.

Havet är inte som sjön eller dammarna utan vattnet är salt. Då måste man duscha bort saltet när man kommer hem sa matte. Det har jag inget emot eftersom jag gillar att bli blöt var jag än blir det.

Så här såg det ut när jag gick på bryggan och när jag badade i havet.

Det har varit köttbulledag men matte berättar om den och själv tar jag lite annat. Det pågår viltspår här runt oss varenda kväll utan att jag får vara med. Det är sant för jag hör flera skott varje kväll. Men inte får jag leta efter någon klöv inte. Matte påstår att det är övningskytte inför bockjakten.

Antagligen lever den där råbocken som försökte skrämma husse farligt nu när det blir bockjakt. Jag nöjer mig med att jaga sork med viss framgång. Men varenda gång jag är nära säger matte och husse att där ska det inte grävas. Ändå så gräver jag bara efter sork utanför staketet på den sk. 50-kronorängen. Husse har slagit hö och tagit bort det och jag tänkte att då tar jag bort sorkbona men det fick jag inte.

Alla säger att jag är en väldigt glad hund. Igår  kväll tror jag att matte tyckte att jag var i gladaste laget. Vi satt ute, matte i stolen och jag på bordet när husse kom ut. Då blev jag så glad att min svans smällde till matte mitt på näsan. Matte sa /skrek aaaajjjjjjjj  och glasögonen flög all  världens väg. Men när det visade sig att både näsa och glasögon höll blev jag förlåten. Det blir jag alltid för jag är mattes solskenspojke. Dessutom är jag hennes favoritmotiv när hon använder sin kamera.

Det är tur att min matte är ganska  tolerant av sig. Igår råkade jag landa i en stor felplacerad perenn i en av de långa rabatterna. Jag gjorde ett högt glädjesprång och landningsplatsen kunde kanske ha varit en annan. När husse talade om för matte vad jag gjort sa hon bara, då får vi göra nya plantor av den. Så gick hon efter en sekatör och tog av det som jag landat på och satt det i vatten.

Jag tror förstås inte att matte varit lika förstående om jag landat på någon av hennes Fuchsior. När det gäller dem är hon  väldigt noga. Det är över 40 stycken som bor i krukor. Den största är  äldre än mig och matte  sa åt mig att sätta mig framför den så hon kunde ta kort. Bilden finns på fotosidan och där kan man se att den inte bara är äldre än mig utan även större. Jag fick en och en halv köttbulle för att jag var fotomodell. Fuchsian fick bara vatten så det är tur att man är hund.

I fredags var jag så lortig att matte sa att det var tveksamt om jag fick komma in. Vi hade varit och handlat och när husse och matte tog reda på det vi hade med oss hem, var jag ute i hällregnet och lekte lortiga hunden. Men jag fick komma in så småningom och då passade matte på att bada mig ordentligt. Morgonen efter var det dags för husse och matte att trimma mig. Dom glömde att klippa klorna men tyvärr kom matte på det imorse. Det enda jag inte tycker om är att klippa klor. Nu är jag alltså trimmad och kloklippt men ren är jag väl knappast längre.

Matte pratar ofta om fallolyckor som kan hända i hemmet. Då säger hon  att det oftast beror på mattor som någon dragit ihop i högar. Jag har inte en aning om varför hon säger så.......

Augusti börjar bra med fester. Igår var det ett och ett halvt år sedan vi flyttade hit. Idag är det ett år sedan staketet blev klar och snart fyller husse år så då blir det mera fest. Husse vill grilla på sin födelsedag, det vill jag med. Hoppas att det blir oxfilé och att jag får en hel, det tycker jag att jag är värd.

Staketjubileumet firades med kaffe och tre sorters bullar när  matte och jag kom hem från en lång skogspromenad. Vi fick Ellabullar, Puttebullar och köttbullar. Jag höll mig till köttbullarna dom är bäst.

Dagen efter vi hade Cocker besök var det äntligen dags för mig att gå spår igen. det var alldeles för länge sedan och det där att titta på när lilla krypet Pettson fick prova på var en pina. Jag ville ju gå själv!

Det var husse som lagt spåret och matte skulle gå med mig.  Matte sa att det var det..........(fult ord) spår hon gått, inte vet jag vad hon menar med det. Full fart däremot det kan jag hålla med om att jag hade. Matte hade vissa problem att hänga med och när hon sprang rakt in i en trädstam fick hon nog av att spåra. Husse fick ta över och matte kom kravlande efter oss.

Ärligt talat så verkade både matte och husse rätt otränade och glömska. När vi var på väg hem upptäckte husse att någon ( inte jag inte) glömt klöven. Husse gick efter den och då bestämde matte att hon och jag skulle vila på en omkullfallen trädstam. Vila fick hon göra själv jag hoppade höjd i stället. Men då tog matte till bestämda rösten så jag fick sitta  still och ha tråkigt .

Utegångsförbud har jag haft många gånger när jag varit nybadad. En dag förra veckan fick jag  förbud på att vara inne. Matte hade bestämt att hon ville ha ett nytt städskåp. Det var medan husse monterade ihop det nya och satt det på plats som jag inte fick vara inne. Annars hade jag gärna hjälpt honom men  det fick jag inte.

Husse har hållit på att måla altanräcket. Då har jag hjälpt till lite då och då när jag  haft en stund över. Det har hänt att jag fått lite extra vitt på kanten av öronen eller några  andra ställen. Men det går säkert bort. Jag har hört att till helgen ska det bli storbad och pälsvård.

Matte har fått en utmärkt ide' när det gäller felplacerade växter. Vi har två jättelånga rabatter upp mot vägen,  bild finns på mattes trädgårdsida  under foto blandat. Efter två somrars funderade har matte insett att på vissa ställen är det lämpligare med trampstenar än blommor. Klokt det borde hon ha tänkt på innan hon satt nya plantor på fel ställe.

Det är mycket  man behöver tänka på när man planterar i en trädgård. Matte råkade gräva upp en av mina skatter när hon rensade ogräs. Snällt nog så ropade hon på mig så att jag fick en  chans  att plantera om den.

Jag har fått luft i min nya fotboll nu och provspelat den. Bild finns på min fotosida. Där har matte även lagt en bild på mig när jag jobbar som bevakningschef.

Nya namn det får jag då och då. Det senaste är att jag kallas krukhunden på kvällarna. Det kan ha något att göra med mina nya sovplats när husse och matte ser på TV.