2004    2005    2006   2007    2008    2010    2011    2012    2013   

Jan -09    Febr -09    Mars -09    April -09    Maj -09    Juni -09    Juli -09    Aug -09    Sept -09    Nov -09    Dec -09


YATZY-nytt Oktober 2009

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Det är ett tag sedan matte tog den här bilden. Närmare bestämt senast vi såg solen, efter den dagen har det varit dimma och grått. Vilket naturligtvis inte hindrar två Welsh att vara ute så mycket som möjligt.

Fast en dag var vi på en utflykt för att husse skulle få nya jacka. Matte tyckte att vi också skulle få något så hon köpte två pipande gosedjur. Kolla min tunga och Sagas ögon när matte packar upp våra presenter.

Nu gick dom ju inte att äta och dessutom tror Saga att båda var till henne.

Vi har fått något annat som faktiskt är ännu bättre även om det just nu ligger i frysen. Matte och jag pratade med en granne en dag om att vi behöver nya klövar. Kvällen efter hörde vi ett skott och strax efter ringde grannen och sa att nu kunde vi få hämta  FYRA klövar. Husse gjorde det utan Saga och mig. Det bestämdes att vi inte skulle med och drälla omkring i halvmörkret. Men klövarna är våra i alla fall.

Matte har fixat i ordning i gästrummet för snart kommer min (o Sagas) bästa moster. Vi får inte vara i gästrummet så därför kunde vi inte hjälpa till. Matte och Berit ska ha sin vanlig höstvecka, en må bra vecka. I den ingår i år trimning av Saga och mig. Jag tror  inte att Saga anser att  trimning och må bra hör ihop. Men matte tycker att vi ser högst vildvuxna ut så det blir säkert trimning.

Vi har tre fotbollar nu fast personligen så tycker jag bäst om den gamla som verkligen gör skäl för namnet trasan.

Den får jag oftast ha i fred , Saga föredrar de nya bollarna. Jag tänkte att jag skulle visa ett par bilder på vår fotbollsplan.

Rätt gott om plats för en match eller hur? Matte undrar därför varför vi så ofta håller till under granarna längst upp vid staketet. Ja ett av skälen kan vara att vi blir så härligt lortiga där.

Innan vi går in sitter jag gärna en stund på  bänken vid trappan och funderar på vad som har hänt under skogspromenaden och hemma på gården. Det är min, bara min plats.

 

I lördags gick jag mitt livs bästa och svåraste match på fotbollsplanen här hemma. Jag spelade med två 12-åriga riktiga fotbollsproffs. Det var jätteroligt och något helt annat än att spela med Saga, matte eller husse.

Eftersom lördagen innehöll även skogspromenader, korvgrillning och annat trevigt så var Saga och jag så här trötta på  kvällen.

För ett tag sedan fick Saga nosa på en död grävling. Igår gick vi förbi där allihop och min spårnos kände direkt att det fanns något spännande i närheten. Husse som visste var grävlingen fanns sa till matte var den låg. Det hade han inte behövt tala om för jag spårade rätt på den själv. Inte bara grävlingen utan fyra klövar från ett rådjur fanns det att nosa på. Matte följde med mig och sa att jag är världens bästa spårhund.

Idag har vi bara varit en kort bit i skogen för matte var så otroligt kaffesugen att hon ville gå hem. Efter kaffe var vi ute i flera timmar. Saga hade väldigt stora bekymmer med isen på lilla dammen. Visst ser hon nästan lite försiktig ut?

Till slut hade Saga fått så mycket hål på isen att vi kunde bada tassarna och dricka. Badar man tassarna blir dom inte rena konstigt nog för vi fick duscha när vi gick in.

Nu ska vi vara inne och hålla koll på gästparkeringen. det dök upp en ny katt där igår. En svartgrå historia som vi aldrig sett förr. Så inte nog med att det luktar räv på tomten varenda kväll nu har vi två katter med, dumkatten och det här nya gråsvarta eländet.

Förresten apropå grått så var det en grå häst på rymmen på vägen i dag. Vilken tur att hundarna gått in sa matte. Det höll inte Saga och jag med om.

Idag har min bästa spår-Stina varit här tillsamman med Billy och söta gulliga Lucy som börjar bli riktigt stor.

Naturligtvis visste jag innan någon sagt ett ord att vi skulle få besök och vilka. Så när matte och jag varit i skogen satt jag mig vid fönstret och bara väntade. På slutet väntade Saga och jag ute.

Först var vi ute så att vi hundar kunde nosa igenom  varandra ordentligt.

Efter nosandet och lite spring gick alla in för att dricka kaffe. Vi bjöd Lucy på tandborstarben och det tyckte hon om. Efter kaffet hände något djupt orättvist. Husse, Saga och Stina gick ut. Billy, Lucy, matte och jag skulle sitta på altanen.

Jag är inte dum så jag fattade att dom skulle gå spår och jag protesterade högljutt en stund. När vi satt på altanen så hörde jag att dom var i skogen och var på väg att hoppa över räcket men matte hann säga stopp.

Efter en stund när alla som varit i skogen kommit tillbaka stod Stina utanför altanen och pratade med oss. Då gick det inte längre, varför gå genom huset och ut genom ytterdörren när man kan hoppa rätt ut. Konstigt nog hamnade jag inte på svarta listan.

Nu får Saga ta och fundera lite över hur det är med spårträning.

SAGA FUNDERAR.

Det handlar väldigt mycket om spår och doft av vilt just nu. Yatzy säger att matte har bestämt att jag ska bli en riktig spårhund precis som Yatzy.

Men häromdagen fick jag lukta på ett spår som tålde att fundera på. Det luktade jätteläskigt och ganska farligt. Husse lät mig smyga fram i den takt jag själv vågade och till slut var jag framme vid en död grävling.

Igår tog matte fram klöv och blod och jag funderade hur länge det skulle tina  innan jag fick spåra. Eller tänk om det inte vara jag utan Yatzy som skulle få gå spår. Det vore väl inte rätt när det är jag som ska tränas.

Imorse efter frukost försvann husse ut i skogen med snitslar, klöv och blod.

Sedan dröjde det jättelänge innan jag fick gå. För det var spår till mig som husse hade lagt, mitt längsta  någonsin. Först kom Stina, Billy och lilla Lucy . Så skulle vi fika och sedan äntligen var det dags för skogen.

Det visade sig att det inte bara var husse och jag som skulle gå utan Stina följde med. Hon skulle se om jag lärt mig hur man gör och så tog hon med sig mattes kamera så att vi skulle kunna visa hur det var i skogen.

Jag tror att alla var nöjda med mig och själv var jag nöjd när jag hittade klöven och fick godis av husse.

Här bilder som Stina tog på mig..

Saga gör väldigt mycket samma som jag. Får jag upp ett spår så kommer hon rusande och frågar vad nosar vi efter.

Det är bra att hon är intresserad och vill träna spår nu när vi ska göra en riktig spårhund av henne. Bättre lärare än mig kan hon knappast få.

För ett par dagar sedan var vi på utflykt med husse och matte till Hosjön och Upplandsleden. Skogen där är STOR och man får inte drälla omkring där hur som helst. Matte säger att då kan man komma ända bort till vildsvinen. Några sådana såg vi inte, bara rådjur svanar och gäss.

Det är massor av gamla stora träd där. En del av dem är så gamla att dom har ramlat omkull

På bryggorna får man inte heller drälla omkring hur som helst. Då kan man trilla i säger matte.

Saga fick gå ut på bryggan med husse. Men jag tror att det är bäst att jag håller ett öga på dem.

Bada kan jag göra året om, Saga var lite försiktigare och höll sig vid strandkanten. Hemma är Saga den som badar mest av oss i lilla dammen.