2004    2005    2006    2007    2008    2010    2011    2012    2013   

Jan -09    Febr -09    Mars -09    Maj -09     Juni -09    Juli -09    Aug -09    Sept -09    Okt -09    Nov -09    Dec -09


YATZY-nytt April 2009

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Saga fortsätter att lära sig bra saker av mig. En av de senaste är att nu när vi kommer in eller om någon kommer så blir det dubbelkonsert.  Saga gör precis som mig hämtar något som piper och så spelar vi.

En sak som jag inte gör är att Saga torkar sig ute även  innan vi duschat alltså. Det gör hon gärna i en rabatt med krokus eller blåstjärnor. Det är klart, hon badar så mycket i lilla dammen eller i projektet att hon nästan alltid behöver torka av sig. Inne åker vi båda på mattorna och så har jag lärt Saga att soffan i matrummet är perfekt att torka sig i. Man slänger bara ner kuddarna så att det blir bättre plats. Saga är mycket läraktig.

Lilla dammen är knappt badbar nu. Det är dags att tömma den och göra ren den säger matte. Sedan ska vi få nytt vatten och  fontänen ska tas fram och sättas igång.

Jag är den som ser bäst i den här familjen. Vi var på framsidan när jag började skälla ut mot åkern. Husse och matte sa vad skäller han på det finns inget där. Saga skällde i kapp med mig samtidigt som hon frågade vad skäller vi på.

Det var en åkerfärgad katt som jag skällde på, inte förrän den gick upp på gräset mot vägen såg matte vad det var.

Däremot skällde jag inte på det matte och jag såg en morgon. Vi gick ut ovanligt tidigt i skogen. När vi var på en höjd ner mot en åker så flög det upp 2 stora tranor precis framför oss. O så vackert sade matte och ångrade att hon inte hade tagit kameran med sig.

I helgen har det hänt rätt mycket. Det var premiär för att grilla på altanen och det är  alltid  extra gott  första gången på säsongen.

Saga och jag blev inpackade också i helgen. Inte som paket utan någon inpackning som skulle vara bra för pälsen. Matte köpte den sist vi var på utställning för att ha till Saga. Nu ville hon prova den och packade in Saga. Resultatet blev så bra att jag blev inpackad jag med. När man är inpackad får man vara på altanen och vara blöt i 10 minuter. Efter det får man gå in och duscha en gång till.

Husse tog ner stora markisen i lördags för att göra ren den. Till det behövde han hjälp ansåg Saga och jag.

Inne har Saga fått en vägg till sina rosetter. Vet inte jag men har matte inte valt en för liten vägg? Tänk när Saga har lika många som jag har.

Vi har fått ännu en ny fotboll, eller jag har fått. Den röda nya som matte köpte åt mig blev Saga så förtjust i att hon tar den när det är match. Hon är inte så mycket för lagspel .

När matte skulle ta kort på mig och den nya blå bollen var Saga en riktig linslus.

Visst är bollen fin? Den är så vacker att den fick vara med på bilden som matte ska ha till start på sin trädgårdsida. Det var något om att den passade till blommorna.

Idag får Saga fundera först så berättar jag den stora nyheten efter det.

SAGA FUNDERAR.

 När matte och jag skulle åka till skolan i onsdags åkte vi väldigt tidigt. Anledningen var att vi skulle byta ett halsband till Yatzy som var för stort.

Jag fick följa med in i djuraffären och det var först lite läskigt spännande men  sedan var det bara roligt. Matte bytte halsbandet och då blev det pengar över så jag fick köpa godis med  hem till Yatzy och mig. Dessutom blev jag bjuden på godis i affären. Dom två som jobbade där klappade mig och tyckte att jag var jättesöt.

Skolan var rolig som vanligt och jag tycker att vi skötte oss. När vi var på väg till bilen mötte vi en tant som såg väldigt snäll ut så jag drog lite åt hennes håll. Nej sa matte men jo sa tanten så då fick jag hälsa på henne. Hon tyckte också att jag var jättesöt och gullig. Matte sa till husse att vi hade kunnat varit kvar där på gångvägen hur länge som helst.

Nu vill Yatzy berätta vad han har fått av matte.

HURRA HURRA HURRA HURRA!!!!! ÄNTLIGEN NY BOLL!!!!!!

Igår köpte matte en ny fotboll åt mig och idag har det varit match.

Saga var med ett tag men sedan tog hon min gamla frisbee i stället.

Det var när Saga övertog bollen lite väl mycket som jag tog frisbeen och då ville hon  hellre ha den och  släppte min nya fotboll.  Det var ju trots allt jag som fått den. Dessutom är jag bäst i världen på fotboll

.

Men nu är det väl ändå på tiden att jag får en ny boll sa jag till matte i söndags. Hon höll med men talade om att närmaste affär som kunde tänkas ha en fotboll är stängd på söndagar. Det var där matte köpte den gamla trasan som nu verkligen gör skäl för just namnet trasa.

Vi har en tävling här om att vara lortigaste hunden. Det svider att behöva erkänna det men jag har förlorat två veckor i rad nu. Saga satsar allt på att vara värst. Hon  grundar segern genom att bada tassarna och magen i lilla dammen. Igår morse fick hon lite problem för då var det tunn is nästan på hela dammen.

Jag vet inte om matte funderade på att vara med i tävlingen om  veckans lortigaste. Hon plurrade som hon sa ordentligt i skogen i lördags. Matte och jag kom fram till en bred bäck där det legat timmer som en bro tidigare. Nu var det borta och matte sa till mig nu får vi hoppa. Jag klarade det elegant, matte inte lika elegant så ena kängan blev vattenfylld. Men som matte sa det är bara att tömma ur vattnet och fortsätta i skogen.

Saga fick låna en prickig ko som jag fick när jag fyllde 2 år. Hon blev  helat galen av lycka. Galna kosjukan kallade matte det. Hela kvällen lekte Saga med kon och tog den med sig vart hon gick.

Jag kan tala om att Saga är oskyldig till den stökiga sängen hon ligger i med kon. Annars händer det att vi bäddar om, senast idag hände det.

 

Jag vet inte om jag riktigt vill erkänna det men idag är Saga och jag två trötta hundar. Vi var ute på förmiddagen när husse och matte ägnade sig åt vårjobb i trädgården. Efter en promenad i skogen med massor av intressanta spår var det skönt att gå in och vila ett tag. Men så trötta att vi missade sopbilen nyss är vi inte. Det tyckte matte var synd.

Vi har varit borta bland annat på köttbulledag. Det är alltid en sådan dag som betyder bad och kamning kvällen före. Själva köttbulledagen får man gå upp  tidigt och inte vara lortig.

Den här gången hade vi en alldeles egen fanclub. Det var mattes mamma och Sandra som kom dit bara för att titta på Saga och mig. Mer om själva utställningen på våra utställningsidor.

Dagen efter var det jag som fick titta på någon fint. Då kom Stina och Billy och lilla söta valpen Lucy. Hon är det sötaste jag sett på länge och jag blev nog en aning förälskad där.

Dagen efter var vi till Bålsta där jag bodde när jag var liten. Vi fick bland annat gå lite i en skog som jag var i när jag var valp. På vägen hem stannade vi i Knivsta för att matte skulle handla.

Där såg jag något underligt som matte påstår var ett par hundar, Yorkshireterrier. För min del tyckte jag att det såg ut som sorkar med koppel.

Apropå djur så har det kommit en katt på tomten. Det har vi inte haft sedan i november strax efter att  förstärkningen Saga flyttat hit. Igår när matte och Saga var i skolan var det plötsligt en stor katt där bilen hade stått. Gissa vad jag sa till den?

Imorse fick matte ett ryck och skulle fotografera några kvistar som hon tycker är vackra. Matte sa något om bilder till sin försummade trädgårdsida. Men vi då, vi trodde att det som vanligt var oss hon ville ta kort på.

En bild till har matte tagit men det var efter att vi varit ute. Visst syns det att Saga är trött idag? Jag tror att jag låter Saga funder lite över varför hon är trött. Det gör hon under bilden.

SAGAS FUNDERINGAR

Jag funderar på  varför det händer så mycket var dag nu? Idag tror jag att jag ska ta en riktig vilodag. Ja efter att vi varit ute massor först alltså. Frisk luft,  spring och skogen  med alla spår måste man ha en rejäl dos av.

Vi har varit borta två dagar, nej tre av de senaste fyra. Den dagen vi var hemma hade vi besök av en liten söt rävunge som  egentligen är en  Cocker Spaniel. Hon har nästan samma färger som Yatzy och mig.

Det var det ingen som hade  i skolan igår. Fyra är svarta mer eller mindre helt, en är beige och två peppar och salt säger matte. Är inte det kryddor det? Så jag då som är rödvit. Det var spännande i skolan  igår med och och matte tyckte att jag var duktig. Jag vet inte  om man kan säga det samma om matte för rätt som det var så var hon bara borta.. Min bästa nos fick snabbt upp spåret och så hittade jag matte bakom en stor gran.

Mot slutet fick vi gå slalom mellan  varandra alla åtta hundarna. det klarade jag bra sade matte och min fröken.

Till nästa vecka har jag något som heter läxa.. Den här gången ska vi träna ligg, gå fot och öka avståndet i stanna kvar.

Vi har åkt mycket bil senaste veckan. Då kallar husse och mig för rutiga Saga för att jag lutar mig mot gallret och inte  lägger mig ner. Igår sov jag faktiskt en stund i bilen. Sova ska jag göra nu med för det har varit väldigt händelserika dagar.  Läxa  kan vi träna imorgon tycker jag.

Igår fyllde mattes solskenspojke fem år och idag har jag verkligen   varit i solen.

Min födelsedag var en blöt historia, hällregn  ute men trevligare inne med korv-o-frolictårta. Dessutom fick jag vara barnvakt en stund åt Saga. Det gjorde att matte inte behövde tvätta  det fönstret för  Saga och jag klarade av det när vi var ensamma. Matte har försökt att ta en bild hur det ser ut utifrån när vi tvättar fönster men det har inte blivit bra. Så här ser det ut från insidan.

 

Jag har varit med om en alldeles ny upplevelse hos veterinären. Där brukar man ju bara få ett snabbt stick i nacken och lite godis. Den här gången fick jag sitta på ett bord och ta blodprov. Det gick i alla fall fort och matte sade att jag var duktig. Nu hoppas vi att provet visar att min vaccination mot rabies tagit.

Här hemma handlar det mycket om att bada i diken och annat trevligt. Saga badade i projektet samma dag isen gått upp där. Snyggt jobbat det kan man verkligen kalla gyttjebad. Matte och jag satt på en bänk  i solen när vi hörde att det plaskade på andra sidan berget. Ser du Saga frågade matte husse. Nej sa husse men sedan  tittade vi vad det var som plaskade. En glatt badande Saga som fick gå in via duschen.

Mindre snyggt jobbat av henne är att hon tar min fotboll och springer i väg med den. Men jag är rätt snabb så att jag springer efter. Matte säger att hon ska köpa två fotbollar när hon hittar några.

 Idag när vi varit ute i flera timmar så behövde både Saga och jag gå in via duschen. Rena och fina fick vi vara i solen på altanen med matte. Husse skulle gå och byta däck på en av bilarna. Saga och jag höll koll  på honom. Egentligen tycker matte inte om att vi står med tassarna på räcket men idag tyckte hon att det såg gulligt ut.

Saga har förresten börjat skolan, mer om det nedanför bilden.

Jag tänkte att nu när Saga är så stor att hon går i skolan kan hon få skriva själv ibland här på Yatzy-nytt.

SAGAS FUNDERINGAR:

Nu har jag bott här i fem månader och lärt mig mycket säger Yatzy. Han är jättesnäll och det är bra att ha en hund som visar  mig vad som gäller. Yatzy är t.o.m. så snäll att jag får skriva här på Yatzy-nytt.

Jag har funderat mycket på hur man ska få upp Yatzy, husse o matte på morgonen. Det är alltid jag som vaknar först i familjen. Det jag kommit fram till är att matte är den som är lättast att väcka.

Ett sätt är att klappa henne med tassen på kinden . En morgon nu i veckan kom jag på  ett nytt sätt när matte inte ville vakna av klapp på kinden. Jag började försiktigt att slicka matte på ett finger. Fortsatte med hela handen och arbetade mig sedan upp längs armen tills matte sa "sluta nu jag är vaken."

Då pussade jag matte, hälsade ordentligt och av det vaknade både Yatzy och husse. Nej jag skällde inte men det hördes ändå.

 I tisdags hände  det mycket nytt. Efter frukost blev jag upplyft på trimbordet. Efter kaffet åkte matte och jag iväg själva till ett ställe som kalls skolan. Det är en unghundskurs där jag ska tränas att bli ännu duktigare.

Det var mycket att fundera på i skolan, ja även på parkeringen som var en ganska bullrig historia. Själva skolan var i en stor hage där det första jag fick göra var att hälsa på min fröken. Henne har Yatzy haft och hon är jättesnäll.

Det kom sex andra hundar och ingen såg ut som Yatzy och mig. En del var större, en del mindre. Några hade mycket päls och en väldigt lite. Olika färger var det på oss allihop utom två som var svarta fast olika ändå.

Matte var nöjd med mig och tyckte att jag skötte mig bra. Lönen för att jag gjorde det var så gott som obegränsad tillgång till de små korvbitarna i mattes ficka. Får man så bra betalt för att gå i skolan så gör jag gärna om det.

Mycket har hänt sedan jag skrev sist, vi har haft besök, matte har varit borta, bredbandet försvann osv. Men nu är allt som vanligt hoppas jag. Här kommer berättelsen om roliga saker och mindre roliga som svarta listan. Dessutom bilder på bollar, kravallstaket och en  spansk räv.

För två veckor sedan  skrev matte en lång inköpslista och bäddade i gästrummet. Då talade jag om för Saga att nu kommer det att hända något bra. När matte handlade mat  åkte Saga och jag och hämtade min bästa moster Berit vid tåget. Vi hade husse med som chaufför. Precis när matte handlat klart svängde vi upp till affären och hämtade henne.

Dagen efter försvann både matte och Berit mitt på dagen. Dom var borta så länge att vi trodde att dom försvunnit för gott. Men så mitt i natten när Saga och jag sov kom dom hem, husse hämtade dem vid bussen. Dom hade varit och tittat på någon spansk räv och några tofflor. Visst låter det konstigt men jag hörde när dom sjöng om räven och berättade om tofflorna för husse.

Dagen efter packade matte  bilen full av vintersaker och åkte på  sportlov med Berit. Saga och mig glömde dom hemma eller om det var så att vi skulle vara hemma och ta hand om husse. Han behövde sällskap och hjälp med mattes alla blommor och sånt.

Berit säger förresten att jag är cool, jättecool. Det tycker hon för att jag vet och kan så mycket. Jag vet att jag kan mycket och en del har jag faktiskt lärt Saga. Exempelvis att när man duschat så ska man torka sig på mattorna och gärna knöla ihop dem till högar. Det är då matte pratar om fallolyckor i hemmet och om att ta bort alla mattor. Vad ska vi då torka oss på?

Jag har även lärt Saga att när man ätit ska man torka sig om nosen. Lämpligt att torka sig med är soffan i matrummet. Dessutom har jag lärt Saga att när  någon kommer ska man hämta en leksak i min/vår låda i hallen så att man har något i munnen och inte apporterar folk.

Jag har naturligtvis lärt Saga hur man hanterar en fotboll.  Titta här bara, matte blev så snopen häromdagen när hon sa, var har du bollen, hämta den. Saga sprang iväg och kom med den i exakt min stil.

Fotbollsläraren Yatzy

Fotbollseleven Saga

Matte blev väldigt imponerad över att Saga kunde hämta bollen. Men hon har ju en bra lärare och matte säger att jag är Sagas napp. För om något är lite läskigt som att husse borrar samtidigt som matte dammsuger så håller Saga sig till mig. När  vi är långt bort i stora skogen där Saga knappt har varit så håller Saga också sig till mig. Saga tittar på mig för att se hur vi ska göra, visst är väl det duktigt?

Matte säger att Saga inte är feg men betydligt försiktigare på nya ställen av sig än jag är. Vilken tur att hon har mig då. Dessutom säger matte att Saga är mer normalt social än vad jag är. Jag är tydligen översocial vilket jag tycker låter som något bra.

Nästa vecka ska Saga börja skolan och då får hon nöja sig med bara matte.

Så har vi avdelningen mindre roligt.Att vi är lortiga  hundar varje dag är inte samma sak som att vara på svarta listan. Lort hör till när tomten mest  liknar ett träsk enligt matte.

Men så här blev det idag och det var inte roligt .Grupp svarta listan kallar matte det här fast det bara är en av oss som är skyldig.

Här är anledningen till att vi är bakom kravallstaketet.

I det där fönstret  bakom soffan hade vi från början tre krukor. Matte och jag kom fram till att två räckte för att jag skulle få plats att bevaka vägen. När Saga flyttade hit bestämdes att det bara fanns plats för en blomma i mitten. Det har fungerat bra ända till idag. Nu finns det ingen blomma kvar i fönstret och  fin utsikt för att se om skatorna bygger bo i syrenen igen. Nu tycker jag att det är färdigpratat om dagens svarta lista.

Vi har ett nytt litet gulligt djur här hemma. Det dök upp när matte packade upp efter sin skidsemester. Matte visste inte att det lilla rödvita djuret smugit sig med hem. Saga  blev   alldeles vild och trodde att det var en present till henne. Själv var jag bara cool man har väl sett en räv förr. Det här är en spansk räv från Grönklitt.