2004    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013   

Jan -06    Febr -06    Mars -06   April -06    Maj -06    Juni -06    Juli -06    Aug -06    Sept -06    Okt -06    Nov -06    Dec -06


YATZY-nytt oktober 2006

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Egentligen är jag alldeles för trött för att skriva ikväll. Men jag vill ändå tala om att jag har papper på att jag har anlag. Det har minsann varken matte eller husse.

Idag har det alltså varit köttbulledag på allvar i skogen. Matte, husse och jag åkte i hällregnet till en skog som vi aldrig varit i förr. När så Spår-Stina dök upp förstod jag vad som skulle hända.

Innan jag fick gå mitt anlagsspår så skulle en söt hund som heter Dharma och gulliga lilla Celine gå sina öppna spår.

Sedan var det min tur att dra iväg med husse och domaren i skogen. Det var snårigt, blött och husse fick krypa på vissa ställen. Men skanken hittade jag.

Så här såg det ut när vi kom tillbaka till matte  och de andra. Resten får matte berätta om. Jag ska fortsätta att sova i soffan.

 

Nu har det varit så där igen att matte tyckt att hennes trädgårdsida  var viktigare än min. Men nu är det äntligen min tur att skriva. Idag har jag inte gjort något dumt som jag måste berätta om. Däremot har jag glömt att skriva om två saker.

Den första hände i tisdags när vi hade besök av Stina och hundarna. Celine fick låna min plockbräda (se Yatzy-nytt 14/9 -05 )Eftersom hon är liten så lade matte bara frolic under tre klossar. Celine nosade och funderade, till slut kom hon på att man skulle lyfta klossen. Men då tog hon den och sprang in under bordet med den. Gissa vem som snabbt var fram och rensade alla frolic? Man kan ju också kalla det samarbete. Celine plockar kloss och jag frolic.

I onsdags när vi var på Ultuna sa matte att det lät som om det vara hantverkare i entréhallen. Det var min svans som hela tiden dunkade mot väggen. Jag ville att alla skulle se hur vänlig jag är och då hördes det också.

Stormen var här i fredagskväll. I alla fall sa matte att den var det. Jag tittade ut genom olika fönster men såg ingenting. Det var bara svart så den där storm hade nog inga reflexer. Men det lät annorlunda än det brukar på kvällarna.

Dagen efter var det knaster i gräset, det heter frost påstår matte. På lilla dammen är det is och på den stora lite is. Än så länge har jag avstått från att bada idag.

Stora dammen ja, där har jag börjat ett nytt projekt. Husse har ju sagt att han vill gräva ut och göra den ännu större, nästa sommar. Jag tycker att det kan vi börja med redan nu så jag har börjat gräva i södra änden. Just nu har jag stött på några ormbunkar som är i vägen men det löser sig säkert.

Ett annat projekt är att gräva ner min röda sko. Den som jag fick i juli av Berit, bild finns på Yatzy-nytt 4 juli. Matte  bestämde att vi skulle ta in skon för den var full med vatten. Det glömde hon och då bestämde jag att det vara dags att gräva ner den. Jag vill ha mina saker ute. Dumt nog så upptäckte matte  skon när jag grävt ner halva så nu är den inne.

Något som jag är väldigt bra på är fotboll. Min stora fotboll och de små  bollarna får jag ha ute jämt. Titta på de här bilderna från dagens matcher. Där jag har en gul boll i munnen hoppar jag efter fotbollen som syns högst upp i bild.

         

Idag har jag råkat ramla ut genom ytterdörren lite väl snabbt. Husse skulle gå ut och hämta något innan vi åkte till Uppsala. Jag sprang på dörren och sedan tog springskorna över. Matte sa att det var ju inte meningen att jag skulle behöva duscha innan vi åkte. Det behövde jag inte för jag tog bara ett par varv runt tomten.

Vi har varit till Ultuna djursjukhus. Jag är inte sjuk men mina ögon skulle kollas hade matte bestämt. Väntrummet var väldigt spännande, många hundar och mycket folk. Fast det var ingen jag fick hälsa på , matte sa att det var olämpligt. Hon är verkligen oartig ibland.

Efter en stund fick vi gå in och då fick jag äntligen hälsa. Väga mig fick jag också men vi visste redan att jag väger drygt 22 kg. Sedan kom den som heter veterinär. Matte säger att jag har träffat henne när jag var 12 veckor men det minns jag inte. Väldigt trevlig var hon och jag försökte apportera henne. Det är mitt sätt att hälsa på riktigt mysiga människor.

Efter att vi hälsat fick jag stå på ett bord och det blev mörkt i rummet. Veterinären lyste i mina ögon  och hela tiden berömde hon mig. Hon tyckte att jag var både vacker och duktig. Fina ögon har jag också.

När jag var klar fick bli omklappad en bra stund till och det är väldigt trevligt.

Efter det sov jag i bilen medan matte och husse handlade på många ställen. Man blir trött av att titta på många hundar så det passade bra att jag sov

När vi kom hem tog jag fram springskorna medan matte och husse plockade ur bilen. Jag behövde kolla dammarna nu när det kommit så mycket regn. Sedan har jag hjälpt husse att bygga en lampa och varit fotomodell. Det har varit en trevlig dag idag med.

Ibland har jag tur och får titta ut på skogen genom öppet fönster. Den här bilden har matte tagit idag men det har varit mycket titta i fönster i helgen. Matte har varit borta utan mig i tre dagar och tre nätter. Hon skulle flyga och då ska man inte ha så mycket packning så det blev mig hon glömde hemma. Igår hämtade husse och jag matte på Arlanda och jag fick två nya mjukisdjur så nu är allt bra.

Matte har bestämt att den här veckan har vi extremt mycket att göra. Men när vi har gjort allt det, vad det nu är så är det dags för pälsvård. Det låter som att både öron tassar och en del annat ska få sig en omgång.

Idag har min bästa spår-Stina varit här tillsammans med Celine och Tindra. När Stina och husse o matte lade spår fick ingen hund följa med. Någon rev ner en blomkruka i vardagsrummet och jag kan inte skylla på Celine och Tindra säger matte. Jag tror att hibiskusen hoppade ner själv, den hade säkert lessnat på utsikten. Tänk att stå i samma fönster jämt.

Det var ett riktigt långt spår jag fick gå idag, men både vanliga vinklar, tokvinkel och bloduppehåll. Ganska snart efter att vi börjat så blev det lite fel. Matte säger att det var springskorna, husse säger att det var hans fel för han tappade greppet om linan. När han gjorde det så tog springskorna över och drog iväg. Efter en stund fick jag stopp på dem och vände tillbaka till husse. Det vore ju synd om han skulle missa spåret.

Eftersom man blir så ivrig när springskorna drar iväg så  dröjde det en stund innan jag kunde koncentrera mig ordentligt. Den där tokvinkeln missade jag helt men annars gick det bättre o bättre. Skanken hittade jag och strax efter dök även matte upp. Just då höll Stina på att berömma mig men eftersom matte inte gillar att jag drar iväg själv så muttrande hon något ohörbart. Husse såg i alla fall glad ut och matte var säkert det hon med.

Matte säger att det är svårt att få med två hundar på samma bild och omöjligt att få en bra bild på tre. Här är lite bilder, visst är dom söta mina Cockervänner? Celine börjar bli väldigt tuff Jag tror att hon tyckte att jag var stor och lite farlig i början.

Ett hurra för söta Tindra som fyller tre år i morgon Jag har gett henne ett paket men vad det innehåller tänker jag inte tala om.

     

Igår var det köttbulledag igen. Jag har kommit fram till att det finns tre sorters köttbulledagar. Skola, utställning och viltspår och i höst har det varit massor av sådana dagar.

Det var min bästa viltspår-Stina som kom hit och hjälpte oss lägga spår. Matte hon hade tänkt på nästan allt. Blod, klöv, snitslar, köttbullar, kaffe o mat. Men hon hade glömt att även hundar behöver något extra så jag bjöd på tandborstarben. Vilken lång tid det tog för lilla Celine att äta upp sitt. Dom är väldigt söta både Celine och Tindra.

När spåret läggs så får man inte vara med. Då stod jag i fönstret och räknade minuterna och dom var många och långa. Sedan är det en massa kaffe och prat innan det är dags att gå. Men det gör inget för då kan man leka när man är hund. Och titta på matte som anstränger sig att ta kort som det bara blir svansar och halva hundar på.

Spåret var längre den här gången och det tycker jag är bra. En gång stannade husse till och kikade efter snitseln som matte hängt upp. Det gjorde inte jag, nosen i backen och bra fart framåt det är min stil. Stina säger att man inte får vara för snabb så jag tror att jag får lämna springskorna hemma när det är spår.

Så kom vi då fram till min klöv,den som man får bära hem men inte gräva ner. Alla sa att jag var så duktig. Matte har också blivit riktigt duktig. Nu står hon inte bara där och tycker att jag är gullig utan hon  kan ta kort. Precis när jag ska ta min klöv.

Igår var jag så lortig att matte försökte ta kort på lorten. Hon bestämde att jag skulle stå snyggt som på utställningar. Det gjorde jag inte utan jag dansade på två ben. Kortet finns på sidan foto 2006.

Jag har fått ny mat Royal Canin Energy 4800. Det är mat för hundar som har snabba springskor och behöver lite extra. Den är god men jag tror att matte har läst fel på doseringen. Det hon delar upp på två mål borde vara en portion och sedan en lika stor på kvällen.

Apropå mat så fick jag älgbiffar med gorgonzola i igår. Det är himmelskt gott bättre än köttbullar faktiskt.

Köttbullar fick jag frikostig tilldelning av i lördags. Vi var i min skola och hade kurs i hjärngympa i 2,5 timme. Det var den vanliga hagen och den vanliga fröken. En del av de andra hundar kände jag också.

Vi fick använda både nosen och hjärnan i en massa roliga övningar. Först fick alla hundar träna sig på att vänta medan mattarna och min husse lade ut små korvspår. Personligen tycker jag nog att det luktar mer spännande om viltspår. Men korv är gott så jag letade reda på bitarna och åt upp dem.

Kicki hade en kasse full med mjukisdjur och vi fick välja varsin som sedan skulle gömmas. De andra hundarna var försynta när de valde men jag körde ner nosen i kasse och vevade runt tills jag hittade en röd nalle. Efter att vi letat rätt på gömda leksaker behövde matte, husse och andra människor kaffe. Vi hundar fick sitta och titta på, ok då, jag fick en bit ostsmörgås av matte.

Efter kaffepausen skulle alla hundar träna in en cirkuskonst. Matte bestämde att jag skulle öva på att rulla runt. Det gick åt några köttbullar ur husses ficka men sedan kunde jag. Efter en stund fick vi visa upp vad vi tränat på. Matte och husse tyckte att jag var så duktig. Alla hundarna hade övat flitigt på sina cirkuskonster. En del av dem har matte bestämt att hon ska träna med mig.

Efter en lite pratpaus fick vi prova på olika leksaker. Sådant som matte kallar pedagogiska leksaker. Det var väldigt roligt för i alla gömde matte en liten bit köttbulle. Bäst var nog röret med en bricka och ett snöre. Husse ska göra ett sådant åt mig. Vi fick diplom också innan vi åkte hem.

Vi var trötta när vi kom hem men om någon tror att jag sov bakom soffan så tror den fel. Jag sov faktiskt i soffan.

   

Jag har haft besök av den söta Celine igen. Stina och Tindra var också med. Men Celine är så liten att man måste göra sig till lite extra för henne tycker jag. Det påstås att vi är svårtfotograferade men det beror på att varken matte, husse eller Stina är lika spänstiga  och snabba som Celine och mig.

Inte nog med att vi hade besök hela dagen i går. Idag har det kommit folk i två omgångar fast dom stannade inte länge tråkigt nog. Första gången det kom några fattade varken matte eller husse det så jag fick tala om det för dem. Andra gången vara bara matte ute och hon ropade på husse att han skulle komma ut utan mig.  Dumt för jag var snabbt ute innan husse hann ens fatta det. Alla som var här tyckte att jag var en trevlig hund så varför matte bestämde att jag skulle vara inne begriper jag inte.

Dom som var här ska komma tillbaka och gräva ner elledningar. Jag undrar om dom behöver hjälp med att gräva? I så fall är det bra att vi redan har träffats.

Efter det första besöket idag kallas jag vakthunden.Andra namn jag har är t.ex hjälpsamma hunden . Den här veckan har jag hjälpt husse att gräva upp potatis och att borra på ett par ställen. Matte har fått hjälp att  sy gardiner och att baka. Jag har hjälpt till med en massa annat med både ute och inne. Lortiga hunden kallas jag ju också och matte kallar mig ibland för solskenspojken. Det finaste namnet är stora viltspårshunden tycker jag.

Det där med viltspår är verkligen roligt. Men eftersom matte är så stolt över mig så får hon berätta om det. Själv ska jag vila mig man blir trött av att spåra och bära. Det är dessutom en sak jag behöver fundera över. Varför får man inte gräva ner klöven när man hittat den?

   

Ända sedan i början av sommaren har jag haft en favoritplats bakom stora soffan. Nu har matte flyttat dit min fäll som legat i hallen. Hon bestämde att eftersom jag aldrig ligger i hallen numera så kan jag ha fällen bakom soffan. Det blev så mysigt när jag bäddat om lite så att jag fick fällen precis där jag ville ha den.

Jag ligger faktiskt mer och mer i soffan nu igen. Det var ju mest när det var så varmt som det svalkade bakom soffan. Men jag fortsätter att ha min koja bakom soffan kvar, det är bra om man  är jättetrött  och vill vara helt ifred.

Det där med att jag aldrig ligger i hallen är förstås inte riktigt sant. Det händer om någon gått ut och glömt mig. Men då ligger jag på mattan precis innanför dörren. Jag låter i alla fall matte och husse tro att jag ligger där hela tiden.

Det finns fortfarande godis i våra träd. Det konstiga är att man aldrig kan veta säkert var det växer godis. Utan jag får klättra och söka varje dag. Det händer även att det växer frolic i någon rabatt.

Något annat som finns lite överallt är sork. Just nu är jag inne i en riktig grävperiod. Igår fm. när matte och jag var ute hittade jag ett väldigt intressant ställe. Jag grävde så grundligt att matte sa att jag hade lera långt över öronen. Men det gör inget för när vi kommer hem springer jag till stora dammen som nu är ganska full.

Igår dök jag från berget så vattnet stänkte. Sedan gick jag omkring i dammen och bara njöt. Matte har försökt att ta kort när jag springer rakt uppför berget men hon hinner aldrig med.

Mattes underliga prioriteringsförmåga visar sig idag med. Hon bestämde att hennes sida om trädgården skulle uppdateras före min sida. Vem bryr sig om trädgården när regnet bara häller ner. Matte går ju inte ut och gräver nu precis .

På fm. regnade det inte så matte bestämde att husse och hon skulle dricka kaffe ute så att jag fick springa av mig lite mer. Jag tror att det var för att jag såg ut som jag skulle göra allt svart om jag kom in. Handdukarna blir svarta och jag kallas lortiga hunden när det är sånt här väder.

Den här veckan är det ingen skola alls. Jag vet inte om man kan säga att vi är lediga för matte har ju en massa  idéer. Det senaste är att jag ska krypa. Det kan jag väl en bit men det blir ju inte samma härliga fart som när man släpper loss springskorna.

Matte har bestämt att vi ska gå en kurs i hjärngympa snart. Jag tror att hon tycker att hon behöver det för att  hon ska kunna hänga med på alla mina påhitt.

Idag har vi varit och köpt nya plantor som jag hoppas att jag ska hjälpa till att gräva ner. Däremot har någon bestämt att motorsågar inte är något för mig. Det betyder att husse fick klara sig utan hjälp när han tog ner ett träd häromdagen. Konstigt träd det var bara hål inuti. Jag tror att det torkat, så jag vattnade noga på bitarna som husse sågat upp.

Vi har varit till en möbelaffär också idag. Dvs. jag fick inte följa med in och det tycker jag var dumt. Det är matte och jag som bestämt att husse skulle få en ny fåtölj och då borde jag fått vara med och välja. Nu har jag bestämt att när vi hämtat den ska jag provligga först.

Vi har i alla fall alla saker hemma nu för att börja träna viltspår på egen hand. Fast jag tror att jag ska be Stina komma och visa oss lite mer, det var så roligt när dom var här. Jag litar inte riktigt på att matte och husse fattat allt ännu.

Matte kunde ju inte ens ta ett ordentligt kort när jag kom med skanken i munnen. Hon tänkte inte ens på att hon hade kameran förrän Stina sade till henne. Matte säger att jag var så gullig. Jag vill inte vara gullig, jag vill vara en riktig viltspårshund.