2004    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -06    Febr -06    Mars -06   April -06    Maj -06    Juni -06    Juli -06    Aug -06    Sept -06    Okt -06    Nov -06    Dec -06

 


YATZY-nytt april 2006

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Imorgon är det dags för min skola säger matte. Det betyder att det är en massa öva idag. Fast det där med att hälsa fint får vi vänta med tills husse kommer hem. Med fint menas att man inte hoppar eller tuggar på folk. Alltså får man inte vara vansinnigt glad och det är svårt när man heter Yatzy.

Förra veckan var husse med matte och mig i skolan . Det var också en ny hund med, en svart Flat Coated Retriever. När jag såg henne blev jag så glad att jag bara tjöt. Jag känner ju flera av den rasen och det är trevliga hundar.

Det var roligt att ha husse med. När det blev dags att man skulle leta reda på en försvunnen husse eller matte så blev det husse som fick springa och gömma sig. Husse gömde sig och ropade på mig och jag flög som en  projektil till honom. Lika snabb var jag med att passa på att ta ett frivarv när jag hittat honom. Men det var det fler hundar som gjorde.

Dagen efter skolan åkte matte bort direkt efter frukosten. När hon kom hem hade hon ny frisyr och Nonnon med sig. Jag kan väl säga att jag blev så glad att det där med hälsa fint inte fanns i mitt huvud.

Nonnon som är mattes mamma skulle vara kvar här ett tag och sova i gästrummet. Det är trevligt med folk som stannar länge. Men det där med att dom sover i det andra huset är inte så roligt. Jag tycker att det är svårt att hålla koll på vad dom gör då.

Dagen efter åkte matte och Nonnon bort ett tag. Husse och jag tog en lång skogspromenad. Precis när vi kom hem så kom matte och Nonnon. Jag blev så glad att jag var tvungen att vädra springskorna ordentligt. Det blev en rejäl vända längs hela tomten och en bit i skogen. Matte blev inte glad utan sa att hon höll på att få hjärtinfarkt på mig. Vaddå jag var faktiskt inte uppe på vägen den här gången.

Dagen efter så började matte och husse med förberedelserna för ett kravallstaket. Dom har bara väntat på att något som heter tjälen ska försvinna innan dom bygger ett sådant. Tydligen är tjälen borta nu och husse har satt små pinnar överallt för att visa var staketet ska vara. Pinnar som man inte får dra upp.

Vi har suttit mycket på altanen och solat nu. Jag sitter också i en stol, då ser man bättre.

Jag har hittat sådana som bodde under snön. En del av dom bor under den lilla bron upp mot skogen. Men sedan hela jag försvann under bron har matte bestämt att jag inte ska vara där. Jag var i ett bedrövligt skick när jag kom fram. Med det menas att jag behövde duscha.

Nu är det ju så att jag gillar vatten. Matte säger att jag lever farligt på berget vid stora dammen. Men jag kan faktiskt simma.

Vatten är gott att dricka och jag har hittat en tunna med isvatten. Det var perfekt höjd på den tunnan. En sak som inte är så perfekt är att jag kissade på mattes julros i morse. Vad hon sa då tänker jag inte berätta.

 

 

En dag  var husse försvunnen. Att han inte var inne det visste jag men jag hittade honom inte ute heller. Det konstigaste var att det luktade husse bland äppelträden. Jag spårade och nosade utan att hitta honom.

Inte så konstigt för till slut så upptäckte jag att husse satt högt uppe i ett av äppelträden. Jag försökte klättra upp till honom men matte bestämde att jag inte fick det.

Matte hon bestämmer så mycket hon. Vi har en dörr som jag får gå in genom när jag grävt diken och då hamnar jag direkt i duschen. Matte påstår att man bara kan gå in genom den dörren inte gå ut. Jag har faktiskt sett matte gå ut där men på något sätt har hon bestämt att hundar bara kan gå in.

Vem som bestämt att jag skulle börja påsken med att kräkas vet jag inte heller. Det som kom upp var ett rött nät som suttit kring en skinka. Hur nätet hamnat i min mage har jag ingen aning om.

Nu har isen försvunnit på lilla dammen med. När jag gick på isen där så sjönk den. Lilla dammen är inte så djup så man behöver inte riskera att bada hel o hållen. Det är en bra damm att köra ner nosen och bubbla lite i. Dessutom är det gott att dricka där när vi kommer hem från skogen.

Vi har gått mycket i skogen nu när nästan all snö är borta. En dag så hittade vi ett hus långt in i skogen. Det var ingen hemma men jag måste säga att det var ett rejält kravallstaket runt om. Staketet var gjort av stora stenar. Jag hoppas att det inte är ett sådant husse ska bygga här.

Nu har jag lärt mig att när husse hissar den stora flaggan då kommer det folk hit. Den här gången var det dom där barnen som kallas barnbarn, deras föräldrar och Ville.

Ville och jag lekte farliga hundar på altanen när alla satt där och drack kaffe. Mest var vi under bordet. Ville och jag drack vatten i badrummet och då visade jag honom att skålen är så stor att man kan tvätta fötterna i den med. Matte som annars är så förtjust i att jag ska ha rena tassar tycker inte att det är någon bra ide.

När Ville satt i sin bur i bilen för att åka hem hoppade jag in i bilen. Men jag fick inte följa med.

Det har varit en massa kammande och fotograferande i helgen. Matte ville ställa mig fint och så fick husse låna kameran och ta kort. Han fick ta ett kort på mitt huvud också när vi satt på altanen. Då satt jag och solade och tittade på fåglar.

   

 

Nu har vi börjat skolan igen matte och jag. Egentligen så är det inte helt klart vem av oss som behöver det bäst. Man kan säga att det beror på vem man frågar.

Det var mycket djur redan på vägen till Uppsala. En åker var full med svanar fast vi hade inte tid att stanna sa matte. Det var synd även om jag misstänker att jag knappast hade fått gå ur bilen där.

Sedan såg vi en räv som hade gått i trafikskola för den vände när den såg bilen. Det kom en fasan som gick rakt över vägen framför bilen. Den skulle behöva lära sig trafikvett sa matte.

Skolan var rolig även om det som vanligt var en hel del sitta still och lyssna. Vi var sex hundar av olika sorter och en trevlig fröken. Alla som bestämmer när man går i skolan heter fröken tror jag.

Matte hade torkat blodpuddingsgodis i fickan men jag bryr mig aldrig så mycket om godis när vi är i en skola. Det finns liksom inte tid till det.

På hemvägen var vi  glada, smutsiga och trötta. Matte sa flera gånger att hon var väldigt nöjd med mig. Det och att det varit väldigt bra sa hon till husse med när han kom hem.

Både matte och jag behövde duscha när vi kom hem. Igår fick jag duscha flera gånger. Det berodde på att jag upptäckte hur kul det är att gräva ut diken. Matte tyckte att det hade vi nog inte i läxa. Men det tror jag.

Det blev ett mer ofrivilligt dopp i dammen senare. Jag gick och balanserade på berget som jag gjort hela vintern. Fast förut var det is på dammen när jag halkade ner. Det var det inte nu utan djupt vatten så hela jag försvann.

Eftersom jag hade lina och sele blev det en hel del som behövde hängas på tork. Själv la jag mig på tork i mattes säng.

  

 

Eftersom man inte får ta veden så tog jag in en egen pinne när jag varit ute. Det får man inte heller göra sa matte. Hon  muttrade något om nystädat för att det skulle komma folk.

Det där med att städa samma dag nästan all snö smälter verkade väldigt felplanerat tycker  jag. Där höll faktiskt matte med mig. För var gör man av blöta lätt leriga tassar när alla golv är rena? Det blev så att jag sprang upp och satt mig i sängen för att inte vara i vägen. Sängen blev inte så ren för att uttrycka det lite enkelt.

Matte och husse uppförde sig väldigt konstigt med tanke på att det skulle komma folk. Direkt efter frukosten hissade husse den där stora blågula blomman i flaggträdet. Matte dukade fram för kaffe i matrummet. Jag började vänta på att det skulle komma folk . Då säger matte kom nu vi ska åka bil.

Åka bil  ska vi inte vara hemma när det kommer folk? Hur dumt och konstigt som helst. Det visade sig att vi skulle till en som heter Henrik och han är veterinär. Han ville titta på mina tänder och så fick jag en spruta i nacken och lite godis. Varför jag fick godis vet jag inte . Det var så trevligt där att det verkade onödigt.

På hemvägen såg vi stora fåglar med världens längsta ben. Matte blev så glad att hon gick ur bilen och fotograferade dem .Jag hade också velat gå ur bilen men det fick jag inte. Benen på fåglarna var som flaggträd, så smala och långa var de. Matte sa att det var tranor som var på väg norröver.

En dag tidigare så hörde matte och jag orrar som spelade i skogen.

Strax efter att vi kommit hem så kom det folk och det var det bästa folk jag vet. Jag höll på att vifta av mig svansen så glad blev jag.

Matte fick blommor, husse fick ett stort påskägg med människogodis och jag fick paket med hundgodis.

Sedan var det god mat och väldigt trevlig hela helgen. Särskilt igår när det var min födelsedag. Av matte och husse fick jag en ny matskål och en studsande pipande komet. Av våra gäster fick jag en väldigt rolig ko.

Den busade jag med flera gånger igår.

   

 

Snart fyller jag två år och ändå verkar matte och husse inte ha bestämt sig för vad jag heter. Jo, jag heter Yatzy när jag ska komma men annars har jag många namn. Matte kör fortfarande med lilla hunden fast jag är stor. En kväll  fick jag ett helt nytt namn, delikatesshunden. Det var när jag hittade en sked med löjrom och majonnäs  i diskmaskinen. Gissa om det var gott?

Husse kallar mig för en riktig flipperkula. Det gjorde han senast idag när vi kom hem från förmiddagspromenaden. Han påstod att jag for som en flipperkula längs väggarna. Matte trodde att det var en elefant på övervåningen för att det dånade. Antagligen klampade husse omkring där.

I lördags hjälpte jag husse att spika fast sladdar. Då sade husse till matte att jag var mellan hammaren och spikhuvudet. Jag ville bara kolla att det blev ordentligt gjort.

Just nu får jag inte se vad husse gör så frågan är hur pass ordentligt det han gör blir gjort. Husse är ute i det andra huset och gör i ordning gästrummet. Matte har bestämt att jag ska vara med henne och sy gardiner och planera mat. Allt tyder på att vi ska få besök som ska sova här. Undrar om dom som kommer gör det för att jag fyller år. I så fall hoppas jag på många paket, gärna en verktygslåda.

Det ligger  fortfarande vedpinnar här som man inte får röra. Nu tyckte jag att det vara dags att testa om matte kanske ändrat sig om det. Snabbt tog jag en pinne i munnen och satt full fart in i vardagsrummet. Direkt hördes mattes röst" vad har du i munnen". Jag fattar inte att hon ser allt.

Matte säger att det är vår. Det gjorde hon när jag grävde efter dom som bor under snön och kom in lerig som en nyplöjd åker. Jag var tvungen att gräva djupt för dom hade gömt sig. Det blev duschen inne och sedan flyttade jag om några mattor och soffkuddar för att bli torr.

Vår eller inte vår, i lördags fick husse köra det där monstret som sprutar snö. Men sedan blev det väldigt fint så vi satt ute och drack kaffe. Jag solade  och tittade på fåglar.

Inne tittar jag på fåglar genom att sitta på en säng. Matte muttrar ibland om att det vore bra om hon hann bädda innan jag sätter mig. Men det tycker jag är väldigt onödigt. Inte gör det mig något om det är obäddat.