2004    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -06    Febr -06    Mars -06   April -06    Maj -06    Juni -06    Juli -06    Aug -06    Sept -06    Okt -06    Nov -06    Dec -06


YATZY-nytt december 2006

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Titta, jag har fått en julhund även den här julen. Nu har jag två stycken och de skäller olika. Den nya låter ganska hes tycker jag. En pytteliten röd råtta fick jag med. Det var första paket vi öppnade. Medan husse och matte öppnade sina paket spelade jag röda råttans julvals för dem. Mycket vackert om jag får säga det själv.

Skinka har jag fått i jul fast för litet tycker jag nog. Till nyår ska vi städa gästrummet och ta fram en ny skinka säger matte. Då kan man hoppas att jag får mer då.

En dag var vi hemma hos Ville, då fick jag köttbullar. Ville kan ha en köttbulle på nosen och vänta på att hans matte säger var så god. Nu fick jag träna på det och jag tränar gärna när jag får köttbullar. Ville har en bättre nos att lägga saker på än mig. Det finns mer plats på hans nos.

Matte jagade mig och Ville med kameran. Det gick inte så bra utan matte sa att hon behöver en snabbare kamera. En Engelsk springer och en Welsh springer spaniel, finns det tillräckligt snabba kameror för att fånga det?

En dag när jag var ute satt det en hackspett och hackade i en stolpe precis utanför staketet. Det är på min tomt och stolpen är till vår telefon och ström. Jag sa till hackspetten att han skulle sluta föra oväsen. Den hackade så högt att den inte hörde vad jag sa. Husse säger att hackspetten har en kottsmedja högst upp i stolpen. Mycket konstigt ska man få vara med om.

Matte tog förresten bort skalet på julskinkan. Det skulle fåglarna få bestämde matte. Vi kunde inte hänga det bredvid fågelbordet för då skulle rävarna ta det. Skalet måste hänga innanför staketet. Husse hängde det i ett litet äppelträd alldeles för högt tycker jag. Dessutom borde han ha hängt det i ett träd med klättervänligare grenar. Jag jobbar på att komma upp men det fattas en liten bit. Än så länge alltså. Nu går jag ut och leker klätterwelsh igen.

                                     GOTT NYTT ÅR från Yatzy

 

Nu har jag varit på svarta listan igen, det är väl bäst att jag erkänner det direkt. Dörren till soppåsen stod öppen lite grann i torsdags och min nos drogs in där och jag började äta. Vad det var vet jag inte utom att matte bestämt att det inte var något för mig. Hon hade fel ,det var himmelskt gott.

Men eftersom matte bestämt att det inte var något för mig blev hon jättearg. Hundar ska inte vara i soppåsen sa hon ilsket. På matte lät det som om hela jag var där. Sedan kom det vanliga att nu fick husse mig för nu var hon arg. Ilskan går snabbt över och sedan är jag mattes hund igen.

Efter det har jag skött mig relativt bra tycker jag själv. Så nu hoppas jag att de flesta paketen är till mig. Matte och husse tycker inte att man ska ha paket under granen när man har en Yatzy i huset. Jag är nämligen världsmästare på att packa upp paket. Så några  ligger i bokhyllan och resten i en stor säck.

Vi har en elefant i huset på nätterna. Matte och husse säger att det måste vara en elefant som klampar omkring i trappan och väcker dem. Nu har dom börjat sätta kravallstaket för trappan på nätterna. Igår kväll glömde husse det. Så före sex i morse väcktes dom av elefanten som dunsade omkring. Elefanten t.o.m. skällde i morse, hänsynslös typ eller hur?

Vi har fortfarande lite snö och is kvar. Det finns i alla fall så pass mycket öppet vatten   i bäcken från stora dammen att jag kan bada och det är skönt.

Idag har vi gjort i ordning julskinkan. Det tar hemskt lång tid och jag har bara fått en liten bit än så länge. Ibland undrar jag hur matte kunde laga mat och baka utan min hjälp förr.

Oj, nu ropar matte att jag höll på att glömma något. Det var att säga  GOD JUL, alla mina vänner. Jag hoppas att alla får ordentligt med köttbullar, skinka och paket.

Vi har fått snö, alldeles riktig vit fin snö. Vattnet på dammarna har varit fruset ett par dagar. Men jag har upptäckt att på den stora så finns det lite öppet vatten, precis där det strömmar in i dammen. Där har jag druckit de senaste dagarna.

Idag upptäckte jag att man kan faktiskt klämma ner sig och bada där så det gjorde jag. Sedan sprang jag under granarna och blev lortiga hunden. Det tycker matte är en prestation att bli så lortig när det är snö och fruset ute.

Innan jag berättar vad som hände igår ska jag skryta lite. Jag kan klockan, det är alldeles sant. Varje kväll när klockan är sju säger jag till matte att jag vill ha mitt tandborstarben. Fattar hon inte direkt går jag bara efter henne och stirrar på henne. Visst är jag smart och duktig?

Det som hände igår var inte smart tyckte matte och husse. Jag hamnade på svarta listan ett tag då. Husse hade tagit fram jobbväskan och då vet jag att jag inte ska med så jag höll mig på avstånd. Men precis när husse skulle gå ut genom dörren tog han en drickaback i andra handen. Det betyder åka och handla och då ska jag med. Alltså rusade jag ut mellan husses knän och han hade inte en chans att stoppa mig. Husses händer var upptagna och när jag rusar så där går det så fort att ljudet inte hinner ifatt mig.

Både husse och matte påstod att dom sagt nej när jag drog iväg ut. Men det hörde inte jag. Husse slängde in mig innan han åkte och det var då matte sa att jag var på svarta listan. Det betyder att man måste sköta sig extra noga ett tag så att matte tycker att jag är för gullig att vara arg på.

Idag har matte och jag varit ute och gått på åkern. Där finns det gott om spår. Jag lyckades nästan hitta sork idag. Man gör så att man gräver från två håll. Sedan stoppar man in nosen och bänder loss taket. Då dyker det upp flera gångar. Någon sork hittade jag tyvärr inte.

Något annat som jag letar efter är mina julklappar. Paket finns det här men inget som luktar mitt. Nu har jag letat i stora frysen. Det fanns inga julpaket där men mycket som luktar gott. Man kan ju hoppas att något av det är till mig.

     

Vädret och jag har lurat matte. Det var så att matte bestämt att idag skulle hon lägga ut julkortet på min sida. Men så blev det sol frost och fotoväder. Eftersom jag var ute och spelade fotboll i solen så fick matte en bild på mig som hon ville lägga på startsidan. Då bestämde matte att julkort och julpynt kan vänta. Hon kan vara rätt flexibel min matte.

Det är alltså vitt av frost ute. Det betyder att det är is på både lilla och stora dammen. Jag kan inte bada. Det behövs inte heller för nu är mina tassar så rena att jag får gå in genom ytterdörren. Annars har jag fått gå in via duschen varenda dag ett tag nu.

Imorse när matte såg hur kallt det var ute bestämde hon att det var brasväder. När hon säger det till husse betyder det att vi ska ha brasa till frukosten. Det är väldigt mysigt, knastrigt och varmt.

Ute så retar fåglarna mig. Antingen är dom uppe i ett träd eller på marken på fel sida om staketet. Jag får inte stå på två ben mot staketet. Men det är faktiskt nödvändigt om man ska hålla reda på de retsamma fåglarna. Även när dom är på andra sidan staketet så är det faktiskt på min tomt.

Min matte säger att hundutställningar är så bra för att man får prata med andra hundägare framförallt Welshägare. Hon tycker att det är roligt att höra hur andra hundar uppför sig med ensamhetsträning, respekt för bilar, inkallning o annat. Men vi hundar då? Vi får som mest bara hälsa på varandra på utställningar.

Min matte har köpt massor av julklappar. Hon ville inte ha hjälp med att slå in dem av mig. Idag har matte skickat iväg en massa paket. Tänk om något till mig åkte med? Jag såg en....... och en ........ som jag gärna velat ha.

Min matte har bakat i två dagar. Hon tar gärna emot hjälp av mig. Den hjälpen består av att jag ligger så nära  hennes fötter jag kan. Det får jag för jag är aldrig i vägen säger matte.

Min matte fick problem med tvättmaskinen ikväll. Hon sa saker som det nog inte var mening att någon skulle höra. En halvtimme höll matte på att säga sånt man inte får. Jag försökte hjälpa till men  till slut fick vi ropa  på husse. Då fick inte jag vara med längre. Matte satte upp kravallstaket mellan mig och husse. Hur det går ihop med att jag aldrig är i vägen vet jag inte

Ute är det nu så blött och lerig att matte säger att det ser ut som en flock elefanter sprungit längs staketet. Det måste det ha varit för inte kan jag ha sprungit upp den där lerstigen alldeles själv.

Inne håller jag koll på om julen och snön är på väg genom att titta ut genom olika fönster. Det är en och annan blomma i vägen men det får man stå ut med tycker jag.

        

 

Nu har det varit årets sista köttbulledag. Vilken hemsk tanke, får jag inga mer köttbullar i år???

I lördags var det storbad med hela huvudet inne i duschen, balsam, kamning och utegångsförbud. Det var tur att vi gick och lade oss tidigt så jag kunde hålla mig ren.

På söndagen väckte matte mig mitt i natten. Jag fortsatte att sova i bilen på vägen till Stockholm.

När vi kom fram var det som vanligt en veterinär som kollade att jag mår bra. Det gjorde jag bortsett från att jag var trött. Vem vill vara vaken klockan sju? Som tur var kunde jag sova i buren medan matte och husse drack kaffe.

Tina var där och det var hon som visade mig för den där som heter domare. Jag börjar inse att det är många som heter så för jag träffar olika varje gång. Tina sa till matte att hon hade godis åt mig men vad det var talar jag inte om. Domaren  tyckte jag behövde kraftigare bröstkorg. Då var det ju tur att jag sparat mitt  godis tills vi kom hem. Matte gav mig köttbullar och älg då.

Som vanligt när det är köttbulledag så träffar man folk som man känner och det är trevligt. Tina var ju där och henne gillar jag verkligen. Så kom min spår-Stina, tänk om hon och jag kunnat gå ut och leta upp närmaste skog. Figges matte Maria var där fast utan Figge. Vi träffade min skolkompis Divas matte men inte Diva hon var någon annanstans då.  Flera andra träffade jag och det är så trevligt, fast oj vad trött man blir efteråt.

Jag fick en ny rosett  igår och så köpte  matte massor av tandborstarben.

Vi sov alla tre när vi kom hem. Ja, först var jag tvungen att spring av mig lite och ta ett dopp i stora dammen.Man kan inte vara utställningsren hur länge som helst tycker jag.

Idag har vi varit i blöta skogen. Det är massor av nya vattendrag där. I skogen växer det inte längre kantareller utan kantarellsoppa säger matte.

När vi kom hem spelade vi fotboll och jag badade innan vi gick in.

Matte säger att den här veckan ska hon ägna sig åt att baka och köpa julklappar till de där barnen som kallas barnbarn. Jag undra vad jag ska göra? Vara med husse och sedan sova i mattes säng kanske. Det verkar inte som hon kommer ha tid att vara där och då kan jag värma den åt henne. Om jag inte ska vara med och baka. Bäst att jag vilar en stund nu genast.

Vilka röstresurser min matte har när det gäller datorn. I tisdags kväll upptäckte matte att hennes och min dator uppförde sig konstigt. Det var konstiga rutor med meddelanden som att "Windows startar om i felsäkert läge" och "Entering sleeping mode". Matte stängde av datorn och startade om eländet, mattes ord inte mina. Då tjöt datorn och sedan tjöt matte efter husse.

Det visade sig att något som heter "hårddisk" kraschat och det blev ingen glad över. Som tur är så är min husse väldigt duktig och nu är allt räddat och installerat på en ny hårddisk.

Medan husse satt inne med datorn i onsdags så gick matte och jag i skogen. Plötsligt så hittade vi spåret som vi gick i måndags. Gissa om jag spårade. Jag t.o.m. kröp under en gren som jag hoppat över i måndags. Det var lite snopet att det inte fanns någon klöv i slutet. Jag tycker gott att matte kunde ha en reservklöv i fickan. Men det var bara att spåra levande rådjur i stället. Sådana spår finns det överallt.

Matte och jag är inte riktigt överens om hur många håll man kan gå åt i skogen. Enligt matte finns det bara höger. vänster och framåt. Då har hon helt missat det viktigaste hållet, rådjursspår.

När vi kom hem var det storbad . Det betyder att man även måste ha huvudet inne i duschen vilket är väldigt svårt. Huvudet ramlar ut och mattes fötter får simma. Anledningen till badet var att vi skulle åka till Tina och trimma mig inför köttbulledagen.

På vägen dit köpte vi en ny hårddisk. Stackars husse fick jobba hela torsdagen med datorn. Matte och jag julstädade, ganska onödigt med tanke på hur jag ser ut när jag kommer in.

Igår var det  stora springskodagen. Jag sprang väldigt fort och dessutom blåste det kraftigt. Antagligen var det därför det var en sådan dag då jag aldrig hörde när matte ropade på mig. Till slut muttrade matte något om att husse fick överta mig och att hon inte ville se mig på ett tag. Det där säger hon bara, för vad skulle matte göra utan mig.

På något konstigt vis tycker matte och husse att jag ser större ut nu när jag har mindre päls. Låter lite konstigt, jag är faktiskt stor hela tiden. Matte säger att jag är vacker. Husse säger att jag är snygg. Jag undrar vem som har rätt av dem?

Gårdagen började bra tycker jag. Husse skulle packa in saker i bilen och jag hjälpte till. Fast han skulle ha saker på min plats och jag skulle inte ens få följa med. Visst är jag snäll?

När husse hade åkt gick jag in till matte och hjälpte henne att baka lussekatter. Det är katter som man kan äta. Jag var väldigt hjälpsam sa matte. Visst är jag snäll?

Här är den snälla hjälpsamma Yatzy med ätbara katter. Det blev andra bullar senare på dagen.

Men först var matte och jag ute. Vi sprang, lekte och tränade utställning. Dessutom hjälpte jag matte att ta fram  spårlina och min sele, klöv, snitslar och blod. Sedan kom husse och han ville ha kaffe och smaka katterna. Det var efter det man kan säga att det blev andra bullar.

Matte tog klöven och det andra och gick iväg själv utan mig. Det tycker jag var hemskt dumt. Matte hade aldrig lagt spår och jag hade kunnat hjälpa henne. Det fick jag inte så jag stod i fönstret och sjöng ganska högt för att hon skulle höra hur dumt det var. Enligt matte ylade jag så att det hördes i sju socknar, vad nu det är? När matte kom in sa hon något om oväsen och att nu är du på svarta listan Yatzy.

Senare öppnade husse ytterdörren för att skaka av en matta. Då blev det korsdrag så jag blåste ut genom dörren mellan hans fötter. Jag hann ganska långt innan jag blev inkastad igen. Det är inte så populärt att jag smiter och nu sa husse också att jag var på svarta listan. Antagligen var det för att jag var på den där listan som jag fick så snålt med älg till middag.

Idag har det varit en bra dag tycker jag och jag har fått beröm och köttbullar. Jag väckte matte lite diskret strax före sju vilket är ovanligt tidigt för mig. Eftersom jag förstått att det var dags att gå spår så tyckte jag inte att hon skulle sova längre.

Det hade regnat mycket så ibland var det inte så lätt att hitta var spåret gick. Men jag gick väldigt bra på slutet och hittade klöven som matte gömt. Jag tycker att matte skötte sig hyfsat, hon har ju bara gått bakom husse, Stina och mig tidigare.

När vi kom hem var vi ute och matte och jag visade husse ett av våra agilityträd. Husse hade lånat mattes kamera så han fotograferade.

  

Min matte hon har många idéer hon. Idag fick hon för sig att jag skulle sitta framför ljusslingorna som husse hängt upp på lilla huset. Matte tyckte att det skulle bli ett så fint kort, det tyckte inte jag. Då försökte hon muta mig med frolic som hon satt fast på väggen. Det var bara att klättra upp och ta så många som möjligt i munnen. Så fort det var gjort tog jag springskorna och drog en stor runda. Jag hade faktiskt annat att göra än att vara fotomodell.

Annars har matte bra idéer ibland. Man kan göra mycket roligt med en lång stege som ligger på marken. Vissa av våra träd är gamla och krokiga. Matte och jag har döpt dem till agilityträd. Man kan hoppa över den krokiga stammen. Ja, jag hoppar alltså, än har jag inte sett matte göra det.

Nu har matte gjort en utställningsring på gräsmattan igen. Det drar ihop sig till köttbulledag och idag var det övningsköttbullar. Matte och jag springer några varv, sedan säger matte stå och så springer vi igen. Efter det är det stå igen. Så är det dags för köttbullar och beröm. Det är roligt och tar bara ett par minuter.

Både husse och matte är nytrimmade och halva mina öron. Resten ska tydligen bort snarast har matte bestämt. Och då menar hon inte bara öronen.

Imorse gick matte ut och hämtade en älg som hon lade i ugnen. Där fick den ligga länge innan den var varm nog. Men när den var varm hällde matte något över den och sedan ska den stå i kylskåpet. Vi får inte smaka förrän imorgon. Då är den ju kall igen, visst verkar det ologiskt att göra så?

Idag fick matte helt plötsligt något som närmast kan kallas för vansinnesryck Hon möblerade om i sovrummet utan att fråga mig. Det är betydligt mindre säng framför fönstret nu när jag ska titta ut.

Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om det här än. Det är klart det går ju alltid att stå på fönsterbrädan om det behövs. Visst borde matte ha frågat mig och inte bara husse?