2004    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013     

Jan -06    Febr -06    Mars -06   April -06    Maj -06    Juni -06    Juli -06    Aug -06    Sept -06    Okt -06    Nov -06    Dec -06


YATZY-nytt november 2006

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Jag har utvidgat mitt projekt borta vid stubbarna. Nu håller jag på att gräva ett rävgryt. Rävarna som bor här vill nog ha någonstans att bo när det blir kallare. Jag har inte hittat något gryt i skogen så dom är säkert hemlösa.

I skogen i söndags hittade vi ett huvud som husse säger har tillhört ett vildsvin. Nu är det inte mycket kvar, bara ben. När matte tog upp det trillade tänderna loss. Vildsvinet borde ha ätit tandborstarben medan det levde tror jag.

Igår tyckte matte att det var dags att ta förmiddagspromenaden på ett nytt ställe. Vi åkte bil och sedan gick vi på något som heter Upplandsleden. Väldigt trevligt och det gick att bada i sjön som fanns där. Det fanns ett litet hus som kallas slogbod så nästa gång ska vi ha kaffe med oss bestämde matte. Nu hade vi bara en chokladbit och frolic att äta medan vi vilade en stund.

Ja visst ja matte tycker att jag gott kan tala om att jag rullade mig i hästskit där. Men det är inte mycket att tala om. Det var mest öronen som blev inrullade. Mina öron är badade  nu och dessutom finns det snart inga öron kvar för matte håller på att rycka bort pälsen.

I måndags var en sån dag när det var massor av affärer som skulle besökas i Uppsala. Viktigast var nog att köpa mer mat till mig. Matte köpte en julklapp också till mig. Sedan när vi kom hem tyckte matte att jag var så snäll och gullig så jag fick julklappen redan då. Matte sa att jag kan få något annat till jul. Jag fick en apa som låter, visst är min matte snäll?

 

Matte påstår att badsäsongen är över. Den här bilden tog hon idag och den bevisar motsatsen.

Matte hon bestämmer så mycket hon. Nu har hon suttit och hållit på med sin trädgårdsida igen istället för att ägna sig åt mig och min sida. Trädgården sover nu så den är det ingen som är intresserad av har jag sagt till matte.

I tisdags gick vi ett nytt spår som husse hade lagt. Det var blött och snårigt. Man kan säga så här om spårningen. Husse var inte nöjd, matte var halvnöjd och jag var helt nöjd. Tänk så olika man kan tycka om samma spår. Det var gott om spår efter rådjur och älg och det fick mig att fundera på en sak. Varför ska man spåra efter en död klöv när man kan spåra efter ett helt levande rådjur med fyra klövar?

När vi kom hem drog jag på mig springskorna och snodde klöven. När jag sprungit färdigt la jag den på gräset och gned in huvudet med rådjursdoft. Sedan fick jag bada, det bestämde matte.

Det är ganska mycket bad och dusch nu. En dag grävde jag ett stort dike på stigen bortom jordkällaren. Husse har skottat igen den för annars kommer han inte fram med snöslungan i vinter säger han.

Min löparbana innanför staketet  hade grannbarr som underlag i somras. Nu är det rena lervällingen säger matte. Och det kan jag hålla med om, särskilt på mina bromssträckor har det blivit väldigt geggigt.

Nu är jag en sån hund som inte har något emot vare sig dusch eller pälsvård. Tur det för matte har bestämt att det är dags att börja snygga till mig. Tassarna är nyklippta och öronen ska matte ta hand om imorgon. Det enda som jag tycker är onödigt är att klippa klor. Det kan man hoppa över helt om jag får bestämma.

Det är som vanligt mycket djur att hålla reda på här, fast katterna har vi inte sett på länge. Husse har ställt ut ett fågelhus med mat till småfåglarna. Dumt nog ställde han det på fel sida om staketet. Det står utanför en av grindarna mot skogen. Jag får inte öppna grindar så jag står på två ben och hänger på staketet när jag pratar med fåglarna. Det får jag inte heller göra enligt matte. Hon anser att har man fyra tassar ska alla fyra vara på backen.

Jag har bestämt mig att hålla noggrann koll runt huset. Det finns en misstanke att det bor små möss där. Särskilt under altanen och under lilla altanen och trappan på framsidan. Jag har inte krupit under altanen än men jag funderar allvarligt på det. Trappan till tvättstugan har jag krupit under. Matte sa att jag kan fastna där men det tror jag inte på.

Under altanen utanför gästrummet har jag också funderat på hur man kommer in. Det måste vara några som bor under alla altaner och trappor . Det säger min nos och den kan man lita på.

.

Igår väcktes  vi av väckarklockan alldeles för tidigt  tycker jag. Det tror jag matte tyckte med för henne fick husse och jag väcka, hon hörde ingen klocka.

Jag hade redan kvällen innan förstått att vi skulle iväg på något roligt. Matte hade plockat fram stora gröna ryggsäcken och en del annat. Efter en snabb frukost åkte vi iväg och jag passade på att sova färdigt i bilen. Man kan knappast kalla mig morgonpigg, så att gå upp halv sju är inte min stil.

Vi kom fram till ett ställe där vi aldrig varit förr. Det kom hundar och folk som vi aldrig träffat. Men så kom min spår-Stina och då visste jag säkert vad som skulle hända.

Men jag tycker nog att spåren varit bättre på andra ställen. Jag började fundera på om det verkligen fanns spår i skogen och tittade på husse för att se vad han tyckte. Till slut när jag hittade ett bra spår och drog iväg bestämde husse att vi skulle bryta. Det spåret var efter ett levande rådjur.

Matte säger att de andra hundarna inte heller hittade spåren så bra. Det betyder att det var fel på spåren och inte hundarnas nosar tror jag.

När vi kom hem blev det dusch och pizza. Sedan sov jag i mattes säng.

Idag är det stora baddagen har jag bestämt. Först hittade jag ett bra djupt dike på väg hem från skogen. Där badade jag och drack, väldigt praktiskt att man kan göra allt på en gång. När vi kom hem var det springskorally på tomten medan husse och matte höll på med lite annat. Jag letade även köttbullar i ett äppelträd. Det fanns gott om dem bara man klättrade upp en bit.

När matte bestämde att det var dags för kaffe fick jag gå in via duschen eftersom det inte fanns en vit fläck på mig.

Nästa gång vi var ute badade jag grundligt i stora dammen. Det blir bara mer och mer vatten i den och det tycker jag är bra.

Vad som inte är bra är att den där någon har dykt upp här hemma. Någon gör saker som jag ofta blir misstänkt för. Någon välter en stor blomkruka i lilla hallen mellan matrummet och vardagsrummet. Någon plockar även upp garnnystan ur mattes stickkorg och lägger dem under ett element.

Någon får i alla fall inte ta min fotboll. Titta vad snabb jag är, ingen hinner ikapp mig när jag tar bollen i munnen och drar på för fullt.

Oj vad jag är trött idag. Det är faktiskt skönt att bara ligga inne och lyssna på regnet. Anledningen till att jag är trött är att vi haft besök och då blir det fler att hålla reda på. Speciellt folk som sover kvar eftersom de sover i det andra huset.

Det är min bästa Berit som har varit här. I söndags innan Berit kom så höll matte och husse på med något som dom försökte dölja för mig. Hur dom kunde tro att jag inte skulle märka att husse var ute och lade ett spår fattar jag inte. Min nos känner  lukten på  allt. Matte trodde t.ex. att hon kunde smuggla in skanken innanför jackan.

Efter frukosten på måndagen var det dags för spår. Matte hade bestämt att jag skulle få gå ett spår för att visa  hur duktig jag är. Berit blev väldigt imponerad över vad min nos och jag kan. Dessutom hörde jag att matte var väldigt nöjd med mitt tempo.

Efter spåret, köttbullar och kaffe försvann matte och Berit. När dom kom hem hade dom en massa kassar som inte jag fick hjälpa till att packa upp. Synd jag är bra på det.

Tisdagen var en riktig mysdag. Alla var hemma eller ute med mig. Vi hade brasa till frukost och på eftermiddagen.

På onsdagen körde husse och jag, matte och Berit till en buss. På kvällen när husse och jag skulle hämta dem kom  bara matte och en massa kassar. Matte hade slarvat bort eller glömt Berit i Uppsala. Det hade varit mycket bättre om hon glömt kassarna. Jag blev faktiskt lite ledsen. Men nu har jag hört något om att det ska bli dags för köttbullar snart så jag blev glad igen. Lite i alla fall. Jag har inte fått köttbullar sedan i måndags. Men det är ingen som har sagt när snart är.

Naturligtvis fick Berit se mitt nya grävprojekt som går ut på att frilägga stubbar. Hon blev väldigt imponerad över hur bra jag gräver. Är det någon som tror att jag behöver duscha efter projektarbetet?

       

Egentligen skulle jag behöva sova nu efter en intensiv dag. Men matte säger att vi måste skriva nu för imorgon har vi inte tid. Jag tror att jag vet vad vi ska göra då.

I fredags hände något som varken matte eller jag tyckte om. Telefonen ringde halvsju,det tyckte matte inte om för vi sov. Det var någon som skulle reparera telefonledningen som ringde och han hittade inte riktigt hit. Husse klädde sig och gick ut,utan mig. Det tyckte inte jag om.

Husse kom inte in förrän träden var fällda och telefonledningen reparerad. Inte för att det tog så lång tid men jag fattar inte att jag inte fick gå ut och hälsa.

Efter frukosten gick husse och jag i skogen och jag hittade snabbt ett spår. Husse följde efter mig och jag efter spåret. När jag så ställde mig på bakbenen och pep såg husse rådjuret som jag spårat efter. Då tyckte han att jag var så duktig.

Jag har fått en ny sida här på min hemsida. Den kallar matte Yatzy-fakta och det är för att få en bild till den som hon jagat mig extra mycket med kameran några dagar.

Min hemsida fyller två år i morgon. Jag undrar om jag får tårta då? Lite festligt har det varit redan idag för vi har fått besök som ska stanna flera dagar. Det är sådant jag blir extra glad av.

Glad blir jag också när jag hittar något bra ställe att gräva på nu när marken är frusen. Träden som låg över telefonledningen drogs upp med rötterna under snöstormen. Där är det bra att gräva. Helt perfekt faktiskt eftersom det är precis bredvid komposten.

  

Snön är borta, alldeles borta. Idag är det bara frost på marken och det ger nästan lika bra fart på springskorna som när det är snö. Lilla dammen är helt täckt av is. Den stora dammen har bara tunn is så jag bestämde mig för att bada idag. Matte sa att jag inte var klok som ville bada i isvattnet. Det var skönt men det vet inte matte för hon törs inte bada.

I lördags var det snö när vi gick i skogen. Jag hittade ett väldigt intressant spår av att hund och rådjur nyss sprungit där. När matte och husse fattade det vände vi och gick hem till vår skog. Synd jag hade gärna hjälpt den där hunden att spåra.

Matte påstår att det är skillnad på en jakthund och en viltspårhund som jag. Det tvivlar jag på, jag tror inte alls att det är någon stor skillnad. Lite senare såg jag genom fönstret en sådan där jakthund springa uppe på vägen. Det är kanske där  skillnaden ligger, att dom får springa på vägen det får inte jag. Dessutom hade jakthunden kortare ben än mig.

Igår i skogen hittade jag spännande doftspår i en stor myrstack. Husse sa att det var en grävling som varit där och grävt en massa hål.

Jag har blivit av med en del päls senaste veckan. Matte har köpt en Coat Trim som hon tycker väldigt mycket om att använda. Öronen och tassarna börjar bli riktigt snygga säger matte. Tassarna har husse klippt.

Matte jagar mig med kameran varenda dag just nu. Min hemsida fyller två år på måndag och tills dess vill matte ha en snygg bild på  hela mig. Hon har det inte lätt eftersom hon vill ta bilden ute och där är det full fart oftast.

  

Vi har fått ordentligt med snö och det uppskattar jag. Troligen gör matte och husse det med, för snö betyder ren hund. Vilket i sin tur betyder att ingen kan kalla mig för lortiga hunden just nu.

Matte kallar mig mest stora viltspårshunden eller solskenspojken just nu. Det har att göra med att jag var så duktig i tisdags på anlagsprovet . Tur att jag förstår det för annars hade man börjat undra hur matte tänkte i tisdagskväll eller igår. Att kalla någon för solskenspojke i snöstorm kan låta lite knäppt. Men det betyder att jag ger matte solsken varje dag oavsett väder.

Igår gjorde jag dessutom matte och husse extra glada, igen. Det var när jag satt på mattes säng och talade om att jag såg två rävar som lekte utanför staketet. Sådana gånger uppskattar matte att jag säger till.

I morse när matte och jag var upp till vägen och hämtade tidningen sa matte att det var skridskobana på vägen. Faktum är att även jag slirade till lite. Men sedan upptäckte jag harspår som jag var tvungen att följa.

När matte var i köket och gjorde frukost så ropade hon plötsligt på husse med den där speciella rösten. Den rösten har hon när det finns något extra att se så jag sprang dit jag med. Jag kom faktiskt ut i köket före husse. Det stod ett vackert rådjur ute på åkern som vi beundrade en lång stund. Men när jag började prata så sprang rådjuret in i skogen igen.

Lite senare hittade jag rådjurspår precis längs staketet. Gissa om det blev fart på mig då? Jag är ju en viltspårshund.

Idag har matte och jag spelat snöfotboll på förmiddagen. Det gnälldes lite på att jag behöll bollen för länge ibland. Matte är inte riktigt lika snabb som mig.

Mitt projekt att utvidga stora dammen har jag just nu lagt på is kan man säga. Badar gör jag inte heller idag.