2004    2005    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013

Jan -06    Febr -06    Mars -06   April -06    Maj -06    Juni -06    Juli -06    Aug -06    Sept -06    Okt -06    Nov -06    Dec -06


YATZY-nytt februari 2006

Yatzys egna berättelser om sådant som händer i hans liv.

Jag har infört en ny vana sedan vi flyttade. Husse går ut med mig de dagar han jobbar och sedan brukade matte gå ut mig efter att hon ätit frukost. Men nu har jag fått henne att tro att vi behöver gå ut före frukost. Passade på att få henne att tro det alldeles i början sedan vi flyttat hit och nu har det blivit en bra vana. Fast matte muttrar att ingen hund behöver gå ut varannan timme.

En annan ny vana är att jag sover i mattes säng efter att husse och jag varit ute och tills hon vaknar.

Matte bar sig lite underligt åt idag när vi var på väg till skogen. Helt plötsligt försvann hennes ben ner i snön och matte var bara en halv matte. Såg faktiskt väldigt roligt ut även om det vore bättre att alltid ha en hel matte. Den där halva matte kom ingenstans utan satt bara där.

Det finns väldigt mycket djur här. Rådjur, harar ,en räv och dom där som bor under snön. Dom har jag inte lyckats gräva upp än. I söndags såg vi havsörnar, dom var stora, betydligt större än dom där som äter vid fågelbordet. Man får inte skälla på småfåglar det har matte bestämt

Vi hittade älgspår också. Älgar måste ha stora fötter för spåren vara stora

Bredvid tvättmaskinen i det här huset står något som kallas torktumlare. Någon sådan har vi inte haft förr. Matte tvättade sin jacka en dag. När hon sedan lade den i den där torken så lade hon bollar ihop med jackan. Onödigt tycker jag så när matte öppnade  luckan en stund räddade jag en av bollarna. Gissa om matte letade efter bollen?

Ibland går husse ut utan att jag får följa med. Det finns fönster överallt så det går att se vad han gör. När han var i det andra huset och skulle röja fick jag inte följa med. Då satt jag som klistrad vid fönstret i övervåningen. Matte sa att det är väldigt konstigt att fönstret var kladdigt. Väldigt kladdigt sa hon. Det var något om att det inte gick att se ut. Men då var det väl inte konstigt att jag var tvungen att ha nosen så nära fönstret?

Vi tar väl det där som matte kallar bekänna sina synder först. Fast jag är oskyldig det vill jag bara säga med en gång.

Husse och jag skulle gå lite snabbt utanför trappan medan matte lagade maten. Nu var det så att springskorna missförstod det där med snabbt. Dom drog i väg snabbare än en sprintåkare på upploppet i OS. Snabbt över hela tomten, upp på vägen och bortöver innan någon hann fatta det.

Jag fick lägga på en stoppsladd bortom tallskogen och sedan högsta fart tillbaka till husse. Det var inte så roligt att vara därborta själv. Dessutom sa matte när hon fick höra det ett o annat mindre rumsrent som inte lämpar sig i tryck. Men jag tycker att det borde hon ha sagt till springskorna inte till mig.

Nästa gång vi gick ut var jag väldigt inställsam (mattes ord) för att visa hur oskyldig jag är.

I tisdags var vi och hämtade de sista sakerna i vårt gamla hus. Det var tur att jag var med för vi hade glömt min fotboll. Den låg alldeles översnöad ute i trädgården. Matte och jag tog en fotbollsmatch som jag vann innan vi packade in bollen.

När vi kom till vårt nya hus blev jag så glad. Det här är ju hemma nu för alla våra saker finns här. Jag rusade ut i köket och hämtade en av mina skatter. Den gick jag sedan omkring med medan husse o matte lastade ur bilen. Jag tänkte gräva ner den men det var för mörkt ute för att hitta något bra ställe.

Det har varit några Boom Boom ryck här nu. Jag upptäckte att övervåningen är väldigt bra att springa på. Med julhunden i munnen det måste ju höras vad jag håller på med. Matte fick visst bädda om sin säng efteråt men det är en annan sak.

Husse har köpt ett monster som flyttar på snön. Han behövde hjälp med att montera ihop den så han tog in den i hallen en stund. Det var bra för då kunde jag hjälpa honom och bekanta mig med monstret. När matte och jag gick ut sista svängen den kvällen stod monstret i mörkret och en av oss blev rädd. Då var det ju bra att jag visste vad det var.

En konstig typ till har jag upptäckt. Igår när jag sprang och tittade efter småfåglar i björken upptäckte jag att det satt en stor svart fågel på taket. Matte säger att det är en tupp och att den bor där. Väldigt konstigt, kan den inte flyga?

Det är mycket att fundera över just nu så det går åt extra mycket mat och sömn.

   

Jag har varit lite sjuk ett par dagar. Gissa om det har daltats med mig? Matte var nog mer orolig än jag var sjuk. När man är sjuk får man väldigt god mat. Fiskbullar i hummersås, tänk att jag aldrig fått det förr. Matte påstår att det är äckligt det vara kanske därför jag bara fick pyttelite åt gången.

Nu mår jag bra igen även om matportionerna ff.  är väl små. Potatismos, fiskbullar, yoghurt man borde få mer av sådana godsaker.

Imorgon ska jag få min vanliga mat blandad med potatismos och fiskbullar har matte bestämt.

Matte o husse har mycket att packa upp fortfarande. Mina saker var det sista matte packade ner och det första som packades upp. När matte bestämmer sådant tycker jag att det är bra.

Vi har fått ganska bra ordning i det här huset. I söndags var vi ut i det andra huset och hämtade mattor till köket. Det är väldigt spännande att vara där. Mattorna fanns i gästrummet  och när vi kom in lade matte dem på köksgolvet. På fel ställen ! Jag fick lov att hjälpa till så att det såg snyggt ut. Nu ligger dom mycket bättre.

Jag har upptäckt att jag har en egen lyktstolpe på tomten. Väldigt praktiskt när man är trött och ska kvällskissa. Matte muttrar något om att det finns träd att kissa på och det vet jag väl. Men frågan är om inte alla hanhundar borde ha en egen lyktstolpe?

När vi är ute så tycker jag nog att både matte o husse borde bli lite spänstigare. Dom är faktiskt ganska dåliga på att hoppa över diken har jag upptäckt. Det går bort en massa onödig tid på att vänta på att dom tar sig över.

På åkern här bredvid bor det några under snön. Jag vet inte vilka men det verkar vara många och på flera ställen. Jag jobbar hårt på att ta reda på vad som finns där under snön .

Äntligen är det dags att berätta lite om senaste veckan. Matte påstår att jag varit för trött tidigare. Jag vet nog vem som varit tröttast av oss och det är inte jag.

Förra onsdagen samma dag som telefonen flyttade var vi till vårt nya hus. Vi hade en del saker med oss i en konstig sak som hängde efter bilen precis bakom mig. Det är husses släpvagn, tur man slipper sitta där för det finns inget tak.

Vi var bara ett par timmar på det nya stället innan vi åkte hem och packade färdigt. Jag hann i alla fall upptäcka att vi har ett konstigt träd på tomten. Lång vit stam och överst fladdrar en smal blå-gul gren. Vimpel kallade matte grenen och lovade att när jag fyller år ska vimpeln bytas ut mot flagga, vad nu det är?

På torsdagen städade matte några soffor som ska bo kvar i vårt gamla hus. Där hade jag gömt skatter, som matte tog fram. Då grävde jag ner dom i min fåtölj för jag visste att den ska vi flytta med.

På fredagen åkte matte och jag i en av bilarna och vi hade kanoten på taket så det vara många som stirrade på oss. Matte lämnade mig hos Tina där jag fick vara tills matte o husse hämtade mig på söndagen. Jag tycker om att vara hos Tina och hundarna så det gjorde inget att matte åkte. Jag tror att matte kände sig lite snopen men glad över att jag var så lätt att lämna.

Jag lekte med de små valparna och visade dem hur man använder springskorna. Det är bra för valpar att få en del tips av en som är äldre.

Springskorna var väldigt snabba i helgen och på något sätt flög dom över staketet. Jag vet inte riktigt hur det gick till utan plötsligt så stod jag utanför staketet och kunde inte komma tillbaka. Väldigt tråkigt faktiskt, springskorna hade nog blivit höjdhopparskor. Matte hoppas att jag lärde mig något av det. Vad då, det var ju inte mitt fel?

När matte och husse hämtade mig så åkte vi till nya huset. Fast först fick dom veta allt jag gjort under helgen. Ätit bra, lekt och så det där med springskorna.

 På något sätt hade alla våra saker kommit till nya huset. Kanske flög dom också precis som springskorna.

Det första jag såg när vi kom in var min hallfäll och mina små kuddar. Bredvid stod min back med hönan, bollarna och andra saker. Uppe i sovrummet fanns min sovfäll och mina stora kuddar.

I köket stod mina mat o vattenskålar. Bredvid hade någon ställt fram en korg med fina pinnar. Dom får man inte röra. Matte har bestämt att det är ved och inte hundpinnar. Det finns bra pinnar i ett annat rum med, det är också ved. Synd tycker jag.

I vardagsrummet var det kuddar i soffan, ja fast efter en stund ramlade dom ner på golvet. Då sa matte att nu är Yatzy hemma.

Ute är det så mycket att upptäcka så det är svårt att välja vilket håll jag ska gå åt. I måndags upptäckte matte och jag spår efter att rådjur sovit bredvid dammen. Det luktade väldigt intressant.

Dammen och en del ställen bredvid skogen har konstig snö. Det är ohållbar snö för det knakar och så är det vatten under. Lite läskigt tycker jag så jag går väldigt försiktigt så att inte den där ohållbara snön går helt sönder.

Längs bilvägen har någon ställt gula pinnar. Matte säger att det är för att snöplogen ska veta vart vägen går. Jag tror faktiskt att det är för att man ska stanna och lyfta på benet mot stolparna.

Jag såg förresten snöplogen idag när jag satt utanför huset. Den var väldigt stor, mycket större än hemska lampmonstret som plogade där vi bodde förut.

Ikväll upptäckte jag att när jag hör att husse kommer hem kan jag ställa mig på två ben och titta ut i hallen så ser jag honom. Jag tror att så länge inte någon av blommorna hoppar ner i golvet så får jag göra så.

 

                       Hem