2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020

NYTT 2013

Saga och Mysak önskar alla sina besökare  ett riktigt gott nytt år. Vi återkommer  en bit in på det nya året med Sagas funderingar om julen och om framtiden. En sammanfattning av 2013 ska det också bli.

En liten uppdatering så här några dagar före jul. Ute är det så grönt och trist man får vara tacksam om solen skiner och någon vit jul blir det inte  i år. Synd, det lyser upp med snö.

Trädgårdsidan är uppdaterad och på Sagas sida Saga funderar berättar hon om att Mysak nu är på väg in i slyngelåldern. Jag kan väl tillägga att det är en väldigt charmig och snäll slyngel vi har. Lättfostrad och lyhörd samtidigt som han är påhittig och nyfiken.

Men den här uppdateringen önskar vi alla våra vänner en riktigt GOD JUL

I söndags åkte jag till Älvsjö och SKK:s hundmässa där. Smidigt nu när det går pendeltåg Uppsala -Älvsjö. Jag jag åkte buss till Uppsala förstås men som sagt det fungerade bra.

I år var det 10 år sedan jag var på Älvsjö mässan i december första gången. Då åkte vi dit för att titta på Welsh Springer Spaniel och prata med folk som redan ägde rasen. Det blev så lyckat att vi senare i januari tog kontakt med ett par uppfödare för att få en valp. En valp som fick heta Yatzy och lärde oss att det här är vår ras.

Idag har vi Welsh nummer två, Saga och nummer tre, Mysak. Precis idag blir Mysak sex månader och han har nu bott hos oss dryga tre månader.

Mysak är  en lättfostrad, trygg, alltid glad valp. Han och den alltid lika glada Saga trivs väldigt bra med varandra. Vi har ju aldrig tidigare haft kombinationen valp och vuxen hund men det går väldigt bra. Saga hjälper oss med att fostra Mysak.

Vi har haft ett par dagar med snö och bilder från de dagarna finns på sidan "Saga funderar" som nu är uppdaterad. Tyvärr är  snön borta nu men jag hoppas att den kommer tillbaka och att vi får en lika snörik vinter som förra vintern.

Sista november med ett fåtal snöflingor och lite sol har jag tagit busbilder på Saga och Mysak. Bilderna finns på Sagas sida "Saga funderar".

Det är precis tre månader sedan Mysak flyttade hem till oss och på bilderna syns det att han har vuxit mycket. Nu är hundarna jämspelta när dom busar men Saga börjar få svårt att hinna ikapp Mysak. Båda älskar att busa, springa fort och hoppa  på berget. Det är roligt att se dem trivas så bra tillsammans.

November är verkligen inte min favoritmånad, det har jag skrivit tidigare.  Då gäller det att försöka hitta saker som sätter guldkant på livet. I torsdags hittade vi en sådan guldkant då vi åkte till Kicki på fika, hundprat  och passivitetsträning i Svista, Uppsala. Det var 17 hundar  i olika storlekar och deras 12 hussar och mattar som  hade en trevlig stund.

Det är alltid så roligt och lärorikt att träffa andra hundägare och prata en stund. Det här är något jag absolut kan rekommendera alla som bor i i Uppsala.

En del bilder från kvällen finns på Sagas sida Saga funderar. Jag har även uppdaterat trädgårdsidan.

Idag är det 9 år sedan jag lade ut min första hemsida som då handlade om livet med Yatzy. Han var 7 månader och jag hade  sparat en del brev som jag skrivit om honom för att det redan från start skulle finnas innehåll här.

Till min stora glädje och en hel del förvåning var det många som redan från start följde Yatzys liv. Själv skrev han ju i alla år Yatzy-nytt om sin syn på vårt liv tillsammans och om hur vi utökade flocken med Saga november 2008.

När vi för exakt ett åt sedan förstod att vi inte skulle få behålla Yatzy så länge till var det en tröst att skriva här. Skriva om tankarna och oron och om vad som hände med vår solskenspojke. Det var en tröst att dela tankarna med de som följt Yatzys liv här.

När vi i januari sagt hej då till Yatzy tröstade jag mig med att läsa om och om igen här om livet tillsamman med honom. Ett sätt att bearbeta sorgen.

Numera har vår familj utökats med Mysak så vi är åter fyra. Nu fostrar vi åter en valp den här gången har vi hjälp av Saga. Att ha två hundar passar oss och dom har glädje och sällskap av varandra.

I söndags var Mysak på sin första utställning, Mårtensutställningen i Enköping. Hur det gick finns att läsa på den nya sidan utställningar Mysak.

Saga har skrivit om sin syn på utställningar och lite annat på sin sida "Saga funderar"  som även den är uppdaterad.

På måndag blir Mysak fem månader och han ser inte så valpig ut längre eftersom han blivit så långbent. Jag tycker att det har gått så fort de här dryga två  månaderna som vi har haft honom.

Jag skrev innan vi fick hem honom att vi aldrig haft kombinationen valp vuxenhund hemma. Nu vet vi att det kan fungera väldigt bra. Mysak och Saga är så måna om varandra och fungerar så bra ihop. För oss är två hundar det perfekta.

Saga funderar är uppdaterat med lite höstbilder. Visst är Welshen extra vacker tillsammans med höstfärgerna?

Dagens uppdatering handlar mest om bilder. Vi åkte till Hosjön där en bit av Upplandsleden passerar.  Så här års är det perfekt att gå där med hundarna. Vacker miljö med sjön och urgammal lövskog.

Bilderna finns på sidan Saga funderar.

Som vanligt kniper det till lite i hjärtat när jag skriver siffran 21. Idag är det nio månader sedan vi sade hej då till solskenspojken Yatzy.

Det var i slutet av oktober förra året som jag började misstänka att något var fel. Men att vi skulle förlora Yatzy trodde jag aldrig då. Nu finns han i minnet och i tankarna var dag. Han  gav oss så mycket glädje och jag är glad att hela hans alldeles för korta liv finns dokumenterat i text och bild här.

När jag gjorde den här hemsidan för snart nio år sedan skrev jag en presentation som mest handlade om Yatzy. Senare  har ju alla hundarna fått faktasidor så nu har jag skrivit om presentationen och hållit den mera allmän.

Mysak fortsätter att utvecklas och vi har nu börjat mer regelbundet med koppelträning på vägen här. Men jag undrar hur den traktorförare som vi mötte en dag tänkte. Raksträcka, ingen annan trafik och ändå höll han inte ut från oss. Mysak blev vettskrämd och slängde sig ner i diket med mig efter.

Efter det var även bilar farliga så jag bröt och vi gick hem. Vid gårdagens promenad gick det bra och han satte sig vid mig när det kom en bil och var lugn. Även om  han mest är lös måste  han kunna gå i koppel.

Sagas sida Saga fundera är uppdaterad liksom fakta om Mysak där jag bytt bild, som jag nämnde tidigare har jag även skrivit om presentationen.

Idag har vi haft besök av Stina, Tans & Tins kennel. Stina hjälpte mig att ställa upp Mysak så att jag kunde ta bilder både stå och huvud. Ovärderligt att få så bra hjälp och samtidigt tips om hur jag ska göra för att få honom att stå ordentligt. Tack  Stina.

Idag är Mysak hela fyra månader. De sylvassa valptänderna håller på att bytas ut, skönt för det är inte  skönt att plocka olämpliga saker ur munnen när  tänderna är så spetsiga.

Mysak  håller nu på att göra skogen till sin. Han håller sig i närheten utom när vi kommer till vedförrådet då han känner sig hemma. Då springer han i full fart fram till grinden. Men så en dag försvann matte in i skogen igen och då kom han snabbt tillbaka.

Mysak kommer nu upp i sängen så just nu ligger han och Saga där tätt  intill varandra. Dom är så fina tillsammans.

Bilder från dagens fotografering finns både på fotosidan och på Sagas sida Saga funderar.

Bara en grad i morse så nu är det tur att jag har tagit in alla krukorna. Solen sken och efter frukosten gick vi i skogen. Jag gjorde ett sista försök att leta kantareller men fick ge upp.

På em. gick Hasse och Saga en långpromenad även den i skogen. När jag såg dem komma på vägen öppnade jag ytterdörren och sa till Mysak nu kommer Saga. Han satt sig på trappan och tittade och mot vägen. När han såg henne sprang han allt han orkade till grinden. Både Mysak och Saga var överlyckliga över att återförenas. En lång stund efteråt gick Mysak gång på gång till Saga och pussade henne. Saga själv somnade snabbt i soffan efter dagens andra skogspromenad.

Bilder från förmiddagens skogspromenad finns på  sidan Saga funderar. Jag ska verkligen försöka komma i håg kameran fler gånger när vi går i skogen men då ska jag ha teleobjektiv.

Nu är det drygt åtta månader sedan vi sa hej då till solskenspojken Yatzy. Jag saknar honom ff. mycket men nu kan jag minnas med ett leende. När jag läser Yatzy-Nytt och ser på alla bilder minns jag med glädje hur underbar han var.

Mysak är ingen ny Yatzy utan en alldeles egen individ som vi på bara tre veckor har fäst oss väldigt vid. Han är trygg, smart, nyfiken  och otroligt lättlärd. Vare sig han gör som Saga gör eller något jag försöker lära honom går det snabbt att fatta.

Nu har han i två dagar tränats i att förstå att matte kommer tillbaka. Jag har varit borta ett par timmar både igår och idag. Mysak var jätteledsen direkt men har sedan tröstat sig med husse och Saga.

Mysak knöt an väldigt snabbt till mig så där för att det jobbigare för honom om jag försvinner än när husse gör det.

I hallen hänger en belöningspåse med frolic som jag tar av när jag tränar hundarna. Häromkvällen när vi kom in tog Mysak påsen i munnen, skramlade med den och tittade uppfodrande på sin husse.

Det bästa är att Saga och Mysak har funnit varandra så snabbt. Att se samspelt mellan dem är så roligt.

Bilder och lite text finns på Saga funderar. Jag har även uppdaterat trädgårdsidan. Där finns en ny fotosida med årets nys fuchsior.

Sommaren har bara fortsatt att vara  varm och solig ända till idag . Nu regnar det så vi kan vara inne och ta tag i sådant som inte blivit av när vi bara varit ute.

Förra veckan hade vi besök av vår vän från Grönklitt Berit, som naturligtvis ville komma och träffa vårt nytillskott Mysak. Liksom vi charmades hon av honom.

 Samspelet mellan Saga och Mysak är underbart att se. Dom har snabbt blivit beroende av varandra. Jag var i skogen med dem idag och såg att Saga höll koll på Mysak så att han inte skulle försvinna.

Det är härligt att ännu en gång få uppleva världen genom en liten valps ögon.

Mysak har fått en egen faktasida. Det står inte så mycket där ännu men den kommer att fyllas på. Sagas sida Saga funderar är  uppdaterad med berättelser och bilder.

Det är verkligen perfekt väder nu när vi fått hem Mysak så att hundarna fått vänja sig vid  varandra utomhus. Den här fina sommaren bara fortsätter och vi är mest ute hela dagarna.

Vi hade förstått att Saga skulle reagera när det gäller maten så i början höll vi dem åtskilda vid maten och överhuvudtaget fick dom aldrig vara  ensamma i köket. Men nu har kloka Saga insett att Mysak inte får ta hennes mat så dom kan äta samtidigt.

Första natten är ju alltid spännande med en ny valp. Jag hade bäddat en öppen bur vid fotändan av min säng till Mysak. Han hade dessutom med sig en filt som luktade mamma och syskon som jag lade in i buren. På kvällen visade jag honom att här ska du sova. Han gick ur buren ett par gånger men sedan sov han hela natten där till strax före 8. Så har nätterna fortsatt, Mysak sover tills vi andra vakar.

Saga och Mysak har snabbt lärt sig att det är kul att vara nära  varandra och det fungera väldigt bra mellan dem. I början sade Saga i från om han gick för nära när hon ville vara ifred men nu tolererar hon honom fullt ut.

Mysak är en genomtrygg valp, tack Tina för den fina start i livet du alltid ger dina valpar. Han är nyfiken, envis och självständig. Ute så rör han sig i allt större ytor på tomten. Inne vill han gärna vara där jag är. Igår var vi och vaccinerade honom och veterinären tyckte att Mysak var en både trevlig och snygg valp.

På söndag fyller vår alltid glad Saga sex år, nytt foto finns på fotosidan. Där finns även foton på Mysak från när vi hämtade honom. "Saga funderar" är uppdaterad med många bilder från de här första dagarna med Saga och Mysak.

Högsta vinsten på en utställning utan att ställa ut kan man få det? Ja idag på SSRK utställningen i Dingtuna kunde man det, eftersom det var där vi hämtade Mysak, Billben's Hero.

En lugn, kavat, nyfiken  och gosig liten kille på 11  veckor. Bilresan hem gick helt utan problem han sov större delen av tiden. Här hemma uppför han sig om han bott hos oss alltid, så trygg och  harmonisk att  det känns som ett under. Han har börjat lystra till sitt namn, har du tränat honom där Tina?

Saga då, ja hon börjar nog förstå att Mysak kommit för att stanna. Hon säger till om han blir för påstridig och då slänger han sig på rygg så dom förstår varandra. Nu ikväll verkar Saga tycka att Mysak nog är ett trevligt sällskap. Dom får  säkert glädje av varandra om  dom får ta det i sin egen takt.

BIR i Dingtuna idag blev Mysaks halvbror Sällebäck's Canestrello, grattis Tina till ännu ett cert på din fina Batco.

Drygt 7 månader sedan vi förlorade Yatzy och Saga blev ensam hund här. Vi tycker att hon har utvecklats mycket under den här tiden i kontakten med oss. Saga har alltid vara lättlärd och följsam men det har varit Yatzy som var viktigast att vara med för henne.

Under de här sju månaderna har Saga varit i centrum  här hemma. Hon är en så lätt hund att ha att göra med, alltid glad och pigg på att vara med på allt. Men det finns som det ska hos Welsh en liten spjuver i henne. "Ja jag kommer in men springer ett varv runt huset först" eller hennes sätt att busa med något som för henne är ett fynd, en plötslig dyrgrip. Det kan vara en kotte eller ett äpple.

Om att leka med äpplen skriver Saga på hennes sida "Saga funderar" som är uppdaterad idag.

Redan i vintras när Yatzy var så sjuk att vi visste att vi inte skulle få behålla honom fick vi ett erbjudande om valp från Yatzys uppfödare Tina Ratcovich. Under våren skulle hon para Billben's Bra Vibrationer och Inma's Light My Fire Again.

 Valpen skulle vara leveransklar framemot slutet av sommaren. Något som passade oss eftersom vi behövde tid efter förlusten av Yatzy innan vi orkade börja om.

Nu är det bara ca en vecka tills Billben's Hero född 11 juni flyttar hem till oss. Vi kallar honom Mysak och  samäger honom tillsammans med Tina.

Vi räknar dagarna och ska den kommande veckan  "valpsäkra" huset. Det blir spännande att se vad Saga tycker om sin nya kompis. Nytt även för oss med kombinationen valp och vuxen hund.

Saga var 14 månader när hon flyttade till oss och Yatzy var då 4,5 år och enormt snäll och tålmodig mot Saga. Nu får Saga hjälpa oss att uppfostra Mysak.

Här två bilder på Mysak som Tina har tagit. I kullen var det tre tikar och fyra hanhundar. En underbar tik stannar hos Tina. Men det finns  en fin hane kvar som är till salu. Intresserad? Hör då av dig till Tina kennel Billben's

 

Vilken fantastisk sommar vi har haft i år. Jag minns inte när vi senast åt inomhus. Idag regnar det men vi åt ändå ute på altanen under markisen.

Förra helgen när vi hade besök här var vi ute precis hela tiden. Matborden fick flytta ut och stå under äppelträden.

Saga gillar när det kommer någon hit och helst ska dom stanna länge. På hennes sida Saga funderar  berättar hon och visar bilder på hur det vara när den söta cocker spanieln Isa var här.

 

Trädgårdsidan uppdaterades häromdagen när det var så hett att det inte gick att vara ute. Idag har Saga funderar uppdaterats medan vi njuter av ett  välbehövligt regn.

Saga, ja finns det något gladare och vackrare än en Welsh? Hon är en verklig glädjespridare i lika hög grad som Yatzy var min  solskenspojke. Man blir glad bara över att se en Welsh.

Så här ett halvår efter att vi förlorade Yatzy är saknaden efter honom ännu stor. Glädjen över att ha haft honom  finns där och jag är så glad över att minnena finns nerskrivna. Han hade så många hyss för sig. Exempelvis när han tvättade Sagas fäll. Se Yatzy-nytt 100710. Hur han tänkte då kan vi fundera över ännu.

Saga och Yatzy tillsammans var något helt fantastiskt. Så samspelta och dom hade så roligt tillsammans.

I dag i Saga funderar visar hon bland annat sina saker. Var morgon släpar hon ut de bästa av  gosedjuren. Redan nu har hon börjat fundera på vad hon ska få i födelsedagspresent. Jag tycker nog att hon har pipande gosedjur så det räcker så vi får fundera ut något bättre tills september.

Jag hade tänkt att städa bland länkarna eftersom det finns en del som inte längre uppdateras. Men jag spar det till en annan gång.

Igår hade vi runt 30 grader men idag är det mera humant med bara 21. Är inne en stund för att vänta ut stormvindarna som blåst sedan i natt.

Jag har döpt om hemsidan till Livet med Welsh i stället för Yatzy och Saga. Alla sidor som handlar om Yatzy kommer att finnas kvar det är ju en stor och viktig del av vårt liv med Welsh. Där finns alla minnen om min solskenspojke samlade.

Har kommit på att i år har vi haft hund i 40 år nästan oavbrutet. Först kom Peggy en silverfärgad dvärgpudel  vintern 1973. Vi hade henne till låns nästan ett år och 1974 flyttade hennes dotter Petit in  hos oss. Petit levde tills hon var nästan 14,5 år.

1989 när det var dags för en ny hund ville vi ha en större ras som kunde följa med på kanotturer och skidåkning. Det blev Emmergold Baby Brother en ljuvlig Golden som vi kallade Birk. Han var det perfekt ressällskapet i både Sverige och Norge. Hotell eller stuga det spelade ingen roll för Birk bara vi var samlade.

Birk blev drygt 13 år och var frisk i stort sett hela livet tills ett par månader innan sin död. När vi förlorade honom skulle jag aldrig mer ha hund för det gjorde så ont att förlora honom.

Men tiden går och i juni 2004 flyttade Yatzy in här och stal mitt hjärta totalt. Ja inte bara mitt utan många andras med. Nu snart 6 månader sedan vi miste honom gör det fortfarande mycket ont i själen av  sorgen över att han skulle dö så tidigt. Men minnena av Yatzy kommer aldrig att försvinna, han gav oss så oerhört mycket.

Vi har ju Saga och det är helt klart att Welshen är vår ras. Dessa vackra glada hundar som ger så mycket. Livet skulle vara mycket fattigare utan hund.

Jag har  hållit på att träna Saga inför utställningar senaste veckan. Hon var ju lite slö i ringen sist. Vi håller till på vår stora gräsmatta den så kallade fotbollsplanen. I lördagskväll visade jag Saga utställningskopplet. Hon gjorde en massa skutt av glädje och rusade sedan i väg till fotbollsplanen med glatt viftade svans.

Igår var vi till Uppsala och Saga fick prova på  lite agility. Om det och hur man kokar potatis funderar hon på  i "Saga funderar" som är uppdaterat.

 

Veckan för midsommar ägnades nästan helt åt vår trädgård och nu är den i ordning. Uppdatering om den kommer någon av de närmaste dagarna.

Idag har jag uppdaterat Saga Fundera och Sagas utställningsida.

Nu är det alldeles för länge sedan jag gjorde någon uppdatering, jag tycker inte om när det blir så men jag har inte  haft tid eller ork.

Hade tänkt uppdatera både Saga funderar och trädgårdsidan idag men det blir bara Sagas sida. Eftersom det hällregnar kan jag inte gå ut och ta de bilder jag vill ha med utan det får bli senare .

Saga funderar över varför matte inte fattar att blomkrukorna står snett i fönstret numera och lite annat på sin sida Saga funderar.

Vid förra uppdateringen glömde vi att berätta om den läskiga promenaden tjejen från landet gjorde i stora staden förra veckan. Nu berättar Saga om det på sin sida Saga funderar.

Där finns även bilder och  berättelsen om att odla i pallkragar. Dvs. Sagas syn på odlandet, hon är som alla vet mycket intresserad av att odla.

Efter den långa vintern blev det nästan sommar direkt, vår var det bara en vecka enligt meteorologerna.

Maj den månad som vi har som mest att göra på vår stora och härliga tomt. I slutet av april blev jag sjuk i njurbäckeninflammation ( ja, nu igen) och mycket ligger efter däribland uppdatering av hemsidan.

Nu är i alla fall både Saga funderar och trädgårdsidan uppdaterade. Jag har börjat jobba ikapp ute men med flera hundra frösådda plantor och allt annat tar det tid och måste få göra det. Saga hjälper gärna till.

I onsdags var vi på återbesök på Ultuna med Saga efter öroninflammationen. Öronen såg jättefina ut men vi har fått lite droppar som vi ska behandla en gång i veckan med i förebyggande syfte.

Saga är fantastiskt duktig vid undersökning och behandling. Veterinären sa dessutom att det är en trevlig ras och det håller vi med om. Veterinären berömde även Sagas fina tänder.

Vår kurs  i personsök är slut och tyvärr så missade vi sista gången. Jag ska försöka hitta någon annan kurs i maj-juni hos Kicki så att vi kan  komma iväg lite till.

I maj hade jag tänkt att vi skulle ställa ut Saga i Ulriksdal och Österbybruk. Men ibland måste man omprioritera så det blir inte någon utställning i maj då det finns annat som måste gå före.

Min trädgårdsida är uppdaterad med lite bilder på vårens blommar. På sidan Saga funderar finns bilder på gamla uppgrävda ben, en ny skog m.m.. Samt naturligtvis Sagas egna tankar och funderingar.

Men nu är det nog vår på riktigt tror jag. Jag har bytt ut ljungen i lådorna mot penséer och hade tänkt att uppdatera trädgårdsidan men vi var ute för länge.

Även i torsdags när vi började på kurs kändes det som vår. Härligt ställe i soliga skogen vid Svista, Saga, en Golden och två tollare var eleverna den här gången. Ja även mattar och Sagas husse är naturligtvis elever.

Vi går en kurs i  personsök hos Kicki Renlund och som vanligt är det trevligt att gå på kurs för Kicki och att träffa andra hundar och deras ägare. Extra mysigt är det att vara i skogen tycker vi. Saga hade nosen i backen hela tiden nästan,  hon gillar att spåra.

Sagas sida, Saga funderar är uppdaterad med bilder från kursen och lite annat. Tyvärr hade jag inte kameran nära när Saga hälsade på en häst eller i alla fall nästan hälsade på hästen. Men det blir säkert fler tillfällen till det.

Idag går det inte att undvika att Yatzy är mer i våra tankar än vanligt för idag skulle han ha fyllt nio år. Det hade säkert firats med en ny fotboll och  andra paket. Yatzy älskade att öppna paket.

Hittade de här fotona från första gången vi visste vilken av de nio valparna som var Yatzy. Här är han sex veckor. Jag minns så väl när vi kom på det andra valpbesöket och Tina öppnade dörren med en valp i famnen och sa " det här tror jag är Yatzy.

Jag hoppas att alla de andra i kullen mår bra och att deras familjer får behålla dem länge, länge

Våren  dröjer och det känns konstigt att det är så mycket snö kvar och så kallt på nätterna. Igår fm. hade vi en rejäl snöstorm och vi var glada att den slutade tills vi skulle åka till Uppsala.

Saga vaknade i söndags morse med ett kladdigt öra som hon verkade besvärad av. Vi gjorde rent det och direkt igår morse ringde jag Ultuna och fick en tid.

Det tog lång tid men så blev Saga ordentligt genomgången. I örat fanns både bakterier och svamp så nu får hon droppar morgon och kväll fram till återbesöket om två veckor. Dessutom ska vi använda öronrens.

Örat ser redan mycket bättre ut och även om det här är första gången hon har besvär så är det inte så konstigt att det blir så här. Saga gillar att åka omkring på huvudet vare sig det är snö eller lera som är underlaget.

Vad Saga tycker om det hela och om söndagens cockerbesök kan du läsa på hennes egen sida Saga funderar.

Kalla nätter och vi har mycket snö kvar men det luktar vår på dagarna. Första snödropparna blommar längs söderväggen och slänten på andra sidan vägen där blåsipporna brukar komma först är bar.

Förra veckan hade vi besök av Stina och Billy och då satt vi ute i flera timmar med kaffe och semlor. Härligt och i påsk åt vi middag ute en dag då det var totalt vindstilla.

Det är nu drygt två månader sedan vi förlorade Yatzy och vi börjar hitta en vardag utan honom. Men det är tomt och vissa dagar är jag ff. mycket ledsen. Något som tröstar och gör mig både glad och rörd är när  människor som jag inte ens känner hör av sig, De skriver för  att trösta och för att tala om vilken glädje de haft av att läsa Yatzy-nytt. Det värmer mig och känns bra.

Alla som kände honom säger att han var speciell, unik och vi börjar förstå det mer och mer. Det är så stillsamt här hemma nu. Saga är lugnare när hon inte har Yatzy att busa med, eller göra saker för att imponera på honom. Yatzy tog mycket plats med sina hyss och med sin enorma glädje och jag tycker livet blivit kallare utan min solskenspojke.

På Welsh klubbens hemsida finns en hälsoenkät som gäller Welsh födda mellan 2000-2010.Jag tycker att alla ska ta sig tid och fylla i den och det tar knappt någon minut. VI har en väldigt frisk ras om man jämför med många andra raser och det är viktigt att stödja hälsoarbetet så att vi kan fortsätta att ha det så. Det är en anonym enkät.

Nästa vecka  börjar vi på kurs med Saga. Jag har även börjat fundera på några utställningar fram i maj.

Saga har fått en kastboll eftersom hon ska ha en leksak utan pip med sig på kursen. Hon får bara ha den ibland och igår hade hon så otroligt roligt med den att jag tog massor av bilder. Saga är en väldigt glad hund och så tacksam att ge leksaker. En vän som såg bilderna undrade om det var speciellt för rasen att leka så som Saga gör och jag tror det.

Ett urval av bilderna finns på Saga funderar som är uppdaterat i dag.

Sol snö och kallt, väldigt kallt, så har mars varit i år. Men äntligen värmer  solen så att vi kan vara ute mer än tidigare. Man mår bättre om man kan vara ute mycket tycker jag. Skogen är lite svår att gå i för skaren brister men vi försöker

Vi har  haft efterlängtat besök av vår vän Berit i några dagar. Det blev mycket prat  om Yatzy de här  dagarna han har en alldeles särskild plats i Berits hjärta.  Det blev en sorts välbehövliga minnesstunder lite då och då.

Vi har varit till vår veterinär för att vaccinera Saga. Då blev det också prat om Yatzy och hans sjukdom. Det var ju första gången vi träffade Henrik sedan vi sa hej då till Yatzy.

Vår trädgård finns någonstans under ca en halvmeter snö. Jag har börjat så en del inne och ska försöka uppdatera trädgårdsidan senare. Det känns lite avlägset med trädgården just nu.

Det har varit en  händelserik vecka och Saga har fått mycket att fundera på. Hon och hennes nya kyckling önskar alla en Glad Påsk lite i förväg på startbilden. På Sagas sida Saga funderar finns fler bilder och lite om Sagas syn på det som händer här.

Äntligen har vi fått sol denna vinter när jag ständigt känt mig frusen. Det är  kallt, minus 14 har det varit på morgonen tre dagar i rad men solen börjar värma fram på dagen och  livet känns lite lättare då.

I april  ska vi gå med Saga på kurs hos Kicki Renlund och det ser jag fram emot. Vi har gått många kurser hos henne med både Yatzy och Saga och jag brukar kalla dem må bra kurser.

Saga har mycket att göra nu när vi är ute mer. Om det berättar hon på sidan Saga funderar som är uppdaterad idag.

Dags att göra en uppdatering så att det inte verkar som att hemsidan försvinner nu när Yatzy har lämnat oss.

Det kommer den absolut inte att göra och jag har fått rådet av en god vän att låta den vara precis som den här. Tack Lena för det och för ditt  fantastisk stöd de senaste månaderna.

Det är som jag har sagt tidigare, Saga, våra och Yatzys vänner som håller oss uppe just nu. För mig är det en tröst att läsa om Yatzy, en del  har jag ju glömt och att se på alla bilderna. Att läsa mail och annan tröst från vänner som förstår vår sorg och saknad. Men visst händer det att tårarna kommer när jag ser på bilderna på vår  solskenspojke. Jag tänker varför fick vi inte  behålla dig lite till.

Vi ska träffa vår veterinär senare i mars i samband med att Saga ska vaccineras och då har vi tillfälle att prata igenom Yatzys sjukdom  mera.

Fick  ännu en gång frågan hur Saga klarar  sig förra veckan. När jag berättade det för Hasse sa han att hon är nog den av oss tre som har klarat sig bäst. Jag tror faktiskt att han har rätt, Saga verkar glad och tillfreds och hon är ju nu i centrum här hemma.

Bäst av oss tre....... vi som tyckte att det vara så lagom att vara fyra. Två hundar har varit så perfekt för oss.

Har suttit och tittat igenom Yatzys utställningssidor och bilder. Tanken var att avsluta hans utställningssida med text samt göra ett collage av utställningsbilder. Collaget visade sig inte vara så lätt det finns ju 100 tals bilder från just utställningar. Det fick bli ett collage med Yatzy och rosetter. Han ställde alltid upp som fotomodell när det gällde sånt, ja han var alltid villig att bli fotograferad

Så nu är Yatzys utställningsida uppdaterad för sista gången. Saga har skrivit om djur både levande och av is på sin sida Saga funderar.

Idag är det tre veckor sedan vi sa hej då till världens bästa Yatzy. Så här skrev jag i ett mail till Berit för några dagar sedan

Jag sitter och läser på hemsidan tittar på bilderna och är glad att jag i alla fall har det kvar.

Jag kan fortfarande känna tyngden av honom bredvid mig i sängen de sista veckorna.

Jag kan känna hans varma päls när vi sa hej då …………

Jag har så många minnen.....................

Sagas sida,  Saga funderar och trädgårdsidan är uppdaterade idag.

 

I morgon är det två veckor sedan vi sa hej då till Yatzy. Dagarna går på något sätt fast vi saknar honom så mycket. Det var Yatzys enorma livsglädje som smittade av sig på oss andra. För Saga var han  idolen som hon såg upp till.

Jag kommer inte att göra någon speciell minnessida till Yatzy. Hela hans liv, alla minnen finns ju här och i synnerhet på Yatzy-nytt.

Som avslutning på Yatzy-nytt har jag valt att lägga en fin dikt som vår vän Berit skrev samma dag vi förlorade Yatzy. Berit och Yatzy har hela Yatzys liv  haft ett speciellt förhållande och dikten handlar om det men även om Yatzys liv med oss. Dikten och bilder som jag lagt till finns på Yatzy-nytt.

Jag har utöver Yatzy-nytt uppdaterat  fakta om Yatzy och så har vi en ny sida där Saga funderar lite.

Saga verkar klara sig bra vi försöker ägna oss extra mycket åt henne nu. Hon har ju aldrig levt som ensam hund  och saknar naturligtvis Yatzy precis som vi alla gör..

Jag vill tacka alla som tröstar oss genom inlägg i gästbok, på facebook, mail, sms., och telefonsamtal. Det värmer att så många bryr sig och att så många uppskattade Yatzy för hans glada sätt.

Igår fick vi säga hej då till vår solskenspojke. Han har lagt undan fotbollen och springskorna nu.

Hans stillstånd försämrades mycket de sista dagarna. I torsdags så  började hans mage svullna upp pga. av cortisonet. Fredag morgon var han så svullen att han inte kunde ligga annat än på rygg så jag ringde Ultuna för att få sätta ut cortisonet, man kan inte bara ta ut det utan det måste minskas ner stegvis.

Med Ultuna kom vi överens att om han blev sämre skulle vi komma in annars ville vi behålla honom över helgen. Yatzy sov mycket under helgen och nu slutade han nästan helt att äta.

Söndag kväll hände något gulligt helt plötslig. Yatzy och  Saga har alltid varit så nära  varandra men sista tiden har Yatzy naturligtvis inte orkat leka. Nu gick han plötsligt fram till Saga som stod på en säng. Muttrande och småpratande  satte han nosen mot hennes ena öra. Han pussade och småpratade en lång stund och Saga stod helt stilla.

Måndag morgon kom efter en natt då vi varit ute med Yatzy ett par gånger och dessemellan sov han nära mig eller husse. Jag ringde Ultuna och dom sa bara enkelt vilket tid tror du att ni kommer?

Vilken lättnad ingen tid att passa utan vi fick själva bestämma. Innan jag skriver mer så vill jag  säga att det bemötandet vi fått av alla på Ultuna de här två månaderna har varit fantastiskt och gårdagen blev inget undantag.

När vi kom fram till Ultuna gick jag in i receptionen och fyllde i papper och betalade. Sedan väntade jag medan de skulle göra klart rummet innan jag gick ut och hämtade Yatzy och Hasse. Allt för att Yatzy skulle slippa stressa upp sig, vi ville att det skulle bli så lugnt som möjligt.

När vi kom in i rummet fanns där två fåtöljer ett bord och på golvet låg en ljusblå fäll. Sköterskan pratade lite med oss innan hon  gav en lugnade spruta till Yatzy och sedan lämnade hon oss. Det tog bara fem minuter så började han bli lite vinglig eftersom han redan var så trött. Jag satt mig hos honom på golvet så han låg mellan oss när sköterskan kom in för att sätta kanylen efter tjugo minuter. Det gick lugnt Yatzy, halvsov.

Senare kom veterinären in satte sig på golvet bredvid Yatzys huvud och hälsade på honom. Han orkade inte resa sig men tittade på henne och viftade på svansen. Vi satt så runt Yatzy en lång stund och pratade om Yatzy.  Sedan sa Linn ni bestämmer själva när det är dags. Vi sa att vi var redo vi hade ägnat helgen åt att säga hej då.

Yatzy somnade helt lugnt och stilla och han var så fin där  han låg på den ljusblå fällen utan att längre plågas av sin sjukdom.

Jag har lagt några bilder på Yatzy o Saga från de sista dagarna på fotosidan.

Jag kommer att skriva  mer senare men just nu ska vi bara ägna oss åt varandra och Saga. Åt att försöka lära oss att leva utan vår underbara solskenspojke som glatt inte bara oss utan så många andra.

Den här dikten hittade jag  för några månader sedan. Den passar nu  när jag tänker på Yatzy som alldeles för tidigt fick lämna oss. Han gav oss glädje och leenden.

Om jag kunde sträcka mig ut

och fånga en stjärna

för varje gång Du fick mig att le

skulle hela vintergatan

ligga i min hand

 

I torsdags var det så dags för ett nytt besök på Ultuna hos  vår veterinär Henrik. Det började bra vid vägningen hade Yatzy gått upp lite och det kändes positivt. Så undersökte Henrik Yatzy och blodproverna togs. Det tar ungefär en halvtimme tills de är klara så vi väntade på det.

Ett värde hade sjunkit men enligt som Henrik sa den kliniska  bilden stämde det inte med hur han upplevde Yatzy och det vi berättade om hur han är. Henrik hade ju dessutom sett hur skadad Yatzys lever är vid undersökningen den 22 november.  Blodproverna skickades nu vidare för utvidgad undersökning.

Tills vidare bestämdes att Yatzy ska få antibiotika i 10 dagar för att se om besvären med att han måste kissa så ofta beror på mer än bara sjukdomen. När inte levern fungera samlas gifter i kroppen och det är därför Yatzy dricker så otroligt mycket och alltså måste ut så ofta. Men han kan ju även ha en urinvägsinfektion.

Provsvaren på de utvidgade testerna kom precis när vi skulle åka hem och det var allt annat än positivt. I stort sett allt är mycket dåligt och det som återstår nu är att prova om cortison kan lindra Yatzys besvär. Annars finns inget mer att göra.

Natten efter vi var på Ultuna sov ingen av oss mycket. Yatzy var även han uppstressad efter besöket och ville ut fyra gånger. Även gårdagen var orolig för oss alla men natten till idag har vi äntligen sovit lugnt och Yatzy ville inte ut förrän klockan var nästan sju.

Vi vet inte  om cortisonet hjälper, det är för tidigt att säga det. Det enda vi vet just nu är att vi vill vara nära vår solskens pojke och njuta av att ha honom så länge vi får behålla honom. Att ge honom  det han vill ha och behöver så att resten av hans liv blir så bra som möjligt.

Nytt år och det firade vi i vanlig ordning in tillsamman med min Mamma. Lugnt och skönt och god mat och dryck. Inte en enda smällare på hela kvällen vilket vi tycker är extra skönt. Första nyårsaftonen vi hade Yatzy kastade några barn smällare mot honom så sedan dess har han varit lite orolig för  sådana oljud. Som tur är reagerar han inte på skott det har vi märkt under viltspåren.

I slutet av den här veckan ska vi träffa vår veterinär och ta prover på Yatzy. Senaste två veckorna har jag fått gå ut med Yatzy en gång varje natt. Det fungera bra eftersom vi somnar om direkt efteråt. Henrik vår veterinär tror att det har med sjukdomen att göra att Yatzy nu behöver kissa oftare.  Sjukdomen och så att han dricker så mycket förstås. Men det har han gjort  sedan i mitten av oktober utan att han behövt gå ut så ofta.

I går när vi var ute ville Yatzy plötsligt ta ut fotbollen och spela en match. Det gladde oss att han var så pigg att han ville det. Överhuvud taget så har Yatzy väldigt bra kondition och det är nog det som gör att han klarat av sjukdomen så bra hittills.

En vän till mig  som själv har en sjuk hund skrev så här i ett mail till mig " Jag tror aldrig att man kan acceptera fullt ut att de är sjuka: Möjligtvis förstår hjärnan det men hjärtat talar ett annat språk"

Precis så känner jag, hjärna och hjärtat säger olika saker i en sådan här situation.

Yatzy-nytt är uppdaterat med bilder från  slutet av det gamla året och början på det nya.