2004    2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020

NYTT 2008

Nu är även Yatzy-nytt uppdaterat med bilder och lite berättelser om hur våra två hundar har det.

Med det önskar vi, Yatzy och Saga alla våra besökare och vänner ett riktigt GOTT NYTT ÅR.

Julen är nu avklarad och innan nästan omgång av helger drar igång vill jag åtminstone börja med att göra om hemsidan.

Saga har nu bott hos oss snart två månader och det är på tiden att det syns mer här. Hon får nu en egen sida med fakta om Saga.

Saga kommer senare att få egna sidor om utställning och kurser precis som Yatzy har. Däremot kommer det fortfarande att vara Yatzy som berättar om vårt liv ur hundarnas perspektiv. Så Yatzy-nytt blir oförändrat, men jag antar att Saga talar om vad hon vill att  Yatzy ska berätta om eller hålla tyst om.

Två månader med två hundar och vi tycker att  vi bara ser fördelar med två stycken. Yatzy och Saga trivs ihop  och det viktigaste var ju nästan att dom skulle acceptera varandra. Nu ser vi hur de blir mer och mer beroende av varandra. Att följa det sociala samspelet mellan två  hundar som lär känna varandra är fascinerande.

.Saga har funnit sig mycket väl tillrätta här hos oss.  Inga hyss som  man  kanske kan vänta sig av en så ung hund. Livlig, snäll, glad och läraktig, alltid pigg på att göra något är Saga, precis som Yatzy är och alltid har varit.

Framtiden då? Ja nästa år kommer vi att ställa ut båda  hundarna och båda kommer att gå på  olika kurser tillsammans med mig. Viltspår kommer vi att fortsätta med för Yatzys del och vi tror att även Saga ska kunna bli duktig i det.

Yatzy ska  uppdatera Yatzy-nytt om julen före nyår säger han. Just nu sover han och drömmer om alla rådjursdofter som han och Saga spårade upp i skogen.

Julmaten och julklapparna är nu inköpta, granen väntar på att bli klädd och vi hoppas att tomten kommer med snö.

Här är vårt julkort med en önskan om en riktigt god jul till alla våra två och fyrbenta vänner

Nu när vi har Saga ska hon naturligtvis få några egna sidor här och jag ska ändra rubriken på  hemsidan. Troligen hinner jag inte det just nu före jul. Saga har nu bott hos oss i snart sex veckor och vi trivs alla med varandra. Yatzy och Saga  tycker om varandra och det är viktigt när man skaffar en hund till.

Vi har haft hund nästan hela tiden sedan 1973 och jag tror att det här är första gången som jag inte tycker att det är kul att gå ut. Regnet har vräkt ner en vecka, ja egentligen hela hösten. Till det kommer att den halva meter snö vi fick smält så det är sjöar överallt. På stora delar av vår tomt är det nu så blött att man knappt kan gå där.

Naturligtvis går vi ut ändå och då blir man ju glad över hundarnas glädje  att springa och busa med varandra.

Fast det är klart att två hundar som hittar en ny sjö på tomten precis innan vi ska lägga oss var ju inte så kul då. Nu efteråt kan vi skratta åt hur dom såg ut.

Yatzy berättar mer om hur han och Saga hamnade på svarta listan sent igår kväll. Läs Yatzy-nytt och titta på lite nya bilder där. Det finns även en ny bild tagen på förmiddagen idag på fotosidan som visar hur det ser ut denna luciadag. Inte mycket julstämning där inte.

I december för fem år sedan var vi till Stora Stockholm för att titta närmare på Welsh Springer Spaniel. Inte kunde jag då tänka mig att jag själv skulle visa min egen champion där några år senare.

Det är något speciellt med stora Stockholm som gör att jag vill dit vart år. Det är fest, mycket folk och hundar och en avslutning på  årets utställningar.

Vi har haft ett bra år i ringen i år, mängder av CK, ett  CACIB och två BIR. Det är roligt med bra resultat även om jag ff. tycker att det viktigaste är att vi har kul tillsammans. Nästa år blir det nya utställningar och då kommer både Yatzy och Saga att visas i ringen.

Mer om utställning på sidan utställning och på Yatzy-nytt som båda är uppdaterade.

Yatzy är nytrimmad och jag har försökt att få honom att stå snyggt så att jag kan ta ett bra foto på honom. Men tydligen är trimningen ansträngande för idag är han inte samarbetsvillig  som fotomodell. En bild på en trött Yatzy i soffan finns på fotosidan

Yatzy-nytt är uppdaterat idag. Där finns bilder på Yatzy och Saga och en bild på en trött Yatzy.

Nu regnar vår fina snö bort och det är synd tycker vi. Några kort ute har jag inte tagit på ett par dagar nu. Inne skulle jag idag ta julkort på Yatzy och Saga men det blev mest blommor ljus och baksidan på två hundar. Ja på några  ser men hundarna i profil. Jag får se om det går att göra något av dem, bilderna alltså.

Bättre gick det att fotografera dem i soffan.

Yatzy fick i lördags sin  andra rabiesspruta så nu räknar vi dagar till det gått 120 dagar då ska blodprovet tas.

Yatzy-nytt är uppdaterat med bland annat ett par bilder som togs när det var snö.

Tänk förra vintern var det så lite snö att vi knappt ens använde snöspaden. Det räckte  att sopa trappan då och då. Sedan i söndags har snöslungan gått varm utan den hade vi inte klarat att komma fram.

Hundarna älskar att vara ute i snön, inte bara i gångarna utan båda två dyker ut i djupsnön utan att tveka. Dom jagar varandra, gräver gångar med nosen och stortrivs.

Saga visade igår att hon kan bli en riktigt bra spårhund. Vi har redan sett att hon är intresserad i skogen och igår tappade hon bort Yatzy här på tomten. Vi sa då sök Yatzy och hon fick snabbt upp hans spår i snön. Strax  före hade vi sett honom springa iväg och klättra över  berget. Ivrigt spårande  följde Saga hans doft och blev överlycklig när hon efter en stund hittade honom.

Jag har tagit mängder med bilder sedan snön kom. Ja egentligen ända sedan Saga kom hit. Det är så roligt att se dem tillsammans. Saga är en ljuvlig och mysig tik, busig, snäll och läraktig. Några nya  bilder finns på fotosidan. Andra finns på Yatzy-nytt som nu är uppdaterat.

Igår hade vi på fm. soligt och  en del snö. Imorse vaknade vi till mängder av snö. När jag skulle gå ut med hundarna fick jag knappt upp ytterdörren, trappan var försvunnen. Hundarna blev stående på trappan och såg undrande ut, ska vi gå ut i det här?

Ja ut måste de ju så dom gick ut i  snön, Saga kom på att hon kunde gå i Yatzys spår.  Vi var bara ute en kort stund sedan tyckte  vi att vi kunde gå in.

Jag gick upp till brevlådan men där fanns inga tidningar idag. Någon post har vi inte heller fått och inga bussar går här. Det har faktiskt knappt varit någon trafik alls på vår smala krokiga väg idag. Vår gäst fick senarelägga sin hemresa till  i morgon.

Hasse gick ut och körde snöslungan innan vi gick ut med Yatzy och Saga igen.  Hundarna uppskattar alla gångar han har gjort under dagen för snödjupet är ca en halv meter så i snön får dom simma fram.

Skogen kan vi inte gå i utan det blev en promenad längs vägen där vi var helt ensamma denna snöiga måndag.

Fler bilder från helgen och idag kommer senare i veckan. Yatzy kommer också att uppdatera Yatzy-nytt då.

Sol och kallt så kameran fick vara med ute en stund innan vi gick i skogen. Visst är det vackert med  lekande Welsh i höstsolen, fart, flygande öron och inte många tassar i backen.

Eftersom det nu verkar bli kallt ett tag badade jag  Yatzy och Saga på eftermiddagen. Tydligen torkade jag dem dåligt för dom sprang upp och torkade sig i min säng. Samtidigt passade de på att bädda om lite.

Jag har lagt in några nya bilder på sidan foto även idag. Bilder som jag tog ute och en på de nybadade i min säng

Drygt en vecka sedan Saga kom till oss. Livet med två hundar är roligt och Yatzy och Saga finner varandra mer och mer.

Saga är  väldigt lättlärd och har snabbt kommit underfund med hur saker fungerar här hos oss. Det första dagarna gick hon efter mig hela tiden men nu söker hon sig gärna till Hasse också. Vart Yatzy är håller hon naturligtvis reda på och det är ganska ömsesidigt.

På morgon smyger Saga gärna upp till mig i sängen, där ligger hon tätt intill mig  nästan alldeles stilla. Yatzy ligger gärna i sängen  en stund på kvällen och jag har alltid tyckt om att ha hundar där. Det ger en närhet och en trygghet som både hund och matte har glädje av.

Idag vräker det ner snöblandat regn här men igår var det sol och fruset. Kameran var då med ute på tomten ett tag innan vi gick till skogen. Det var lite synd att jag inte tog med den i skogen för jag såg  en av rävarna på en åker. Det var så vacker med räven i motljus.

Bilder från igår på hundarna finns på fotosidan och Yatzy-nytt.

Åren går, idag är det 4 år sedan jag lade ut Yatzys hemsida på Internet. Sedan dess har mycket hänt  med Yatzy, utställningar, kurser och viltspår. Yatzy blev under 2007 både SVCH och SU(u)CH. I år fick han sitt första CACIB. BIR har han varit vid flera tillfällen under både 2007 och 2008.

Vi har följt utvecklingen hos en härlig hund som nu är drygt fyra och ett halvt år. När han var liten sa jag inte en till, men på senare år har tanken då och då dykt upp. Vi har flyttat och bor  så att det är väldigt bra för hundar. Stor inhägnad tomt med berg och stor trädgård. Naturen är precis utanför knuten, vi har skog på en del av tomten och sedan tar oändliga skogsmarker vid.  Nu är vi  hemma  båda två och har gott om tid för hundar.

Vi har funderat en del på valp eller äldre, hane eller tik. Så fick vi frågan om vi ville  låta Saga 14 månader bo hos oss. Det var oemotståndligt och Saga kom hit i lördags. Saga heter Clumbrolds Angel in Disguise och hon är en underbar Welsh. Rolig, livlig, lyhörd, trygg, social, tack Maggan för att vi får ha Saga här hos oss.

Vad tycker då Yatzy? Ja han var nog både fundersam och lite avvaktande i början. Ska vi behålla henne och hur hanterar jag det här såg han ut att tänka. Men redan första natten sov de bredvid varandra. För var dag kommer de närmare och närmare varandra. Det är naturligtvis en stor omställning för Yatzy som varit ensam hund  här hemma bortsett från två korta perioder i sitt liv.

På Yatzy-nytt finns bilder på Saga, hon är otroligt söt och mysig. Saga påminner mycket i sättet om Yatzy i den åldern.

När november är som den varit nu några dagar är det riktigt trevligt även om det blir mörkt alltför fort. Sol, frost vindstilla, vackert och skönt ute.

Yatzy har ju  för sig att vatten inne ska vara nyupphällt och kallt. Han dricker inte annars utan tittar på oss och slickar sig om munnen. Ute går det bra med vilken pöl som helst. Häromkvällen hörde jag att han gick ut i badrummet där han har sin favoritskål med vatten. Jag hade nyss hällt upp åt honom men han drack och drack så länge så till slut gick jag dit. Så mycket vatten kunde det inte finnas i skålen.

Det han drack ur var en stor vattenkanna som stod inklämd mot väggen. Den var fylld med regnvatten som jag skulle ha till krukväxterna. Tydligen  var det väldigt gott vatten.

Yatzy-nytt är uppdaterat med synpunkter på den fräcka katten och en del annat.

Någon snö fick vi inte fast jag trodde det. Däremot var det  sådant oväder att jag nog inte gått utanför dörren i fredags om vi inte  haft Yatzy. På något sätt är det trots hällregn och storm skönt att komma ut.

Yatzys sida har snart funnits i fyra år. Jag har bytt bakgrund en gång samt lagt till ett par nya sidor, Yatzy-fakta och Yatzy-kurs sedan starten. Har senaste dagarna haft lite funderingar på att göra om  men det första försöket blev inte bra. Jag tycker att det är viktigt att bakgrunden är sådan att text och foto  är lätta att se. Jag ska fundera och experimentera vidare.

 Igår var vi till veterinären med Yatzy för att vaccinera honom. Utöver de vanliga vaccinationerna har vi även börjat med rabiesvaccin.Vi bor så nära vackra Åland att det skulle vara skönt att kunna åka över dit när vi vill.

Nästa spruta får Yatzy om ca tre veckor och sedan tar det 120 dagar tills vi vet om vaccinationen tagit och han får sitt pass.

Yatzy-nytt är uppdaterat med bland annat bilder från dagen fotbollsmatch

Regnet vräker ner ute och det är så kallt så jag tror att första snön är på väg. Då vet jag en som blir lycklig. Yatzy älskar snö och då blir han ju dessutom inte så lätt lortiga hunden.

Se bilder på den lortiga hunden och  läs om räven, spöken och tjuvaktiga möss på  Yatzy-nytt

Oktober och nu har älgjakten startat även i den här delen av Sverige.  Något som framkallar många synpunkter på jägarna och deras vistelse i skogen  i  olika media,  tidningar, radio, tv  och på Internet. Det är då främst svampplockare och hundägares synpunkter jag tänker på.

Jag blir faktiskt illa berörd av alla påståenden som gör jägarkåren till en samling skjutglada amatörer som hindrar oss vanliga människor från att vistas i skogen.

Det går alldeles utmärkt att vara i skogen även nu man behöver ju inte ställa sig rakt under ett jakttorn. Sverige består av stora arealer skog så det räcker till oss alla.

De olyckor som händer, om än mycket sällan, är oftast vådaskott inom jaktlaget. Det är inte så att jägare sitter i skogen och skjuter på allt som rör sig.

Jaktlagen reglerar mycket noga var, hur och när man får skjuta. Dessutom har alla jägare en gedigen jägarexamen i bakfickan. Det är inte så att vem som helst kan gå ut med ett vapen i skogen.

Vi som har hundar och tränar viltspår ska även tänka på att våra viltspårdomare är jägare. Utan dem skulle vi inte kunna tävla i denna utmärkta sport.

Dessutom är det oftast så att det är jägarna som äger skogen vi vanliga kan njuta av stor del av året.

Alla får naturligtvis tycka vad dom vill men det här är mina synpunkter i en omdiskuterad fråga.

Låt oss vara vänner och respektera varandra ute i naturen som ger oss alla så många härliga upplevelser.

Så till något helt annat. Min mobil är liten och ofta vet jag inte var jag hade den sist.  Som tur var så mindes jag det när vår lilla grävmaskin till hund lyckats gräva ner den under en bäddsoffa.. Läs mer om det på Yatzy-nytt.

På minnessidan om vår förra hund Birk har jag bytt startbild. Den gamla fungerade inte längre.

Nu är Yatzy-nytt uppdaterat med  bland annat bild på spårhunden Yatzy. Tack Kicki för den bilden från skolavslutningen.

Idag har Yatzy och jag varit på skolavslutning och fått diplom. Vi var på sista gången av aktiveringskursen och även idag var vi i Lunsen.

Idag har vi tränat personspår och det var roligt och något som vi ska fortsätta med. Det kan vara varierande att inte enbart lägga blodspår. Yatzy tyckte att det var  roligt även om han tyckte att det var mindre kul att vänta när de andra fyra hundarna gick sina spår. Då hade han fattat att vi skulle spåra och var ivrig att komma igång.

Han fick gå två korta spår och jag hade en tom hushållsrulle med ett ben i som spårslut. Det är inte bara vi på kursen i skogen så när vi kom till spårslutet andra gången var belöningen borta. Kicki och jag öste upp  belöning ur fickorna för att kompensera honom. Jag tror inte att Yatzy tycker att det var någon förlust.

Den här kursen har gett oss smakprov på olika aktiveter. Personspår kan vi fortsätta med på egen hand. Men rallylydnad ska vi gå kurs på i vår.

Att gå på kurs är något jag önskar att alla hundar och deras ägare skulle ha möjlighet att få göra. Det är så inspirerande och lärorikt. Vi är lyckligt lottade som bor så att vi har tillgång till ett stort och varierat kursutbud genom Hundens hus o Kicki Renlund .

Yatzy sover nöjd med dagen  i soffan i matrummet. Han kommer att skriva om skolavslutningen senare. Han har även en del om jakten på fräcka katter och bevakningen av vägen att berätta.

Först av allt säger vi grattis och hurrar för vår vän Maria och hennes Figge, Smörsoppens Tjatte. I söndags var de till Kongsvinger på internationell utställning och Figge tog hem allt. Han fick norsk cert, CACIB och blev BIR. Hurra vad ni är bra vi var så glada i söndags när vi följde er via  mobilen.

Själva var vi på Uppsala Cockerklubbs inofficiella utställning i Jälla, Uppsala. Trevligt och välorganiserat som det var tidigare år. Det är alltid så roligt att se många olika raser och det är många valpar speciellt på en inofficiell utställning.

Yatzys husse föll för en Leonberger som grundligt tvättade honom i ansiktet. Jag föll handlöst för en av Welshvalparna, ja alla var söta men det var speciellt en av dem som var helt underbar. Dessutom föll jag för en ljuvlig Clumber Spanielvalp som helt lugnt sov på en filt bland alla hundar och människor. Hon blev sedan bästa valp i grupp 8.

Men man kan ju inte ta med sig en valp hem bara så där..... Mer om utställningen på sidan utställning.

Igår var det  skoldags för Yatzy och mig igen. Den här gången var aktivitetskursen förlagd till Lunsenskogen. Det är ett fint skogsområde nära  Uppsala. Någon gång ska vi ta och gå där själva för det ser så lockande ut. Tydligen får man då se sig för, det sägs att det är lätt att gå vilse i Lunsen.

Igår var det bland annat personspår som skulle provas på. Men att leta efter en försvunnen matte i en skog full med nya dofter är inte så intressant. Jag såg något röd-vitt flyga fram mellan träden. Antagligen undrade han var rådjuren var i den skogen.

Något Yatzy var bra på var att leta efter en kotte som jag haft i fickan. Bland kottarna på marken markerade han direkt min kotte.

Att gå på kurs med sin hund är så fantastiskt roligt. Det har blivit vanebildande att gå på kurs hos Kicki sedan vi gick första kursen där våren 2006. Jag har redan anmält oss till Rallylydnad till våren.

Senare i höst ska jag göra om sidan Yatzy-kurs så att det finns en  beskrivning på alla kurser vi har gått.

Jag vet att det är många svenska Welsh som åker till utställning i  Kongsvinger nu i helgen. Vi önskar er lycka till i Norge. Vi ska själva på utställning på närmare håll, Cockerklubbens inofficiella utställning för alla raser i Uppsala.

Yatzy har både ett nytt projekt och ett nytt jobb. Båda delarna har han skaffat sig  själv vår påhittiga Welsh. Läs mer om det på Yatzy-nytt.

Visst är väl skogen underbar på hösten? Det doftar så gott och alla färger är så vackra så här i slutet av september.

I torsdags började Yatzy och jag en aktiveringskurs i  Uppsala. Det är tre torsdagar och vi ska få prova på olika aktiveringar. Den här gången fick vi prova rallylydnad något som jag länge varit nyfiken på. Det var så roligt att vi ska gå en kurs i det till våren tror jag.

Djurlivet är som alltid rikt här men jag tycker att allt utom fåglar kunde hålla sig på utsidan av staketet. Någon troligen en katt hade vräkt undan lådan med mina trädgårdsredskap som ska stå på hyllan under planteringsbordet. Antagligen ville den sova där. Ett dumt val tänk om Yatzy kommit ut precis då. Yatzy berättar mer om djurlivet på Yatzy-nytt.

Idag har Yatzys hemsida  passerat 40000 besökare. Ja, egentligen är det nog ett tag sedan för det dröjde  några veckor innan jag skaffade räknare.

Tack alla som följer oss via hemsidan för att ni läser om Yatzys liv i skogen, i utställningsringen och i vardagen. Det  är något jag inte ens kunde drömma om att så många skulle göra när jag började skriva om vår solskenspojke i november 2004.

Jag har fått tipset att fira med den första bilden jag hade på startsidan. Vilken det var på den då 7 månader gamla Yatzy minns jag inte. Jag ska leta och kanske kommer den i november till 4 årsdagen av sidan.

Idag blir det en bild av fotbollsspelaren Yatzy. Först tyckte jag att han hade en tass i marken.Trampdynan av den tassen syns dock så det är nog bara en klo  i marken. Det är en typisk Yatzybild,full fart, öronen flyger och fotbollen i munnen.

Yatzy -nytt är uppdaterat med fler bilder och lite om tandborstarben korv och  missad älg.

Hösten är här på  riktigt och helgen ska ägnas åt trädgården. Yatzy hjälper naturligtvis till med det mesta. Han planterar skatter och vi planterar lökar.

Det är dags att hjälpa husse att ta upp potatisen, vem vet det kan finnas skatter i potatislandet som nu grävs upp.

Trevlig helg.

I lördags var vi till Dingtuna på SSRK  Bergslagens höstutställning. Kyligt och mulet väder men vi kom i god tid och värmde oss med kaffe innan bedömningen. Det går faktiskt åt  stora mängder kaffe på en utställning särskilt när det är kallt.

Till den här utställningen hade Yatzy och jag sällskap med Berit som kört över 30 mil för att följa med. Ja och för att bo hos oss ett par dagar. Berit är Yatzys absolut största favorit av våra vänner.

Mer om  utställningen finns på utställnings sidan och Yatzy-nytt.

Nästa vecka ska Yatzy och jag börja skolan. Vi ska gå en aktiveringskurs och det ser jag fram emot.

 

Ännu en regnig dag men nu ser det ut som att det ska bli bättre. Det vore trevligt om vi kunde vara ute mer än bara blöta långpromenader. Ännu så länge finns det mycket att njuta av i trädgården.

Yatzy har varit hos frisören idag. Nej det var inte han som blev trimmad utan jag. Tanken var att han skulle få följa med och vänta i bilen. Eftersom jag fick problem med bilen blev det så att han även fick följa med in till min frisör.

En ny upplevelse för honom, liksom att han fick åka i ett par andra bilar. Problemet med bilen löste sig så att vi kunde åka hem i vår bil.

Bilden som jag lägger på startsidan har varit där tidigare. Det fotot tycker jag så mycket om att att jag lägger dit det igen

Igår kom Stina och Pettson på besök. Det regnade inte så vi kunde sitta ute och dricka kaffe Hundarna var ovanligt stillsamma och höll sig mycket runt fötterna på oss.

Yatzy berättar mer om vårt trevliga besök på Yatzy-nytt

En riktig höstdag med regn och gulnande löv ute. Eftersom vi är ute så mycket  annars är det riktigt  skönt att vara inne. Mysa vid brasan, läsa och sitta en del vid datorn. Naturligtvis går vi i skogen ändå där jag letar kantareller och Yatzy rådjur. Han har mer framgång än mig.

Vi fick viltspårsprotokollet från den 28/8 med posten igår. Att det blev ett första pris visste vi redan  och  så här skrev domare  Leif Henriksson.

Provförlopp:hunden startade bra, vid vinkel 2 en ringning som klarades bra. Därefter felfri till viltdelen. Skottfast.

Att  Yatzy är duktig på att spåra fick jag ett konkret bevis på i torsdags. Kvällen före såg vi att det hänt en viltolycka på vägen strax bortom vårt hus. Det kändes faktiskt lite sorgligt, vi ser djuren så gott som dagligen.Men det är sådant som händer.

Morgonen efter när Yatzy och jag gick längs vägen såg jag att det var ett litet rådjur som blivit påkört. Det låg en bit in i skogen.

Strax  efter kom Yatzy direkt på  blod från rådjuret på vägen. Han tvärvände och jag tänkte ok vi får se vad han gör nu. Det har aldrig hänt att han kommit på  riktiga ganska färska blodspår så där. Det var ca 13 timmar sedan olyckan

Nosen i backen och ganska lugnt följde han spåret längs vägen en bit. Sedan ner i diket, över en liten bergknalle och upp mot rådjuret. När han tittade upp mot djuret på någon halvmeters avstånd blev han lite försiktig.Han fortsatte sakta ända fram och nosade ordentligt. Efter en stund tittade han på mig. Han såg ut som vad är det här nu då?

Det var fascinerande att följa hans spårning. Även om vi vet att han är duktig på spår så var det här mer på riktigt. Han tvekade inte en enda gång från att han kom på spåret tills han var framme.

Det här var en av de få gånger jag inte hade kamera med mig. Fast å andra sidan så kanske inte alla skulle uppskatta en bild på ett dött urtaget rådjur.. Mig gjorde det ingenting eftersom jag var så glad över min duktiga spårhund.

Yatzy berättar om korv, sork och  rådjur på Yatzy-nytt

 

Först ett varmt grattis till Maria och Figge Smörsoppens Tjatte som ännu en gång blev BH och BIM.  Denna gång i Uddevalla. Grattis och hurra från oss.

Yatzy berättar om, gosedjur, guldstjärnor  och viltspår på  på Yatzy-nytt.

Vi har bara bara gått spår med Yatzy på hemmaplan i år. Men igår var det så dags för ett riktig spår hos den trevlige domaren Leif Henriksson .

Vi var en grupp  hundägare med sammanlagt sju hundar som samlades i skogarna vid Lohärad i Rimbo. Fem av hundarna skulle gå spår, fyra Cocker och Yatzy.

Yatzy med husse i andra ändan av linan klarade sig bra bortsett från att han var  ute och snurrade lite mot slutet. Något djur hade flyttat på skanken så där blev det kraftig viltstörning. Yatzy hittade den efter en del nosande Det blev ett första pris och det fick även de två andra som gick i öppen klass. De två  hundar som gick anlagsprov klarade sig också utmärkt.

När det var dags för kaffet hade regnskurarna upphört och vi njöt alla av en härlig dag i skogen med våra duktiga hundar. Viltspår är roligt och trevligt för både hund och människor. Ett underbart sätt att tillbringa en dag på.

Yatzy berättelse om viltspår, bilder och lite annat kommer troligen under helgen.

Yatzy-nytt är uppdaterat idag. Han har inte hamnat på svarta listan på ett par dagar nu men däremot har vi spår av svarta tassen inne. Det är sånt som händer med öppna dörrar och en hund med naturlig begåvning för att bli lortiga hunden.

Augusti är för mig den månad då man kan vara ute massor utan att jobba i trädgården. Allt är i stort sett klart bara att njuta av  att vara ute. Långa sköna skogspromenader och sedan sitta ute med en bok. Istället har vi år visserligen långa men blöta skogspromenader och bara korta stunder ute med en bok. Tur att jag samlar på Fuchsior dom blir bara vackrare av regn.

Idag fick Yatzy sitta på bänken vid vår ytterdörr och vara  fotomodell när jag tog kort på blommorna där.

Ja apropå Yatzy och skogspromenader så överraskade  han mig i går. Vi gick i skogen och att han vet vad jag menar med höger och vänster är självklart. Men igår sa jag "jag tror vi går lingonstigen" varpå Yatzy direkt tar till vänster. Då blev jag snopen.

Just nu är Yatzy på svarta listan, han berättar varför på Yatzy-nytt.

Först ett stor grattis och hurra för våra vänner Maria och Figge, Smörsoppens Tjatte som i lördags blev  BH och BIM i Norrköping.

Vi hade valt Nyköping och utställningen där istället för Norrköping. På vägen ner till Nyköping kom regnet och det blev en blöt dag.

Men vad gör det, vi hade trevligt och det är viktigast. Ett exempel på hur blött allt var är att när Hasse skulle köpa hamburgare på hemvägen så tog sedelautomaten på Mc Donalds inte emot hans pengar för dom var för blöta. Tur att det finns kort en sådan gång.

När vi om hem var det första vi gjorde  en brasa. Sedan fick vi sprida ut allt som var blött. Regnstället var så blött att jag tvivlade på att det skulle torka till idag.  Utställningskatalogen är ff. fuktig. Men jag tror att Hasses sedlar torkat till.

Det är lite tomt här hos oss. Prinsessan har flyttat hem till sin matte och de andra hundarna igen. Vi tror alla att det var bäst så  men vi är glada och tacksamma över att vi fick låna henne. Det gav oss en chans att prova på att ha två hundar. Vi får väl se vad som händer framöver för det var roligt att ha åtta tassar i huset tycker vi. Valp eller något äldre, hane eller tik det är en del att fundera på.

Bilden på startsidan är istället för ett rosettfoto. Yatzy fick något annat istället för en CK-rosett. Läs om det på Yatzy-nytt och mer om utställningen på sidan utställning.

Idag  har Yatzy fått gå ett spår för första gången sedan någon gång i maj tror jag. Men han hade inte glömt hur man gör för det var klockrent från start till skank utan minsta tvekan.

Nu får han daglig spårträning här i skogen efter som det finns så mycket vilt här. Alltid kommer han på något spår eller om vi har tur stöter vi på räv eller rådjur.

Yatzy berättar om Prinsessan och spår på Yatzy-nytt.

Först vill jag berätta att Ella tackar för allt beröm hon fått av tavlan både i gästboken och via mail.

Plötsligt känns det som att sommaren nästan är slut. det kan ju ha att göra med det regniga vädret vi har fått 110 m.m. på en vecka. Men när vi hade besök av dotter o barnbarn i torsdags så pratade vi om när skolan börjar för barnen och den dagen är inte långt borta nu.

Vi hade besök även på måndagen men det får Yatzy berätta om på Yatzy-nytt. Jag kan väl säga så mycket som att hundlivet hos oss har  gått in i en ny fas.

Sista sommarmånaden börjar idag. Juli rann iväg med långa soliga sköna dagar då vi mest varit ute.

I söndags var vi till vackra Högbo Bruk på SSRK utställning .Som alltid trevligt och så träffar vi så många trevliga hundmänniskor. Både gamla vänner och nya.

Mer om utställningen på sidan utställning. Nästa utställning blir SKK i Nyköping och så åker Yatzy och jag till Dingtuna i september på SSRK utställningen. Vi har även en inofficiell utställning inplanerad i oktober som Uppsala Cockerklubb ordnar. Sedan får vi se, utställningar utomhus är faktiskt roligast så vi tar det nog lugnt under vintern, tror jag man ska inte säga för mycket.

Yatzy-nytt är uppdaterat med bland annat bild på den fantastiska tavla om vårt barnbarn Ella 11 år har gjort. 5400 pärlor har hon använt och vi är så imponerade och stolta över hur duktig hon är.

Vår solskenspojken berättar om hur han ger oss glada skratt och  lite annat på Yatzy-nytt.

På dagens startbild står Yatzy på ett av de berg vi har på tomten. Yatzy verkligen  älskar dessa berg både att springa på och att stå där och se ut över sitt rike.

Igår var vi och hälsade på Stina, Billy och hundarna i deras nya hem i Vendel. Soligt och fint väder och vi åkte på småvägar dit så att det blev som en extra utflykt.

 Jag var med Stina och Pettson dit innan dom flyttade men då var det lite snö och  blommande krokus. Det var roligt att se deras paradis i sommarskrud. En  trevlig utflykt som vi kommer att göra om.

Yatzy-nytt är uppdaterat med bilder från gårdagens hundmöte.

Idag hurrar vi för lilla söta  sockerdockan Celine som slog till i Alfta  och gjorde sin matte  Stina till världens lyckligaste och stoltaste matte.

 "Celine" SVCH Westerner Love On Time vann först öppen klassen bland nio hundar med CK och tog  sitt första cert. Sedan blev hon bästa tik och därefter BIR. Jag tror att det var 39 Cocker spaniel anmälda så Celine hade hård  konkurrens.

Ett jättestort grattis och massor av hurra för både Celine och matte Stina. Vi har följt Celine sedan hon var valp och sett henne utvecklas till en skönhet, det här är så roligt. Se mer på  deras hemsida.

Yatzy berättar om utegångsförbud på Yatzy-nytt.

Nu har vi varit på den circuit utställning som WSSK arrangerade under World Dog Show. Det var mycket välordnat och trevligt på vackra  Almare Stäket. Vi var där på en SSRK utställning förra året och jag hoppas att det blir fler utställningar där senare.

Det var 109 Welsh Springer Spaniel från många länder där och det är alltid roligt att se många av denna vackra ras.

Apropå ras så hämtade jag  nya rasboken där. Vilket jobb det måste vara att sätta ihop den. Den är  intressant och rolig läsning.

Mindre roligt är att det ska behövas ropas ut på en hundutställning att man inte ska lämna sin hund i bilen. När utställningen startade sa speakern att det två första dagarna hade tio  hundar räddats ur bilar. Det räcker inte med öppen baklucka och nervevade fönster i sommarvärmen.

Åter till det som är roligt. Yatzy och jag stod vid kanten av utställningsringen när öppen klassen pågick. Han låg framför mig och helt plötsligt började svansen gå som en propeller på mina fötter. Anledningen var att Maria och Figge var inne i ringen. Figge och Yatzy har inte träffats sedan i augusti men nog kände Yatzy igen sin buskompis.

Mer om utställningen och bilder finns på sidan utställning och Yatzy-nytt.

Även idag gratulerar vi Yatzys uppfödare Tina och hennes Billben's  Carl Mikael. Dagen efter det tredje certet i Rottneros  blev  Gino BIR i Borås. Där blev han även 2:a i grupp 8 finalen.  Ett varmt grattis och ett jättestort hurra för Tina och snygge Gino.

Vi har en här hemma som verkligen är på svarta listan nu men det är inte Yatzy. Läs mer om det på Yatzy-nytt.

Ett varmt grattis till Yatzys uppfödare Tina Ratcovich som igår fick tredje  certet på vackra Billben's Carl Mikael.  Gino är nu SU(u)CH, hurra och många grattis.

När jag skulle ta foton på blommor idag fick Yatzy på sig springskorna och hoppade omkring i en rabatt han normalt aldrig går i. Kanske letade han efter grodan som hoppade dit igår.

Vi trimmade honom inför helgen utställning igår. Det återstår lite finputs men jag tror det värsta är gjort nämligen att få svansen fin. Den luktade mer gran än hund och var full med kåda efter kattjakten för några dagar sedan.

Idag har Yatzy och jag varit på skolavslutning i hagen. Det har varit sex trevliga kurstillfällen den här gången och vi ser redan fram emot höstens kurser.

 Yatzy och naturligtvis även jag har lärt oss mycket. Idag fick vi diplom och på baksidan finns information om vad vi gjort på kursen. Tack Kicki för att  du gör det så roligt att vara i hagen och lära oss hur vi ska göra

Vi går långa vägen till och från hagen för att jag tycker det är så nyttigt att möta cyklister, hundar och gående, se djur i de andra hagarna m.m. Det är bra träning för Yatzy och han brukar gå så fint där. Cyklister som han har så svårt för här hemma passerar utan att han bryr sig.

Idag blev det lite väl mycket träning då det kom två hästar och deras skötare på gångvägen. Jag styrde faktiskt över på andra sidan vägen en kort stund.

Ikväll har Yatzy sovit bakom en stor krukväxt i vardagsrummet eller ute på  altanen. Man blir trött av att gå i skolan.

 Jag har  uppdaterat sidorna Yatzy-fakta och Yatzy-kurs helt kort.

Nu höll jag på att glömma en sak igen. Tack till alla som gratulerat oss till det fina resultatet i Avesta. Tack för gratulationer på plats, sms. i alla. mail och i gästboken

Midsommarhelgen är över och vi hade bra väder och tack vare Yatzy fick vi se en hel del djur som vi annars missat. Ja grodor kan jag klara mig utan förstås men fågelungen på midsommardagen var speciell.

Yatzy har ett speciellt sätt att tala om att titta här är det något  extra som du ska se matte. Det kan vara som en gång en huggorm precis utanför staketet, usch det var inte trevligt men bra att han sa till. Fågelungen i helgen och igår en katt som kommit in på tomten.

 Igår var det alltså inte ekorren satt i granen här utan katten. Se Yatzy-nytt där även bild på fågelungen finns.

Nu har vi så smått börja smälta vår fantastiska dag i Avesta.  SKK Dalarna har en mycket välorganiserad utställning med gott om plats trots det stora antalet hundar. Vi återkommer gärna fler gånger.

Dessutom gjorde vi det även i år till en utflykt för att träffa våra vänner från Grönklitt. Tack för att ni kom så långt ifrån och för alla fina bilder och CD som kom idag. Tillsammans tog vi över 200 bilder.

Yatzy är som alla vet mycket  van vid att jag tar kort. Igår när jag plockade ut rosetterna och kameran på altanen kom han och såg ut som hur ska jag sitta nu då?

Nu har jag lagt in två bilder på sidan foto och uppdaterat utställningsidan där finns fler bilder. Yatzy-nytt är uppdaterat med bilder och  lite om utställningen

Igår var vi till  Avesta på  SKK Dalarnas internationella utställning. Det blev en fantastisk dag då Yatzy inte bara blev BIR i år igen utan även fick sitt första  CACIB.

Det var så omtumlande att det dröjde ett tag innan jag kom ihåg att blir man BIR ska man vara kvar till grupp 8 finalen. Att på eftermiddagen springa in i finalringen med Yatzy kändes stort. Att vi då blev oplacerade spelade ingen roll.

Mer om utställningen kommer troligen under måndagen. Vi har mängder med bilder att sortera och huvudet fullt av intryck från gårdagen. Väntar även på en CD med bilder från Yatzys egen fanclub  som kört ner till Avesta från Grönklitt..

Yatzy älskar att sitta på bordet till det vi kallar duojagmöbeln. Dvs. två fåtöljer med  ett bord, allt i trä och det sitter i hop som en enda möbel. På bordet finns även ett hål för parasollen.

Sist vi var på kurs hos Kicki köpte jag en godispåse som  man  kan sätta fast i byxlinningen. Dagen efter när vi kom hem från skogen hängde jag påsen i den uppspända  parasollen när vi skulle dricka kaffe.  Jag tänkte inte mer på att den hängde där  utan vi drack kaffe och Yatzy strosade runt oss.  Så fort vi plockade bort kaffet kom han farande med en väldig fart upp på bordet och körde upp nosen mot parasollen. Inte förrän han med tassen försökte ta ner godispåsen fattade vi att han känt doften av frolic.

Annars är han väldigt snabb med att titta på oss för att be om lov. Men det här var så konstigt att han var helt koncentrerad på det som hängde där. Han funderade länge på hur han skulle få ner påsen. Det är så roligt att se honom tänka och fundera på hur man löser ett problem. Oftast listar han ut hur man ska göra men det här var omöjligt.

Rävarna fortsätter att glädja oss med att visa sig. Det är fantastiskt att på kvällen sitta och titta på när ungräven jagar sork på åkern. Då sitter vi i vår härliga duojag med Yatzy på bordet. Ofta är det han som först ser räven.

Yatzy berättar om svarta tassen, rävens springskor och annat på Yatzy-nytt.

För oss är 6 juni extra speciell. Det var den dagen, nu är det fyra år sedan, som vi  hämtade hem Yatzy från Tina.

Fyra år fyllda av äventyr med vår solskenspojke. Han är underbar även om han stundtals hamnar på svarta listan. Yatzy är en oförutsägbar Welsh, härlig, livlig,  glad, men numera även ganska lugn hund. En riktig glädjespridare, solskenspojken i alla väder.

Yatzy-nytt är uppdaterat med två bilder och bland annat historien om rävungarna som jag och Yatzy såg i skogen. Det var Yatzy som spårade upp dem och genom att ställa sig på bakbenen och vifta på svansen, ja hela  kroppen gjorde mig uppmärksam på vad vi hade strax framför oss. Så är det att ha en viltspårshund. Man ser saker som man annars missat. Jag har aldrig sett så små rävungar i vilt tillstånd och det var en  underbar upplevelse.

I torsdags var det slyngelkurs igen. I stort sett skötte Yatzy sig, men jag märker att när det är väldigt varmt så tappar han koncentrationen lättare än annars. Dessutom tycker han alltid att gå fot i hagen och hålla upp huvudet är onödigt. Gå fot, ja ok då men nosen i backen för att inte missa  intressanta dofter.

Det som är  enormt roligt att se är att Pettson och Yatzy helt insett att det här är skola inte bus. Att två hundar som känner varandra så väl kan koncentrera sig på att göra det dom ska fast dom sitter  och går så nära, det är imponerade.

Inkallning på tomten har inte varit Yatzys bästa gren. Det och skällande på allt och alla har varit våra problem med honom. Först lugnade han ner sig avsevärt med skällandet på sådant som passerar på vägen. Nu fungerar även inkallning på tomten så allt går bara man har tålamod och tränar.

Ja det är cyklisterna förstås, där tränar vi fortfarande på att man inte ska skälla ut dem.

Yatzy höll på att hamna på svarta listan tack vare sina springskor en dag i veckan. Men det hela slutade på ett sånt sätt att han slapp det. Om det, projektet och alla våra rävar berättar han på Yatzy-nytt.

 

Lita på hunden säger man när det gäller viltspår. Detsamma gäller även  utställning tror jag. I söndags på SKK utställningen i Österbybruk tyckte jag att Yatzy var okoncentrerad och mest intresserad av alla spännande dofter. Jag funderade på hur det skulle gå när det var vår tur att gå in i ringen.

Det hade jag inte behövt göra för så fort vi klev in där så var han som vanligt koncentrerad på att stå snyggt och att springa när  vi skulle det. Jag var så stolt och glad över honom.

Mer om utställningen på sidan utställning. Tyvärr drabbades jag av en förkylning efter utställningen så uppdatering av Yatzy-nytt kommer senare. Han har en hel del att berätta och i viss mån erkänna.

Vi skulle ha gått ett prov i viltspår i morgon men det får  tyvärr bli en annan gång. Jag hoppas att vi ska kunna gå på vår slyngelkurs på torsdag.

Nu har Yatzy och jag varit  första gången på slyngelkursen. Som alltid är det mycket att nosa på när vi inte varit i hagen på länge men i stort sett så skötte han sig. Att man inte ska hälsa på allt och alla i den situationen är nu klart för honom.

Arbetet med projektet, d.v.s. vår stora damm har nu kommit igång på allvar. Som Yatzy såg ut efter ett par timmar ute idag fanns det bara en sak att säga" han får inte komma in". Men huvudsaken är att han har roligt och att han går via duschen när han väl tas in.

Framåt kvällen var han försvunnen. Jag tittade ut på altanen där jag visste att han var men ingen Yatzy. Jo till slut fick jag se honom och fick som så många gånger förr ett gott skratt. Utanför växthuset ligger en stor hög med fiberdukar. Där hade Yatzy bäddat ner sig ordentligt och sov gott. Man blir trött av att jobba med  projektet.

På Yatzy-nytt finns bilder på arbetet och Yatzy berättar lite om sin skola med.

Bland länkarna finns nu en  ny länk till Clumbrolds kennel.

Vi har haft besök under helgen och igår fick jag en fråga från min 13-åriga sondotter Lisa, hon stod och tittade på foton av blommor som jag tagit när hon  frågade vad som betyder mest för mig, blommor eller hundar. Mitt svar blev att det som betyder mest är  barn, hundar och blommor.

Hundar, Yatzy och trädgård, natur och böcker betyder mycket för mig. Mest betyder dock barn och det är en lycka att jag alltid fått ha barn runt mig både  privat och i arbetet. Att ha sex underbara härliga barnbarn är en stor glädje.

Yatzy är  också mycket förtjust i våra barnbarn, ja i alla barn. Den här helgen har han gjort en del hyss som nog till en del berodde på att han var extra uppspelt över att vi var så många här hemma. Annars har vi tyckt nu i vår att han har blivit så lugn, eller åtminstone lugnare.

Nu i kväll ska vi trimma färdigt Yatzy inför nästa utställning. Yatzy och jag ska börja på slyngelkurs den här veckan och det ser vi fram emot. Det är alltid så trevligt att gå på kurs.

Yatzy berättar om hur det gick till när han hamnade på svarta listan och en del annat på Yatzy-nytt.

Yatzy är lite ledsen, han berättar varför på Yatzy-nytt.

Först ett stort och varmt grattis till Maria och hennes Smörsoppens Tjatte, "Figge" som igår tog hem sista certet. Det var så nära massor av gånger förra sommaren att få cert nummer två och tre och nu kom de på två utställningar i rad. I går i Larv blev Figge dessutom BIR. Grattis, grattis och hurra, vi är så glada för er skull.

Figge är en jättemysig hund och Maria är otroligt duktig som handler. Hon visade även Freckles Ginger Rogers  " Doris" i går. Doris blev även hon champion och BIM, grattis till Doris med matte Karin.

 På dagens startbild bär Yatzy  en  skatt i munnen. Gissa vad kartongen som ser så värdefull ut innehåller? Ja det är svårt men jag kan tala om att det är några bitar skinka. Alltså måste Yatzy bära iväg den en bit och sedan jobba med att öppna kartongen.

Yatzy-nytt är uppdaterat  bland annat med bilder från  fredagens besök av  Allegro.

Idag har vi haft  besök av en  härlig och mysig Welsh och hans matte. Det är Billben’s Sköna Prästkrage " Allegro" och hans matte Katharina som varit hos oss.

Yatzy och Allegro är inte bara från samma kennel utan har även samma mormor.

Allegro är snart 11 månader och det var första gången hundarna träffades. Yatzy och Allegro trivdes enormt bra tillsammans. Det var så  roligt att titta på dem när dom lekte.  Mysigt såg det ut när dom drack samtidigt ur samma vattenskål.

Naturligtvis så tog Yatzy med sig Allegro till projektet och lilla dammen medan vi drack kaffe. Det var två mycket leriga och blöta  hundar som dök upp en stund senare. Två leriga och glada  hundar kan man också säga.

Jag har tagit massor av bilder idag men inte hunnit sortera dem eller rättare sagt jag har svårt att välja ut några. Så jag ska göra det senare.

 Yatzy vilar efter dagens bus och får uppdatera Yatzy-nytt om någon eller några dagar.

Idag fick vi besked om att fler hundar anmält sig så att Yatzys och min slyngelkurs blir av. Det ser vi båda fram emot.

Yatzy har glatt oss mycket de senaste dagarna med att äntligen nöja sig med att bara titta på trafiken på vår väg. Det är inte mycket trafik  men ändå vill vi inte att han ska skälla. Vi har jobbat med det ända sen vi flyttade hit. Nu verkar det som han fattar att man varken behöver jaga eller vakta. Ja inte helt då, för cyklister får honom tyvärr både att springa och skälla. Men vi jobbar vidare med det problemet.

Idag på förmiddagen gick Yatzy och jag en underbar promenad i skogen. Det är alltid skönt att gå i skogen alla årstider och i alla väder. Men nog är det något speciellt med den skira grönskan, fågelsången och alla  vitsippor. Jag såg även att liljekonvaljerna hunnit långt, nog är det tidigt?

Att sedan efter promenaden komma hem till vårt blommande paradis och sitta ute och dricka kaffe är ljuvligt. Det är tredje våren här nu men vi förundras ff. över alla lökar som de tidigare ägarna satt. Dessutom har jag fortsatt att sätta lökar för vårblommor är så vackra glädjespridare.

Yatzy berättar om dagens skogspromenad och lite annat på Yatzy-nytt.

Min dator och jag är inte riktigt sams idag. Dels har jag uppgraderat den till en nyare version av Explorer så allt ser inte ut som det brukar. Dessutom hängde sig datorn precis när jag kommit igång med dagens Yatzy-nytt. Vad jag sa då, ja det ska man nog inte skriva ner här.

Yatzy-nytt är alltså uppdaterat. Där berättar  Yatzy om den trevlig och mysiga dag vi hade här igår. Vi hade besök av Stina, Billy och  deras tre ljuvliga hundar. En härlig dag både i skogen och här hemma. Läs allt om den och se på  bilderna på Yatzy-nytt.

Yatzy tycker att det är synd om honom. Läs mer om det på Yatzy-nytt. Där skriver han även om guldstjärnor, drullig matte, och lite annat.

Nu har vi kommit igång med lite planer inför sommarens utställningar. Yatzy är anmäld till SKK utställningar i Österbybruk och Avesta. Dessutom till WSSK utställningen i Almare Stäket under världshundutställningen. Det kommer även att bli några fler utställningar i sommar.

Planerna på att gå slyngelkurs går inte lika bra. I nuläget är det för få anmälningar till kursen på dagtid som  startar den 22 maj. Jag vill gärna gå kurser på dagtid men den här gången behövs det fler anmälda. Så om du har en hund som du vill gå en  rolig  inspirerande kurs med så anmäl dig till Kicki Renlund.

Kickis kurser kan du även läsa mer om på  sidan Yatzy-kurser. Vi har gått flera kurser hos Kicki och alla har varit mycket bra. Kicki har en fantastisk förmåga att få både hund och ägare att känna att vi klarar allt. Man mår helt enkelt bra av hennes kurser.

Slyngelkurs betyder ju inte att man måste ha en totalt omöjlig hund för att gå  med. Yatzy är absolut inte så men jag gillar  namnet på kursen. Dessutom är en Welsh oförutsägbar och kan vara rätt  mycket slyngel ibland.

 Yatzy berättar om grävande och annat på Yatzy-nytt.

Idag börjar vi med att gratulera två hundar som haft framgångar senaste dagarna. Först Billben's Carl Mikael "Gino" som i lördags tog sitt först cert i Västerås. Uppfödare och ägare Tina Ratcovich som även är Yatzys uppfödare. Grattis Tina och snygga Gino.

Den andra gratulationen går till Tans & Tins King Of Orchids "Pettson" som klarade anlagsprovet i viltspår i måndags. Ägare och uppfödare är Stina Yron Lund som är den som lärt oss allt vi vet om viltspår. Grattis Stina och Pettson.

Just nu lever vi uteliv stor del av dagarna. Det finns mycket att göra med en så stor tomt som  hos oss. Men även tid till att bara gå i skogen med Yatzy eller att sitta ute och njuta av alla blommor som kommit upp nu. Lyssna på alla fåglar och helt enkelt bara vara.

Yatzy berättar lite mer om utelivet på Yatzy-nytt.

Jag har lagt in två nya länkar. Den ena är till Helenas Photography. Det är Helena som ritat all grafik jag använder och hon är en mycket duktig fotograf också.

Den andra länken är till Alfons en Welsh Springer Spaniel  som nyligen fått en egen hemsida.

Yatzy-nytt är uppdaterat idag, han berätta lite om olika projekt.

Idag kom Stina och Pettson och hämtade mig för att jag skulle följa med till deras nya hem. Dom flyttar nästa vecka och det var så roligt att få komma dit redan nu och se hur fint där är. Det är ett riktigt paradis som Stina, Billy, Eddie och hundarna ska flytta till.

Yatzy fick vara hemma med husse och jobba i trädgården. Men när Stina, Pettson och jag kom tillbaka fick hundarna leka en stund. Mer om det på Yatzy-nytt.

Tack för all gratulationer på  Yatzys födelsedag, både i gästboken och via mail.

Yatzy berättar själv om tårtan och presenten på Yatzy-nytt.

Vi gratulerar vår solskenspojke Yatzy och hans åtta syskon på 4-årsdagen. Tänk att det redan är fyra år sedan påsken 2004 då de föddes.

Inte visste vi då vilket äventyr det är att få följa en Welsh från valp till vuxen. Ja, med en påhittig, livlig, glad Welsh är livet alltid ett äventyr. Vi är så lyckliga över att det blev just Yatzy som blev vår.

Vi hade tänkt att lägga årets första spår till Yatzy i födelsedagspresent. Nu när det åter kommit snö får nog spåret vänta en dag eller två. Jag har tinat blod och tagit fram en rådjursskank.

Men vi kan ju  alltid spåra levande rådjur i skogen. Eller kanske de två änder som besöker vår stora damm. Ännu så länge har Yatzy inte sett dem utan bara spårat efter dem och det luktar jättespännande tycker han.

Vi börjar idag med att gratulera Maria och hennes Figge, Smörsoppens Tjatte som i Uddevalla idag tog sitt andra cert. Hurra för er, snart är Figge säkert champion.

En annan av våra hundvänner Archie Geltman's Golden League har precis blivit pappa till tio valpar. Grattis till Lena med familj som vi har följt ända sedan våra pojkar var valpar.

Det är en mulen men skön söndag här hos oss. Vi uppskattar att bo mitt i naturen, att bara  gå rakt ut i milsvida skogar är härligt. Dessutom upplever vi nu för tredje våren det lökarnas paradis som vi bor i. De som ägde huset före oss har planterat säkert flera tusen lökar som sedan spridit sig. Eftersom jag tycker så mycket om vårblommor har jag fortsatt att sätta fler lökar, så i april maj är det otroligt mycket som blommar här.

Idag när vi kom hem från skogen var det med flera fästingar så nu har Yatzy fått på sig scaliborhalsband. Alla rådjur som finns här är orsaken till att det är så gott om fästingar. Vi ser rådjur så gott som var dag i skogen.

Yatzy-nytt är också  uppdaterat idag. Yatzy lever uteliv stor del av dagen nu. 

En riktig vårdag och vi har varit ute nästan hela dagen. Sol och varmt och besök av Stina och hennes hundar. Så ska en riktigt bra dag vara tycker vi.

Hundarna njöt av vårsolen precis som vi människor. Det är så härligt att se dem riktigt sträcka ut. På startbilden har Pettson och Yatzy knappt en tass var i backen

Yatzy  tycker också att vi haft en härlig dag, läs mer på  Yatzy-nytt. Där berättar han även om det ofrivilliga dopp han fick igår. Berget som är ovanför stora dammen sluttar uppåt för att sedan brant gå rätt ner i dammen och för första gången var tydligen farten för hög så Yatzy dök i med ett plums.

Apropå Agrias tävling om lortigaste djuret vad sägs om den här bilden på en lerinpackad Yatzy?

Det är inte den bilden Yatzy deltar med utan den här hittade jag igår när jag städade bilder från 2007. Ännu är det några dagar kvar att rösta på lortiga  Welshar, det är fyra stycken bland de 20 första just nu. http://www.agria.se/djurtavling

Nu vill vi ha vår och kanske är den på gång solen värmde i alla fall bra idag. Isen på stora dammen är  alldeles mjuk så ingen vågade gå ut och hämta Yatzys boll som hamnat långt ut på isen. Han såg så roligt ut när han stod vid kanten  och ropade på hjälp. Hur det  gick berättar Yatzy på Yatzy-nytt.

Den här påsken har varit mer  vinter än vår som normala påskhelger. Snön har vräkt ner tidvis och vi hade -19 på påskdagen. Vackert  var det ibland när solen sken på all nysnö men skönt, nej inte om man inte  heter Yatzy. Han tyckte att vi skulle spela fotboll ute i snöyran.

Läs mer om vad Yatzy tycker om påsken på Yatzy-nytt.

Det är ganska kul att se på Agrias tävling om lortiga djur att det finns  flera Welsh och flera Golden Retriever. Vår förra hund var en Golden och han ägnade sig gärna åt att bli lortiga hunden även han. Kanske något rastypiskt för dessa två raser. http://www.agria.se/djurtavling

Just nu snöar det och är minusgrader här hos oss så chansen finns att vi får ha en ren hund i påsk.

Yatzy och vi hoppas att ni alla får en riktigt fin påsk.

GLAD PÅSK

Den milda vintern har nu väckt fästingarna. Vi plockade bort den först på Yatzy igår. Dags att köpa hem Scalibor.

Kort uppdatering på sidan utställning.

Yatzy-nytt är uppdaterat. Idag skriver han mest om vad hans matte säger. Ta det med en nypa salt precis som när barn berätta vad deras  föräldrar säger.

Jag har varit bortrest ett par dagar, det är inte ofta Yatzy och jag är borta länge från varandra. Det första jag såg när jag svängde ner bilen var min egen solskenspojke som kikade ut genom hallfönstret. Hur han visste exakt när jag skulle komma? Ja han har väntat och känner igen ljudet på bilen. Dessutom ringde jag ca 15 minuter innan jag kom och för Yatzy så betyder telefonsamtal ofta att det kan komma någon. Särskilt som husse gick ut i köket sedan jag hade ringt.

Lyckan var stor hos oss båda och Yatzy tog när den första  hälsningsceremonin var avklarad mig i handleden och apporterade mig in till en soffa så att han kunde sitta fot. Sedan hjälpte han mig att packa upp så han kunde vara säker på att jag skulle vara kvar hemma.

Det är lortiga hunden här flera gånger om dagen. Vår nerfart till gästparkeringen är helt översvämmad av vatten från stora dammen. I skogen är bäckarna älvar och det finns gott om sjöar också. Vill du se lortiga hunden och andra lortiga djur så titta på Agrias sida där finns härliga foton. http://www.agria.se/djurtavling. Just nu är det en Welsh som leder och den bilden är underbar.

Jag badade vår egen lortiga hund ordentligt igår kväll. Idag har vi trimmat honom så att det är mindre päls, som lera och pinnar kan fastna i. Han blev riktigt fin men ännu jag har inte tagit några nya kort på honom.

Igår kväll såg vi en deckare på TV och det var väldigt spännande. Framför oss sov Yatzy eller var det en varg? Plötsligt sträcker han upp nosen och ylar högt och långdraget i sömnen. Gissa om vi hoppade högt?

Jag har pga mängder av skräppost bytt mailadress på båda mina hemsidor. Min privata adress ändras inte.

Yatzy hälsar att han ska skriva på  Yatzy-nytt  när han får tid. Tills dess säger han trevlig helg och vi instämmer. Kan vi hoppas på en helg som är bara lite blöt?

 

Nu njuter vi av att vara ute mycket i solen som värmer åtminstone i lä. Vi har haft snö en vecka nu och det är så vackert med gnistrande vit snö i solskenet.

Ur snön sticker blommande julrosor och snödroppar upp och visar att det är vår.

Jag har funderat lite på när och var vi ska ställa ut Yatzy nästa gång. Som det ser ut nu tror jag att vi väntar till  i maj då  utställningarna börjar vara utomhus.

Yatzy berättar om flygande paket på Yatzy-nytt.

Yatzy berättar på Yatzy-nytt om hur bra han är på olika saker.

Efter fyra dagar utan bredband är vi nu tillbaka igen. Felet var Telias och det fodrades tyvärr både envishet och flera telefonsamtal innan felet mycket enkelt åtgärdades i dag. Redan när vi felanmälde i måndags erkände Telia att de gjort fel. Anledningen till felet är så obegriplig att jag inte går in på den här.

Nu är vi i alla fall åter tillbaka och ska  så snart som möjligt svara i gästboken. Uppdatering av Yatzy-nytt kommer troligen till helgen.

Nu har vi äntligen kunnat sitta ute i solen och dricka kaffe. Det är något visst när man åter kan göra det. Yatzy blev överlycklig när han såg att vi tog ut dynor till stolarna. Så alla njuter vi av solen och att den börjat värma.

Vi har nu fått en tvåbent Welsh med på våra skogspromenader. Tidigare har Yatzy nosat i spår efter vilda djur men nu har han allt oftare börjat söka efter dofter i luften. Han går  upp på  bakbenen och så går han där och vädrar i vinden. Ser sig omkring, var är dom tänker han nog. Han har så många gånger sett rådjur nu att han tittar efter dem.

Roligt har man ju med en Welsh det har jag skrivit om förr. Vi fick oss ett gott skratt en förmiddag när vi  släppt ut Yatzy medan vi själva stod i hallen. Han brukar komma och skälla utanför dörren som för att skynda på oss. Vi öppnar då dörren och säger kommer snart. Den här dagen när vi öppnade dörren stod vår bolltokige hund där med fotbollen i munnen. "Kommer ni inte snart det är  match" sa hela hans uppsyn.

En annan rolig episod hände när vi en dag var borta ganska länge och det blev mycket  sitta i bilen för Yatzy. Vi stannade och gick med honom och när vi kom tillbaka  till bilen sa jag du kan få ett tandborstarben. Vi hade handlat mat och sådant åt honom. Han tittade bara på mig och rörde inte benet.

Två timmar senare när vi kom hem var benet fortfarande orört. När Yatzy hoppade ur bilen tog han det i munnen och bar det så genom grindarna och ända fram till huset. Då först gick det att äta. Tandborstarben ska alltså inte ätas i bilen utan hemma.

Vår bolltokige hund har ju även som hobby att gräva. Igår upptäckte han att sorkarna byggt bo mot berget vid dammen. Nu är sorken vräkt av sorkarnas skräck nummer ett. Vi hade inte tänkt gräva ut dammen  just vid berget men idén är inte så tokig. Så nu när Yatzy börjat gräva kan han fortsätta att ta bort den biten av jord som är  till höger om trappan. Det blir säkert bra.

Yatzy själv skriver lite om vräkningen av sork  på Yatzy-nytt. Han berättar även  vad han tycker är mysigt.

Jag väntar fortfarande på att få det efterlängtade första kaffet ute i solen. Vi har haft snöstorm varvat med sol och kalla vindar så det har inte känts så lockande.

Tyvärr så försvinner snön nu och lortiga hunden gjorde entré igår igen efter nästan en hel vecka som varit ovanligt ren. Men det tog han igen med besked igår. Jag tror aldrig att det varit så svårt att få ren honom. Men är han bara lycklig så skurar jag honom gärna. Eftersom vi kan ta in honom direkt till duschen och han självmant ställer sig där är det inget problem.

Startbilden visar två av Yatzys favoritställen här på tomten. Stora dammen  och att sitta på bordet och spana om något händer i omgivningarna.

Bakom Yatzy på bordet syns ett av våra gamla knotiga äppelträd. Nu omdöpt till agilityträdet eftersom det är en perfekt böj på det för att träna hopp. Dammens sluttande kanter orsakade förresten ett drama med fotbollen i helgen. Mer om det på Yatzy-nytt.

En solig dag då det kändes som att nu är det dags för kaffe ute vilken dag som helst. Det var knappt vi ville gå in när vi kom hem från skogen utan vi satt ute en lång stund. Solig bild i motljus från skogen finns på startsidan.

Yatzy-nytt är uppdaterat med några bilder från idag och lite annat.

Imorse vaknade vi till en vit vacker värld här. Nej inte snö, men fem minus och frostvitt överallt. Det var skönt att inte behöva ha lortiga hunden utan en som kunde gå ut och in med rena tassar en hel dag.

På Yatzy-nytt 8 februari skrev Yatzy om hur han för första gången lyckades hålla tyst när sopbilen var här. Postbilen har vi inte lyckats pricka in ännu men idag var glassbilen här. Det är de tre han skäller på  genom fönstret om han ser dem.

Nu har Yatzy fått en guldstjärna igen för glassbilen klarades av utan ett pip idag. Han tittade bara på hur husse handlade där. Postbilen nästa det är bara så svårt att veta exakt när den kommer.

Yatzys gamla fotboll är ungefär lika gammal som honom men den absolut bästa. Lyckan var stor idag när jag hittade igen den efter att den varit borta ett bra tag. Någon hade  lyckats dribbla bort den  till ett buskage på fel sida berget.

Var förmiddag  innan skogspromenaden letar Yatzy reda på en fotboll och talar om att nu är det match. Visst såg han extra lycklig ut i dag med sin gamla boll? Bild finns på fotosidan.

Att leva med en hund ger många roliga stunder och med Yatzy får man sig många skratt dagligen. Han får två  sk. tandborstarben om dagen. Ett när vi dricker kaffe på fm. och ett vid sjutiden på kvällen. Att glömma att ge honom dem är totalt omöjligt, han säger till själv.

Idag hade vi varit och handlat och även köpt märgben till Yatzy så han  fick ett sådant när vi drack kaffe. Nu är det så att märgben blir bäst av att lagras så han snappade snabbt åt sig benet och försvann från vardagsrummet. Vi hörde att han sprang uppför trappan och så tassandet över golven när han letade ett lämpligt förvaringsställe.

Efter en kort stund kom ha tillbaka satt sig snyggt och tittade på oss med en min som sa "nu vill jag ha mitt tandborstarben".

Igår läste jag i Hundsport att just tandborstarbenen Pedigree Dentastix verkligen är bra för hundens tänder.

Nu på vintern när det varit snö ser även vi vad Yatzy spårar efter. Då har vi sett att han gör en väldig skillnad på räv och rådjursspår.  Rävspår, då nosar han och konstaterar att här har räven gått, följer en bit men lugnt och sansat.

Spår efter rådjur betyder högsta fart, gå upp på bakbenen och om han kommer nära eller på färska spår så  tjuter han.

Igår när det nästan var mörkt hade vi varit ute och inspekterat vår översvämning bakom gästhuset. Precis när vi kom till ytterdörren vädrade Yatzy ut mot åkern for iväg mot staketet och tjöt. Vi såg inget men vi är säkra på att han visste att det var ett rådjur eller flera därute.

Igår var Yatzy duktiga hunden men det får han berätta själv på Yatzy-nytt. Jag nöjer mig med att säga att det är lika härligt var gång man ser att träning och envishet lönar sig. Men med Yatzy så måste man ligga ett steg före i vissa situationer.

På Yatzy-nytt berättar Yatzy om sin  olika grävprojekt och om gårdagens besök.

Idag är det två år sedan det här paradiset vi bor i blev vårt. Det firas bland annat med en lång solig promenad och det var nästan så att vi kunnat sitta ute och dricka kaffe.

Snön ligger kvar här sedan ett par dagar och det är extra skönt ute då.Vi har något mycket vackert som sticker upp ur snön nu, de första julrosorna.

Jag har lagt in en del nya bilder på sidan foto. Som synes gillar Yatzy höjder, både berg och taket på jordkällaren. För Yatzy liksom för oss är det härligt med en stor kuperad tomt nära naturen. Vi har milsvida skogar att ströva i och det är något vi alla tre uppskattar.

I söndag hade vi en trevlig dag i Strömsholm. Det är alltid roligt att träffa andra hundar  och hundfolk.

Yatzy börjar bli riktigt rutinerad som utställningshund och det är trevligt att få beröm för hur bra han sköter sig. Det var en rätt busig hund vi hade på utställningar förr . Ja det kan nog hända igen för han är ju en oförutsägbar Welsh.

Mer om utställningen på sidan utställning. Yatzy-nytt är också uppdaterat idag.

 

Ser det inte lite vårlikt ut ljuset på Yatzy och tulpanerna mot snön i bakgrunden? Det är nästan så att jag börjar längta efter att sitta ute med en kopp kaffe.

Yatzy berättar om förberedelserna  inför årets  första köttbulledag på Yatzy-nytt.

Det var väl det jag misstänkte att Yatzy varit så extrem lydig medan han gått och funderat ut lite bus. Idag när jag visslade på honom för att vi skulle gå till skogen kom han som ett skott, tvärnitade, satt sig mer och flög sedan upp och drog iväg från mig så snabbt han bara kunde. Han sprang på tvären  och kikade på mig med busig blick som såg ut som vad tycker du om det här då matte? Vad jag tyckte, jo jag gick ut genom  grinden och in i skogen själv. Gissa vad Yatzy, den busige med springskor tyckte om det?

Kan hundar  se bilmodeller och färger? Ja jag börjar faktiskt tro det efter det som hände idag. Yatzys husse var borta ett par timmar och Yatzy satt på min säng, han ser vägen men inte  nerfarten. Plötsligt kom han nerdundrande för trappan och tittade ut genom hallfönstret. När jag också tittade ut såg jag vår blå bil svänga ner mot huset med husse i till Yatzys stora lycka. Husse hade varit borta i tre långa timmar.

Utställningssidan är uppdaterad helt kort idag.

Årets första utställning för oss närmar sig så  i helgen har vi trimmat Yatzy. Vi är ju nybörjare på trimningen så vi delar upp det på ett par tillfällen. Men nu är vi klara  och Yatzy är fin tycker vi. Han hade tappat en del päls tidigare i vinter men den har  vuxit ut igen nu.

Förra vintern kom snön 21 januari och i år är det bara grönt ute just nu. Vi har fått enormt mycket regn tidigare i helgen. Översvämmade dammar och diken samt en gästparkering som var mer lämpad som båthamn. Nog hade det varit trevligare så här i januari om det varit snö som kom. Vintern blir så lång utan snö.

 Yatzy-nytt är uppdaterat med Yatzy egna synpunkter på sorkarnas arbete, lite om en bortslarvad matte och en del annat.

Solskenspojken Yatzy berättar om när han fick guldstjärna och lite annat på Yatzy-nytt.

Snön blev kortvarig den här gången, tyvärr. Nu är det isigt och blött ute. Lortiga hunden har kommit fram igen, det är skönt att han är så villig att duscha.

Nu har vi haft folk boende här i tre omgångar över helgerna och Welshens sociala natur syns tydligt då. Yatzy är överlycklig när det är folk här och vill vara nära alla. Han är så långt från reserverad eller enmanshund man kan komma.

Vår förra hund Golden Retrievern Birk var snudd på  enmanshund, mattes hund. Han accepterade andra människor men var aldrig så tillgiven och kelen som Yatzy.

Dags nu efter helgerna att ta upp en del träning med Yatzy. Vad vi ska göra får vi se. Det blir ingen kurs förrän längre fram i vår. Utan det blir träning på hemma plan.Viltspår kanske om det inte blir snö då får vi hitta på något annat. Huvudsaken är att vi har roligt tillsammans och att Yatzy fortsätter att vara den glada, lyckliga hund han är.

Yatzy-nytt är uppdaterat med  bilder på isfotboll och lite annat.

Det nya året har börjat lugnt och stillsamt här hos oss. Ca en halvtimmes smällande runt själva tolvslaget tycker jag att man kan acceptera. Yatzy håller nog inte riktigt med. Han blev skrämd på sin första nyårsafton då några ungar slängde smällare åt  hans håll och det sitter i. När han blev orolig nu på nyårsaftonen öppnade vi dörren till hans utställningsbur. Han kröp tacksamt in där och då kände han sig trygg och blev lugn.

Idag har vi fått ganska mycket snö så jag hoppas att vintern är här för att stanna. Det är så vackert ute nu.

Yatzy berättar lite om nyårsfirandet på Yatzy-nytt.

Vi har också en ny länk till Liza en Welsh som bor i Filipstad.