Dagbok september -07

2005    2006    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020

       Jan -07    Febr -07    Mars -07    April -07    Maj -07     Juni -07    Juli -07    Aug -07     Okt -07    Nov -07    Dec -07  

Kall start på september har bytts mot nästan sommar åtminstone på dagen. Vi har  haft ca +20 i ett par dagar nu.

Färgerna ute både i skogen och i trädgården så här i slutet av september är underbara. Vi satt en benvedsbuske i våras och höstfärgen är fantastisk på den. Bakom sig har den en mörk Cimifuga och de passar varandra perfekt.

Några  andra som passar ihop perfekt är jättedaggkåpa och rödbladig revsuga. Jag satt en planta av revsuga förra hösten .Den har nu spridit sig precis som jag hoppades så att jag kan dela och plantera på fler ställen. Jag har den  nu i två rabatter som är kantade av sten.

På en av dem växer innanför revsugan daggkåpa som  just nu blommar om. Det är mycket vackert. Om något år när plantorna vuxit ihop kommer det att se ännu bättre ut.

Benved o Cimifuga

Daggkåpa o revsuga

 

September har fortsatt att vara kall och det ser ut som det brukar göra i  början av oktober ute redan nu.

Efter ännu ett par frostnätter började jag igår att ställa undan mina fuchsior. Jag tar lite i taget annars blir det så tomt ute. De som blommar rikligt fortfarande får vara kvar även om jag måste täcka dem vid frostrisk. Man kan väl hoppas på att det kommer en period med lite varmare väder.

Tomaterna har mycket kvar som ska mogna så de får också vara kvar ute ett tag till.

 Årets äppelskörd blir liten  särskilt om vi jämför med förra året. Men det räcker till att baka med och äta lite. Att senare i november ta fram en längd med äpplen och mandelmassa och värma den är härligt.

En av de sista varma  dagarna i augusti låg jag i hängmattan under ett gammal äppelträd och bara njöt. Strax bredvid mig porlade fontänen i lilla dammen.

Samma morgon hade jag möts av en alldeles nyutslagen gul daggig ros när jag kom ut. Augusti är en härlig månad.

Fast att  vädret kan växla snabbt fick vi var med om. Bara några dagar efter att det varit nästan 20 grader på natten  blev det kallt. Sju grader på morgonen den 28 augusti och frostvarning inför natten som kom. På kvällen var jag ut och täckte krukorna samt flitiga lisorna i den sk lyktstolpsrabatten nedanför dammen. Tur det för frost blev det, inte mycket men visst hade det varit synd om lisorna frusit redan nu.

Det blev två frostnätter till och några Flitiga Lisor blev frostnupna trots att jag täckt dem. Mina vackra Cosmos, Rosenskära frös, som tur var hade jag plockat in buketter av dem.

Nu   blommar min äng med astrar precis så vackert som jag hoppades i våras. Över 100 plantor, av 5 olika sorter buskiga och blomrika. Det är så vackert och jag frossar även i att ta in buketter av dem.

Vi har satt nya hallon. Det grävdes mycket jobb att röja den rabatten som jag ville ha dem i. Där var utblommade sommarblommor, kvickrot och två fulla hinkar lökar. Nu är det så fint med en rad hallon av sorten Mormorshallon. Lökarna ska vi plantera ner i närheten av stora dammen.

Det finns nya bilder på följande sidor:

Anueller: Två bilder på astrarna.

Perenner: Gul ros, Indisk Fingerört

Fuchsior: Bevis Homerus, Rohees Queen, Thamar

Blandat:  Gladiolus Priscilla. Lyktstolpsrabatten, där jag  blandat perenner med tobak, lisor och gladiolus. För 11 månaders sedan var där bara lysing, humle och kirskål.

Mina fuchsior blommor för fullt nu. Det är blommor som bara mår bättre nu när det blivit fuktigare och svalare. Jag försöker välja ut en favorit bland årets nykomlingar men det är omöjligt. Rikligt blommande Lindisfarne är en av favoriterna. Den mörka Rohees Queen en annan.

Så har vi ju den ljuva White Joy med sina många vit-rosa skira blommor har den här fått en kontrast av mörka Brevis Homerus .