Dagbok november -08

2005    2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020

Jan -08    Febr. -08    Mars -08    April -08    Maj -08    Juni -08    Juli -08    Aug -08    Sept -08    Okt -08    Dec -08

Nu vilar vår trädgård men för 10 dagar sedan kunde jag ff. plocka in buketter av höstaster. Några dagar senare  började det snöa och  allt täcktes  med en halvmeter snö. En del av det har tinat bort och idag såg jag att julrosen har knoppar. Nog är det en märklig blomma och så underbart vacker.

Nu är allt arbete färdigt utomhus inför vintern. Men det finns mycket att njuta av fortfarande, ex. vackra färger särskilt soliga frostiga dagar som idag.

När jag ställde undan alla mina fuchsior för ett par veckor sedan funderade jag på vilka som verkligen var mina favoriter, det är så svårt att välja några. Alltid favoriter är Albertine och Beacon för att det var just det två första som väckte min passion för fuchsior. Av årets  nya fastnade jag  särskilt för Gota med sina  annorlunda mörka blommor. Brevis Iris mörka sirliga skönhet var enormt vacker. White Pixie översållad med röda vita blommor,  nej jag kan inte välja någon favorit, alla har de sin tjusning.

Perenner är något som jag blivit mer och mer förtjust i på senare år, det är nog bara ca 10 år sedan jag började lära mig ordentligt om dem. En mycket  bra  bok kom förra året. Trots att jag har andra böcker om perenner har det blivit den första jag tittar i numera.

Boken är skriven av Marie Hansson och fotograf är Björn Hansson. Den heter  PERENNER Inspiration Skötsel Lexikon.

En perenn som överraskade mig när den äntligen började blomma var gulklint Centaure macrocephal. Bilder på hur lustig det ser ut innan själva den gula klinten kommer finns i dagboken juli 2008. Eftersom jag satte den sommaren 2006 hade jag börjar fundera på att riva upp den  då  den aldrig blommade.

Vilken tur att den fick vara kvar för nu har den blommat oavbrutet sedan i juli. Inte ens frost  verkar knäcka den lysande solen i rabatten

En annan som har vacker höstfärg är benveden, den lagom stora busken med sin korkliknade grenar. Euonymus Alatus har den rödaste höstfärg man kan se innan bladen faller av. Här växter den bredvid den mörkröda Actea Simplex Brunette( tidigare Cimifuga silverax) och de två matchar varandra så fint.

En näva med vacker höstfärg

Vinteräpplena ger också färg i höstens trädgård innan vi tar ned dem. För övrigt så pyntar vi med  ljung ,enris vackra kvistar runt trapporna och på platser vi passera ofta