Kurser Yatzy

7 januari -09

Hösten 2008 gick jag och Yatzy  en  aktivitetskurs hos Kicki Renlund. Kusen var tre tillfällen att under 1,5 timme prova på bland annat rallylydnad och  personspår. Det som vi fastnade för blev rallylydnad och det ska vi gå en kurs i senare 2009.

juli 2009.  Eftersom jag blev sjuk hann vi bara gå en gång på kursen i Rallylydnad.  Nu satsar vi på att kunna tjuvträna lite hemma senare i sommar och göra ett nytt försök med kurs i Rallylydnad i höst.

 Lite om att gå på kurs med sin hund

Att gå på kurs med Yatzy var självklart för mig. Även om vi haft andra hundar så är ingen den andra lik och det är nyttigt för både matte husse och hund att lära sig tillsammans. Liksom att gå på utställningar är även kurser utmärkt för att vänja hunden vid olika miljöer, olika hundar och människor.

När det gäller Yatzy och mig så tycker vi dessutom båda två att det är enormt roligt att åka iväg på kurs. Jag tror att vi kommer att fortsätta med många fler kurser.

Jag hade  först tänkt att skriva om kursinnehållet i detalj här men jag länkar till de  vi gått kurs hos istället. Här nämner jag bara vilka kurser vi gått och kommenterar dem lite.

Det två första kurserna gick vi hos Lena Carlsson Uppsala hundcenter. Där gick vi valpkurs hösten -04 och vardagslydnad våren -05. Lena är duktig med hundarna och tanken var att  fortsätta där under hösten.

Men så började vi förbereda oss  för att flytta och hösten -05 fanns ingen tid över för att gå på kurs med Yatzy. All tid gick åt till att leta hus, köpa hus, sälja hus och packa för  flytten i februari 2006.

När vi kommit i ordning började jag leta kurs eftersom jag nog  tyckte att Yatzys träning kommit lite i skymundan under ett halvår. Jag tittade på olika kurser men återkom ständigt till Kicki Renlund som har kurser på inhägnat område i Nåntuna. Det tyckte jag lät tryggt när man som jag har en hund med snabba springskor. De två tidigare kurserna var i Vasaparken och miljön kändes inte  riktigt trygg för mig.

Eftersom Yatzys uppfostran blivit lite eftersatt anmälde jag oss till "kontakt och vardagslydnad 1". Jag tyckte att det var bäst att sätta ribban lågt och lyckas än att ställa för höga krav.

Redan första gången vi var på kursen hos Kicki kände jag att vi hamnat rätt. På hemvägen kände jag mig så glad och inspirerad att jobba med Yatzy. Kicki har en fantastisk förmåga att se både var hund och ägare som unik och ge oss rätt instruktioner och en känsla av att vi klarar allt.

Hösten -06 började vi så på "kontakt och vardagslydnad 2". Det var sex gånger,  1 timme var gång och jag tyckte att vi gjorde framsteg samtidigt som vi hade roligt.

 Under hösten gick vi även två kurser som var en gång vardera på två och en halv timme. Det var "inkallning" och "hjärngympa". Båda var väldigt roliga och nyttiga. Frågan är vem som var mest trött i  huvudet efter hjärngympan, matte, husse, eller Yatzy.

Våren -07 gick Yatzy och jag,  "kontakt och vardagslydnad 2 rörlig". Vi var då i  olika miljöer hagen, skogen och utanför stora köpcentrum. Då tyckte jag att Yatzy var mycket duktig för jag har tränat honom i olika miljöer ända sedan han var valp. När vi åkt och handlat har jag ofta tagit ut honom ur bilen på olika ställen.

Inför hösten -07 funderade jag på några olika kurser men fastnade för "slyngelkursen" som ska förstärka kontakten matte och hund. Visserligen har vi bra kontakt men jag tyckte att det kunde vara bra att öva mer och när vi är utsatta för störningar från andra hundar.

Slyngelkursen var jättebra och jag var så stolt över Yatzy på kursavslutningen då han var mycket duktig. Men han är ju en Welsh så gången före var han snudd på till salu. Jag fick sätta mig med honom en stund så att han bara fick titta på de andra och varva ner.

Vägen upp till hagen där Kickis kurser är en kurs i kursen. Det tar ca 10 minuter att gå upp längs en gång och cykelväg. Där möter vi både hundar, folk som går och cyklar. Väldigt nyttigt särskilt när man som vi bor på landet.

När man går på kurs är det så roligt att träffa  andra hundägare och höra dem prata om sina hundar. Att se andra hundar och hur de uppför sig. Man får uppleva att några hundar på kort tid växer samman till en grupp.

Det man också hör vid olika  kurser är att den totalt  problemfria hunden inte finns. Alla har vi något som vi önskar att vi och hunden kunde hantera annorlunda. Men det är inga robotar vi har i våra hundar och det är väl tur. Charmen hos t.ex. en Welsh är ju glädjen och oförutsägbarheten.

Blir det då fler kurser för Yatzy och mig? Ja absolut, jag ska nu i dagarna anmäla  oss till vårens kurser. Bland annat tänker vi gå  slyngelkursen en gång till. Den kursen är till våren utökad till sex gånger. Jag tror att det är den kurs som vi tycker har varit roligast, den passade oss precis.

26 juni-08

Jag skrev  första gången om Yatzys kurser i november -07. Nu har vi gått om slyngelkursen som denna gång var på sex gånger. Vi har haft roligt och lärt oss mycket. Nu ska vi satsa på att gå aktivetskurs i höst. Där kommer vi bland annat att få pröva på rallylydnad.. Naturligtvis är kursen i höst även den hos Kicki Renlund. Hennes kurser är något som både hund och matteblir glada och mår bra av. Inspirerande och utvecklande för oss båda.